Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Zahraniční studenti na MOA v Jičíně

Zahraniční studenti na MOA v Jičíně

Jičín - V prvním únorovém týdnu se studenti prvního ročníku Masarykovy obchodní akademie v Jičíně aktivně zapojili do projektu Edison pořádaný studentskou organizací AIESEC.

Ilustrační foto

Počet cizinců na vysokých školách v Česku roste. Většina za studium neplatí

Ačkoli celkový počet vysokoškolských studentů v ČR od roku 2010 klesá, počet cizinců na českých vysokých školách stále roste. Loni jich v ČR studovalo o 334 víc než v předchozím roce, dohromady jich bylo 43 831. Studium v cizím jazyce nebo na soukromé škole si platila necelá třetina z nich. Ostatní studovali na veřejných školách v češtině, ve standardní lhůtě studia tedy bezplatně. 

V Obchodní akademii v Mladé Boleslavi měli žáci maturitních ročníků možnost prezentovat své schopnosti před porotou složenou ze zástupců místních firem a organizací.

Studenti si vyzkoušeli pracovní pohovor

Mladá Boleslav – V mladoboleslavské Obchodní akademii měli žáci maturitních ročníků možnost prezentovat své schopnosti před porotou složenou ze zástupců místních firem a organizací. 

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto

Novinka v Přerově. Šestiletý cyklus nabídne část výuky v angličtině

Šestiletý studijní cyklus, zaměřený na intenzivní výuku cizích jazyků, se otevírá od příštího školního roku na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově. Je výjimečný tím, že část výuky vybraných předmětů bude probíhat v angličtině. Zájemci mohou podávat své přihlášky do 1. března.

Praha 10 nechala přeložit část svého webu do znakového jazyka.

Přelomový krok: Praha 10 si nechala část svého webu přeložit do znakového jazyka

Městská část Praha 10 se jako jeden z prvních úřadů v republice rozhodla, že přeloží část svého webu do znakového jazyka.  Jedná se o informace typu jak vyřídit nové doklady, či zažádat o obecní byt. Zároveň je přeložena i část sociálního portálu, který městská část provozuje a kde se řeší témata jako násilí, problémy s dětmi či nemocnými rodiči.

Základní škola v Mutějovicích chce pro své žáky to nejlepší.

Blíží se konec prvního pololetí na školách

Rakovnicko - Koncem tohoto měsíce končí na všech školách první pololetí tohoto školního roku. Jak pololetí, tak konec školního roku, se nedá uzavřít bez písemných nebo ústních pololetních prací. Děti nejen základních, ale i středních škol, tak nad učebnicemi dohánějí, co v průběhu prvního pololetí zapomněly.

Ilustrační foto.

Postaví nové odborné učebny za 25 milionů

Litomyšl – Rozvoj výuky digitálních technologií, zlepšení výuky cizích jazyků a nové prostory pro zlepšování manuálních dovedností dětí. Takové jsou cíle projektu, v rámci kterého vzniknou na II. základní škole U Školek v Litomyšli nové učebny.

Ilustrační foto.

Miliony korun z dotací promění školní učebny i zámeček

Jižní Morava – Do Základní školy v Dolních Věstonicích na Břeclavsku chodí za vzděláním více než stovka dětí. Nejen místní, ale také z nedalekého Pavlova nebo Horních Věstonic. Díky podpoře z evropských fondů se mají už v příštím školním roce dočkat řady novinek. „Půjde o nové učebny pro pracovní výchovu, regionální rozvoj, keramických dílen a zřízení bezbariérového vstupu. Věříme, že díky tomu si k nám najdou cestu další žáci,“ řekla místostarostka Dolních Věstonic Michaela Houdková.

Ilustrační foto

Nejčastější předsevzetí? Žádná si nedávat

Jižní Čechy /ANKETA/ - Pokud je vám líto, že jste si dosud nadali žádné novoroční předsevzetí, pak vězte, že toho až tak litovat nemusíte. Jednak máte pořád ještě čas to dohnat, ale i proto, že většina hlasujících je pro si žádné předsevzetí nedávat.

Vojtěch Bauer.

Koupí si 3D tiskárnu nebo si zaplatí jazykový kurz

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Základní škola. Ilustrační foto.

Základní školy získají z Evropského fondu 950 milionů na modernizaci učeben

V průběhu prosince byla vyhodnocena výzva „Infrastruktura základních škol“, kterou vyhlásil Integrovaný regionální operační systém. Schváleno bylo 65 projektů, které tak dostanou z Evropského fondu pro regionální rozvoj dotace v celkové výši 950 milionů korun. Do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj bylo zaregistrováno 183 projektů.

Ocenění žáků a studentů za jejich úspěšnou reprezentaci Středočeského kraje se konalo na půdě Krajského úřadu v sále zastupitelstva.

Uznání šikovným žákům a studentům z kraje vyslovil i ministr

Střední Čechy – Za odměnu do Prahy na hejtmanství zamířili na počátku týdne mladí Středočeši, kteří jsou nadějní a úspěšní. Zasedací sál zastupitelstva v budově krajského úřadu hostil tradiční oceňování nadaných žáků a studentů, kteří si zaslouží uznání za vynikající reprezentaci středních Čech v předmětových olympiádách, v soutěžích v cizích jazycích, v klání mladých umělců či řemeslníků – ale i těch, kteří se v celostátním nebo mezinárodním měřítku vyznamenali na sportovním kolbišti.

