Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto.

Volejbalistům pomůže proti Liberci v odplatě za finále i Ščerbatych

Brno – Oblíbenec brněnských fanynek Nick Castello už má v týmu extraligových volejbalistů svoji náhradu. Na post libera si v Liberci v úterý od šesti hodin večer na startu sezony stoupne na palubovku Rus Alexander Ščerbatych. „Saša je zkušený hráč, bude plnohodnotná náhrada za Nicka a spíš si dovolím říct, že může být i lepší. Má předpoklady k tomu, že zrychlí naše akce," vítal novou akvizici brněnský trenér Ondřej Marek.

Ilustrační foto

Technika pomáhá překonat i stud

Krouna – Žáci krounské základní školy mohou k výuce jazyků jako první v celém kraji využívat elektronický systém domácího vzdělávání napojený přes internet na školní server.

Petr Vysuček.

Budou mít i neslyšící svého zástupce v politice?

Zlepšit postavení sluchově postižených v České republice se snaží už léta. Neslyšící Petr Vysuček kandiduje do krajského zastupitelstva v Hradci Králové. V případě úspěchu se stane historicky prvním neslyšícím politikem u nás.

Přístavba ZŠ Nové Strašecí začala

Přístavba základní školy začala rychlým stěhováním

Nové Strašecí – Velkým, rychlým a hlavně nečekaným stěhováním začala přístavba a přestavba základní školy v Novém Strašecí. Znamenalo to vystěhovat téměř celou budovu bývalé zvláštní školy během několika dní. Se začátkem stavby se letos počítalo, ale protože se protahovalo výběrové řízení, stavba začala později a z části i v jiných prostorách, než se počítalo 
v původním plánu.

Podpořit výuku cizích jazyků u mladých lidí se před šesti lety snažilo i město Ostrava propagační kampaní „Uč se jazyky". Tvářemi úspěšné kampaně byl fotbalista Mario Lička a studentka Ostravské univerzity a modelka Blanka Štramberská.

Výuka angličtiny: po skypu či telefonu?

Češi na tom s angličtinou nejsou nejlépe. Podle průzkumů necelých třicet procent má takovou znalost angličtiny, aby v ní dokázali vést konverzaci. A to je jedno z nejnižších čísel v celé Evropské unii. Jak se naučit cizí jazyk? Jaký je zájem o jazykové kurzy?

Ilustrační foto.

Tyršova po třiceti letech: s moderními učebnami i učiteli

Vyškov – Pamatuje její úplné začátky. Tehdy stál mladý učitel Zdeněk Pitela za katedrou třetím rokem. A přestože je tomu už třicet let, dodnes si vybavuje, jak v roce 1986 pomáhal do Základní školy Tyršova ve Vyškově stěhovat nábytek. Nyní je jejím ředitelem a pod jeho taktovkou se chystají oslavy jubilea.

Radovan Kouřil

Radovan Kouřil: Cítím se zde jako doma

/ROZHOVOR/ Rychle se v kabině opavských basketbalistů zabydlel rozehrávač Radovan Kouřil. Rodák z Palkovic, který naposledy působil v Prostějově, zatím v přípravě dokazuje, že bude velkou posilou Slezanů. Sám si nové angažmá pochvaluje.

Ilustrační foto.

Největší zájem je o němčinu a angličtinu

Tachovsko – Pro zájemce o cizí jazyky je v Tachově připravena celá řada vzdělávacích kurzů, které začínají v druhé polovině září. Regionální vzdělávací a informační středisko v letošním roce totiž opět nabízí široký výběr těchto jazykových kurzů.

Ilustrační foto.

Maturity si v kraji zopakuje méně studentů. I díky doučování

Jižní Morava – Někdo září, někdo v září. Známé úsloví se nyní nejspíš vybaví studentům, kteří opakují maturitu. Opravné termíny se rychle blíží, druhý pokus mají už tento měsíc. Podle nově zveřejněných výsledků pořádající organizace maturit Cermat, které má Deník Rovnost k dispozici, si zkoušku z dospělosti letos zopakuje méně studentů v kraji než loni.

Ilustrační foto.

Montessori i třídy pro nadané. Ne všechny školy „jedou klasiku"

Rychnovsko - Školství se vyvíjí. Podle někoho dobrým směrem, podle druhého naopak. Pravdou však zůstává, že během několika let se zvýšila rozmanitost přístupu k dětem i rodičům a začaly fungovat školy, ale i školky, které se od těch „běžných" liší. Několik takových funguje i v okrese.

