Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Webové stránky jizni-morava.cz.

Nová lákadla na Břeclavsku? Chladničky, Schwarzen Joshka či Pregnant

Břeclavsko – Místo Lednice Chladničky, Březí jako Pregnant. Takové a další překlady do cizího jazyka si mohli přečíst v uplynulém týdnu návštěvníci internetových stránek jizni-morava.cz, které provozuje Jihomoravský kraj. Turisté pak nejspíš marně hledali na mapě názvy některých zkomolených měst a obcí.

Jablonecká radnice - ilustrační snímek

Má další pobočka smysl?

Jablonec n. N. - Pracovníci turistického centra střídající se 
v parteru jablonecké radnice mají dost práce. Vyřizují ovšem nejvíce všeobecné dotazy.

Jan Rajnoch

Sigma točí stopery. Není to ideální, říká expert

Olomouc – Ve všech třech dosavadních zápasech Synot ligy měl vedle sebe kapitán olomouckých fotbalistů Rajnoch jiného stoperského parťáka. Právě obranná čtyřka přitom potřebuje být sehraná. „Myslím, že to není ideální. Ty změny mohou mít vliv na to, že dostávají více gólů," komentuje pro Deník rošády v defenzivě fotbalový expert Vlastimil Palička.

Ilustrační foto

Maturanti se zase zhoršili. V čem je chyba?

Praha /INFOGRAFIKA/ – Stává se z toho tradice. Uprostřed léta zveřejní Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) kompletní výsledky jarní části maturit a je z toho poprask. Rok co rok totiž konstatuje, že propadlo víc žáků než loni, tu z matematiky, tu z němčiny. Otázka zní, co s tím?

Ministryně školství Kateřina Valachová.

Valachová: Neúspěchy u státních maturit nejsou dané jejich podobou

Praha - Výsledky státních maturit vypovídají o snižující se schopnosti studentů uspět v těchto zkouškách, uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Už nyní je podle ní možné konstatovat, že příčina nespočívá v podobě samotné maturitní zkoušky. Při jarním termínu společné části maturit neuspělo 24,3 procenta středoškoláků, kteří šli k maturitě poprvé.

Ilustrační snímek.

Státní část maturit napoprvé nezvládlo 24,3 procenta středoškoláků

Praha - Úspěšnost maturantů se znovu zhoršila. V jarním termínu státní část zkoušky nezvládlo 24,3 procenta středoškoláků, kteří ji skládali poprvé. To je v porovnání s loňským rokem zhoršení o 2,1 procenta, sdělil dnes mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Jan Pohanka. Nejhůře dopadla němčina, u které alespoň v některé části zkoušky propadlo 26,3 procenta z těch, kteří si ji vybrali. U matematiky, u níž maturanti píší jen didaktický test, to bylo 24 procent středoškoláků.

Ilustrační foto.

Žáci budou hrát při hudební výchově na elektrickou kytaru

Mirotice – Základní škola Mikoláše Alše v Miroticích modernizovala vybavení ve čtyřech svých učebnách. Proměnou prošly učebny informatiky, přírodních věd, cizích jazyků a hudební výchovy. Při hudební výchově čeká na žáky překvapení v podobě hudebních nástrojů, na které budou hrát. Nejlákavější bude nejspíš hraní na elektroakustickou a basovou kytaru. Při chemii zas budou moci žáci dělat pokusy na nových laboratorních stolech.

Ilustrační foto.

Magistrát vytvoří pro řešení taxislužeb dvě pracovní komise

Praha – Magistrát vytvoří společně se zástupci taxislužeb dvě pracovní komise. Jedna bude připravovat podmínky přezkoušení řidičů, druhá určí standardy taxislužeb. Novinářům to řekla po jednání s dispečinky primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zástupci dispečerů s přísnějšími zkouškami z místopisu a cizího jazyka navrhovanými magistrátem ani po středečním jednání nad magistrátem navrhovanou novelou silničního zákona nesouhlasí.

Ilustrační snímek.

