Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto

Rodiče si přejí víc anglické konverzace. Nejlépe od školky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Odborníci i politici se přou téměř o všechno. V jednom se ale vzácně shodují. Bez znalosti angličtiny se dnes neobejde nejen budoucí podnikatel, lékař či učitel, ale ani prodavačka a taxikář. Zaměstnavatelé si přitom stěžují, že absolventi se častokrát 
v životopise pyšní angličtinou, ale když přijde na lámání chleba, domluví se jen stěží, 
o písemném projevu nemluvě.

Nový školní rok akademie Život 90 začíná. Na snímku v popředí v internetové kavárně lektorka italštiny Anna Vojtíšková (82 let).

Seniorům začíná v centru Prahy nový školní rok

Praha - Dvaaosmdesátiletá Anna Vojtíšková je jednou ze 27 dobrovolnic a dobrovolníků, kteří v centru Prahy v sídle neziskové organizace Život 90 vedou kurzy pro svoje vrstevníky. Senioři zde mohou docházet na lekce angličtiny, španělštiny, jógy, břišních tanců, keramiky, výtvarné nebo počítačové kurzy.

Ilustrační foto

Uchazeči o místa znalostí cizích jazyků neoslňují

Praha - Nejlepší jsou francouzštináři, nejhorší angličtináři. O čem že je řeč? O kvalitě jazykových znalostí uchazečů o práci. Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila o prázdninách výsledky průzkumu, z něhož vyplývá, že úroveň jazykových znalostí většiny testovaných osob je průměrná, až podprůměrná. Nejlepší znalosti prokázali ve francouzštině, naopak nejméně „jedniček" udělil zkoušející z angličtiny. Překvapivě je však nízká znalost německého jazyka, a to i přes to, že na pracovním trhu se němčinářům nabízí řada příležitostí.

Efektivní příprava na maturitu z cizího jazyka

Efektivní příprava na maturitu z cizího jazyka

Praha – Štěstí přeje připraveným a u zkoušek to platí dvojnásob. Proto jazyková agentura Skřivánek nachystala pro budoucí maturanty speciální kurzy zaměřené na procvičování maturitních témat z angličtiny a němčiny. A nejedná se o žádnou nudu, ale o Effecto, metodu, kterou Skřivánek vyvinul tak, aby vás cizí jazyky především bavily!

Studenti z celého světa se sjeli na Pálavě. V Mikulově uklízeli i na židovském hřbitově. Mezi náhrobky sbírali odpadky 
a klestí. Spadané větve házeli do ohně.

Pálavu čistí Číňan i Francouzka. Za nocleh, stravu a s nadšením

Mikulov – Ve stínu mezi stromy a náhrobky se míhají barevné postavy. U hrobů, které zde stojí i celá staletí a mnohé z nich na sobě mají naskládané hromádky kamínků jako memento pozůstalých, je slyšet libozvučné hlasy v cizím jazyce. Na mikulovský židovský hřbitov totiž zavítali dobrovolníci z celého světa, aby zde pomohli s péčí o tuto památku.

Rychnov nad Kněžnou - ilustrační fotografie

Angličtina? Pro některá „Íčka“ velká neznámá

Rychnovsko – Zajímavým experimentem prošlo několik informačních center na Rychnovsku. Zavolali jsme do Rychnova nad Kněžnou, Dobrušky, Opočna, Týniště nad Orlicí, Kostelce nad Orlicí a Deštného v Orlických horách. Zeptali jsme se anglicky na jednoduchou otázku: Mohli byste nám doporučit zajímavá místa na výlet? Výsledky byly různé.

Jiří Čížek.

Věnuje se karate, zažil také výcvik astronautů

České Budějovice - Sport, fyzika, matematika, cizí jazyky i geologie. Patnáctiletý Jiří Čížek vyniká skoro ve všem. V soutěži Talent Jihočeského kraje zvítězil v kategorii všestranný talent, ocenění si vozí ze zápasů v karate a účastní se mimo jiné matematických či fyzikálních olympiád. O svém budoucím povolání ale ještě moc nepřemýšlí.

Festival Brutal Assault v josefovské pevnosti.

Metalisté se opět valí na Josefov. Policie posiluje hlídky

Jaroměř, Josefov - Až patnáct tisíc lidí v těžkých botách a v černém oblečení, pekelně dunící elektrické kytary a bicí. To vše od dnešního dne až do neděle zaplní Josefov. Do města míří jako už každý rok metalový festival Brutal Assault.

Festival Brutal Assault v josefovské pevnosti.

