Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

ALEJ K MINERÁLCE je alejí často navštěvovanou. Lidé ji využívají k cestě z práce i do práce, ale především k rekreačním procházkám.

Ženy mají v alejích strach

Tachov – S obavami a se strachem chodí některé ženy alejí v Tachově k Minerálce. Procházka příjemným a jinak klidným prostředím se tak pro ně stává cestou, kde se necítí dobře a raději jdou s doprovodem.

Taťána Nepustilová.

Taťána Nepustilová, podnikatelka

Taťána Nepustilová je odvážná žena, která inspiruje a motivuje mnoho lidí kolem sebe. Matka syna Honzíka a úspěšná podnikatelka má za sebou již dvacet let zkušeností. Zažila sametovou revoluci v České republice i oranžovou revoluci na Ukrajině, kam ji zavála práce.

Majitel jazykové školy Karel Lepič láká na webu na výuku jazyků převratnou metodou. Samotná nabídka i fotografie jsou však podle ČOI jen klamáním důvěřivých zákazníků.

Cizí jazyk za dva týdny? Kurz převratnou metodou je podvod

Olomouc - Za dva týdny zvládne každý plynule angličtinu, němčinu či francouzštinu. O výukové metodě zvané Lauridsen se Libor Záhumenský dočetl na internetových stránkách s hlavičkou Global Science Review. Lákavá nabídka ho zaujala natolik, že se rozhodl lekce zaplatit.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová jednala ve Weidenu s bavorským ministrem financí, zemského rozvoje a vlasti Markusem Söderem.

Šlechtová: Chceme podporovat rozvoj česko-bavorského příhraničí

Praha /FOTOGALERIE/ - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pondělí s bavorským ministrem financí, zemského rozvoje a vlasti Markusem Söderem při společném setkání ve Weidenu slavnostně prezentovali společnou česko-bavorskou rozvojovou studii. Studie na české straně zahrnuje tři kraje přiléhající ke státní hranici se Svobodným státem Bavorsko - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský.

Devatenáctiletý angličtinář Jonáš Boruta.

S angličtinou student uspěl. Pomohly mu filmy

Kyjov – Student kyjovského Klvaňova gymnázia sledoval zahraniční filmy a četl texty v původním znění. Své znalosti cizího jazyka zúročil v mezinárodní soutěži Angličtinář roku. Z jedenácti tisíc studentů z celé Evropy se Jonáš Boruta umístil na čtyřiadvacátém místě. Mezi českými soutěžícími skončil devátý. „Když jsem se výsledky dozvěděl, napadlo mě, že myslí nějakého jiného Jonáše. Potom, že se spletli v bodování," zasmál se Boruta.

Vzdělávání neslyšících je podle vývojové psycholožky Markéty Šmídové například v USA na vyšší úrovni, než v Česku. Hlavním problémem je chybějící koncepce.

Vzdělávání sluchově postižených dětí: příliš problémů, které inkluze neřeší

Praha - Chybějící koncepce ministerstva školství, málo odborníků, nevyhovující podmínky ve školách. To jsou jen některé problémy, které doprovází vzdělávání sluchově postižených dětí. Inkluze není největším problémem ani řešením, shodují se odborníci. Pozornost by se měla zaměřit jinam. V Česku totiž chybí jednoznačný přístup, jak vůbec sluchově postižené děti vzdělávat.

Ilustrační fotografie.

Odbornice: Integrace lehce mentálně postižených je v praxi problém

Praha – Případné vzdělávání dětí s lehkým mentálním postižením v běžných třídách by znamenalo velké praktické problémy, varovala na dnešní pražské konferenci Inkluze 2016 speciální pedagožka Jana Karvaiová, která vyučuje děti s tímto handicapem. Snížené nároky na znalosti sice byly zapracovány do běžného programu pro základní školy, ale další potíže mohou podle ní způsobit výrazně odlišné časové dotace některých předmětů, výuka cizích jazyků nebo známkování.

Ilustrační foto.

Průzkum ABSL: Česká města hrají ve střední Evropě nejvyšší ligu

Region - Výroční průzkum českého trhu sdílených podnikových služeb, který realizovala asociace ABSL, potvrdil vedoucí postavení České republiky v tomto dynamickém segmentu. Průzkum mimo jiné poukazuje na celosvětový význam Prahy a Brna, nastiňuje další vývoj celého sektoru a ukazuje jeho vliv na realitní trh, lidské zdroje a příchod dalších investic.

Den otevřených dveří na hasičské stanici. Ilustrační foto.

