Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto

Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

Střední Čechy – Přes jeden a čtvrt milionu obyvatel má Středočeský kraj nyní – a během příštího desetiletí by se jejich počet mohl vyšplhat k půl druhému milionu. Mnozí z těch nových ovšem nebudou mluvit ryze „středočesky“; nářečí si přivezou se svých domovů z celé republiky. A pro leckteré bude čeština dokonce cizím jazykem.

Hana Gráfová

Hana Gráfová: Roste zájem o maturitní přípravné kurzy

/ROZHOVOR/ Celé roky učí cizí jazyky. Umí perfektně německy i rusky. Mimo jiné pak realizuje projekty se zahraničními studenty. Řeč je o manažerce vzdělávání Jazykového a vzdělávacího centra Faktum v Opavě Haně Gráfové.

Radka a Kláry ze sekundy B čeká výuka matematiky v angličtině.

Matematiku se budou učit v angličtině

Nymburk - Soustředit se na rovnice či zlomky dá samo o sobě fušku. Ale vstřebávat záludnosti matematiky v angličtině? Stejně jako diskutovat o dějinných událostech ve francouzštině? Právě taková výuka čeká studenty Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce. S matematikou v angličtině se setkají žáci sekund nižšího gymnázia, s dějepisem ve francouzštině pak kvintáni na vyšším stupni školy.

Chorvatská billboardová kampaň s Melanií Trumpovou

Melania Trumpová propaguje v Chorvatsku výuku jazyků. A neví o tom

"Představte si jen, jak daleko se můžete dostat s trochou angličtiny," stojí na chorvatských billboardech, z nichž se usmívá první dáma Spojených Států amerických Melania Trumpová. Billboardy propagují důležitost výuky cizích jazyků. Trumpová ale nemá s jejich vznikem nic společného.

V Brně oficiálně otevřeli pobočku Deutche Telekom. Nabídne stovky pracovních míst.

V Brně má nově pobočku Deutsche Telekom. Zaměstná stovky lidí a absolventy

Lidé s perfektní znalostí cizích jazyků a mnohaletou praxí, ale i šikovní čerství absolventi univerzit najdou nově v Brně uplatnění i ve společnosti Deutsche Telekom Services Europe. Od letošního roku totiž její pobočka sídlí v Holandské ulici. V úterý ji oficiálně otevřeli. Nabídne stovky pracovních míst.

V Brně oficiálně otevřeli pobočku Deutche Telekom. Nabídne stovky pracovních míst.

V Brně má nově pobočku Deutche Telekom. Zaměstná stovky lidí a absolventy

Brno - Lidé s perfektní znalostí cizích jazyků a mnohaletou praxí, ale i šikovní čerství absolventi univerzit najdou nově v Brně uplatnění i ve společnosti Deutche Telekom Services Europe. Od letošního roku totiž její pobočka sídlí v Holandské ulici. V úterý ji oficiálně otevřeli. Nabídne stovky pracovních míst.

Veletrh práce v Kolíně

Veletrh práce nabídl zaměstnání, brigády, praxi i přednášky

Kolín /FOTOGALERIE/ – První zářijovou středu se otevřely prostory Městského společenského domu Kolín pro Veletrh práce, který se v letošním roce koná ještě v dalších sedmi městech republiky. Ten kolínský zaplnily stánky velkých regionálních firem, nechyběly ani interaktivní hrátky v podobě simulace jízdy sportovním automobilem.

První školní den na ZŠ Benešovo náměstí v I. A.

Začal nový školní rok i maturity

Svitavy – Žáci základních a středních škol a gymnázií šli včera poprvé v novém školním roce do školy. Do lavic ale zamířili i ti, kteří už by měli mít dostudováno. 

Vaňovský příměstský tábor Pidi - Midi na cestách.

FOTO: Tábor Pidi - Midi prožil výlet ve znamení pohádek

Vaňov - Na tyhle prázdniny děti kolem paní Kománkové jen tak nezapomenou. V příměstském táboře Pidi - Midi se starají o domácí mazlíčky, krmí králíky, ovečky, prasátky, slepičky, koníky, morčata a bílého ježka. Každý den mají jiný program. 

Maturitní zkouška. Ilustrační foto.

Didaktický test maturity z češtiny byl horší na všech typech škol

Praha - Didaktický test státní maturity z češtiny letos dopadl na všech typech škol hůře než loni. Podíl studentů, kteří u něj byli neúspěšní, roste už několik let za sebou. Od minulého roku se jejich počet zvýšil o 157, ve srovnání s rokem 2014 ale už o 3481. Vyplývá to z údajů, které na webu zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), jež maturity organizuje.

Členové Jiřiček s diplomem "Budoucnost Evropy". Zleva: Veronika Divišová, Kristýna Chmelíková, Jan Němeček, Martin Herrmann, Zuzana Rytířová, Ondřej Vokurka a Katarina Raisová.

Jiřičky jsou budoucnost Evropy, rozhodli porotci

Mladá Boleslav – Z bulharského Balchiku, který hostil tradiční mezinárodní festival Chernomorski zvutsi, se boleslavský pěvecký sbor Jiřičky vrátil ověnčen cenou „Budoucnost Evropy". Mladí zpěváci se netratili ani v silné konkurenci více než dvou desítek souborů, z nichž mnohé jsou výběrové a trénují i třikrát týdně.

Studenti, ilustrační foto

Němčina je stále až na druhém místě

Plzeňský kraj - Pokud si středoškoláci mají vybrat pouze jeden cizí jazyk, většinou zvítězí angličtina. Němčinu však studenti rovněž potřebují, zejména při hledání zaměstnání, shoduje se většina oslovených ředitelů a učitelů.

