Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Zora Tesařová

Zora Tesařová, podnikatelka

Zora Tesařová doslova vydupala ze země Klubovnu v obci, kde děti do té doby posedávaly na návsi a o starší občany nikdo nejevil zájem. V místnosti bývalé školy v Rychnově u Nových Hradů se již čtvrtým rokem scházejí dvakrát až třikrát týdně děti i dospělí. Učí se cizím jazykům, zpívají, hrají hry, věnují se ručním pracím, společně pečou cukroví, besedují s odborníky.

Vlasta Prouzová

Vlasta Prouzová, pedagog ve výslužbě

Vlasta Prouzová celý život zasvětila vzdělávání mládeže a pomoci druhým lidem. Není tomu jinak ani dnes, když už i sama má zdravotní potíže. Stále je aktivní funkcionářkou Svazu tělesně postižených, kde působí přes 20 let. Svými vědomostmi a znalostmi se podílí i na podpoře změn zákonů v sociální oblasti.

Taťána Nepustilová

Taťána Nepustilová, podnikatelka

Taťána Nepustilová je odvážná žena, která inspiruje a motivuje mnoho lidí kolem sebe. Matka syna Honzíka a úspěšná podnikatelka má za sebou již dvacet let zkušeností. Zažila sametovou revoluci v České republice i oranžovou revoluci na Ukrajině, kam ji zavála práce.

Jitka Vágnerová

Jitka Vágnerová, učitelka v invalidním důchodu

Jitka Vágnerová je odbornicí na výuku malých cizinců. Napsala vlastní metodiku výuky ČJ pro cizince a učebnici pro cizince. Tato učebnice se týká hlavně českého jazyka a pojmotvorby v cizím jazyce.

Školáci se vrátili do opraveného pavilonu.

ZŠ Šenov: konečně běžná výuka!

Velký den měli na začátku tohoto týdne v Základní škole Šenov, protože konečně zprovoznili opravený jižní pavilon a vrátili se k normálnímu režimu vyučování.

Britská vlajka

Více než čtvrtina Čechů vládne cizím jazykem

Praha - Na 26 procent Čechů se může pochlubit pokročilou znalostí cizích jazyků. Jednoznačně nejrozšířenější je mezi uchazeči o zaměstnání anglický jazyk. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila personální agentura Grafton Recruitment ve spolupráci se společností Nolama na základě výsledků jazykových testů 13 252 Čechů.

Ilustrační foto

V Kroměříži budou soutěžit mladí kuchaři, cukráři, baristé a sommeliéři

Kroměříž – Dvoudenní gastronomickou soutěž s mezinárodní účastí bude ve čtvrtek 16. a pátek 17. března pod názvem Gastro Kroměříž hostit tamní Střední škola hotelová a služeb. Už šestý ročník setkání mladých kuchařů, cukrářů, baristů a sommeliérů nabídne nově i krátké video-vstupy na internetových stránkách školy.

Co byste si přála, kdybyste chytila zlatou rybku? A jaké vůbec je být ministryní? S podobně rozmanitými dotazy se na ministryni školství Kateřinu Valachovou obraceli žáci 4.B ze Základní školy Antonínské. Ministryně jim přišla v úterý předat vysvědčení.

Asistenti mohou do škol bez souhlasu centra a kraje

Novela školského zákona, kterou schválil minulý týden Senát a nyní míří k prezidentovi, obsahuje ustanovení, jež přivítají především ředitelé. V souvislosti se změnou financování regionálních škol totiž ruší ustanovení, které vyžadovalo pro zřízení funkce asistenta pedagoga souhlas ministerstva školství nebo krajského úřadu.

Kateřina Valachová

Valachová: Maturita z matematiky i cizího jazyka je nutná

Zavedení povinné maturity z matematiky i z cizího jazyka je nutný standard. Studenti budou tyto znalosti potřebovat k úspěchu na trhu práce, řekla dnes novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po schválení novely školského zákona v Senátu. Senátoři nezrušili zavedení povinné maturity z matematiky, i když to doporučoval senátní školský výbor. Výsledek senátního hlasování uvítal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), naopak ODS schválenou normu kritizuje.

Senátor Jiří Růžička (TOP 09).

Povinná matematika pro všechny? Senátor Růžička: Žáci mají mít právo volby

/ANKETA/ Gymnázium Jana Keplera v Praze 6 je vyhlášená škola, jejíž žáci excelují v matematických a přírodovědných předmětech. Přesto právě jeho ředitel Jiří Růžička (TOP 09) odmítá plošné zavádění maturitní zkoušky z matematiky na gymnáziích a lyceích od roku 2021 a na středních odborných školách o rok později.

