Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto

Rodiče si uvědomují, že cestování jejich dětem pomůže

Dnešní doba skýtá mnoho možností, jak se dostat do zahraničí. Ať už se rozhodnete jet jen na výlet nebo máte větší sny a cíle a chcete v cizí zemi třeba studovat či pracovat a strávit tam tak více času. Do mnohých zemí si již nemusíte složitě obstarávat víza a často můžete nechat doma i cestovní pas. V zajištění tohoto cestovního luxusu nám jistě pomohla i Evropská unie, kde opravdu stačí vzít si občanský průkaz a vyrazit do jednoho z členských států. Tím výhody samozřejmě nekončí.

Ilustrační foto

Moje Evropa je všude, kde se dokážu přiblížit ke svým snům

Už od mala máme sny o tom, jak by měl náš život vypadat, až budeme "dospěláci". Chceme se stát kosmonauty, princeznami a policisty. Společně s věkem se mění i naše přání a když vyrosteme, hledáme k těm snům cestu. Co je pro nás nejvýhodnější? Jak dosáhnout toho, co chceme? Jak to bude finančně nákladné? Spousta otázek a málo odpvědí.

Ilustrační snímek

Školství? Zaměřme se na podstatu věci

Představím-li si, že bych měla možnost něco změnit napadá mě hned otázka školství a evropských grantů na to určené. Z mé pozice studenta umělecké školy mi přijde toto snažení s 80% neefektivní. Je skvělé, že se evropská unie snaží zlepšit kvalitu našich škol, ale jde spíše o takové obalování opravdové podstaty věci. Máme židle snad stejně staré jako školství samo, ale kupují se nové elektronické pomůcky nebo speciální potřeby k navrhování pro designery(designerské fixy).

Ilustrační foto

Nejlepší pracovní příležitosti dává Velká Británie a především Londýn

Pod pojmem "Moje Evropa" každého napadne něco jiného. Stačí se zeptat jen ve skupině 2 až 3 lidí a každý si bude představovat něco jiného, například světadíl, na kterém vyrůstal nebo slogany Evropské unie. Podle mého názoru do tohoto pojmu určitě patří pracovní příležitosti nejen pro mladé, ale i pro starší občany Evropy. Když se nad tímto zamyslím, napadnou mne různé otázky. Kde chtějí mladí občané Evropy žít a pracovat? Co jim na to řeknou rodiče? Jaké možnosti jim dávají členské státy?

Ilustrační foto.

Rakousko je skvělá země, i kvůli Alpám

Nikdy jsem se nezamýšlela nad tím, v jaké zemi EU bych chtěla žít. Občas si řeknu, že bych chtěla po maturitě na pát let do zahraničí, abych se naučila cizí jazyk, protože znalost jazyka je dnes velmi důležitá, pokud chci být v životě úspěšná a mít dobrou práci.Uvažuji o tom, že po ukončení střední školy bych na pár let odcestovala do Rakouska.

Ilustrační foto.

Evropská unie by měla dbát více na propagaci svých iniciativ

Čím dál více lidé odchází studovat, pracovat či žít do zahraničí. Důvodů může být tolik, jako je rybek v moři. Studenti, kteří nezvládli přijímací zkoušky na vysokou školu, mohou „ztracený" rok prožít v cizině, přičemž nejvíce prahnou po zlepšení se v cizím jazyce. Mezi další neméně důležité faktory bych zařadila lepší pracovní uplatnění a vyšší platy, které jdou ruku v ruce s nadstandardní životní úrovní. Poznání cizí kultury a zvyků také hraje důležitou roli při rozhodování.

Ilustrační foto.

Se Slováky nemluvíme stejnou řečí, ale přesto si rozumíme

Začalo to 1. 1. 1993, kdy Československo definitivně zaniklo a rozdělilo se na dva samostatné a zcela nezávislé státy. Od tohoto dne se naše životy oddělují a hledají si svou vlastní cestu.Rodiče a prarodiče dnešních středoškoláků, stejně jako ti mí, jistě pamatují ty časy, kdy povídat si se Slovákem bylo, jako mluvit s Pražákem nebo Brňanem. Ale pro nás mladší generace? Připadá nám jejich řeč více cizí. Kdo ví, třeba za pár let bude na školách možnost učit se slovenštině jako dalšímu cizímu jazyku.

Ilustrační fotografie.