Metalisté se opět valí na Josefov. Policie posiluje hlídky

Jaroměř, Josefov - Až patnáct tisíc lidí v těžkých botách a v černém oblečení, pekelně dunící elektrické kytary a bicí. To vše od dnešního dne až do neděle zaplní Josefov. Do města míří jako už každý rok metalový festival Brutal Assault.

Český tým z chemické olympiády ve vietnamské Hanoji přivezl již pošesté v řadě čtyři medaile.

Do kempu přijely i Indky

Slovácko – V letních měsících se na Slovácku daleko častěji než kdy jindy ozývají nejrůznější světové jazyky, jimiž hovoří návštěvníci regionu. Ať už dojíždějí za nejrůznějšími společenskými akcemi či jen za prostým poznáváním lokality, značná část z nich vyhledává nocleh v některém z kempů, které na Uherskohradišťsku fungují.

Intenzivní kurzy angličtiny.

Nudíte se o dovolené? Zlepšete si svou angličtinu

Liberec - Ne každý o prázdninách odpočívá. Někdo využije volno ke zlepšení svých jazykových znalostí a nastoupí do letního intenzivního kurzu. Jiní se zase zlepšují při konverzaci v zahraničí.

Ilustrační foto

Firmy prostaví miliony. Za nové výrobní haly

Blanensko - Nová linka, výrobní a montážní haly, administrativní budovy. A také pracovní příležitosti pro nezaměstnané a zakázky pro menší firmy v okolí. Několik firem na Blanensku se chystá rozšířit výrobu a nabrat desítky nových zaměstnanců.

Ilustrační foto

Bratislavští taxikáři nepředražují účty, ukázala kontrola

Bratislava - Bratislavští taxikáři obvykle nepředražují účty za jízdné, jejich nejčastějším prohřeškem je nevydání stvrzenky. Vzhledem ke značným rozdílům v cenách taxislužeb se jízdné na stejné trase po slovenské metropoli ale může výrazněji lišit. Vyplývá to z výsledků kontroly Slovenské obchodní inspekce (SOI). Samospráva připravuje cenovou regulaci taxislužeb.

Redaktorky Brněnského deníku Rovnost se vydaly testovat znalost angličtiny v Brně.

Velký test Rovnosti: pokladní se před turistkou zamkla v kryptě

Brno - Jaké pocity zažívá při návštěvě Brna turistka, jejíž rodná řeč je nizozemština a za hranicemi se domlouvá anglicky? Představu si o tom udělaly redaktorky Brněnského deníku Rovnost. Několikrát se tento týden sžily s identitou mladé cizinky a vyrazily do ulic, aby zjistily, jak je k ní město vstřícné.

E.ON Fotbalová škola v Třeboni

E.ON Fotbalovou školu zahájili v Třeboni Jan Koller a Michael Fehn

Třeboň - /FOTOGALERIE/ E.ON Fotbalovou školu zahájili v Třeboni Jan Koller a Michael Fehn. Na první turnus, který je určen pro hráče narozené v roce 2003, se přihlásilo 25 talentovaných fotbalistů. Obsáhlý rozhovor s Janem Kollerem přinese čtvrteční tištěné vydání Deníku.

Ilustrační foto.

V nové hale u Blatnice na Hodonínsku najdou práci další lidé

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Více než sto třicet zaměstnanců má v Blatnici pod Svatým Antonínkem německá společnost Siempelkamp. V areálu za obcí působí už přes šest let. Letos opět rozšiřuje výrobu, postavila v pořadí již třetí výrobní halu. Nabídne tak práci dalším lidem. „Na konci roku bychom měli mít okolo sto šedesáti pracovníků," sdělil Hodonínskému deníku Rovnost generální manažer podniku Michal Pospíšil.

Ilustrační foto.

V nové hale u Blatnice najdou práci další lidé

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Více než sto třicet zaměstnanců má v Blatnici pod Svatým Antonínkem německá společnost Siempelkamp. V areálu za obcí působí už přes šest let. Letos opět rozšiřuje výrobu, postavila v pořadí již třetí výrobní halu. Nabídne tak práci dalším lidem. „Na konci roku bychom měli mít okolo sto šedesáti pracovníků," sdělil Hodonínskému deníku Rovnost generální manažer podniku Michal Pospíšil.

Ilustrační foto

Europass dostalo letos přes polovinu absolventů středních škol

Praha - Dokument Europass, který doplňuje maturitní vysvědčení, osvědčení o závěrečné zkoušce nebo výuční list, letos dostala více než polovina absolventů středních škol a učilišť. Vyplývá to z dat, které poskytlo Národní centrum Europass. Tyto dodatky, které podrobněji popisují kvalifikaci absolventů a mohou být uplatněny po celé EU, v uplynulém školním roce vydávalo 625 škol. To je o třicet více než ve školním roce 2012/2013.

