Moderátor Leoš Mareš „rozjel“ své první velké hudební turné. Ačkoli původně řekl, že se nebude svlékat, hned na prvním vystoupení v Kladně svůj slib porušil. Divákům to ale rozhodně nevadilo, má totiž co ukazovat. Začal opět cvičit, aby si vyrýsoval svaly. Důvod vás překvapí. Kvůli turné to nebylo.
Ručně zdobené bonboniéry, ale také účetní kniha, do které si Terezie Hrubá pečlivě zapisovala veškeré náklady na nákup ingrediencí, jež potřebovala na výrobu cukrovinek, čokolády a marmelád ve své továrně. I takové poklady dnes vlastní Dagmar Vobecká, příbuzná majitelky slavné přerovské továrny, která patřila za první republiky k nejvýznamnějším v Československu.
/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem.
Policisté z Jablonce podezřívají dvaatřicetiletého muže z poměrně neobvyklého trestného činu, podle všeho totiž ukradl 21 čokolád. Protože byl v minulosti už dvakrát za krádež odsouzen, hrozí mu nyní trest odnětí svobody až na tři roky.
Několikadenní přípravy zejména balónkové výstavy jsou u konce a spolu s ochutnávkou a prodejem čokoládových delikates budou po tři dny lákat návštěvníky na Černou louku. Takto to na výstavišti vypadalo v pátek.
Svátek všech zamilovaných se dá spojit i s literaturou nebo bezvadným kulinářským zážitkem. Během Sweet festival, který se koná ve středu 14. února v Paláci Pardubice, totiž bude finalistka Master Chef Česko Petra Krajčinovič připravovat své mistrovské dílo – Chilli con carne s čokoládou a afrodiziakem. Návštěvníci se zde také setkají s oblíbenou českou spisovatelkou a mohou si dát něco z velkého výběru sladkých specialit.
Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.
Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.
Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.
Nový prostor pro pořádání kulturních akcí může vzniknout v areálu bývalé továrny na Osmeku v Přerově, ve kterém před téměř sto dvaceti lety rozjížděla své podnikání majitelka slavné továrny na čokoládu Terezie Hrubá a později zde byl závod firmy Kazeto.
Redakce Deníku srovnávala kvalitu potravin nakoupených v Česku a Rakousku. Složení se mírně lišilo u sýrů, čokolády a čajů stejných značek. Naopak stejné složení měly například potraviny privátní značky drogerie DM.
Jedinečný Čokofest a velká balonková výstava, které na ty tři dny obsadily pavilon Z budějovického výstaviště, lákal tisíce lidí. I v neděli se tvořila obrovskou fronta zájemců a bylo na co se dívat a hlavně zažít na vlastní kůži a chuť. Nechyběly workshopy i taneční zábava s obřím ledním medvědem.
Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.
/PŘÍMO Z MALTY/Na židličce před maltským hotelem Salini s výhledem na Středozemní moře se bratři Julišové rozpovídali o společném soustředění. Byť se potkávají jako soupeři. Devětadvacetiletý útočník Sigmy Olomouc Lukáš Juliš a dvacetiletý křídelník Hradce Králové Petr se zasmáli v uvolněném dvojrozhovoru. V sobotu se v rámci Tipsport Malta Cupu utkali také na hřišti a duel skončil nerozhodně 1:1.
Láska k čokoládě je provázela odmala a již tehdy věděli, že jednou budou chtít mít tu svoji tabulku oblíbené pochoutky. Manželé Václav a Maruška Kozlíkovi si svůj sen splnili a v projektu Manučoko dnes v Ústí nad Labem rozjíždějí v nových prostorách výrobnu a prodejnu kvalitní čokolády.
V zimním mrazivém počasí jsou oblíbené horké nápoje. A stále více populární se stává horká čokoláda. Kavárny a čokoládovny se specializují na chuť horké čokolády, kdy při výrobě je důležité procento obsahu kakaa a další přísady, které se k vytvoření nápoje z kakaových bobů využívají. V Ostravě lze horkou čokoládu ochutnat na třech největších vánočních trzích a také v kavárnách. Deník pár míst navštívil a testoval nabídku horkých čokolád.
Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.
Užívat si fantastickou chuť čokolády v nejrůznějších podobách můžeme díky lékárníkům. Bez nich bychom si dnes neupekli kakaové řezy, neuvařili kakao, a také bychom nemohli své blízké obdarovávat bonboniérami. Všechny tyto dobroty lidé mohli poprvé ochutnat až v 19. století.
Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.
Slavné hvězdné tváře a hody všeho druhu. Od lásky a písní až po nanuky a čokoládu. To je ochutnávka z předvánočních kin, která vám možná přijde vhod. Společnost vám budou dělat Hugh Grant, Emma Thompsonová, Colin Firth, Timothée Chalamet, ale také medvědi. Plyšoví i animovaní.