Nepřítomní žáci budou moct sledovat výuku i z domova

Milevsko – Na gymnáziu v Milevsku vytvořili učebnu pro vzdálenou výuku, která je v Jihočeském kraji zcela ojedinělá. Díky ní mohou dlouhodobě nemocní žáci či žáci pobývající delší dobu v zahraničí absolvovat totožnou výuku jako žáci, kteří sedí ve třídě. Nezmeškají tak tolik hodin a nemusí opakovat ročník.

Ilustrační foto

Sestavování rodokmenu? Chce to počítačový program, ne papír

Vyškovsko – Znát jméno babičky a dědečka je běžné. Někdo si vzpomene i na praprarodiče. Pokud se ale předpona pra opakuje třeba pětkrát, mnozí budou mít problém. Touha znát své předky proto hodně lidí přivádí na matriky. Vytváření rodokmenů je na Vyškovsku v oblibě, zájemci si však musí vyhradit především spoustu času.

Ilustrační foto

V Česku chybí jazykově vybavení pracovníci

Praha – Na českém trhu chybí pracovníci se znalostí němčiny, holandštiny a skandinávských jazyků. Znalost těchto jazyků přitom může vést ke zvýšení mzdy až o 15 procent. Vyplývá to z šetření asociace ABSL, sdružující lídry z oblasti podnikových služeb.

Cizojazyčné nápisy v Karlových Varech leží mnoha lidem takříkajíc v žaludku.

První čeština, ruština až druhá

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát se s předstihem připravuje na nový zákon o reklamě, který řeší prioritu jednotlivých nápisů na reklamních plochách ve městech. Čeština by tak měla být nadřazena nad ostatní jazyky a na těchto plochách být jako první.

Facebook, ilustrační foto

Lajk, tweet. Sociální sítě plné gramatických chyb vedou. Školáci četbu odmítají

Vyškovsko – „Jsem si teď na foun udělal selfíčko, tak to pak hodím do kompu, projedu přes filtr, postnu to na fejs a budu čekat, až mi někdo hodí lajk nebo koment." I takhle může vypadat rozhovor dvou náctiletých. Ve zkratce jeden druhému sděluje, že si na sociální síť vloží svou fotografii, kterou právě pořídil, a bude čekat, že mu ji někdo pochválí. Bratři ze Soluně, jejichž příchod na Velkou Moravu si každoročně připomínáme, by se nestačili divit.

Ilustrační foto.

Ovocnáři na Znojemsku hledají až stovku brigádníků

Znojemsko – Sběrače plodů do sadů, řidiče na rozvoz novin nebo třeba brigádníky do výroby nábytku hledají firmy na Znojemsku. Nabídka letních krátkodobých prací je stále otevřená. Především studenti, kteří si tak o prázdninách chtějí přivydělat, mají stále šanci. Někteří se věnují například práci v zahraničí. Zdokonalují se v cizím jazyce a poznávají svět.

Ilustrační foto.

Ovocnáři hledají až stovku brigádníků

Znojemsko – Sběrače plodů do sadů, řidiče na rozvoz novin nebo třeba brigádníky do výroby nábytku hledají firmy na Znojemsku. Nabídka letních krátkodobých prací je stále otevřená. Především studenti, kteří si tak o prázdninách chtějí přivydělat, mají stále šanci. Někteří se věnují například práci v zahraničí. Zdokonalují se v cizím jazyce a poznávají svět.

Ilustrační foto

Končí zlaté časy taxikářů? Město chce přitvrdit

Praha - Ještě letos by se taxikářům měli podle vedení magistrátu zpřísnit zkoušky. „Taxíky jsou jedním z reputačních rizik Prahy. Založili jsme proto tým taxi, který problematiku řeší. Musíme se jí zabývat z hlediska legislativy, organizace i restrikce," uvedla primátorka Adriana Krnáčová. A právě zkoušky pro pražské taxikáře jsou jednou z oblastí, kde se má přitvrdit.

SŠUP v Ústí nad Orlicí na setkání projektu Espuma v estonském Kuressaare

Espuma je již minulostí. Přinesla ale cenné zkušenosti

Ústí n. O., Kuressaare – Poslední setkání osmi evropských škol, které se podílejí na společném projektu Espuma, zavedlo jeho účastníky do Pobaltí. V estonském Kuressaare totiž sídlí jedna z partnerských škol – Regional Training Centre. Od 4. června se na dalekou cestu vydala také delegace ústecké „umprumky" – z pedagogů Alena Marková, Hana Havlová a Bohuslav Špaček, za studenty pak již úspěšný absolvent Petr Břenek a Jakub Brokl z 2. ročníku. Co přinesl závěrečný „meeting" a celé bezmála dvouleté snažení škole?