MMR ČR

MMR má na vybavení základních škol připraveno přes dvě miliardy korun

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) má na vybavení základních škol připraveno 2,16 miliardy korun, převážně z evropských fondů. Podpora se týká například modernizace odborných učeben nebo vybudování bezbariérových přístupů. Maximální výše příspěvku na jeden projekt je 99 milionů korun. O podporu lze žádat od 29. září letošního roku do 14. února 2017.

Ilustrační foto

Povinná maturita z matematiky? Zatím pro žáky, kteří mají nejméně 10 hodin týdně

Praha – Ministerstvo školství vybralo středoškolské obory, jejichž studenti budou v roce 2021 vedle češtiny a cizího jazyka povinně skládat maturitu i z matematiky. Podle připravovaného nařízení vlády se bude nová povinnost týkat nejdříve žáků škol, které matematiku vyučují intenzivně, v součtu čtyřleté docházky nejméně deset hodin týdně. Patří sem například gymnázia, odborná lycea a střední průmyslové školy. U nástavbových oborů se požadavek celkové týdenní dotace deset hodin týká součtu hodin matematiky v základním a nástavbovém oboru.

Španělský týden si pro veřejnost nachystalo Informační centrum pro mládež v Prostějově. Lidé tak mohli v Kolářových sadech ochutnat tamní speciality, dozvědět se něco o španělských tradicích a také se zeptat španělské studentky na cokoli o její rodné zemi

Kolářovy sady nabídly piknik po španělsku

Prostějov – Ochutnat zahraniční speciality ale také si vyzkoušet angličtinu či jiné cizí jazyky. Takovou možnost měli v úterý návštěvníci Kolářových sadů v Prostějově.

Fanoušci. Ilustrační foto.

Bez znalosti portugalštiny budou mít v Riu cizinci problémy

Rio de Janeiro – Desetitisíce turistů, kteří zamíří na olympiádu do Ria de Janeiro, mohou mít problém se dorozumět. Pouze malá část z 200 milionů Brazilců si osvojila alespoň základy angličtiny. To platí i u dalších jazyků, jako je němčina, francouzština, a dokonce i španělština, přestože Brazílie hraničí se sedmi španělsky mluvícími zeměmi, píše agentura AP.

Ředitel MSD Zdeněk Hejduk

TPCA Beat festival: Dvanáct hodin perfektní muziky

Kolín – Ředitel kolínského městského společenského domu, novinář a fotograf Zdeněk Hejduk je kolínský kulturní guru a lokálním kapelám věnoval i několik knih. Ani TPCA Beat festival pro něj není neznámým pojmem.

Ilustrační foto.

Státní jazykové zkoušky jsou srovnatelné s mezinárodními testy

Praha - Úroveň státních jazykových zkoušek v Česku je nově upravena podle úrovní Společného evropského referenčního rámce pro jazyky, který se používá pro srovnání znalostí cizích jazyků. Zavedla to nová vyhláška platná od 1. července, o jejímž vydání na webu informovalo ministerstvo školství. Státní jazykové zkoušky v tuzemsku se tak stanou srovnatelné s mezinárodními certifikáty.

Zuzana Žatečková

Personalistka: Když se spokojíte s málem, nemůžete čekat víc

Třebíč - První personální agentura na Třebíčsku vznikla teprve před několika týdny. Má název Nový start a založila ji Zuzana Žatečková. Agentura hledá pracovníky na volná pracovní místa v místních firmách. Když vhodné lidi sežene, dostane za to od firmy zaplaceno. Zájemci o práci oproti tomu za služby neplatí nic. Zaregistrovat se mohou zcela zdarma.

Ilustrační foto.

Hasiči ve Zlínském kraji mají karty pro komunikaci s neslyšícími

Zlín – Speciální karty pro komunikaci s neslyšícími začali používat hasiči ve Zlínském kraji. Novinářům to dnes řekl krajský mluvčí hasičů Libor Netopil. Karty usnadní domluvu při různých událostech, především při dopravních nehodách. Hasiči je vytvořili přímo s neslyšícími a lektory znakového jazyka. Otázky a pokyny na kartách jsou formulovány jednoduše.

Neobvyklá výuka francouzštiny. Děti se ve Zlíně učí s Bílou paní.

