Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.

Místo čokolády si užijí jógu. Originální adventní kalendář pomůže najít klid

Magdalena Klížová z Turnova kromě jógy miluje předvánoční čas a jeho neodmyslitelnou součástí je i adventní kalendář. Jako malá nemohla nedočkavostí dospat a hned ráno běžela otevřít další okénko, slupnout čokoládu a zase o den se přiblížit Štědrému dni. „Ten pocit těšení mi zůstal do dospělosti. A v tomto čase obzvlášť je potřeba, aby lidi měli radost. Chvíli jsem přemýšlela, jak potěšit ostatní, a tak se zrodil adventní jógový kalendář,“ popsala zrod nápadu lektorka jógy.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel třebíčské čokoládovny

/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.

Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel čokoládovny Lampíř

/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.

Za krádež osmi čokolád hrozí ženě osm let vězení

Kvůli přitěžujícím okolnostem může šestadvacetiletá žena za jindy banální krádež osmi tabulek čokolády ztratit svobodu až na dlouhých osm let. Potvrdila to mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková, která také popsala, co všechno hraje roli v případu, který se stal ve Vlašimi v neděli 18. října.

TIPY DENÍKU: Divadlo, hudba i gurmánská pochoutka, to je kutnohorský víkend

Sníte o Karibiku? Možná tentokrát postačí Muzeum čokolády v Kutné Hoře, které bude o víkendu párovat čokoládu s karibskými rumy. Pivo a rock nabídnou návštěvníkům zase v klubu Česká 1 a fanoušci Jana Svěráka ho potkají v Klubu Gumárna. Ke správnému kulturnímu vyžití patří také divadlo. To nabídne zámek Kačina v rámci Noci na Kačině.