Kreativ

ŠTÍTEK: cizí jazyk

Ilustrační foto

U maturit byla hrozbou hlavně matematika

Rychnovsko – Maturitní zkoušky má už většina studentů v okrese za sebou. Někteří si ale musí zkoušku zopakovat na podzim v druhém kole. Jiní se už chystají na přijímačky na vysoké školy.

Jazykové tábory kombinují oblíbené táborové aktivity s výukou angličtiny a poskytující dětem celodenní zábavný program, jedinečné.

Proč dětem dopřát angličtinu i v létě

Proč poslat děti o letních prázdninách na jazykový tábor? Především proto, že jim pomůže v cizím jazyce se zlepšit nebo se s ním v pohodovém prostředí seznámit a přirozeným způsobem se tak rozmluvit. Ono totiž není až tak důležité, kdy se dítě začne cizí jazyk učit, i když se obecně doporučuje, aby to bylo co nejdříve, ale jak se ho bude učit. Právě v tom jsou jazykové tábory, kombinující oblíbené táborové aktivity s výukou angličtiny a poskytující dětem celodenní zábavný program, jedinečné.

Karlovarská „Dukla“ slaví 110. výročí

Karlovarská „Dukla“ slaví 110. výročí

Karlovy Vary - Již brzy oslaví obdivuhodných 110 let existence karlovarská Základní škola Dukelských hrdinů, které celé generace Karlovaráků neřeknou jinak než „Dukla". Škola se se svým výročím řadí k nejstarším školským zařízením ve městě. Poprvé přivítala své žáky v září 1904, tehdy jako III. měšťanská a II. obecná škola, a její otevření se stalo největší společenskou událostí doby. Škola sice stále sídlí v nádherné secesní budově, uvnitř se však nachází ryze moderní zařízení. Příkladem mohou být nejen interaktivní tabule ve všech učebnách, ale rovněž moderně zařízená učebna multimediální, jazyková či chemicko-fyzikální.

Základní škola 1. máje v Hranicích v pátek přivítala zástupce školy z polského města Rydultowy.

Do Hranic přijeli studenti z Polska, navazovali nová přátelství

Hranice – Navázat nové kontakty, poznat prostředí i systém výuky v jiných zemích a třeba se obohatit o zážitky na celý život. Důvodů, proč se také Základní škola 1. máje v Hranicích zapojila do mezinárodního projektu Comenius, je několik. Další kapitolu výměnných pobytů se zahraničními školami si hranická devítiletka připsala v květnu. Dvacet žáků a tři učitelé si v polovině května užili návštěvu polského města Rydultowy a v pátek naopak v Hranicích přivítali sedmnáct polských studentů víceletého gymnázia.

Maturanti českokrumlovského gymnázia.

Maturanti nyní zažívají perné chvilky

Český Krumlov - Devatenáctiletý Matěj Kräussl v úterý nebyl tak úplně ve své kůži. Je studentem oktávy českokrumlovského gymnázia a včera skládal maturitu. Přitom se na maturitu učil pečlivě.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Vláda souhlasila s výjimkami pro nekvalifikované učitele

Praha - Vláda souhlasila se zavedením výjimek pro některé nekvalifikované učitele, kteří by jinak museli školství k 1. lednu 2015 opustit, informoval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Pokud by tisíce nekvalifikovaných učitelů musely odejít, způsobilo by to podle únorového průzkumu, který si nechalo vypracovat vedení resortu, na některých školách vážné provozní problémy.

Prohlídka Muzea Karla Zemana v Praze s ředitelem Jakubem Matějkou a malým Tomášem.

Nové triky z filmu Ukradená vzducholoď v Muzeu Karla Zemana

Praha - Muzeum Karla Zemana na pražské Malé Straně zve na další novinky své stálé expozice, připomínající osobnost a tvorbu českého filmového režiséra a vizionáře. Návštěvníci si mohou užít novou trikovou scénu z filmu Ukradená vzducholoď, workshopy animace s praxinoskopem a komentované prohlídky.

Ilustrační foto

Maturanti se zhoršili nejvíc v matematice, chybí logické uvažování

Praha – V maturitních testech se žáci oproti loňsku zhoršili. Nejslabší byli v matematice, propadlo z ní 24 procent studentů. Ministr Marcel Chládek (ČSSD) chce zlepšit výuku, maturanti prý prokazovali neznalosti učiva základní školy. V testech z cizího jazyka neuspělo 3,6 procenta a z češtiny 2,7 procenta maturantů. Celková neúspěšnost v testech se zatím odhaduje na 11 procent. Výpis s výsledky dostanou studenti v pátek, kdy také začínají ústní zkoušky státních maturit.