Hasiči ukážou své vybavení i fungování tísňové linky

Praha - Co se děje, jestliže zavoláte na tísňovou linku 112? Odpověď na tuhle otázku mohou získat zvědavci, kteří ve čtvrtek využijí nabídky pražských i středočeských hasičů k návštěvě jejich pracovišť - ať už těch skutečných, nebo modelu části operačního střediska, speciálně vybudovaného jako ukázka.

Protestující taxikáři v Praze po páté hodině ranní zablokovali magistrálu. Blokace trvala do 13.15 hodin.

Protest pražských taxikářů: téměř osm hodin blokovali magistrálu

Praha /FOTOGALERIE/ - Téměř osm hodin v pondělí blokovali taxikáři pražskou magistrálu. Asi 200 aut zůstalo ráno stát u hlavního nádraží, průjezdný zůstal jen jeden jízdní pruh v každém směru a tvořily se dlouhé kolony. Řidiči taxi požadují konec nelegálních taxislužeb, které si zákazníci objednávají přes mobilní aplikace.

Protestující taxikáři v Praze v pondělí 8. února 2015 po páté hodině ranní zablokovali magistrálu.

Protest pražských taxikářů: téměř osm hodin blokovali magistrálu

Praha /FOTOGALERIE/ - Téměř osm hodin v pondělí blokovali taxikáři pražskou magistrálu. Asi 200 aut zůstalo ráno stát u hlavního nádraží, průjezdný zůstal jen jeden jízdní pruh v každém směru a tvořily se dlouhé kolony. Řidiči taxi požadují konec nelegálních taxislužeb, které si zákazníci objednávají přes mobilní aplikace.

Ilustrační foto

Taxikáři se v pondělí ráno chystají blokovat pražskou magistrálu

Praha - Taxikáři se v pondělí časně ráno chystají blokovat pražskou magistrálu, může jich být i několik stovek. Jednání Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) s magistrátem ztroskotala loni v listopadu, chce proto použít nátlakovou cestu. Řidiči požadují, aby Praha zrušila maximální povolenou cenu za kilometr jízdy taxi a ustoupila od přezkoušení řidičů z cizího jazyka a místopisu.

Ilustrační foto.

Základní školy v Otrokovicích budou mít rodilé mluvčí

Otrokovice - Zkvalitnění výuky cizích jazyků na základních školách je jednou z priorit rozvoje školství v České republice. Získat ale stabilní příjem finančních prostředků na rodilé mluvčí je pro ředitele škol stále obtížný úkol. Proto se rozhodla otrokovická radnice finančně podpořit všechny tři zdejší základní školy, čímž zajistí každé škole výuku cizích jazyků prostřednictvím rodilých mluvčích.

Ilustrační foto.

Poptávka na trhu práce není jenom po mladých a perspektivních

Praha - Český trh práce urazil za 27 let od roku 1989 řádný kus cesty. Zatímco dříve stačilo být mladý a třeba umět nějaký jazyk, aby člověk získal dobře placené místo, dnes je potřeba také něco umět – být kvalifikovaný. A právě na kvalifikaci a zkušenostech mohou stavět zejména starší ročníky v momentě, kdy hledají práci.

Ilustrační foto

V Evropské unii je nejčastěji studovanou cizí řečí angličtina

Brusel – Angličtina je s velkým náskokem nejčastější cizí jazyk, který zajímá studenty středních škol v zemích Evropské unie. Ukázala to data evropských statistiků z Eurostatu. V roce 2014 se anglicky učilo 97,3 procenta z více než 18 milionů evropských studentů, kteří se studiu cizího jazyka věnovali. Skoro 11 milionů z nich přitom studovalo dokonce dva či více cizích řečí.

Z pestré nabídky Junioru si vybere každý, pobaví se děti i dospělí. Výsledky své činnosti často prezentují 
na rozličných výstavních akcích.

Pestrá nabídka chotěbořského Junioru baví děti, ale i dospělé

Chotěboř – Téměř sedm desítek různých kroužků, kterými projdou stovky účastníků, 
z toho nadpoloviční většina dětí. To nabízí ročně zájemcům Junior Dům dětí 
a mládeže-Středisko volného času Chotěboř, který letos slaví už šedesát let existence.

Jakub Dovalil

Co to, že opustil Slavii? Dovalil: Rozhodlo to, že v Emirátech poznám jiný život

Praha - Jakub Dovalil přijal nabídku vést národní tým Spojených arabských emirátů do 20 let z obavy, že už by podobnou šanci nemusel dostat. Bývalý kouč "Lvíčat" nicméně připustil, že se mu těžko opouští Slavia, kde vykonával roli hlavního skauta. Nakonec však převážila nová výzva v zahraničí, po které vždy toužil.

