Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto

Hospodářská komora objíždí střední školy

Ústecký kraj - Předseda Krajské hospodářské komory (KHK) Ústeckého kraje František Jochman navštíví odborné střední školy, aby informoval žáky o situaci na trhu práce z pohledu firem a potencionálních zaměstnanců.

Ilustrační foto.

Středoškoláci nesouhlasí s povinnou maturitou z matematiky

Praha - Česká středoškolská unie nesouhlasí se zavedením povinné maturity z matematiky v roce 2021. Vyzvala proto poslance, aby nepodpořili novelu školského zákona, o níž budou znovu hlasovat po prezidentském vetu. Středoškoláci tak reagovali na výsledky letošní maturity z matematiky, které byly zveřejněny ve čtvrtek. Nezvládlo ji asi 23 procent z těch, kteří si tento předmět zapsali.

Ilustrační foto

Maturity: konečně 
zlepšení. Žáci zabodovali 
i v matematice

Praha /INFOGRAFIKA/- Středoškoláci už nehloupnou, ale naopak se mírně zlepšují. Tato věta platí, pokud bychom schopnosti a inteligenci poměřovali výsledkem didaktických testů státních maturit. Studenti se zlepšili 
v matematice a cizích jazycích, nepatrně se zhoršili 
v češtině. „Vnímám to jako pozitivní zprávu," sdělila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).  

Ilustrační foto

Dnes budou zveřejněny výsledky didaktických maturitních testů

Praha – Veřejnost se dnes dozví, jak si středoškoláci celkově vedli při písemných testech společné části maturitní zkoušky. Výsledky na tiskové konferenci zveřejní ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří Zíka. K prvnímu pokusu se přihlásilo asi 70.000 žáků.

Ilustrační foto.

Matematik: Maturitní test z matematiky je obtížnější než jiné

Praha - Maturitní test z matematiky je obtížnější než testy z jiných předmětů, řekl matematik a odborník na tvorbu testů Oldřich Botlík. Vzhledem k počtu úkolů na 105 minut se maturanti ocitají pod časovým tlakem. Test tak ověřuje hlavně jejich schopnost mechanicky aplikovat naučené postupy, doplnil Botlík. Z matematiky pravidelně propadá nejvíce maturantů. Letošní výsledky budou zveřejněny ve čtvrtek.

Maturity na novostrašeckém gymnáziu

Maturanti právě skládají zkoušku z dospělosti

Nové Strašecí – Celkem čtyřicet tři maturantů Gymnázia Jana Amose Komenského v Novém Strašecí si tento týden vytahuje z „kouzelného" sáčku otázky z profilové části maturitní zkoušky. Při té si žáci vybírají z různých předmětů. Kromě toho plní ještě jednu část státní maturity. To znamená, že například v českém jazyce si losují z dvaceti předem odevzdaných literárních děl.

Ilustrační foto

Středoškoláci se dozvědí výsledky maturitních testů

Praha – Středoškoláci se dnes dozvědí výsledky didaktických testů státních maturit. Budou totiž zpřístupněny na výsledkovém portálu žáka, který spravuje organizátor společné části maturit Cermat. Souhrnná informace, jak si letošní maturanti vedli, by měla být zveřejněna později tento týden.

Ilustrační foto.

Děti běženců už chodí do školy

Třinec, Český Těšín - Žáci dvou tříd Církevní ZŠ a MŠ v Třinci mají nové spolužáky. Starší a mluvící cizím jazykem. Od minulého pondělí totiž chodí do školy první děti z iráckých uprchlických rodin, které nyní žijí v Českém Těšíně.

Ilustrační foto.

Strašák matematika

Karvinsko - Cizí jazyk, nebo matematiku? Na tuto otázku měla tento rok drtivá většina maturantů jasnou odpověď. „Matematika je pro studenty takový strašák," říká ředitel Gymnázia a Obchodní akademie Orlová Pavel Kubínek.