Děti se učí francouzsky online s bílou paní

Zlín - Pohádkový příběh je nyní novou možností výuky francouzštiny on-line na webu portálu České televize Déčko. „Máme dokončeno sedm dílů populárního animovaného večerníčku o kouzelné bílé paní, která se stane chůvou velmi zvídavých a podnikavých čtyřčat," popsala pro Deník Veronika Součková z České televize.

Město Most.

Tazatelé navštíví Mostecko. Budou zjišťovat, zda se dospělí učí

Most, ČR - V pondělí 11. července začne celostátní šetření o vzdělávání dospělých. Bude se týkat 7 800 domácností. „Na Mostecku půjde o zhruba sedmdesát domácností," sdělila Mosteckému deníku Petra Báčová, mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ). Proškolení tazatelé ČSÚ budou domácnosti s žádostí o vyplnění dotazníku oslovovat až do 16. ledna 2017.

Ilustrační foto.

Na přestup do městských škol připravují páťáky s předstihem

Pelhřimovsko – Žáky pátých ročníků, kteří začátkem nového školního roku přestoupí z malotřídních škol do městských základních škol na Pelhřimovsku, připravují na tuto poměrně podstatnou změnu v jejich životě učitelé a někdy také psychologové.

Loutkové představení v ZŠ E. Beneše v Písku.

Do ZŠ E. Beneše přišli bývalí žáci i učitelé

Písek – První základní školou ve městě, kde byla otevřena třída s rozšířenou výukou cizích jazyků, byla před padesáti lety tehdejší ZDŠ Maxima Gorkého, nynější ZŠ Edvarda Beneše. „Do třetího ročníku této specializované třídy byli žáci přijati na základě přijímacího pohovoru. Ve třetím ročníku začínali s ruštinou   a v pátém ročníku si mohli vybrat mezi němčinou a angličtinou," připomněla  Marta Ludvíková ze ZŠ Edvarda Beneše.

Závěrečné zkoušky ve Středním odborném učilišti Nové Strašecí

Jednotné zkoušky mají jasná pravidla

Nové Strašecí - Celkem třicet dva automechaniků, čtyřicet opravářů zemědělských strojů a pět zahradnic SOU v Novém Strašecí skládalo praktické závěrečné zkoušky podle pravidel jednotných závěrečných zkoušek, které platí od loňského školního roku pro celou ČR. Museli splnit různé úkoly. Například Josef Klučina spolu s ostatními opraváři zemědělských strojů musel v jedné části zkoušky vyrobit úplně od začátku vratidlo. „Je to piplavá práce, ale myslím, že by to mohlo být tak za pět, šest hodin hotové. Není to nejhorší úkol. Záleží hlavně na zručnosti," zkonstatoval během práce Josef Klučina. Budoucí zahradnice Lucie Valhová měla za úkol vysadit okrasný keř. „Je to dobrá otázka. Zvládnu to. Obor mě baví, po škole se mu chci dále věnovat."

Oldřich Botlík

U letošních maturitních testů byl porušen zákon, tvrdí matematik Botlík

Praha - Včera skončily letošní maturity, respektive jejich školní profilová část. Výsledky testů z matematiky, češtiny a cizího jazyka znali žáci a školy už 15. května. V matematice uspělo 77 procent, v češtině 88 procent a v angličtině 92 procent prvomaturantů. Oldřich Botlík se vzděláváním a testováním jeho výsledků zabývá desítky let.

Ilustrační foto.

Praha 7 vyčlenila jednu stranu novin angličtině a vietnamštině

Praha - Radnice Prahy 7 vyčlenila jednu stranu radničních novin Hobulet informacím v angličtině a vietnamštině. Poprvé vyšla letos v červnu, informuje o dění na radnici nebo kulturních akcích. Novináře o tom informoval mluvčí městské části Martin Vokuš. Časopis vychází jedenáctkrát do roka v 30 tisících výtiscích, jeho vydávání radnici stojí 1,9 milionu korun. Na internetu a sociálních sítích radnice informuje navíc rusky a ukrajinsky.

Ilustrační foto.

Krátce z Písku a okolí

Písek - Filmová škola slaví 20. výročí. Děti si prodlouží letní prázdniny. Obrazy na parkánech budou jen několik hodin.

Děkani fakult s dekrety od rektora univerzity.

