Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Leoš Mareš

Leoš Mareš prozradil, proč začal před časem hubnout. Kvůli turné to nebylo

Moderátor Leoš Mareš „rozjel“ své první velké hudební turné. Ačkoli původně řekl, že se nebude svlékat, hned na prvním vystoupení v Kladně svůj slib porušil. Divákům to ale rozhodně nevadilo, má totiž co ukazovat. Začal opět cvičit, aby si vyrýsoval svaly. Důvod vás překvapí. Kvůli turné to nebylo. 

Areál kdysi věhlasné továrny na výrobu čokolády, marmelády a cukrovinek Terezie Hrubé na Osmeku v Přerově hodlá jeho majitelka Dagmar Vobecká (na snímku) zpřístupnit veřejnosti pro pořádání kulturních akcí.

Chtěli bychom areál továrny Terezie Hrubé zpřístupnit lidem, říká Dagmar Vobecká

Ručně zdobené bonboniéry, ale také účetní kniha, do které si Terezie Hrubá pečlivě zapisovala veškeré náklady na nákup ingrediencí, jež potřebovala na výrobu cukrovinek, čokolády a marmelád ve své továrně. I takové poklady dnes vlastní Dagmar Vobecká, příbuzná majitelky slavné přerovské továrny, která patřila za první republiky k nejvýznamnějším v Československu.

Desítky stánků plných čokolády nejrůznějších tvarů a chutí nabízel o víkendu festival v Hradci Králové.

VIDEO: Čokoládové pivo, nebo klíč. Podívejte se, co nabízel hradecký čokofest

/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Ilustrační foto.

Valentýn v Pardubicích nabídne dobré jídlo i rady romantické spisovatelky

Svátek všech zamilovaných se dá spojit i s literaturou nebo bezvadným kulinářským zážitkem. Během Sweet festival, který se koná ve středu 14. února v Paláci Pardubice, totiž bude finalistka Master Chef Česko Petra Krajčinovič připravovat své mistrovské dílo – Chilli con carne s čokoládou a afrodiziakem. Návštěvníci se zde také setkají s oblíbenou českou spisovatelkou a mohou si dát něco z velkého výběru sladkých specialit.

Od pátku do neděle se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostila oblíbený Čokoládový festival

Stovky lidí mlsaly v Plzni čokoládu. Konal se tu Čokoládový festival

Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.

Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Historický snímek cukrovaru v Litovli

Česká surovina dřív krmila světový trh. Teď vedeme hlavně v její spotřebě

Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.

Riziková znaménka lze snadno zachytit ještě v přednádorových stádiích.

Jak si kůži pohlídat doma a předejít nádoru? Rozlište pihy podle barev čokolády

Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.

Petr Juliš (vlevo) a jeho bratr Lukáš Juliš

Uvolnění Julišové. Lehké góly? To jste vy mladí, směje se bráchovi Lukáš

/PŘÍMO Z MALTY/Na židličce před maltským hotelem Salini s výhledem na Středozemní moře se bratři Julišové rozpovídali o společném soustředění. Byť se potkávají jako soupeři. Devětadvacetiletý útočník Sigmy Olomouc Lukáš Juliš a dvacetiletý křídelník Hradce Králové Petr se zasmáli v uvolněném dvojrozhovoru. V sobotu se v rámci Tipsport Malta Cupu utkali také na hřišti a duel skončil nerozhodně 1:1.

Zimní trend horkých čokolád. Deník navštívil 5 míst v Ostravě, kde ji ochutnáte

V zimním mrazivém počasí jsou oblíbené horké nápoje. A stále více populární se stává horká čokoláda. Kavárny a čokoládovny se specializují na chuť horké čokolády, kdy při výrobě je důležité procento obsahu kakaa a další přísady, které se k vytvoření nápoje z kakaových bobů využívají. V Ostravě lze horkou čokoládu ochutnat na třech největších vánočních trzích a také v kavárnách. Deník pár míst navštívil a testoval nabídku horkých čokolád.

Michaela Dohnálková v čokoládové manufaktuře Míšina čokoláda vyrábí čokoládu metodou bean to bar

Sametová či s kozím mlékem. Čokoholička Míša sbírá ocenění u nás i ve světě

Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.

Čím tmavší je čokoláda, tím obsahuje větší podíl kakaa a méně tuku.

Kdo objevil čokoládu? Lékárníci. A vymysleli i pralinky či bonboniéru

Užívat si fantastickou chuť čokolády v nejrůznějších podobách můžeme díky lékárníkům. Bez nich bychom si dnes neupekli kakaové řezy, neuvařili kakao, a také bychom nemohli své blízké obdarovávat bonboniérami. Všechny tyto dobroty lidé mohli poprvé ochutnat až v 19. století.