Ilustrační foto.

Matematika na středních školách se možná bude učit v menších skupinách

Praha – Matematika na středních školách by se mohla dělit na skupiny. S dělením výuky předmětu, z něhož by se mohlo od roku 2021 povinně maturovat, se počítá ve vládním nařízení k návrhu nového systému financování regionálního školství. Ministerstvo školství tak potvrdilo dřívější informaci Hospodářských novin. Od jakého počtu žáků ve třídě by dělení mělo být placené, zatím není jisté. Jedná se o tom se školskými asociacemi, doplnilo tiskové oddělení úřadu.

STUDENTI KLADENSKÉHO GYMNÁZIA  se fotili s úsměvy na tvářích, a to těsně před zahájením maturitní zkoušky.

Studenti se v těchto dnech snaží zvládnout zkoušku dospělosti

Kladno - V pondělí začaly na středních školách státní maturity. Přihlásilo se k nim přes sedmdesát tisíc maturantů, kteří se tak pokouší úspěšně zvládnout jeden z náročnějších životních úkolů. Mezi nimi nechybí ani studenti 
z Kladenska a Slánska.

Jedno z maturitních tabel v Blansku.

Studenti se už potí u maturit. Zatím u těch státních

Blanensko – Poslední zvonění už mají studenti posledních ročníků středních škol za sebou. „Maturitu máme v kufru," hlásají například blanenští gymnazisté z tabla na Wanklově náměstí v Blansku. To ale ještě není tak jisté. V pondělí totiž maturanti zahájili zkoušku dospělosti státními testy z matematiky. V úterý zasedli k českému jazyku a ve středu začínají zkoušky z cizích jazyků.

Ilustrační foto

Obce budou moci zakázat pouze cizojazyčnou reklamu

Praha – Obce asi budou moci restauracím a obchodům zakázat, aby svou nabídku propagovaly jen v cizím jazyce. Změnu má přinést poslanecká novela o regulaci reklamy, kterou dnes Sněmovna posunula do závěrečného schvalování.

Petr Mikeska, herec a tvůrce únikové hry Faust.

Herec Petr Mikeska vtáhl Pražany do únikové hry

Praha - Jeho vášní je divadlo, cizí jazyky a nově také únikové hry. Jednu takovou se svými kamarády nedávno vymyslel a provozuje. Petr Mikeska je člověk mnoha jazyků a profesí. Divadlo miloval od malička. Na představeních chtěl trávit každou volnou chvíli, až příbuzní řekli: „Dost!"

Blíží se státní maturity, je k nim přihlášeno přes 70.000 žáků

Praha - V pondělí začne jarní termín letošních státních maturit. K prvnímu pokusu se přihlásilo 70.719 žáků, řekl ČTK Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Tato instituce vytváří testy a organizuje společnou část maturitních zkoušek. Testy a slohové práce se budou psát do čtvrtka 5. května.

Ilustrační foto.

Žáci a studenti, hlaste se do soutěže Ars poeticae

Plzeň - Umělecká přehlídka Ars poeticae vyzývá už po sedmnácté žáky a studenty základních a středních škol, aby změřili své síly v přednesu poezie, uměleckém překladu, vlastní literární tvorbě a hraní divadla – to vše v cizích jazycích.

Školka Dobromysl našla nové prostory ve znojemské Školní ulici. Od druhého května přivítá děti i na zahrádce s výhledem do Gránic.

Dobromysl míří do Znojma. Montessori školka začíná od května

Znojmo – Důraz na svobodu, rozvoj všech smyslů, pobyt v přírodě, přirozenou pomoc jeden druhému nebo výuku cizích jazyků. Takovou školku budou navštěvovat již od května děti ve Znojmě. Dvanáct dětí se do nově opravených a vybavených tříd přesune z farmy rodiny Oberreiterových z Šumné. I nadále je čeká výuka podle italské lékařky Marii Montessori. Zástupci neziskové organizace Rosteme spolu, kteří školku provozují, nevylučují možnost přijmout i další děti.