Blanenský galerista Pavel Svoboda.

Galerista Pavel Svoboda: Chtěl bych se ještě naučit cizí jazyk

Blansko - Jméno galeristy Pavla Svobody nezná v Blansku jen málokdo. Bývalý knihovník tamní městské knihovny, spisovatel a zakladatel galerií Jonáš a Ve věži získal v roce 2012 za svou činnost cenu města za kulturu. A v psaní pokračuje dál. Chystá totiž už svou čtvrtou knihu, tentokrát s názvem Proměny Blanska 1990-2015. „Když dávám na facebook o Blansku fotky z roku 1990, lidé se často ptají, kde to bylo. Proto chystám další publikaci. Vyjde ale až příští rok," říká Svoboda.

Školní třída. Ilustrační foto.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Ondřej Kania na tiskové konferenci ke dni otevřených dveří otevřených dveří American Academy.

V Praze bude od září první škola v Česku s americkou maturitou

Praha - V pražských Nuslích se v září otevře první střední škola v Česku, na které budou studenti skládat americkou maturitu. Výuka na American Academy se bude zaměřovat na cizí jazyky a výběr z několika volitelných předmětů. Studenti budou platit sta tisíce korun školné ročně. Školu v pondělí na Dni otevřených dveří představil její spoluzakladatel Ondřej Kania, spoluvlastník agentury J&K Consulting, která mladým lidem zprostředkovává studijní stipendia na školách v zahraničí.

Tradičně nakažlivý smích herečky Uršuly Klukové se ve středu nesl Zrcadlovým sálem kosmonoského zámku. Tam dorazila společně se Šimonem Pečenkou v rámci zábavného pořadu Uršuloviny.

Uršula Kluková v Kosmonosech věštila z karet

Kosmonosy – Tradičně nakažlivý smích herečky Uršuly Klukové se ve středu nesl Zrcadlovým sálem kosmonoského zámku. Tam dorazila společně se Šimonem Pečenkou v rámci zábavného pořadu Uršuloviny.

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto

Gymnázium Jana Blahoslava neotevře primu

Přerov - Nečekané. Tak by se dalo nazvat rozhodnutí kraje o tom, že se ve školním roce 2017/2018 nebude otevírat prima víceletého studia na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově.

ZATÍM SPOLU. Jair J. se svým synem.

Spor o dítě: Hrozí, že skončí v sektě

Zatím se sedmiletý chlapec smí učit ve škole matematiku, přírodní vědy a cizí jazyky. To mu brzy bude zapovězeno, neboť jde o „škodlivý druh vědění". Odeberou mu telefon, počítač s připojením na internet i jakoukoli jinou věc, která by ho mohla propojit s vnějším světem. Zakáže se mu styk s lidmi, kteří nežijí stejně jako členové ultraortodoxní židovské sekty. Tedy i s otcem. Od něj z Prahy se má chlapec podle rozhodnutí soudu přestěhovat do Francie a žít tam s matkou Ester J. Háček je v tom, že by tak zamířil přímo do sekty.  

Schola Humanitas hostí trojici amerických studentek. Ty přijely na výměnný pobyt.

Do Litvínova zavítala návštěva z Ameriky

Litvínov - Více než dvacetiletá spolupráce se školou v zámoří pokračuje, americké studentky stráví několik týdnů na Mostecku. Následně se do Ameriky podívá šestice českých studentů.

Budova Gymnázia Na Zatlance.

Gymnázium Na Zatlance v září otevře alternativní třídu

Praha - Pražské Gymnázium Na Zatlance v září otevře třídu s alternativním vzdělávacím programem. Jeho cílem je podporovat vnitřní motivaci, zvídavost a samostatnost žáků. Vyučovat se bude v tematických blocích, součástí studia budou i dobrovolnické aktivity a expedice. Cílem je připravit studenty na fungování ve světě, který je čeká, řekl garant vzdělávacího programu ALT Lukáš Šlehofer.

Napsala nám anglická královna...

Napsala nám anglická královna...

Havlíčkův Brod – „Teď je to tu jako v Londýně," pronesla Adéla, když poprvé vstoupila do nově vyzdobené učebny cizích jazyků na ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto.

Městská knihovna v Kyjově získá při rekonstrukci komunitní centrum

Kyjov – Nové komunitní centrum se připravuje v Městské knihovně Kyjov jako součást rekonstrukce celé budovy. „Centrum vznikne v nejvyšším patře knihovny spojením dvou místností. Jednu využívá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, druhá je pronajatá autoškole a výuce cizích jazyků," uvedla ředitelka knihovny Michaela Moudrá.

