Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Ředitelka muzea Zita Suchánková: Pracujeme s místními občanskými sdruženími

Roztoky u Prahy /ROZHOVOR/ - Jednu z výročních Cen Přístav 2013 udělila Česká rada dětí a mládeže také Zitě Suchánkové, která je ředitelkou Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Cena Přístav je symbolickým výrazem uznání a jejím udělením vyjadřuje dík představitelům veřejné správy na místní či regionální úrovni za jejich přínos k rozvoji mimoškolní výchovy.

Svratecké muzeum voní čokoládou

Svratka – Zhruba čtyřicet kilogramů čokolády je připraveno ve svrateckém muzeu pro milovníky této sladké pochutiny. Vánoční výstava ve Svratce, která byla dnes zahájena, totiž nese název Svět čokolády.

Krumlovské Medvědí Vánoce oslavily čtvrtstoletí

Český Krumlov – Bonbóny, řezy, čokolády, vánočky, vánoční pečivo a další laskominy a k tomu dva pytle plyšových medvídků, to vše a mnoho dalšího putovalo o Štědrém dni k dětem i dospělým, kteří navštívili tradiční Medvědí Vánoce na českokrumlovském zámku.

Krumlovské Medvědí Vánoce oslavily čtvrtstoletí

Český Krumlov – Bonbóny, řezy, čokolády, vánočky, vánoční pečivo a další laskominy a k tomu dva pytle plyšových medvídků, to vše a mnoho dalšího putovalo o Štědrém dni k dětem i dospělým, kteří navštívili tradiční Medvědí Vánoce na českokrumlovském zámku.

Svratecké muzeum voní čokoládou

Svratka – Zhruba čtyřicet kilogramů čokolády je připraveno ve svrateckém muzeu pro milovníky této sladké pochutiny. Vánoční výstava ve Svratce, která byla dnes zahájena, totiž nese název Svět čokolády.

Nadílka na Medvědí Vánoce je připravena, hlásí medvědář

Český Krumlov – Tak jako děti už odškrtávají den co den v kalendáři další a další políčko se slovy a za chvíli jsou Vánoce, tak i českokrumlovský medvědář Jan Míša Černý dne co den přiváží další a další krabice, bedny, přepravky a komplety plastových i skleněných láhví, aby nachystal totéž, tedy také Vánoce. Medvědí Vánoce.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Třebíč chce být městem podporujícím spravedlivý obchod

Třebíč - Třebíč usiluje o získání statutu takzvaného fairtradového města, které zohledňuje společenskou odpovědnost a nabízí svým občanům lepší přístup k podpoře spravedlivého obchodu. Pokud se tak stane, bude Třebíč prvním takovým městem na Vysočině a šestým v České republice.

Pozor nejen na sjezdovky a cukroví!

Jablonec n. N. - Nejen ve znamení klidu a pohody, ale také spousty dobrot jsou blížících se vánoční svátky. Zda jim člověk podlehne nebo ne, je na jeho rozhodnutí. Složitější to ale mají domácí mazlíčci, kterým majitelé chtějí toto období také mimořádně zpříjemnit. Vedle dárečků jim dopřejí i netradiční pochoutky a zážitky, které mohou mít velmi špatné následky.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Třebíč chce být městem podporujícím spravedlivý obchod

Třebíč - Třebíč usiluje o získání statutu takzvaného fairtradového města, které zohledňuje společenskou odpovědnost a nabízí svým občanům lepší přístup k podpoře spravedlivého obchodu. Pokud se tak stane, bude Třebíč prvním takovým městem na Vysočině a šestým v České republice. Zároveň se zařadí po bok tisícovky podobných měst z celého světa.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Koledami dohnali cestující i k slzám

České Budějovice – Známou a oblíbenou koledu Chtíc aby spal na chvíli přeruší hlášení, že Máj, Milady Horákové je konečná zastávka. Zhruba tři desítky cestujících se pohledem a místy i úsměvem rozloučí s trojicí neobvyklých a hlasitých cestujících.

Předvánoční šílenství: obchodníci i kapsáři mají žně

Karlovarský kraj - Kaviár, drahá vína či proslulé destiláty jdou v obchodech doslova na dračku. A důvod? Ten je prostý. Blíží se Vánoce. Zatímco jindy toto zboží zákazníci v regálech většinou bez povšimnutí míjejí, teď před Vánocemi po něm sáhne řada lidí.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Všechno bylo s čokoládou, dokonce i kotlety

Zlín – Čokoláda kam se podíváš. Tak by se dala nazvat v pořadí již druhá čokoládová show Francouze Chrise Delattre, kterého znají ve Zlíně profesionální sportovci a hlavně nadšení amatérští běžci díky soutěži Run Up.