Studentky SOU stavebního Benešov se nemusí za své znalosti cizích jazyků rozhodně stydět.

Cizí jazyky zvládají na výbornou i učni

Benešov - U vybraného vzorku žáků Středního odborného učiliště stavebního Benešov se konalo testování znalostí cizích jazyků. Konkrétně anglického a německého.

Hlídky mladých zdravotníků

Cizí jazyk zkomplikoval ošetření

Mladé Bříště – Studentky havlíčkobrodské zdravotnické školy v soutěži se svými vrstevníky prokázaly, že umějí nejlépe poskytnout první pomoc.

Pátek třináctého byl pro ně šťastným dnem

Pátek třináctého byl pro ně šťastným dnem

Všeobecně je pro smýšlení o pátku 13. typické očekávání nepříjemných událostí. Navzdory tomu se pátek 13. června 2014 stal pro studenty oboru Firemní ekonomika na VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou vyučovaného na odloučeném pracovišti Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí dnem šťastným, protože v tento den došlo k předávání absolventských diplomů, tedy k dlouho očekávanému zúročení naší i profesorské těžké (někdy velmi?) dřiny.

Ilustrační foto

Podíl filmů v původním znění s titulky na ČT art poroste

Praha - Podíl filmů v původním znění s titulky na programu ČT art má v budoucnu dál narůstat. V současné době je tímto způsobem vysíláno přes 80 procent všech snímků. Ostatní jsou zpravidla případy, kdy byly filmy nadabovány ještě před vznikem kulturního kanálu ČT art, řekl na dnešním zasedání Rady ČT výkonný šéf stanice Tomáš Motl.

Ilustrační foto

Poslanci projednají výjimky pro nekvalifikované učitele

Praha – Poslanci by dnes měli začít projednávat novelu o zavedení výjimek pro některé nekvalifikované učitele, kteří by jinak museli k lednu školství opustit. Budou se taky zabývat návrhem na rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko o Máchův kraj v okolí Doks. Na programu je i několik senátních předloh. Týkají se například sociálního bydlení nebo sběren surovin.

Angličtina jako hra i o prázdninách. Což je smysl příměstských letních táborů pro budoucí školáky, ale i pro ty úplně nejmenší, zatím mateřskou školou povinné.

Děti se budou učit anglicky a udělají si výlet do vesmíru

Praha - Mateřské školky se promění ve vesmírné lodě, odkud budou děti vyrážet objevovat planety, hvězdy a komety. Samozřejmě prostřednictvím oblíbených příměstských táborů s angličtinou s kvalifikovanými lektory. Právě letos výuka cizího jazyka bude na téma Vzhůru do vesmíru!

Ilustrační foto

Maturity končí, je poslední den ústních zkoušek

Praha - Na středních školách dnes končí ústní maturitní zkoušky, které jsou poslední částí maturit v jarním zkušebním období. Ústní zkoušky začaly 16. května a v rámci státních maturit probíhaly z češtiny a z cizího jazyka. Školy v tomto období navíc samy pořádaly takzvané profilové maturity z odborných předmětů. Celkové výsledky maturit budou známy do 16. června.

Praktické maturity studentů Střední zemědělské školy v Rakovníku

Kamenem úrazu byla pro maturanty matematika

Rakovnicko – Nejvíce studentům dělala problém matematika. Velmi dobře zvládali jazyk. Na většině odborných škol získali výborné známky v praktické části. Tak lze hodnotit letošní maturity na Rakovnicku.

Maturitní zkoušky jsou v plném proudu a blíží se už k samému konci. Na obchodní akademii v Kroměříži tento týden dělali poslední zkoušky z ekonomiky a účetnictví.

Maturity končí: opět zlobila matematika

Kroměřížsko – Ke konci už se blíží maturitní zkoušky na středních školách na Kroměřížsku. Společné písemné testy už mají za sebou všichni, a na většině škol tento týden vrcholily ústní zkoušky. Letos počtvrté se maturity konaly podle nového modelu.

Volejbalistka Markéta Chlumská.

Zraněnou Chlumskou žene za postupem čest

Brno - Ani nepříjemné zranění, které ji limituje ve hře, ji nezastavilo. Brněnská volejbalistka Markéta Chlumská si natolik cení českého reprezentačního dresu, že zápasy kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2015 hraje s poraněným loktem. „Nemůžu ruku pořádně propnout, musím ji mít navíc zatejpovanou tak, aby nedošlo k dalšímu poškození. Přesto chci týmu pomoct," hlásí královopolské libero.