Ilustrační snímek

Automechanici z Trojzemí soutěží

Liberecký kraj - Střední škola automobilních a elektrotechnických oborů v Liberci Na Bojišti pořádá již 15 let spolu se střední odbornou školou v Žitavě mezinárodní setkání a soutěž mladých automechaniků.

Desetiletá Karolína Kovářová vyhrála soutěž Uč se anglicky a dobudeš svět.

Anglicky uměla lépe než česky. Dívka vyhrála jazykovou soutěž

Brno – Anglickým knížkám nebo filmům desetiletá Karolína Kovářová rozumí bez problémů. Díky svému jazykovému nadání žákyně Anglické základní školy na Mendlově náměstí před pár dny vyhrála soutěž Uč se anglicky a dobudeš svět. Ta děti testovala nejenom v cizím jazyce, ale také ve vědomostech o císaři Karlovi IV. nebo o olympijských hrách.

Ilustrační foto.

V metropoli se koná festival STORYSLAM – Světový den vyprávění

Praha - Česká metropole se tak počtvrté připojí k mezinárodní síti měst oslavujících 20. března Světový den vyprávění. Různé kouty světa propojí na dálku vyprávění příběhů na společné téma – Silné ženy. Letošní ročník je zaměřen na neslyšící vypravěče.

Ilustrační foto.

V metropoli se koná festival Storyslam - Světový den vyprávění

Praha - Česká metropole se počtvrté připojí k mezinárodní síti měst oslavujících v neděli 20. března Světový den vyprávění. Různé kouty světa propojí na dálku vyprávění příběhů na společné téma - Silné ženy. Letošní ročník je zaměřen na neslyšící vypravěče.

Ilustrační foto.

Průvodci si vyměňují průkazy, jinak musí platit

Praha - Zbrusu nové průkazy musí mít každý proškolený průvodce v hlavním městě, bez nich se zdarma nedostane do některých částí Pražského hradu nebo do objektů Národní galerie. Čas na výměnu mají průvodci pouze do konce března. „Bez nové průkazky by průvodci neměli Hradem vůbec provádět," prohlásila mluvčí Prague City Tourism (PCT) Kateřina Bártová.

Ilustrační fotografie.

Hotelová škola v Kroměříži pořádá od čtvrtka prestižní soutěž

Kroměříž – Zahraničním i tuzemským gastronomům se už ve čtvrtek 17. března otevře Kroměříž: odstartuje tam totiž mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž, jejíž pátý ročník opět pořádá Střední škola hotelová a služeb. „Celá akce se uskuteční v prostorách společenského sálu v Pavlákově ulici a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků naplánováného od 18 hodin," řekla zástupkyně ředitele pro odbornou výuku Eva Kočířová.

DEVÁŤAČKA SÁRA NETÍKOVÁ (vlevo) vyhrála okresní kolo olympiády z českého jazyka. DEVÁŤAČKA ANEŽKA PLÍHALOVÁ skončila v okresní olympiádě v českém jazyce na druhém místě  a v zeměpisné také.

Sepekovská škola se chce více zapojit do místního života

Sepekov - Stačilo půl roku a Základní škola Sepekov se proměnila. Nové ředitelce Jitce Novákové, která nastoupila do funkce v říjnu, se už podařilo zavést elektronické žákovské (viz Písecký deník ve čtvrtek), ale i mnoho dalšího. Jak zdůrazňuje, bez podpory a nadšení kolegů ze sboru a zřizovatele by to nešlo.

Zora Tesařová

Zora Tesařová, podnikatelka

Zora Tesařová doslova vydupala ze země Klubovnu v obci, kde děti do té doby posedávaly na návsi a o starší občany nikdo nejevil zájem.