Timothée Chalamet v roli Wonky

S bonbóny a dobrou náladou. K divákům míří Wonka, ideální dárek do vánočních kin

Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.

Láska nebeská se vrací do kin

Tipy z předvánočních kin: Láska nebeská, čokoládové orgie i medvědi

Slavné hvězdné tváře a hody všeho druhu. Od lásky a písní až po nanuky a čokoládu. To je ochutnávka z předvánočních kin, která vám možná přijde vhod. Společnost vám budou dělat Hugh Grant, Emma Thompsonová, Colin Firth, Timothée Chalamet, ale také medvědi. Plyšoví i animovaní.  

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023

Česká čokoláda Lidka ve světě opět zazářila. Do Kutné Hory putují dvě medaile

Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.

Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023.

Čokoláda Lidka ve světě opět zazářila, do Kutné Hory putují dvě stříbrné medaile

/FOTO, VIDEO/ Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.

Jiří Hána získal vzdělání na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herectví studoval pod vedením Borise Rösnera, Evy Salzmannové a režiséra Miloše Horanského.

Jiří Hána: My si pořád na něco stěžujeme. Každý je zodpovědný za svůj život

Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít. 

Podle agentury Bloomberg se ceny kakaa už v uplynulém roce zvýšily téměř o polovinu. Analytici varují, že porostou i nadále.

Čokoláda se stává luxusem. A zdraží ještě víc, předpovídají analytici

Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Může za to mimo jiné slabá úroda klíčové suroviny. „Kakaové boby, z nichž se vyrábí, jsou nyní nejdražší v historii Česka, což způsobí citelný růst ceny čokolády a čokoládových cukrovinek v tuzemských obchodech,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj za to může situace na světovém trhu. 

Lucie Bílá

Lucie Bílá prozradila, komu fandí ve StarDance. Sama už nabídku párkrát odmítla

Jsou to tři měsíce, co zpěvačka Lucie Bílá výrazně omezila sladké, a na její postavě už je to znát. Striktní dietu ale nedrží, jak přiznala, čokoládu ke kávě si občas přece jen dá. Proto ani neodmítla pokřtít novou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Čokoláda. S oblíbeným cukrářem ji toho pojí ovšem mnohem víc. Fandí mu i ve StarDance?

Trmické dýňování s horkou čokoládou a tanečkem nejmenších.

FOTO: Trmické dýňování s horkou čokoládou a tanečkem nejmenších

Říjen patří podzimním radovánkám. Běžci hltají poslední kilometry na lesních cestách, chystají se tradiční výlovy rybníků, drakiády, houbaři to ještě nechtějí vzdát. Klasik tvrdí, nastal čas dýňování. Oranžové koule plní výlohy prodejen, někdo přidá dobré víno, recept, zahradnickou soutěž. V Trmicích se v neděli 15. října dýňovalo U Kastnerů. Uprostřed tanečního sálu byla dlouhá řada stolů, u vchodu ohromná halda dýní, nechybělo občerstvení a horká čokoláda. 

Čokofest v Pardubicích

VIDEO, ANKETA: Připomeňte si víkend plný gastrozážitků

Minulý víkend bylo v Pardubicích obzvláště dobře všem milovníkům dobrého jídla a pití. Ve stejném termínu se v krajském městě konaly totiž hned tři food festivaly. Byli jste na některém a nebo jste vyrazili na všechny tři. Připomeňte si skvělé pochutiny ve videích a na fotografiích.

V havlíčkobrodském KD Ostrov zavoní čokoláda.

Čokofestival v Brodě láká na čokoládové pivo i hru o poklad

Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo také řepová polévka s bílou čokoládou – i takové netradiční delikatesy budou moci ochutnat lidé v Havlíčkově Brodě. Od 28. do 30. září se v Kulturním domě Ostrov uskuteční velký Čokoládový festival. A nebude chybět ani hra o poklad.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Ve Slavkově budou lidé až po uši v čokoládě

Tipy na víkend na Vyškovsku. Ve Slavkově budou lidé až po uši v čokoládě

Všechny možné druhy čokolády v jakékoli podobě si mohou o tomto víkendu užít návštěvníci Čokofestu ve Slavkově u Brna. Kromě sladkostí nabdíne festival bohatý program a vesmírnou výstavu z téměř dvaceti tisíc kusů balónků. S podzimem přichází na řadu draci a v sobotu bude zapotřebí sestavit toho nejlepšího. Letiště ve Vyškově totiž pořádá oblíbenou drakiádu.