Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Lenka Celá, jazyková škola Tandem.cz

Lenka Celá: Baví mne sledovat, jak mi studenti rostou pod rukama

„Rozmluvíme vás i celou vaši firmu“ poutá na svém webu jazyková škola Tandem.cz, specialista na firemní výuku angličtiny a němčiny. Lenka Celá v této jazykové škole pracuje v managementu. „Mám na starosti výběr lektorů, organizaci jazykových kurzů a zajištění kvality výuky . A stále jsem ještě lektorkou AJ na miniúvazek,“ vysvětluje. Dodává, že pro úspěšné učení cizího jazyka je nejdůležitější mít cíl, být ve snažení pravidelní a také vytrvalí.

RADA UČITELE: Důležitý je dobrý slovník

Když se pustíte do cizího jazyka, nejprve si do mobilu i do počítače stáhněte dobrý slovník. Některé získáte zadarmo na internetu, za některé se platí. Mít však dobrý slovník po ruce je základ.

Lenka Celá, jazyková škola Tandem.cz

ZAJÍMAVOST: Lidé si v sobě zbytečně nesou negativní pocit, že to nedokážou

„Rozmluvíme vás i celou vaši firmu“ poutá na svém webu jazyková škola Tandem.cz, specialista na firemní výuku angličtiny a němčiny. Lenka Celá v této jazykové škole pracuje v managemantu. „Mám na starosti výběr lektorů, organizaci jazykových kurzů a zajištění kvality výuky . A stále jsem ještě lektorkou AJ na miniúvazek,“ vysvětluje. Dodává, že pro úspěšné učení cizího jazyka je nejdůležitější mít cíl, být ve snažení pravidelní a také vytrvalí.

Ilustrační foto.

Maturity budou opět lehčí. Jak to vidí ředitelé škol na Kutnohorsku?

Maturity budou v letošním roce opět lehčí. Studenti nebudou muset psát písemné práce z českého jazyka a literatury a cizího jazyka, v těchto předmětech budou muset absolvovat pouze didaktické testy a v profilové části maturitní zkoušky pak pouze ústní zkoušku. Počítá se ale i s dalšími změnami. Na rozhodnut ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se ředitelé středních škol na Kutnohorsku dávají různě.

(Z)hubněte s Deníkem. Poradíme vám, jak na to.

Předsevzetí 2021: Nový seriál Deníku změní váš život!

Rok 2020 vybízí k bilanci, nový svádí k předsevzetím. Zhubnout, naučit se cizí jazyk nebo se konečně věnovat svému zdraví? Nový seriál Předsevzetí 2021 vás provede zásadními výzvami, které život na člověka klade. Nebudete v tom ale sami. Deník bude stát v roce 2021 při vás. Těšte se na motivaci, podporu i odbornou pomoc.

Vítězové krajského kola jazykové soutěže WocaBee.

Páťáci z Jezeřan-Maršovic vyhráli v krajské jazykové soutěži

Žáci páté třídy základní školy v Jezeřanech-Maršovicích zvítězili v krajském kole celostátní soutěže v učení cizích jazyků s názvem Podzimní WocaBee šampionát. Soutěž se od začátku listopadu koná na základních a středních školách. Soutěží se online a ve všech cizích jazycích. Kritériem hodnocení je píle žáků v učení se nové slovní zásoby. Páťáci v těchto dnech bojují o titul nejpilnějších studentů cizích jazyků v České republice. Vítězové se ve finále utkají s těmi nejlepšími ze Slovenska.  

Vítězové krajského kola jazykové soutěže WocaBee.

Páťáci z Jezeřan-Maršovic vyhráli v krajské jazykové soutěži

Žáci páté třídy základní školy v Jezeřanech-Maršovicích zvítězili v krajském kole celostátní soutěže v učení cizích jazyků s názvem Podzimní WocaBee šampionát. Soutěž se od začátku listopadu koná na základních a středních školách. Soutěží se online a ve všech cizích jazycích. Kritériem hodnocení je píle žáků v učení se nové slovní zásoby. Páťáci v těchto dnech bojují o titul nejpilnějších studentů cizích jazyků v České republice. Vítězové se ve finále utkají s těmi nejlepšími ze Slovenska.  

Studenti rakovnického gymnázia při předávání cen.

Excelence SŠ 2019: Čtvrté místo v kraji pro rakovnické gymnázium

Čtyřiačtyřicet středních škol Středočeského kraje dosáhlo v uplynulém školním roce na dotace v programu "Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích – Excelence středních škol 2019", který vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Přesto, že se Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku počtem studentů řadí ke středně velkým školám, figuruje na skvělém čtvrtém místě.

Ilustrační foto.

Amazing! Montessori Ostrava s dvojjazyčným vzděláváním

Moravskoslezský kraj se může pyšnit první Montessori školou s dvojjazyčnou výukou. Malí žáci se budou moci po prázdninách vzdělávat v hudební výchově nebomatematice v cizím jazyce a získají tak nad svými vrstevníky obrovskou výhodu.

Žáci třídy 3.B ze Základní školy Žatec zvítězili v krajském kole celonárodní soutěže v učení cizích jazyků.

Nejusilovnější studenti jazyků v Ústeckém kraji jsou ze Žatce

Žáci třídy 3.B ze Základní školy Žatec zvítězili v krajském kole celonárodní soutěže v učení cizích jazyků. V těchto dnech se snaží získat titul nejusilovnějších studentů cizích jazyků v celé České republice. Soutěž Jarní WocaBee šampionát odstartovala na českých základních a středních školách v březnu, a díky tomu, že soutěž probíhá výhradně online, pokračovala i v průběhu koronakrize. Soutěž je určena pro studenty všech cizích jazyků a kritériem hodnocení je usilovnost žáků v učení se nové slovní zásoby.