Zájem o kvalitní čokoládu se v Česku zvyšuje, shodují se prodejci

Zlín – V České republice v posledních letech roste spotřeba čokolády. Bez ohledu na vyšší cenu však jsou lidé stále ochotnější si připlatit za kvalitnější produkty. Tvrdí to alespoň prodejci, kteří o víkendu nabízejí své zboží na čokoládové show v budově 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Návštěvníkům show ukazuje rozmanitost použití a druhů čokolády od pralinek až třeba po čokoládu určenou pro kosmetiku.

Vánoční cukroví: Je lepší domácí, nebo kupované?

Karlovarský kraj - Koupit, nebo upéct? Co se více vyplatí? Tyto otázky si před Vánoci klade nejedna hospodyňka. Ty, které nebaví patlat se v těstě nebo na to nemají čas, jasně tvrdí: Koupit. Proti nim ale stojí ženy, jež jsou přesvědčené, že domácí je domácí. I ty ale tvrdí, že domácí cukroví je čím dál dražší.

Kladeňáci mohou koupí jídla zpříjemnit Vánoce potřebným

Kladno - Cukroví, vánočky, čokoláda, bramborový salát a spousta dalšího jídla. Tak vypadají vánoční svátky ve většině domácností. Ovšem jsou i lidé, kteří na nic takového nemají peníze. Jedná se o opuštěné seniory a sociálně slabé rodiny s dětmi.

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.

Učni letos napečou 1800 kilo cukroví

Plzeň – Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne během odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni. Celkem pod jejich rukama vznikne 1800 kilo cukroví.

V Hodoníně prskavkovým rekordem pomohou Martinovi. Před radnicí

Hodonín - Hodonín chce překonat Prahu a být novým držitelem Českého národního rekordu v disciplíně Nejvíce současně zapálených prskavek. Pořadatel pokusu, sdružení Prskavka, chce výtěžek z akce a příspěvky sponzorů věnovat na výcvik asistenčního psa. Fenka zlatého retrievera má pomoct chlapci Martinovi, který trpí autismem a psychomotorickými problémy.

Prskavkovým rekordem pomohou Martinovi. Před radnicí

Hodonín - Hodonín chce překonat Prahu a být novým držitelem Českého národního rekordu v disciplíně Nejvíce současně zapálených prskavek. Pořadatel pokusu, sdružení Prskavka, chce výtěžek z akce a příspěvky sponzorů věnovat na výcvik asistenčního psa. Fenka zlatého retrievera má pomoct chlapci Martinovi, který trpí autismem a psychomotorickými problémy.

Děti v městské knihovně čeká Vrťapka i pohádky

Břeclav - Že je mezi knihami nuda? Omyl. Děti se o tom snaží přesvědčit vedení břeclavské knihovny, v níž se v předvánočních dnech uskuteční řada akcí s pestrým programem. Břeclavský deník přináší jejich přehled.

Z Bílska: S pralinkami jen v rukavičkách

Bílsko – Jak se vyrábějí pravé pralinky a co je k tomu nezbytné, to všechno a ještě mnohem víc zjistili účastníci sobotního setkání na zdejším obecním úřadě.

Vánoční výstava Dolním Němčí představila na tři tisíce prací

Dolní Němčí – Více než tři tisíce výtvarných prací žáků si mohli o druhém vánočním víkendu prohlédnout návštěvníci jubilejního dvacátého ročníku vánoční výstavy, která se konala v areálu Základní školy a Základní umělecké školy (ZŠ a ZUŠ) v Dolním Němčí.

Talíř coby zrcadlo

Loni u nás klesla spotřeba potravin. Statistici nejspíše nemají odpověď, zda je to proto, že jsme potravin méně vyhodili, anebo jsme méně jedli. Co se z dat odvodit dá, je vztah mezi obsahem talíře a peněženky. Snažíme se nakoupit levně, takže šetříme na tom, co zdražuje. Statistický pohled do našeho talíře naznačuje, že prioritou pro nás není strava co nejkvalitnější a nejzdravější, nýbrž taková, na které ušetříme, respektive na kterou máme. Je-li talíř zrcadlem, tak se v něm můžeme vidět buďto jako skrblíci anebo jako chudina.

Mikuláš může dětem přinést i zdravé pamlsky

Domažlicko - Hromady čokolád, bonbónů, oplatek a dalších dobrůtek plných cukrů a tuků jsou nejčastějším obsahem mikulášské nadílky. Své děti můžete obdarovat i mnohem zdravějšími pamlsky, jako jsou přírodní ořechy a čerstvé ovoce. Takovou nadílku dostane například i pětiletá Eliška Lehmannová z Domažlic.

U čtenářů Deníku vyhrály minidortíčky

Jižní Čechy - Soutěž ve vánočním pečení má druhou vítězku. Čtenáři poslali prostřednictvím kuponů z novin nejvíc hlasů reprezentantce jižních Čech Isabele Houdkové. Ohlas vzbudil její recept na vánoční minidortíčky.