Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační fotografie.

Kam s dítětem v Bystrci? Příští rok otevře nová školka. Bude stát 3900 za měsíc

Brno - Přes dvě stě dětí si bude hrát ve dvou nových školkách v brněnské Bystrci. Je to potřeba. Na pomezí s další městskou částí Žebětín se totiž postupně rozrůstá sídliště Kamechy. Podle bystrckého starosty Tomáše Kratochvíla budou dvě nově otevřené školky pro jeho obyvatele stačit. „Letos bylo v Bystrci kolem 230 nepřijatých dětí, některé našly místo v jiných městských částech. Proto si myslím, že kapacita bude dostatečná," řekl Kratochvíl.

Z NÁVŠTĚVY v Carlsbadu, kde nechyběla ani zajímavá prohlídka Carlsbad High School.

Karlovarská obchodní akademie se ve světě neztratí

Karlovy Vary - Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary nabízí svým žákům a studentům kromě celé řady všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů posílenou výuku cizích jazyků.

Knihobudka ve Svitavách

Knihobudka se ve Svitavách osvědčila, chtějí ji i jinde

Svitavsko – Park Jana Palacha ve Svitavách už od začátku července zdobí knihobudka. V ní si lidé můžou vybrat z nabídky odložené literatury kus, který je zaujme a chtějí si ho přečíst nebo do ní můžou sami odkládat knížky, pro které doma nemají místo.

Ilustrační foto

Zahraniční stáže škol jsou populární. Chybí ale kontrola

Karlovy Vary - Je to šance, kterou se snaží využít mnoho základních škol, ty karlovarské nevyjímaje. Evropské dotace totiž mohou sloužit i pro výuku cizích jazyků. Zahraniční jazykové pobyty jsou tak oblíbené jak žáky, tak učiteli. Jenomže je v tom háček.

Gymnázium Uherské Hradiště v pondělí 9. listopadu přivítalo v rámci programu ERASMUS na své půdě zástupce škol několika států.

Hradišťské Gymnázium rozjelo spolupráci se zahraničními školami

Uherské Hradiště – Popsat nemoci, které v minulosti významným způsobem postihly tu kterou zemi. I s tímto cílem odstartovalo v pondělí 9. listopadu netradiční mezinárodní setkání na půdě Gymnázia v Uherském Hradišti. To ve svých prostorách přivítalo na čtyři desítky zahraničních studentů a učitelů. Škola totiž patří mezi koordinátory nového mezinárodního projektu v rámci evropského programu ERASMUS+ s názvem „Local Health for Global Health: Care and Share".

Svérázný lektor se ve studentech svým excentrickým vystupováním snaží emoce nejprve vyvolat. Teprve pak je učí s nimi zacházet.

ROZHOVOR: Lektor rétoriky krotí emoce i kuchařkou

České Budějovice - Při jeho výstupech může divák nabýt dojmu, že sedí proti šílenci. Změť gest, hluků a výbuchů emocí ve vystoupeních i rétorických kurzech Jana Nepomuka Piskače působí neukočírovatelně. Právě blázněním na povel se prý ale naučíme ovládat sami sebe. „Chci, aby to na publikum dolehlo a začalo přemýšlet o disciplíně mluveného slova trochu jinak než obvykle," vysvětluje svérázný českobudějovický lektor.

Ilustrační foto.

Prodavačka přišla o dva tisíce

Rokycany - V minulém týdnu přijali rokycanští policisté oznámení o podvodu. Poškozená prodavačka přišla o dva tisíce korun.

Studenti navštívili Anglii.

Studenti umprumky byli v Anglii

Bury St Edmunds/Ústí n. O. – V dubnu letošního roku došlo k vyhlášení výzvy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. 800 milionů korun určených mimo jiné na rozvoj čtenářství a čtenářské gramotnosti ve výuce cizích jazyků umožňuje pedagogům a žákům základních i středních škol napříč celou republikou absolvovat zahraniční stáže.