Žáci třídy 3.B ze Základní školy Žatec zvítězili v krajském kole celonárodní soutěže v učení cizích jazyků.

Nejusilovnější studenti jazyků v Ústeckém kraji jsou ze Žatce

Žáci třídy 3.B ze Základní školy Jižní v Žatci zvítězili v krajském kole celonárodní soutěže v učení cizích jazyků. V těchto dnech se snaží získat titul nejusilovnějších studentů cizích jazyků v celé České republice. Soutěž Jarní WocaBee šampionát odstartovala na českých základních a středních školách v březnu, a díky tomu, že soutěž probíhá výhradně online, pokračovala i v průběhu koronakrize. Soutěž je určena pro studenty všech cizích jazyků a kritériem hodnocení je usilovnost žáků v učení se nové slovní zásoby.

GABRIELA BRAUNEROVÁ

Cizí jazyk se může naučit každý, říká majitelka jazykového centra Braunerová

Gabriela Braunerová je nynější majitelka a CEO „Jazykového centra Bučovice a Slavkov u Brna“. V roce 2016 se s tím umístila na třetí příčce v anketě podnikatelka roku okresu Vyškov. Může se přitom pochlubit více než patnáctiletou zkušeností v cizojazyčném vzdělávání jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Už předtím ráda jezdila po světě. „Cestovala jsem například do Asie nebo Brazílie, když jsem se vracela do Bučovic, tak jsem tam jazyky učila,“ říká. Právě v Brazílii působila půl roku jako lektorka.  

Cesta do Jižní Anglie

Angličtina bez obav na ZŠ Heřmanův Městec

Jazyková výbava je dnes samozřejmou součástí vzdělání a všeobecného rozhledu. Nejen děti, ale i dospělí se často jazyk stydí použít v praxi, nevěří si a bojí se mluvit s chybami. Na Základní škole Heřmanův Městec se snažíme, aby děti byly angličtinou obklopeny ze všech stran a považovaly komunikaci v cizím jazyce za běžnou věc.

Ilustrační foto.

Maturity? Shodu by mohla přinést Drahošova platforma

Co, kolik a jakým způsobem. Tři prosté otázky, na něž se v případě státní maturity už devět let hledá odpověď. Po mnoha peripetiích zkouška dospělosti doklopýtala do současného stavu, kdy se povinně maturuje z češtiny a buď matematiky, nebo cizího jazyka.

Projektový pobyt v německých Brémách

Studenti CMG vyrazili na projektový pobyt do německých Brém

Výuka cizích jazyků na školách není, a ani by neměla být, jen o „šprtání slovíček“ a procvičování gramatiky. Je o aktivním přístupu, praktické konverzaci s porozuměním v běžných situacích a orientaci ve zvláštnostech cizího jazyka na přiměřené úrovni jednotlivých studentů.

Také letos se ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm zapojila do oslav Evropského dne jazyků. Foto: archiv ZŠ Tyršova Frenštát p. R.

Evropský den jazyků pokaždé jinak

Také letos se ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm zapojila do oslav Evropského dne jazyků. Tento projekt, kterého se účastní všech 47 evropských zemí pod záštitou Rady Evropy, se koná každoročně 26. září.

Učitelky ze školky Láň absolvovaly jazykový kurz.

Učitelky ze školky Láň absolvovaly jazykový kurz

Vzdělávaní v cizích jazycích je nesmírně důležité, obzvlášť v dnešní době, kdy se bez cizího jazyku téměř neobejdeme. Své o tom vědí i vyučující v rychnovské školce Láň. Učitelky mají za sebou intenzivní kurz angličtiny, který se konal v Česku i zahraničí.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

Povinná maturita z matematiky? Plaga navrhne vládě její zrušení

Ministr školství Robert Plaga (ANO) navrhne vládě zrušení plánovaného zavedení povinné maturity z matematiky. Nechal tak upravit svůj návrh ze začátku roku, který počítal se sjednocením termínu zavedení této zkoušky v různých typech škol na jaro 2022. Vyplývá to z vládního materiálu, který má ČTK k dispozici. Kabinet by se měl návrhem zabývat na některém z příštích jednání. Předloha počítá také s přesunutím ústních a písemných částí maturit z jazyků ze státní úrovně zpět do škol.

Evropský den jazyků na střední škole Dakol.

Cizí jazyky a jídlo pro mlsné jazýčky spolu na Dakolu

/FOTOGALERIE/ Uvařit mezinárodní speciality a pak je prezentovat v jazyku dané země. Nebo si také vyjít s kamarády ze třídy na školní chodbu a tam si vyzkoušet znalosti cizích jazyků pomocí zábavných kvizů, doplňovaček a dalších her.

Učitel. Ilustrační foto.

Cizí jazyky nečiní žákům problém. Kvalitu výuky ale snižuje nedostatek učitelů

Kvalitu výuky cizích jazyků ve školách snižuje nedostatek kvalifikovaných učitelů. Zhruba čtvrtina vyučujících angličtiny nebo němčiny na druhém stupni základních škol nevystudovala pedagogický obor s tímto zaměřením. Znalosti a dovednosti školáků v cizích jazycích jsou ale i přes nedostatky ve výuce na dobré úrovni. Vyplývá to z aktuální zprávy České školní inspekce (ČŠI) o rozvoji jazykové gramotnosti ve školách.