Ilustrační foto

Čeští žáci se připravují na zkoušky, škola je ale nebaví

Žáci devátých tříd půjdou v dubnu už podruhé k povinným přijímacím zkouškám na střední školy. Tento nový prvek ve vzdělávací soustavě měl především zajistit, aby se na maturitní obory dostávaly děti, které mají studijní předpoklady.

Budova Gymnázia Na Zatlance.

V alternativní třídě jsou studenti aktivnější

Pražské Gymnázium Na Zatlance v září otevřelo novou třídu s alternativním vzdělávacím programem. Přijalo do ní 30 studentů, které vedení školy vybralo ze 75 přihlášených uchazečů. Navzdory nižšímu zájmu, než byl na standardní část gymnázia, věří vedení školy, že alternativní třída se na škole osvědčí a bude dobře fungovat. Ředitelka gymnázia Jitka Kmentová v rozhovoru s novináři řekla, že to záleží především na kvalitě učitelů a jejich spolupráci.

Škola jako každoročně touto dobou uspořádala veletrh fiktivních firem, které připravili a prezentovali její studenti.

OBRAZEM: Studenti si vyzkoušeli virtuální veletrh

Příbram - Jak obstát v reálném světě si studenti OA a VOŠ Příbram vyzkoušeli ve čtvrtek 16. listopadu. Škola jako každoročně touto dobou uspořádala veletrh fiktivních firem, které připravili a prezentovali její studenti. Letos to byl už 20. ročník a probíhal od 9 hodin v příbramské sokolovně.

Mladí němčináři z Rýmařova si v Ostravě užili hru Autobahn.

Rýmařovští němčináři

„Pokoušeli jsme se mluvit německy, hodně jsme toho viděli, zasmáli se, super akce,“ zhodnotili ostravský Den s němčinou žáci z Rýmařova.

Budova Gymnázia Jana Blahoslava v Přerově má nový kabát - fasáda se vrátila do své někdejší funkcionalistické podoby.

Budově gymnázia se vrátil její historický vzhled. Líbí se vám?

FOTOGALERIE / ANKETA / Fasáda v lomené bílé barvě s modrými pásovými okny, původními parapety a černými obklady, které ještě více zvýrazňují noblesu někdejší funkcionalistické stavby. Tak vypadá po rekonstrukci budova Gymnázia Jana Blahoslava v Přerově.

Veletrh fiktivních firem ve Vysokém Mýtě.

V M-klubu se rozhoří boj fiktivních firem

Vysoké Mýto - Nejoriginálnější vizitka, slogan, nejlepší prodejce v českém i cizím jazyce, nejpoutavější stánek… To je jen část výčtu disciplín, které před sebou mají účastníci Veletrhu fiktivních firem ve Vysokém Mýtě. V tamním M-klubu se uskuteční už ve středu.

Na několika místech po Brně i celé České republice se objevily podivné nápisy v cizím jazyce.

"Díky" ztraceno v překladu. Netradiční kampaň některé Brňany urazila

Brno /FOTOGALERIE/ - Diskuzi vyvolaly na začátku týdne billboardy s nápisy v cizích jazycích. Lidé se na sociálních sítích dohadovali, co znamenají. Jeden je například na reklamní ploše u brněnského královopolského nádraží. „Je to arabský text, znamená `Děkujeme českému národu`,“ přiblížila lektorka arabštiny Amani Awawdeh. Ještě v pondělí média zjistila, že jde o kampaň neziskové organizace Člověk v tísni.

Lanškroun. Ilustrační foto.

Do Lanškrouna míří národní cena

Lanškroun - Základní škola Aloise Jiráska v Lanškrouně se pyšní Národní cenou za etwinningový projekt II. stupně ZŠ. Vyhrála ji za projekt Pravdivé příběhy druhé světové války, který žáci a učitelé realizovali společně s partnerskou školou SP9 z polského Dzierzoniówa.

Ilustrační foto.

Škola bude znít mnoha jazyky

Žamberk - Prostory Základní školy 28. října v Žamberku ve středu ovládnou cizí řeči. Škola pořádá Evropský den jazyků a od 15 do 17 hodin připravila pro veřejnost řadu zábavných disciplín.

Evropský den jazyků na svitavském gymnáziu.

Den jazyků hravou formou

Svitavy – K Evropskému dni jazyků se přihlásilo v minulých dnech i svitavské gymnázium. Cílem svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy. Škola jej pojala jako školní projektový den.

Ilustrační foto

Školy chystají jazykové kurzy češtiny pro cizince

Tachov – Ředitelé základních a mateřských škol z Tachova a blízkého okolí se koncem srpna sešli v prostorách Regionálního vzdělávacího střediska REVIS, aby zde prodiskutovali vzrůstající problematiku cizinců, jejichž děti mluví odlišným mateřským jazykem a neumí česky.