Ilustrační snímek.

Maturanty zaskočila státní část

Orlickoústecko – Velká vlna jménem maturity je pomalu za námi. Zatímco gymnázia hlásí téměř stoprocentní úspěšnost, v případě odborných škol už to taková sláva nebyla. Kamenem úrazu se dle očekávání stal didaktický test, naopak u profilové ústní zkoušky si maturanti vedli lépe.

Ilustrační foto.

Vyškov: Díky podpoře EU je vzdělání žáků mnohem efektivnější

Vyškov - Evropská unie podporuje svými dotacemi mnoho oblastí od oprav silnic až po podporu výuky ve školách. Já jsem se především zaměřila na příspěvky pro vyškovské školy. Jako malá jsem navštěvovala Mateřskou školu Hraničky. Od této doby se však mnoho věcí změnilo. Musely se odstranit pergoly z bezpečnostních důvodů, ale mimo jiné došlo i ke zlepšení úspory energie pomocí dotací z Evropské unie. Díky částce 2 905 880 Kč se zlepšilo využití energie a její spotřeba.

Ilustrační foto

Práce v hotelu? Příprava občerstvení i práce číšníka

Mladá Boleslav - Moje odborná čtyřtýdenní stáž probíhala ve Spojeném Království, konkrétně ve městě Portsmouth. Dostal jsem se na ni díky škole (Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov), kterou navštěvuji, a také díky programu Erasmus +.

Ilustrační foto.

Proč chtít na příměstský tábor?

Plzeňsko – Lákají na indiánské prostředí, výlety do fiktivní reality, na vyšetřování zapeklitých případů. Rozmanitost námětů letních příměstských táborů je každým rokem víc a víc fascinující.

Ilustrační foto

Maturanti bojovali 
s matikou i němčinou

Plzeňsko – Zkoušku dospělosti letos skládá více než 82 tisíc studentů. V maturitních písemkách neuspělo 15,7 procent středoškoláků. Největší problémy měli studenti opět s matematikou, z níž propadlo téměř 24 procent.

Ilustrační foto

Písemná maturita je za námi. Slavilo se i propadalo

Prostějovsko – Pro necelé dvě desítky středních škol jsou písemné maturity minulostí. Studenti nejvyšších ročníků maturitních oborů a gymnázií se však už musí chystat na další část svých zkoušek. Ty je čekají na konci května. Někteří přitom už teď ví, že některou část maturity budou muset opakovat.

Stella Zázvorková.

Před deseti lety zemřela populární herečka Stella Zázvorková

Praha - Přední dáma českého filmu a divadla Stella Zázvorková zemřela před deseti lety, 17. května 2005. Vzdělaná, sympatická a vtipná herečka s neobyčejným komediálním talentem se zapsala do srdcí diváků ztvárněním několika set rolí na stříbrném plátně i na prknech předních českých scén.

Ilustrační foto.

Práce v zahraničí? Volí ji absolventi i lidé s praxí

Prostějovsko – Vyšší plat, načerpání nových zkušeností a zlepšení jazykových dovedností. To jsou nejčastější důvody, pro které se lidé rozhodnou odejít za prací do zahraničí. Za prací za hranice odcházejí nejen mladí lidé a absolventi škol, ale i zkušení pracovnicí nad padesát let. Podle odborníků je velkým plusem nejen jazyková vybavenost, ale i předchozí praxe.

Ilustrační foto.

Umíte cizí jazyk? Váš plat bude až o deset tisíc vyšší

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nezaměstnanost 
v Česku klesla a počet volných pracovních míst je nejvyšší za posledních šest let. Sehnat práci je tak lehčí. Jenže bez znalosti cizího jazyka je to stále těžší, navíc odborníci upozorňují, že dobrá znalost cizích jazyků může zajistit vyšší mzdu i o tisíce korun.