Ilustrační foto.

Příměstské tábory jsou většinou obsazené

Karvinsko – Tak jako každý rok řeší rodiče školáků náplň svých dětí na léto. Pokud pro svého potomka volíte příměstský tábor, měli byste si pospíšit, mnoho míst podle zjištění Deníku už nezbývá. 

Matematika. Ilustrační foto.

U maturity z matematiky letos uspělo o 1,5 procenta víc studentů

Praha - U maturity z matematiky letos uspělo o 1,5 procenta více studentů než loni, přesto zůstává nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech. Letos ji napoprvé nezvládlo 21,7 procenta těch, co tento test psali poprvé. Vyplývá to z výsledků didaktických testů, které dnes zveřejnilo ministerstvo školství a organizátor maturit Cermat. Úspěšnost maturantů z češtiny naopak letos klesla o 1,3 procenta. Celková neúspěšnost u maturit byla 16,5 procenta, neuspělo tedy 10.221 maturantů, vyplývá z tiskové zprávy ministerstva.

Ilustrační foto.

Maturity z matematiky dopadly lépe než loni, zhoršily se však v češtině

U maturity z matematiky letos uspělo o 1,5 procenta více studentů než loni, přesto zůstává nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech. Letos ji napoprvé nezvládlo 21,7 procenta těch, co tento test psali poprvé. Vyplývá to z výsledků didaktických testů, které dnes zveřejnilo ministerstvo školství a organizátor maturit Cermat.

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto

Kraj posvětil šestiletý cyklus na gymnáziu, zaměří se na jazyky

Přestože se na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově v příštím školním roce neotevře třída primy, krajští radní na svém posledním zasedání posvětili otevření šestiletého cyklu se zaměřením na výuku cizích jazyků. První studenty by mohla škola přijmout ve školním roce 2018/2019.

Martin Schulz.

Čtvrtečník Martina Schulze: Není dialekt jako dialekt

Doubice - Lidé se učí cizím jazykům. Považuji to za skutečně cennou věc, nejen pro lepší porozumění dalším národům, ale i proto, že učení krmí mozky něčím užitečným. Znalost cizích jazyků (i nářečí) je prostě cestou k upřímné a otevřené komunikaci.

Ilustrační foto.

Kutnohorská knihovna získala dotace. Kam půjdou peníze?

Kutná Hora - Kutnohorská knihovna byla opět úspěšná v získávání dotací. Realizovat tak bude projekty za téměř půl milionu korun mimo běžný roční rozpočet. Městská knihovna každoročně maximálně využívá možnosti dotačních a grantových žádostí.

Na stadionu U Červených domků v Hodoníně se v sobotu představily atletické dorostenecké naděje z České republiky, Slovenska a Maďarska.

Mladík Škojec si na Olympic Hopes v Hodoníně vytvořil osobní rekord

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Hned na startu letošní sezony splnil svůj tajný cíl, když osmistovku zaběhl pod dvě minuty. Šestnáctiletý hodonínský dorostenec Jakub Škojec si v domácím prostředí připsal skvělý čas 1:59,26 minuty. Mikulčický rodák díky vylepšenému osobnímu rekordu skončil na Olympic Hopes třetí.

První květnový týden se nese ve znamení dalších písemných zkoušek, které jsou součástí společné části maturit v jarním zkušebním období.

Maturanti píší další písemky

Nymburk - První květnový týden se nese ve znamení dalších písemných zkoušek, které jsou součástí společné části maturit v jarním zkušebním období.

V prachatickém KreBul vyráběly děti záložky do knížky. Má je to motivovat ke čtení.

Vlastnoručně vyrobená záložka motivuje děti ke čtení

Prachatice – „Jak dodat motivaci dětem ke čtení? Třeba tak, že si vyrobí svou vlastní záložku do knížky a rádi se vrátí k rozečteným stránkám!" Tak znělo uvedení do tvořivé akce, kterou si připravila Hâle Aslantaş, účastnice Evropské dobrovolné služby.

Herečka Aňa Geislerová vyprávěla nejenom o svých filmech, ale například i o knize s názvem P.S., kde vtipně a svěže popsala zážitky ze soukromého života.

Geislerová: Herectví jsem chtěla nadobro opustit

Chotěboř – O Aně Geislerové (41) jen málokdo ví, že před několika lety uvažovala, že by s prací herečky nadobro sekla. Nejenom o tom besedovala s návštěvníky Kavárny Chotěboř na tradičním posezení u kávy.

Intenzivní výuka angličtiny probíhá hrou.

Anglicky se učí hrou s rodilými mluvčími

Konstantinovy Lázně – Školáci navštěvující první stupeň Základní školy v Konstantinových Lázních si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je mluvit cizím jazykem s rodilým mluvčím.

Jan Klička

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Nuda to nebude. Miloš Zeman má s definitivní platností v prezidentské kampani minimálně dva protikandidáty z „těžší váhy". Oba dva jsou to – i s trochou nadsázky – akademici. Ten první a již dříve potvrzený textař Michal Horáček šéfoval Akademii populární hudby. Druhý, nově potvrzený Jiří Drahoš byl až do minulého týdne předsedou ctihodné Akademie věd ČR.

Ilustrační foto.

Učit budou pod širým nebem

Jihlava – Minulý rok zastupitelé schválili přes čtyři miliony korun na rekonstrukci dvou přestávkových dvorů. Jeden už je hotový a ten další se dočká opravy nejspíše o nadcházejících letních prázdninách.