Děkani dostali z rukou rektora své jmenovací dekrety. Hynek si musí počkat

Hradec Králové - Tři noví šéfové fakult Univerzity Hradec Králové (UHK) letos převezmou svůj úřad. Dva z nich, staronová děkanka Filozofické fakulty Pavlína Springerová a děkan Pedagogické fakulty František Vaníček, v pátek převzali jmenovací dekret z rukou rektora UHK Josefa Hynka, který svoje období končí posledním červnovým dnem.

Děkani fakult s dekrety od rektora univerzity.

Děkani dostali z rukou rektora své jmenovací dekrety. Hynek si musí počkat

Hradec Králové - Tři noví šéfové fakult Univerzity Hradec Králové (UHK) letos převezmou svůj úřad. Dva z nich, staronová děkanka Filozofické fakulty Pavlína Springerová a děkan Pedagogické fakulty František Vaníček, v pátek převzali jmenovací dekret z rukou rektora UHK Josefa Hynka, který svoje období končí posledním červnovým dnem.

Jakub Novák (vpravo) ze třídy V4 při maturitní zkoušce na Průmyslové škole v Teplicích.

„Výkony žáků byly podle očekávání,“ říkají ředitelé

Teplicko - Někdo už má po oslavách a užívá si zaslouženého volna a někdo bude mít zkažené léto učením. V tom prvním případě jde o úspěšné maturanty, v tom druhém o studenty, kteří zkoušku z dospělosti nezvládli. A jak dopadly maturity studentů oslovených teplických středních škol?

Ilustrační foto.

Obce nedostanou právo zakázat podnikům reklamu jen v cizím jazyce

Praha - Obce nebudou moci restauracím a obchodům zakázat, aby svou nabídku propagovaly jen v cizím jazyce. Změnu měla přinést poslanecká novela o regulaci reklamy, Sněmovna ji dnes ale v závěrečném kole schvalování zamítla hlasy 118 ze 160 přítomných poslanců, byť její přijetí s úpravami podpořil hospodářský výbor dolní komory.

Ilustrační foto.

Na nepoctivé taxikáře chystá ministerstvo přísnější kontroly

Praha - Kromě nových povinností vyplývajících z připravovaného zákona o provozu na pozemních komunikacích čekají taxikáře zřejmě přísnější kontroly. Figuranti by se například při kontrolách mohli vydávat za cizince a mluvit cizím jazykem nebo delikty nepoctivých taxikářů skrytě nahrávat. Ministerstvo dopravy tyto možnosti do novely vyjmenovalo explicitně proto, že dosud mělo s uznáváním takto získaných důkazů problémy u soudu. Řekl to mluvčí úřadu Tomáš Neřold.

Těm, co nemají na jazyky takové nadání, Vyškovanka Phuong Anh Bui alias Kristýna doporučuje ozkoušenou metodu: zakomponovat je do volného času.

Seriál Mladé talenty: Někdy se cítím jako chodící slovník, říká Vyškovanka

Vyškov /MLADÉ TALENTY/ – Úspěchů má na svém kontě hodně. Exceluje jak v německém, tak anglickém jazyce. Na slovíčka je mistr. Spolužáci se tak na ni často obrací o pomoc. „Bývám první, kdo je napadne. Někdy se cítím jako chodící slovník," usmívá se žákyně vyškovské Základní školy Nádražní 5 Phuong Anh Bui, které snad nikdo neřekne jinak než Kristýna. Věnuje se i japonštině nebo kreslení komiksů. Dnes ji představí pravidelný seriál Deníku Rovnost Mladé talenty.

Ilustrační foto.

Maturita na Blanensku potrápila zdravotníky

Blanensko – Iveta Borková nedávno úspěšně složila na gymnáziu v Boskovicích maturitní zkoušku. Ve státní části maturovala z češtiny a angličtiny, v profilové části, kterou si organizují jednotlivé školy samy, si vybrala dějepis a základy společenských věd.

Ilustrační foto.

DVA POHLEDY: Školka od dvou do šesti let. Poslední rok povinně

Praha - Novela školského zákona, kterou přehlasováním prezidentova veta poslanci definitivně schválili v úterý, přináší několik zásadních změn. Týkají se především žáků devátých tříd, kteří budou od příštího roku povinně skládat státem připravené přijímací zkoušky na střední školy ukončené maturitou. Na jaře 2021 studenti poprvé absolvují tři maturitní zkoušky – z češtiny, cizího jazyka a matematiky (výjimku mají umělecké a zdravotní školy). Pro rodiče je asi nejdůležitější, že jejich ratolesti budou mít garantovaná místa v mateřských školách, od roku 2020 i ty dvouleté.