Jakub Dovalil odchází ze Slavie za novou výzvou, vrací se k trénování.

Co to, že opustil Slavii? Dovalil: Rozhodlo to, že v Emirátech poznám jiný život

Praha - Jakub Dovalil přijal nabídku vést národní tým Spojených arabských emirátů do 20 let z obavy, že už by podobnou šanci nemusel dostat. Bývalý kouč "Lvíčat" nicméně připustil, že se mu těžko opouští Slavia, kde vykonával roli hlavního skauta. Nakonec však převážila nová výzva v zahraničí, po které vždy toužil.

BUDOUCÍ PRVŇÁČKY vítali v 8. základní škole ve Vodárenské ulici králíci z klobouku Bob a Bobek.

K zápisu do kladenských škol přišlo více dětí z okolích obcí

Kladno – Budoucí prvňáčci se svými rodiči navštívili v pátek a sobotu při zápisu 16 základní škol zřizovaných městem Kladnem, ale také Základní školu Maltézských rytířů ve Školské ulici a Základní školu v ulici Cyrila Boudy při soukromé 1 KŠPA. Děti poznávaly barvy, malovaly, recitovaly básničky, zpívaly a určovaly základní tvary.

Filip Daberger.

Florbalista Daberger objevil nominaci do reprezentace na Facebooku

Znojmo – Poctivé studium němčiny se mu tentokrát bude hodit. Talentovaný znojemský florbalista Filip Daberger cizí jazyk uplatní při zápasech s juniorskou reprezentací ve Švýcarsku, kde poprvé okusí mezinárodní florbal. „Chodím na gymnázium a máme dobrou paní učitelku, která nás nutí mluvit. Teď se to bude hodit," usmívá se Daberger.

Ilustrační foto

Gymnázia obsadí třídy bez potíží, v Písku bývá dvojnásobný převis zájemců

Písecko - Patnáctiletý Marek Stejskal, deváťák bernartické základní školy, má jasno, kam půjde po základce. „Vybral jsem si učňák v Písku, a to na prvním místě obor instalatér a na druhém truhlář. Baví mě to a myslím, že po škole najdu uplatnění. O výběru oborů jsem se radil s rodiči," řekl Marek Stejskal, kterého přijímací zkoušky nečekají.

Nový brněnský turistický portál Go to Brno. Ilustrační foto.

Na serveru Go to Brno opraví chyby. Po skoro dvou letech kritiky

Brno – Internetová stránka Go to Brno měla za úkol přitáhnout do Brna turisty ze zahraničí i České republiky. Od jejího spuštění v březnu 2014 ji však doprovázely problémy. Laici i odborníci kritizovali gramatické chyby, špatné překlady do cizích jazyků i podobu stránek. To se má od března změnit.

Soutěž O cenu Munkovy nadace

Gymnazisté z Kutné Hory se utkali o cenu Munkovy nadace

Kutná Hora - Na Církevním gymnáziu v Kutné Hoře se konal již patnáctý ročník anglické soutěže s názvem „O cenu Munkovy nadace". Tato soutěž byla vždy určená jen pro studenty Gymnázia Jiřího Ortena, ale tento rok se jí poprvé zúčastnili i studenti Církevního Gymnázia.

Jičínská 4. ZŠ v Železnické ulici.

Den otevřených dveří na jičínské „čtyřce“

Jičín – Základní škola v Železnické ulici otevře příští čtvrtek 21. ledna od 8 do 16 hodin své dveře pro veřejnost. Návštěvníci se budou moci podívat do výuky, prohlédnout si vybavení tříd a odborných učeben a položit případné dotazy zaměstnancům.

Ilustrační foto.

Jankovští předškoláci si před zápisem mohou prohlédnout školu i družinu

Jankov – Základní a mateřská škola v Jankově předškoláčkům a hlavně jejich rodičům umožní od pondělí celý týden vždy dopoledne návštěvu školy, včetně sledování běžného provozu i vyučovacích hodin. Návštěvníci se také seznámí s dalšími školními aktivitami prostřednictvím fotografií a žákovských prací.

Úřad práce

Firmy naberou na začátku roku desítky zaměstnanců

Třebíčsko - Celorepubliková nezaměstnanost na přelomu roku opět stoupla, a to z 5,9 procenta na 6,2 procenta. Může za to především ukončování sezonních prací. Přesto největší firmy na Třebíčsku s novým rokem hledají desítky nových zaměstnanců.