/VIDEO, FOTO/ Vladimír Dvořáček je vyhlášený čokolatiér, a to nejen v České Lípě. Balíčky se svými výrobky pravidelně rozesílá zákazníkům po celém světě. Jeden nedávno putoval například k Bodamskému jezeru do Švýcarska nebo do Ameriky. Přitom původně toužil tvořit sochy z porcelánu, a s čokoládou nikdy pracovat nechtěl.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Redakce Deníku se vydala na nákup potravin do Rakouska. Srovnávala cenu stejného zboží v řetězci Billa v Mistelbachu a v Mikulově. Tentýž nákup v Rakousku vyšel o více než sto padesát korun levněji. Porovnali jsme pro vás jednotlivé položky.
Ve školní družině se úterý 14. listopadu konala edukativní beseda o vzniku a výrobě čokolády. Pozvali jsme si chocolatiera, specialistu na výrobu čokolády, pana Marcela Šose, který vlastní čokoládovou manufakturu v Jeseníku.
Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.
/FOTO, VIDEO/ Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.
Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít.
Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Může za to mimo jiné slabá úroda klíčové suroviny. „Kakaové boby, z nichž se vyrábí, jsou nyní nejdražší v historii Česka, což způsobí citelný růst ceny čokolády a čokoládových cukrovinek v tuzemských obchodech,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj za to může situace na světovém trhu.
Od pralinek se slivovicí po tabulky čokolády na zakázku. Malé sladké království Janek z Uherského Brodu roste a rozšiřuje nabídku o zajímavá chuťová spojení. Jsou úspěšnou lokální čokoládovnou, která během několika let přerostla hranice Slovácka.
/FOTO, VIDEO/ Prostory legendární poděbradské nádražní restaurace v půlce listopadu znovu ožijí. Už v ní sice nebude znít cinkání pivních půllitrů, přesto se zákazníci a návštěvníci tří nových podniků mají na co těšit.
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Českolipsku a v dalších regionech Libereckého kraje. Tipy najdete v článku a také v galerii plakátů.
/FOTO, VIDEO/ 28. říjen je nejenom dnem oslav vzniku samostatného Československa, ale již tradičně také Dnem Středočeského kraje, v rámci kterého nabízejí krajská muzea a galerie program za symbolickou jednu korunu. Letošní sváteční den patřil také oslavě narozenin kutnohorské čokolády Lidka.
Jsou to tři měsíce, co zpěvačka Lucie Bílá výrazně omezila sladké, a na její postavě už je to znát. Striktní dietu ale nedrží, jak přiznala, čokoládu ke kávě si občas přece jen dá. Proto ani neodmítla pokřtít novou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Čokoláda. S oblíbeným cukrářem ji toho pojí ovšem mnohem víc. Fandí mu i ve StarDance?
Možností, kam vyrazit v sobotu a v neděli za zábavou na Kutnohorsku a v blízkém okolí, je opět dost. Například středočeská muzea čeká Den Středočeského kraje a otevřou se pro vás za symbolické vstupné 1 Kč. A to už rozhodně stojí za procházku či výlet. Krásný víkend!
Říjen patří podzimním radovánkám. Běžci hltají poslední kilometry na lesních cestách, chystají se tradiční výlovy rybníků, drakiády, houbaři to ještě nechtějí vzdát. Klasik tvrdí, nastal čas dýňování. Oranžové koule plní výlohy prodejen, někdo přidá dobré víno, recept, zahradnickou soutěž. V Trmicích se v neděli 15. října dýňovalo U Kastnerů. Uprostřed tanečního sálu byla dlouhá řada stolů, u vchodu ohromná halda dýní, nechybělo občerstvení a horká čokoláda.
/FOTO, VIDEO/ Oblíbenou podzimní akci Festival kávy, čokolády a čaje hostil boleslavský Dům kultury v sobotu 14. října. Návštěvníky čekala nabídka od různých kaváren, cukrářských mistrů i hudební vystoupení.
/VIDEO/ Rozhodně nic pro dietáře. Čokoládu nejvyšší kvality a další sladké dobroty mohou zájemci ochutnat návštěvníci Čokoládového festivalu. Koná se v prostorách kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě až do soboty.
Minulý víkend bylo v Pardubicích obzvláště dobře všem milovníkům dobrého jídla a pití. Ve stejném termínu se v krajském městě konaly totiž hned tři food festivaly. Byli jste na některém a nebo jste vyrazili na všechny tři. Připomeňte si skvělé pochutiny ve videích a na fotografiích.
Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo také řepová polévka s bílou čokoládou – i takové netradiční delikatesy budou moci ochutnat lidé v Havlíčkově Brodě. Od 28. do 30. září se v Kulturním domě Ostrov uskuteční velký Čokoládový festival. A nebude chybět ani hra o poklad.
Všechny možné druhy čokolády v jakékoli podobě si mohou o tomto víkendu užít návštěvníci Čokofestu ve Slavkově u Brna. Kromě sladkostí nabdíne festival bohatý program a vesmírnou výstavu z téměř dvaceti tisíc kusů balónků. S podzimem přichází na řadu draci a v sobotu bude zapotřebí sestavit toho nejlepšího. Letiště ve Vyškově totiž pořádá oblíbenou drakiádu.