Ilustrační snímek.

Dobrovolnické centrum v Lípě hledá pomocníky do Německa

Česká Lípa - Zdokonalení se v cizím jazyce a navázání kontaktů pro další osobní i profesní růst. Takové jsou přednosti příhraničního projektu, pro který dobrovolnické centrum ADRA v České Lípě právě hledá nové dobrovolníky.

Amos - Jablonecká burza škol, vzdělávání, pracovních příležitostí a volnočasových aktivit

Burzu zaměří na prezentaci škol

Jablonec n. N. - V pátek 9. října proběhne v jabloneckém Eurocentru Burza škol, vzdělávání, pracovních příležitostí a volnočasových aktivit AMOS 2015.

Výuka v Oxfordu

Litoměřické děti se učily v Oxfordu

Díky velkému úsilí p. učitelky anglického jazyka Jany Műhlfeitové se podařilo během srpna připravit a zorganizovat týdenní pobyt žáků 9. tříd naší školy ve Velké Británii.

Příprava výstavy knižní ilustrace Heleny Zmatlíkové ve Slovácké galerii v Uherském Hradišti.

Galerie chystá výstavu kreseb Heleny Zmatlíkové

Uherské Hradiště - Veselé postavičky z knížky Honzíkova cesta, nádherné příběhy Dětí z Bullerbynu nebo vyprávění o letadélku Káněti si vybaví většina lidí při zaslechnutí jména české ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Galerie Slováckého muzea připravuje na polovinu října rozsáhlou expozici jejích kreseb.

Ze slavnostního otevření nové jednotky intenzivní péče interního oddělení v Nemocnici Na Františku v Praze.

Nemocnice Na Františku otevřela jednotku intenzivní péče

Praha /FOTOGALERIE/ - Novou jednotku intenzivní péče interního oddělení otevřeli ve čtvrtek v Nemocnici na Františku v Praze. Výstavba jednotky začala v prosinci loňského roku a skončila na přelomu července a srpna, od té doby fungovala ve zkušebním provozu. Je umístěna vedle dobové a vysvěcené kaple. Slavnostního otevření se zúčastnili i herec Jiří Krampol a zpěvák Jakub Smolík.

V Tlumačově uvažují o zřízení Centra volného času. Vzniknout by mohlo v chátrající budově vedle Kulturního a informačního střediska.

Tlumačovští řekli ano centru volného času. Rádi by jógu

Tlumačov – Centrum volného času. O jeho zřízení aktuálně uvažují v Tlumačově. Vzniknout by mohlo v chátrající budově hned vedle tamního Kulturní a informačního střediska (KIS), která je využívána jen minimálně. Ovšem podle starosty obce Petra Horky to ještě zdaleka není nic jistého.

Keramický kroužek v rámci prázdnin ve městě

Zájmové kroužky: u dětí vedou sport, počítače a geocaching

Kolínsko - Spolu se školním rokem se žákům základních škol rozjíždí také zájmové kroužky. Ve většině škol s jejich plnou činností počítají od nadcházejícího měsíce, během září se kroužky postupně rozjíždí, či se ještě uskutečňují zápisy.

Draci ve Skalách.

Krátce z Protivínska

Protivínsko - Žákům se budou lépe učit cizí jazyky. Do Skal opět po roce přiletí draci.

Přivítání nových studentů novostrašeckého gymnázia

Prváků je méně. Do některých škol jich ale nastoupilo více

Rakovnicko – Na základních školách jsou ředitelé s počtem žáků v prvních třídách převážně spokojeni. Na středních už méně. Patnáctiletých dětí je stále málo. Letos dosáhla populační křivka minima. Do některých škol nastoupilo do prvních ročníků nejméně studentů za poslední roky, někde naopak zájem o studium stoupá.

Ilustrační foto.

