Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Státní maturita, písemná práce - ilustrační foto

U maturity z češtiny a cizích jazyků stoupla letos neúspěšnost

Neúspěšnost v maturitních písemných pracích z češtiny letos opět stoupla. Nezvládlo je 5,3 procenta středoškoláků, kteří zkoušku dělali poprvé. Je to o 1,8 procentního bodu více než loni. Více studentů oproti loňsku propadlo i ze slohu v cizích jazycích. Nejvíce si pohoršili u němčiny, kde jich písemnou zkoušku nesložila pětina. V nejoblíbenější angličtině nenapsalo práci úspěšně 2,3 procenta maturantů. Vyplývá to z analýzy výsledků písemných prací, kterou na svém webu zveřejnil Cermat.  

Ilustrační foto.

Litomyšl hledá rodilé mluvčí

Hledají se angličtináři. Výuka jazyků nemá být jen o biflování, proto se na litomyšlských školách děti konverzaci v cizím jazyce věnují, ale stále je co zlepšovat.

Maturita, ilustrační foto

Maturanti se letos zlepšili. Chtějí se ale učit jinak

Státní maturita pravděpodobně dozná změny, znalosti z češtiny, matematiky a cizího jazyka by se měly prověřovat jen didaktickými testy. Až začnou o návrhu ministra školství Roberta Plagy (ANO) poslanci a senátoři diskutovat, zajisté budou operovat časovou řadou výsledků u společné části zkoušky z dospělosti. Podstatnější vodítko by jim ale možná nabídla jiná data. Vzdělávací společnost Tutor v průzkumu mezi 548 letošními maturanty zjistila, že na klíčovou otázku, zda se během studia naučili „učit se“, odpovědělo 55 procent žáků maturitních ročníků kladně, 44 procent záporně. 

Vedoucí českých překladatelů v Bruselu Markéta Franková.

Vedoucí českých překladatelů v Bruselu navštívila libereckou univerzitu

Liberec – Mluví deseti jazyky a patnáct let pracuje jako vedoucí českých překladatelů v Bruselu. O tom, jaká je práce v řídicím městě Evropské unie, Markéta Franková v pondělí přednášela studentům personálního managementu na Technické univerzitě v Liberci. Ti si tak mohli rozšířit obzory o možnostech, jak uplatnit znalosti odborného cizího jazyka.

Ilustrační foto

Jazykové třídy na Benešovce budou až od šestého ročníku

Písek – Třídy s rozšířenou výukou cizích jazyků mají na ZŠ E. Beneše v Písku více než padesátiletou tradici. Žáci do nich na základě přijímacího řízení nastupují od třetí třídy, v šesté třídě pak přibírají druhý cizí jazyk.

Studenti. Ilustrační foto.

V Česku přibývá výrazně vysokoškoláků, a to hlavně mezi ženami

V Česku výrazně přibývá vysokoškoláků, a to hlavně mezi ženami. Ženy také častěji než muži ovládají víc než dva cizí jazyky. Stále ale vydělávají citelně méně než muži. Jejich mediánový výdělek byl v roce 2017 nižší o víc než 4500 korun. Největší rozdíly v odměňování jsou právě mezi muži a ženami s vysokou školou, ale také mezi vyučenými. Vyplývá to ze srovnání údajů z let 2010 a 2017, které na tiskové konferenci představil Český statistický úřad.

Jazyková laboratoř v plném provozu

Gymnazisté se učí v moderní jazykové laboratoři

Chrudim - Gymnázium Josefa Ressela otevřelo novou učebnu pro výuku cizích jazyků. Kromě hodin s rodilým mluvčím teď jejich hodiny angličtiny zpestří moderní jazyková laboratoř se speciálním výukovým programem a počítači.

Ministr školství Robert Plaga.

Povinná maturita z matematiky? Asi od roku 2021, řekl ministr Plaga

/ANKETA/ Termín zavedení povinné státní maturity z matematiky by se mohl sladit na školní rok 2021/22, řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi ministr školství Robert Plaga (ANO). V gymnáziích a lyceích původně měla být o rok dříve. Rozhodnutí padne podle Plagy velmi brzy.

Ilustrační fotografie.

MAS Hranicko chystá na jaro další sadu dotačních výzev

Místní akční skupina Hranicko bude i v tomto roce pokračovat s vyhlašováním dotačních výzev. O dotace se budou moci ucházet zemědělci či školy. Peníze by měly putovat také na zvyšování bezpečnosti chodců a cyklistů. Celkově letos MAS plánuje mezi místní živnostníky či organizace přerozdělit téměř pětadvacet milionů korun.

Ukázkové hodiny v ZŠ Přimda.

Školáci v Přimdě učili děti z vesnic

Přimda – Několik učeben se podařilo opravit a modernizovat Základní škole v Přimdě. Přispěly k tomu peníze z podpůrných programů Evropské unie. A nové učebny si školáci v Přimdě nenechávají pouze pro sebe, ale zvou sem také děti z okolních malotřídek, kterým předvádějí ukázkové vyučovací hodiny.