Chtěla bych být psycholožkou v Německu

Už jako malá jsem měla sen o cestování po celém světě, ale hlavně po Evropě. Díky tomu, že moji předci pocházejí ze zahraničí, mám předpoklady ke studiu cizích jazyků. Prozatím se učím německy a anglicky.

Ilustrační foto

Jazyky i virtuálno. ZČU představila letní školy

Plzeň – Sedm letních škol orientovaných na cizí jazyky, design, techniku či informatiku na prázdniny přichystala Západočeská univerzita v Plzni. Některé z kurzů se zaměřují už na žáky základních a středních škol, které chce univerzita přilákat ke studiu zejména technických oborů.

Ilustrační foto.

Najde se hodně důvodů, proč být hrdý a pyšný Čech

Mnoho mladých lidí si představuje lepší život například v Anglii nebo v Německu. Ale jak a v čem si tento lepší život představují? Podle mě ve své vizi vidí pracovní příležitosti a lepší plat než je u nás, ale hlavním důvodem je asi to, že si tak budou moci rozvíjet své dovednosti v cizích jazycích, které jsou v dnešní době velmi důležité a každý od nás minimálně znalost anglického nebo německého jazyka očekává.

Ilustrační foto.

Proč si neudělat celý život jako dovolenou?

Evropská unie je organizace, která krom politických změn nám přináší i změny, se kterými se setkáváme všichni v běžném životě. Zejména cestování pro občany ČR má nyní úplně jiný rozměr. Evropská unie nám dává skvělé možnosti tomu, aby lidé mohli pracovat nebo bydlet v zahraničí a nebo si jen tak vyjet dovolenou. 

Množství cizojazyčných nápisů, zejména ruských, je specialitou Karlových Varů.

Lázně bez azbuky? Naděje svitla

Karlovarský kraj – Městům a obcím svitla naděje, že by mohly regulovat cizojazyčnou reklamu. To je zvlášť pro Karlovarský kraj velmi pozitivní zpráva. Například Karlovy Vary jsou nápisy v azbuce doslova oblepeny, což místní lidé velmi kritizují.

Ilustrační foto

Jako Ukrajinec mám potíže s obdržením trvalého pobytu

V dnešní době Evropa začala mě dotýkat vše více a více. I když nejsem občan žádné ze země Evropské unie, nedokážu říct, že Evropě nějak silně změnila můj život. Myslím si, že každý člověk nežijící na území Evropské unie může si představit alespoň základní výhody pobytu na této části planety.

Ilustrační foto.

CzechTourism si k výuce cizích jazyků vybral agenturu Skřivánek

Praha - Největší jazyková agentura ve střední a východní Evropě Skřivánek, s. r. o., nově školí zaměstnance státní příspěvkové organizace CzechTourism. Zakázku v objemu 90 individuálních a 100 skupinových lekcí měsíčně vyhrála v tendru, kterého se účastnilo celkem pět agentur.

Na soutěži v psaní na klávesnici uspěl tým z domažlické ZŠ Msgre B. Staška.

Vítězka talentové soutěže: Nemám ráda tiché klávesnice

Domažlice /FOTOGALERIE/ – „Nemám ráda klávesnice, která není slyšet. Když píšu, potřebuji slyšet klapnutí," říká Aneta Berková, vítězka talentové soutěže v psaní na klávesnici, kterou pořádala domažlická obchodní akademie.

Univerzita Hradec Králové - ilustrační foto.

Studenti zahájili Pedagogické dny. Představením v ruštině

Hradec Králové – I učitelé mají své dny, mohla by znít parafráze slavné reklamy z devadesátých let. Každoroční Pedagogické dny Univerzity Hradec Králové  začaly v pondělí a potrvají až do konce týdne. Pondělní program nabídl přednášky, workshopy, ale i divadelní představení v cizím jazyce.

Hradecký deník - tady nás najdete.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Také Luba si jako malá často hrávala na prodavačku. Nyní si může vyzkoušet práci za opravdovou kasou.

Luba si zkusila Dobrý job!

„Zajímalo mě, co práce v drogerii obnáší, a taky jsem se chtěla podívat do zákulisí své oblíbené prodejny," vysvětluje patnáctiletá žačka své důvody, proč se rozhodla vyzkoušet si práci právě v drogerii ROSSMANN v opavském OC Breda&Weinstein.