Účastníci odborné přípravy se učí základy znakového jazyka

Hasiči se učili domlouvat beze slov

Praha /FOTOGALERIE/ - Ty – dýchat – dobře? Sdělení, které na první pohled může působit dojmem nepodařeného výstupu z elektronického překladače nebo možná jako výsledek práce se slovníkem nováčka učícího se cizímu jazyku, ve skutečnosti není ničím nedokonalým. Jde o novinku k usnadnění komunikace s neslyšícími osobami na místě mimořádných událostí; o speciální komunikační karty zaváděné do všech zásahových vozů středočeských hasičů.

Ilustrační foto

Jazyková olympiáda již dnes ve Zlíně

Zlín - Již 6. ročník Univerzitní olympiády z anglického a německého jazyka se koná v pátek 25. listopadu 2016 v prostorách rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Ilustrační foto.

Nová metoda v lovčické základní škole pomůže s výukou jazyka

Lovčice – Nové způsoby výuky chtějí využít učitelé v lovčické základní škole. Jedná se o metodu Clil. „Je to zavedení angličtiny do jiných předmětů, než je výuka cizího jazyka. Chceme, aby byly děti co nejvíce ve styku s cizím jazykem a osvojovaly si nové fráze a slovíčka," přiblížila ředitelka školy Denisa Dušíková.

Soutěžilo se v biatlonu, plavání a atletických disciplínách.

Sportovce čekala i bojovka

Jablonec n. N. - Mezinárodní sportovní hry mládeže v Jablonci vyhráli žlutí. Logo akce vytvořil náš student.

Ilustrační foto.

Angličtina? Cizinci mají stále problém se domluvit na úřadech

Brno /ANKETA/ – Dobrý den, hello, guten tag, bonjour, salam alejkum. Pozdravy v cizích řečech se nesou i brněnskými ulicemi. Přestože v Brně žije několik tisíc cizinců, často mají problém se domluvit v institucích ve městě. Život jim komplikuje, že jejich zaměstnanci často nemluví ani anglicky.

Ilustrační foto

Mácha je 180 let po smrti inspirací básníkům i poutníkům

Praha - Autorem nejvydávanější české knihy, guru romantiků, věčnou inspirací mladým básníkům, ale také vzorem novodobých poutníků je Karel Hynek Mácha. Za svůj krátký život vydal jedinou knihu, která ale od roku jeho smrti 1836 vyšla téměř třistakrát. Báseň Máj vydal vlastním nákladem, v témže roce, 6. listopadu před 180 lety zemřel. Po stopách jeho cest, jež mu byly nejen literární inspirací, se dnes vydávají lidé, kteří se necítí být turisty, ale poutníky.

Radnice v Žamberku.

Žamberk ocenil významné osobnosti

Žamberk – Pondělní večer byl ve městě slavnostní, v Divišově divadle patřil předávání Cen města Žamberka za rok 2016. Ocenění byla udělena již pošesté. Starosta města Jiří Dytrt a místostarosta Oldřich Jedlička předali oceněným skleněnou plaketu, pamětní list a květinu.

Cenu města za rok 2016 získala Ivona Tláskalová.

Yvonne Tláskalová rozdělila šek na 50 tisíc organizacím

Mladá Boleslav - Ivonne Tláskalová je další z řady významných osobností Mladé Boleslavi, do jejíž rukou po zásluze patří cena města za letošní rok, tedy socha Elegána boleslavského a šek na 50 tisíc korun. Oba dary jí v den státního svátku 28. října, v obřadní síni magistrátu předali náměstci primátora Michal Kopala Daniel Marek. Ivonne Tláskalová je i v současné době velkou kulturní mecenáškou, která svůj život zasvětila studiu cizích jazyků, literatuře a také hudbě. 

Radnice v Žamberku.

U příležitosti státního svátku ocení osobnosti

Žamberk – 98. výročí vzniku samostatného československého státu v Žamberku připomínají nejen kladením věnců, ale také předáváním Ceny města významným osobnostem. Uděleny budou v pondělí 31. října v 18 hodin v Divišově divadle.

Z projektu Edison v novopackém gymnáziu.

Projekt Edison seznámí studenty s jinými kulturami

Nová Paka – Ve dnech 10.,-14. října proběhl na Gymnáziu a SOŠPg Nová Paka velmi zajímavý internacionální projekt Edison. Jeho cílem je spojit mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí prohlubující se mezikulturní bariéru.