Ilustrační fotografie.

Křikloun seděl na chodníku a předstíral, že je cizinec

České Budějovice - Už brzy odpoledne skončil na záchytce výtržník z Kladenska, kterého ve čtvrtek objevila hlídka městské policie v Hroznové ulici. Šestačtyřicetiletý muž tu seděl na chodníku a hlasitě pokřikoval. Vedle něj ležela prázdná lahev od tvrdého alkoholu.

Nové učebny přírodopisu, hudební výchovy včetně vlastního nahrávacího studia a digitálních technologií využívají nově žáci 17. ZŠ v Plzni na Roudné

Školáci mají nahrávací studio

Plzeň - Nové učebny přírodopisu, hudební výchovy včetně vlastního nahrávacího studia a digitálních technologií využívají nově žáci 17. ZŠ v Plzni na Roudné.

Rudolf Jarnot, příborský fotograf a sportovec, dostal letos Cenu sv. Martina udělovanou městem Frenštát pod Radhoštěm kulturním a společensky významným ososbnostem.

Ocenění získal fotograf a sportovec

Frenštát pod Radhoštěm - Říci oceňované osobnosti, že ostatní štve? Ve Frenštátě pod Radhoštěm se to stalo při letošním předávání Ceny svatého Martina.

Den poezie na děčínském gymnáziu.

FOTO: Gymnázium připomínalo na Den poezie biblický Babylon

Děčín - Jak v Babylonu si mohli připadat tento týden při dni poezie studenti na děčínském gymnáziu. Měli totiž možnost se seznámit s básněmi v cizím jazyce, které přednášeli rodilí mluvčí. Školou tak zněla Ukrajinština, Moldavština, Arabština nebo Vietnamština.

Novou chemickou laboratoř, ale i fyzikální a dvě jazykové učebny získalo díky modernizaci Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově.

Na gymnáziu otevřeli nové učebny a laboratoř, využijí je i děti z venkova

Dvě učebny, které odpovídají nejmodernějším trendům výuky cizích jazyků, ale také nová chemická laboratoř a učebna fyziky, začaly sloužit studentům Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově. Finance na modernizaci za 4,7 milionu korun se podařilo získat díky Integrovanému operačnímu programu Olomouckého kraje.

Studenti mají za sebou řadu aktivit.

Studenti se rozhodně nenudili

Prachatice - V loňském roce se žáci cizích jazyků na SPgŠ Prachatice opravdu nenudili. V rámci školních i mimoškolních aktivit podnikli nespočet akcí a získali mnoho zážitků v průběhu celého roku.

Ústní maturita Střední škole polytechnické v Olomouci.

Katastrofální situace. Maturanti matematiku nezvládají

/INFOGRAFIKA/ Středoškoláci už vědí, jak dopadli u písemné části státních maturitních testů. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) zaslalo ředitelům výsledky slohových prací a testů z češtiny, matematiky a cizího jazyka v průběhu minulých dní, takže všichni žáci se je dověděli nejpozději ve středu. Celostátní čísla zatím známá nejsou.

Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. Řekl to Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Maturitní zkouška. Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. ČTK to řekl Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Divoká soutěska v Hřensku vstupuje do své 120. sezony.

Divoká soutěska v Hřensku vstupuje do své 120. sezony

Dlouhé zimní měsíce se soutěskami u Hřenska proháněl jen studený vítr. Od pátku budou Edmundovou a Divokou soutěskou znovu proplouvat turisté. Hřensko totiž jako každý rok na Velký pátek spouští provoz oblíbených lodiček.

Úspěšní žáci ZŠ E. Beneše v Písku.

Studovat cizí jazyky se vyplatí

Písek - 6. února proběhlo okresní kolo olympiády v německém jazyce a o týden později 13. a 14. února se konalo okresní kolo olympiády v anglickém jazyce.

Nevidomý muž. Ilustrační foto.

Nevidomí chtějí seniorům prostřednictvím návštěv zkrátit samotu

Skupina nevidomých chce pomáhat seniorům v boji se samotou. Založili proto sociální startup s názvem Návštěvy POTMĚ, jehož prostřednictvím mohou senioři, kteří tráví většinu času o samotě doma, v stacionářích nebo domovech pro seniory, nalézt mezi nevidomými a slabozrakými člověka se společnými zájmy pro trávení volného času. Cílem projektu, který funguje pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu, je také zprostředkovat zaměstnání dalším nevidomým.

Projekt Edison.

Setkání s cizinci přináší poznání i nepochopení

Litomyšl – V únoru zavítali na Základní školu T .G. Masaryka v Litomyšli během projektu Edison cizinci. Ti přijeli za žáky a přednášeli jim o své kultuře a zemi, ze které pocházejí. Děti měly možnost se zajímavou formou vzdělávat v angličtině.