Ozdobné vyřezávání v novopacké Střední škole gastronomie a služeb.

Studenti se ve škole chopili ostrých nožů

Nová Paka – Střední škola gastronomie a služeb je garantem projektu Leonardo da Vinci Partnerství, který je podpořen Evropskou unií. Do projektu jsou zapojeny školy, specializované na gastronomii.

Markéta Klemmová v Kataru.

Klemmovi: 'Naší noční můrou byl přestup v Dubaji'

Náchod, Katar /NÁŠ ČLOVĚK V CIZINĚ/ - Pravidelného vyprávění fyzioterapeutky Markéty Klemmové z Náchoda, která odjela za prací do Kataru, se tentokrát ujali její rodiče. Vydali se za ní o víkendu, aby společně strávili jarní prázdniny.

Novopacká MŠ v Husitské ulici.

Učitelům na Novopacku vyhazov nehrozí

Novopacko – Zhruba sedm set učitelů by mělo v Královéhradeckém kraji opustit svá místa. Důvodem je jejich nedostatečná kvalifikace, tedy potřebné pedagogické vzdělání. Ministerstvo školství prověří, kolika učitelům chybí, výjimky připouští.

Zemědělská škola. Ilustrační foto.

Zemědělská škola v Táboře vybaví statek počítači

Tábor - Táborská zemědělská škola se zapojila do projektu, který si klade za cíl zkvalitnění výuky ve vztahu k odborné praxi a který vychází ze současných potřeb trhu práce. Konkrétně připravit flexibilní a konkurenceschopnou pracovní sílu.

Zemědělská škola. Ilustrační foto.

Škola vybaví statek počítači

Tábor - Táborská zemědělská škola se zapojila do projektu, který si klade za cíl zkvalitnění výuky ve vztahu k odborné praxi a který vychází ze současných potřeb trhu práce. Konkrétně připravit flexibilní a konkurenceschopnou pracovní sílu.

Ministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek.

Chládek se s fakultami a odbory dohodne, co s učiteli bez diplomu

Praha - Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes bude jednat s děkany pedagogických fakult a školskými odbory, jak naložit s učiteli bez potřebné kvalifikace. Těch je podle zjišťování ministerstva asi 17.000 z celkových 130.000. Část učitelů už ale studuje, či plánuje studium zahájit. Podle zákona by ale stejně ke konci roku muselo kvůli nedostatečné kvalifikaci odejít ze školství 7000 vyučujících. Nejhorší je situace v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Ilustrační foto.

Dívky se po kurzu ubrání útočníkovi s nožem

Slavkov u Brna - Myšlenku, že základní vzdělání nespočívá pouze ve zvládnutí matematických rovnic, pravidel českého pravopisu nebo znalostí cizích jazyků, zastávají v Základní škole Tyršova ve Slavkově u Brna. Absolventky školy totiž vyrazí do světa vyzbrojené také schopností bránit se fyzickému napadení.

Ilustrační foto

Studentům v zahraničí nejvíc chybí český chléb a pivo

Praha – Na někoho studijní pobyt v zahraničí působí jako půl roku nebo rok zahozeného života, který se musí složitě dohánět. Čeští vysokoškoláci, kteří jsou v zahraničí, se ale do jednoho shodují, že odjet na Erasmus byla správná volba.

Ilustrační foto

ZŠ 1. máje začne vyučovat dvojjazyčně, i matematika bude anglicky

Hranice /ANKETA/ – V Olomouckém kraji jde o naprostou novinku. Kantoři prvního stupně ze Základní školy 1. máje v Hranicích budou od školního roku 2014/2015 vyučovat řadu školních předmětů dvojjazyčně, angličtina se tak ve výuce dostane na rovnocennou úroveň s češtinou.

Ilustrační foto

Měkké dovednosti si firmy cení stejně jako znalosti, ukázal průzkum

Praha - Takzvané měkké dovednosti už řada firem oceňuje stejně jako profesní znalosti uchazeče, nejdůležitější je schopnost nést odpovědnost, učit se novým věcem a porozumění čtenému textu. Ukázalo to šetření Národního ústavu vzdělávání (NÚV) mezi 395 firmami podnikajícími v oblasti služeb. Nejvyšší požadavky ohledně schopností přitom mají firmy na vysokoškoláky. Za nejméně důležité považují jazyky.