Maturita z matematiky byl průšvih. Musí se změnit, zní z kraje

Jižní Morava – Katastrofa. Tak hodnotí ředitelé jihomoravských škol, vedení kraje i Česká školní inspekce letošní výsledky maturit z matematiky, které zajišťuje organizace Cermat. Zároveň řeší, jak situaci příští rok předejít. Počítají s dalším vzděláváním učitelů, ale také třeba s dohlížením inspektorů ve školách.

Ilustrační foto.

Maturita z matematiky byl průšvih. Musí se změnit, zní z kraje

Jižní Morava – Katastrofa. Tak hodnotí ředitelé jihomoravských škol, vedení kraje i Česká školní inspekce letošní výsledky maturit z matematiky, které zajišťuje organizace Cermat. Zároveň řeší, jak situaci příští rok předejít. Počítají s dalším vzděláváním učitelů, ale také třeba s dohlížením inspektorů ve školách. Hlavně v těch, které pravidelně dopadají nejhůře.

Ilustrační foto.

Maturita? Musí se změnit, zní z kraje. Problémy mají i školy na Břeclavsku

Jižní Morava – Katastrofa. Tak hodnotí ředitelé jihomoravských škol, vedení kraje 
i Česká školní inspekce letošní výsledky maturit z matematiky, které zajišťuje organizace Cermat. Zároveň řeší, jak situaci příští rok předejít. Počítají s dalším vzděláváním učitelů, ale také třeba s dohlížením inspektorů ve školách. Hlavně v těch, které pravidelně dopadají nejhůře.

Pelhřimovská knihovna. Ilustrační foto

Malým čtenářům knihovny přečte pohádku elektrotužka

Pelhřimov – Zaměstnanci pelhřimovské městské knihovny během prázdnin připravili pro návštěvníky bohatý program. Hitem se staly například dvojjazyčné knihy s vloženým CD nebo pohádky s elektronickou Albi tužkou, která dětem předčítá místo rodičů.

Ilustrační foto.

Počet prvňáků? Letos rekordní. Do školních lavic jich usednou čtyři tisícovky

Brno – Do brněnských školních lavic letos zasednou rekordní čtyři tisíce prvňáků. Loni jich bylo zhruba o tři sta méně. Školy ale nápor zvládají, odmítat děti musejí pouze ty výběrové. „V Brně-severu otevíráme novou třídu. Jinak uspokojíme všechny lidi z oblasti," informoval například místostarosta městské části Petr Hladík.

Hefaiston na Helfštýně 2015

Na Hefaiston přijeli kováři z osmnácti zemí světa

Týn nad Bečvou – U exponátu s názvem Časostroj svádí debatu o smyslu díla skupinka polských návštěvníků. Rozžhavené výhně na třetím nádvoří zase obsadili kováři ze Slovenska. Jejich italští kolegové, kteří na Helfštýn dorazili později, je pozorně sledují při práci. Směsice cizích jazyků, vůně ohně, řinčení kovadlin. Takový je Hefaiston – celosvětové setkání uměleckých kovářů.

Ilustrační foto.

Nové metody vyučování. Studenti se podívají do Anglie, školy je motivují

Hodonínsko – Znalost cizích řečí začíná patřit mezi základní dovednosti. Řada lidí je dnes už schopná se domluvit aspoň jedním jazykem, který není jejich mateřským. To zvyšuje také jejich uplatnění na trhu práce. Uvědomují si to i vedení vzdělávacích zařízení na Hodonínsku, většina z nich se proto v novém školním roce rozhodla zaměřit na jazykové vzdělávání.

Vyškovské gymnázium. Ilustrační foto.

S angličtinou na vyškovském gymnáziu pomůže rodilá mluvčí

Vyškov – Ani výborný český učitel cizího jazyka nemůže v určitých ohledech nahradit rodilého mluvčího. Takový názor zastává řada škol a ani vyškovské gymnázium není výjimkou. Proto s povděkem kvituje, že od nového školního roku na něm bude pracovat i americká stipendistka na pozici asistenta pedagoga.