Ilustrační foto

Učitelky mateřských škol si zvyšují kvalifikaci. Hitem je angličtina a technika

Praha /INFOGRAFIKA/ – Ženy mezi 25 a 60 lety poskakují, tleskají a zpívají 
v rytmu, který jim udává štíhlý Angličan Steve Watts. V pražském paláci Charitas si koncem dubna a začátkem května daly sraz učitelky mateřských škol z celé republiky. Kvůli výuce angličtiny se jich sjelo na 250 a seminář prožitkové výuky si ochotně zaplatily ze svého.

Bývalý ředitel prostějovského muzea Miroslav Chytil

Jsou věci, které nechci komentovat, říká exředitel muzea Miroslav Chytil

Prostějov – Dobrý zdravotní stav, vysokoškolské vzdělání například v oboru muzeologie, znalost jednoho cizího jazyka, praxe ve vedení kolektivu, komunikační a organizační schopnosti a muzejní praxe výhodou. Toto je pouhý nástin požadavků na nového ředitele Muzea a galerie v Prostějově. Ředitel Miroslav Chytil, který byl ve funkci od roku 2009, v březnu jako ředitel skončil. Důvodem, proč svůj post dobrovolně opustil, byly vleklé zdravotní potíže.

Ilustrační foto

Maturanti mohou nahlédnout do svých opravených testů

Praha - Maturitní centrum Cermat dnes spustilo registraci do výsledkového portálu, studenti díky tomu budou moci nahlédnout do svých opravených testů. Cermat si od novinky slibuje snížení žádostí o přezkum zkoušek, uvedlo to v tiskové zprávě Jan Pohanka z Cermatu.

Písemné maturitní zkoušky.

Maturanti se potí u písemek

Jindřichohradecko - Studenty posledních ročníků středních škol čeká týden plný testů. Pokračuje společná část maturitních zkoušek.

Ministr školství Marcel Chládek zahájil 2. května čtvrtý ročník státních maturit na pražském Gymnáziu Jana Nerudy. Na snímku společně s ředitelem školy Jurajem Liškou.

Státní maturita: za tři roky elektronicky a bez učilišť

Praha – Rok 2014, cena 154 milionů korun. Rok 2017, cena 50 milionů. Tak zní maturitní plán ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). „Chci, aby státní maturity byly efektivnější, levnější a administrativně méně náročné," uvedl 
v den zahájení letošního maturitního běhu šéf resortu.

Meri, studentku z Itálie, od loňska hostí Szaboovi z Dubí. Rychle se stala součástí rodiny a dcera Bára si pochvaluje, že jí to pomohlo se rozmluvit, nestydí se mluvit anglicky.

Chcete mít doma zahraničního studenta? Či studentku?

Dubí - Chcete, aby se vaše děti přiučily cizímu jazyku, měly na čas zahraničního kamaráda či kamarádku? A můžete jí poskytnout na necelý rok „azyl", zázemí, ubytování? AFS poradí… Meri, studentku z Itálie, od loňska hostí Szaboovi z Dubí. Proč?

Maturantka Klára Kopecká

Největší strach mám z matematiky, přiznává maturantka

Pelhřimovsko – Tento rok čeká zkouška dospělosti také devatenáctiletou Kláru Kopeckou z Velkého Rybníka. Kopecká je studentkou pelhřimovského gymnázia a poslední rok studia podle ní byl naprosto odlišný od těch předešlých.

Ministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek.

V pátek startují státní maturity, v příštích letech se změní

Praha - V pátek startují státní maturity, jde k nim přes 87.500 žáků. Oproti loňsku se podoba jednotných zkoušek dospělosti téměř nezměnila. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) řekl, že ubylo administrativy, a organizace maturit díky tomu meziročně zlevnila o asi sedm milionů korun. I tak ale vyjdou letošní zkoušky na 154 milionů. V příštích letech Chládek plánuje elektronické testování, zlevnění má přinést i vyhlašování témat písemek v rozhlase či v televizi.

Ilustrační foto.

Z řad vysokoškoláků se uplatní hlavně strojaři

Pelhřimovsko – Může se zdát, že firmy na Pelhřimovsku se soustřeďují především na strojírenskou výrobu a vytvářejí pozice pouze pro studenty středních průmyslových škol nebo odborných učilišť. Uplatnění tam ale naleznou i vysokoškoláci.

Ilustrační foto

Výběr také závisí na tom, jaký kdo umí jazyk

Mladí lidé se občas stýkají s problémy, že nemohou sehnat práci. Pokud práci najdou, tak si ji najdou buď v Česku nebo někdy vycestují do za prací do některé z členských zemí EU. Splní si třeba tak svůj sen, protože v této zemi chtěli žít.