Ilustrační foto

Přerovské školy chtějí modernizaci. Venkovní učebny i lepší techniku

Přerov – Zkvalitnění výuky cizích jazyků, podpora technického vzdělání nebo obecné oživení zájmu o studium. Směry, ve kterých se chtějí přerovské základní školy v Přerově zlepšit, jsou různé. Všechny ale chtějí nabídnout žákům co největší komfort. Pomoct by jim měly finance z různých operačních projektů.

Už tuto neděli startuje na obrazovkách TV Prima pořad Češi na cestách. V prvním díle se diváci setkají s Martinem a Věrou a jejich zážitky z Řecka.

Češi vyrážejí na cesty

Praha /VIDEO/ - Už tuto neděli startuje na obrazovkách TV Prima pořad Češi na cestách. Setkají se v něm rozmanité dvojice, které se seznámí až na letišti. Do poslední chvíle netuší, s kým ani kam pojedou či poletí - na začátek to mimochodem bude do Řecka. S sebou mají jen odhodlání a dobrou náladu. Na koho se tedy diváci mohou těšit v prvním dílu, kdo jim zprostředkuje porci báječných zážitků?

Ilustrační fotografie.

Znojemské školy čekají nápor dětí. U zápisu

Znojmo – Která ze škol je nejlepší? Dostane se tam vůbec naše dítě? Takové myšlenky nyní letí hlavou všem rodičům budoucích prvňáčků ve Znojmě. Obavy z toho, zda jejich potomek skutečně na vybranou školu nastoupí, nejsou tak úplně liché. Na základní škole JUDr. Mareše museli loni odmítnout třetinu zájemců. Podle ředitelky mohou za velkým zájmem stát speciální programy pro nadané děti, ale i dobrá pověst školy. „Loni jsme měli sto míst a přišlo více než sto padesát dětí. Zájem o naši školu je velký. Lákáme například na výuku jazyků od první třídy. Naše škola navíc spadá do sítě škol UNESCO. Děti již od útlého věku získávají rozhled a seznamují se s jinými kulturami a zvyky," přiblížila ředitelka školy Eva Hubatková.

Matyáš Souček  z Druztové, který se narodil jako první dítě roku 2002, s mladšími sourozenci – dvanáctiletou Majdou, osmiletým Hynkem a ročním Vilémkem.

Jak se dnes mají první miminka narozená v kraji?

Plzeňsko – Jednomu jsou tři, druhému osm a dalšímu čtrnáct. A přesto mají něco společného – k narozeninám jim vždycky nebe osvětluje ohňostroj a petardy. Narodili se totiž 1. ledna. Až budou starší, budou moci také beztrestně protáhnout silvestrovskou oslavu ještě o den. Děti nového tisíciletí ale zatím na takové párty nepomýšlí.

Slovíčka snadno a rychle

V konverzační soutěži se žáci „umprumky“ neztratili

Lanškroun/Ústí n. O. - Anglický jazyk představuje pro některé maturanty těžký oříšek k rozlousknutí. Pro ty lepší je naopak cizí jazyk běžnou součástí „výbavy". Patří mezi ně i 56 žáků středních odborných škol z celého regionu, kteří se v závěru listopadu zúčastnili konverzační soutěže pořádané Střední školou zemědělskou a veterinární v Lanškrouně.

Invalidní vozík Veronice Kampošové nebrání v tom, aby se věnovala věcem, jež ji baví.

Díky Kabelkovému veletrhu bude dál studovat jazyky

České Budějovice - Kabelky, kravaty i šátky, to vše se prodávalo na letošním ročníku Kabelkového veletrhu v Českých Budějovicích. Vybrané peníze letos pomáhají nejen dětem, jež jsou nadané na umění či sport, ale také těm, kdo se zabývají třeba studiem cizích jazyků.

Hořická ZŠ Komenského po opravě.

Kam hořická ZŠ Komenského směřuje? Přijměte dnes pozvánku

Hořice – Základní škola Komenského Hořice vás při příležitosti 170. výročí školy zvena Den otevřených dveří. Koná se ve čtvrtek 3.prosince od 9.00 do 12.00 hodin a odpoledne s tvůrčími adventními dílnami od 15.00 do 17.00 hodin.Těšíme se na Vaši účast.

Historie školy se začala psát v novogotické budově na náměstí Osvobození, kam se škola vrátila po více než čtyřicetileté pauze v roce 1994. Mezitím sídlila v Havlíčkově ulici, kde je dnes průmyslovka.

Obchodní akademie slaví 70 let

Česká Lípa - 14. září 1945. Ten den se poprvé otevřely brány Veřejné obchodní školy v České Lípě, dnešní Obchodní akademie.