Ilustrační foto

Hledání kamaráda na dopisování

V poslední době se stal trendem zahraniční kamarád na dopisování. S tímto kamarádem si můžete psát v angličtině, popřípadě v jiném cizím jazyce, pomocí e-mailu nebo v dnešní době tak populárního facebooku. Člověk by to viděl jako nejlepší způsob procvičení dovedností v cizím jazyce, získání zajímavých informací z odlišné společnosti a při velkém štěstí nalezení pravého přítele. Kvůli těmto důvodům se vytvářejí internetové stránky, kde si stačí vyplnit svůj profil a hurá do seznamování.

Ilustrační foto.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek - /10 LET ČLENSTVÍ ČR V EVROPSKÉ UNII/ Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Ilustrační foto.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek /10 let členství ČR v Evropské unii/ – Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Ilustrační foto

Verdikt o trestu odložen. Komise předvolala také Didiho

 Praha – Pouze stanoviskem jedné ze zúčastněných stran zatím disponuje disciplinární komise Středočeského krajského fotbalového svazu (SKFS) v případě inzultace rozhodčího Bartůška v Kostelci v minulém kole I. B třídy. Rozhodnutí o trestu tak musela odložit minimálně do příštího týdne, kdy si na kobereček vedle sudího pozvala „kompletní" osazenstvo kosteleckého klubu – hráče, který se inzultace dopustil, vedoucího mužstva, kapitána a odpovědného zástupce oddílu.

Většina knihoven v regionu má dostatek cizojazyčných svazků. Největším počtem samozřejmě disponuje krajská knihovna.

Sháníme knihy! Zn. ve vietnamštině

Karlovarský kraj - Bohatému národnostnímu složení Karlovarského kraje se přizpůsobují také knihovny. Není tak divu, že chtějí nabízet literaturu i 'svým' menšinám. Například chebská městská knihovna shání knihy ve vietnamštině. V karlovarské krajské knihovně mezi čtenáře sice mnohé vietnamské děti patří, ale na rozdíl od Chebu chtějí literaturu v českém jazyce.

Ilustrační foto.

Knihovny vyzývají občany, aby jim darovali knihy ve vietnamštině

Karlovarský kraj – Angličtina, němčina, ruština – to jsou cizí jazyky, které mají v chebské městské knihovně zastoupeny nejvíc. Zájem v poslední době ale roste i o další řeč: vietnamštinu. Jenže sehnat v ní knihy není žádná hračka. I proto knihovna vyzvala občany, aby jí darovali knihu v tomto jazyce, pokud ji již nepotřebují. Největší zájem přitom je o literaturu pro děti.

Ilustrační foto

Navštivte cizinu, naučíte se cizí jazyk

Jako studentovi Hotelové školy Bohemia v Chrudimi mi byla položena otázka, ve které členské zemi EU by mladí lidé chtěli žít, pracovat a co by na ní chtěli změnit?

Ilustrační foto

Kdyby bylo více možností, bylo by i více zájemců o studium i práci v zahraničí

Dnešní mladí lidé se začínají často přiklánět k možnosti odchodu do zahraničí. Většina touží po cestování za prací anebo jen za životními zkušenostmi, například naučit se plynně hovořit anglicky, což v dnešní době je velká výhoda. Asi proto bývá nejčastější a nejoblíbenější destinací Anglie. V jaké jiné zemi bychom se tento jazyk lépe naučili?

Ilustrační foto.

Moje práce bude v cizině daleko lépe ohodnocena

V dnešní době je pro mnohé lidi naprosto běžné jít za prací do zahraničí a žít tam. Ovšem názory na tuto záležitost jsou různorodé. Myslím si, že mladí lidé pobyt v zahraničí berou jako dobrou zkušenost přiučit se něčemu novému a osvěžit si cizí jazyky, převážně angličtinu, němčinu, v poslední době je populární i španělština. Starší lidé už mají problémy s cizími jazyky, nedokážou se domluvit, nebo mají v České republice závazky, jako je např. rodina, a těžko se jim odjíždí. Hodně lidí táhne do zahraničí finanční ohodnocení, platy jsou v mnohých oborech několikanásobné.

Ilustrační foto

V zahraničí je rychlý výdělek peněžních prostředků

Při vstupu České republiky do Evropské unie před pár lety, se pro naši zemi otevřelo mnoho možností. Můj názor je, že mladé studenty láká především Velká Británie. Je to ekonomicky vyspělá země, kde se mluví anglicky a dají se zde získat zkušenosti, nejenom pro další studium v cizím jazyce.