Žijeme ve velmi dynamické době. Všechno se mění, technologie se doslova předbíhají v touze potěšit, nalákat a obrat nás i o poslední drobné na papuče. Prostě oběh peněz kolem planety je neustále se zrychlující řetízkáč, a nedá se zastavit.
Poslední zářijový víkend nabídne na jihu Moravy oblíbené Husí slavnosti v Boskovicích, Svatováclavské trhy v Ivančicích, ale pořadatalé lákají i na Noc vědců, otevřené ateliéry nebo Čokoládový festival ve Slavkově u Brna. V Tvarožné Lhotě oslaví oškoruše a na Dyji ve Znojmě vyrazí dračí lodě.
Vakcíny proti covidu, které obsahují čipy na ovládání člověka. Tato stokrát opakovaná lež už tuzemské konspirátory nejspíše přestala bavit. V uplynulých dnech se tak na internetu objevila další, snad ještě bizarnější lživá zpráva. Populární čokoláda Milka údajně obsahuje látku, která umožňuje člověka kontrolovat na dálku…
Dřívější odsouzení za krádež nepoučilo 36letého muže, že cizí věci je správné nechat ležet na místě – a pokud po nich člověk touží, musí nejprve zaplatit. Nebo na tohle všechno zapomněl, když ho přepadla chuť na sladké, plyne ze slov policejní mluvčí Moniky Schindlové.
Když jsme se poprvé setkali před osmi lety, líčila mi, jak hodlá ve Velkých Losinách rozjet vlastní pralinkárnu. Dnes na terase její velkolosinské pralinkárny sedíme, jedná se však už o druhou v pořadí. „Vážíme si velkých zákazníků, jako jsou velké firmy, ale i těch drobných, kteří každý den přijdou, dají si kafe, zákusek, dvě pralinky a jdou domů,“ říká Jana Kašparová.
Když jsme se poprvé setkali před osmi lety, líčila mi, jak hodlá ve Velkých Losinách rozjet vlastní pralinkárnu. Dnes na terase její velkolosinské pralinkárny sedíme, jedná se však už o druhou v pořadí. „Vážíme si velkých zákazníků, jako jsou velké firmy, ale i těch drobných, kteří každý den přijdou, dají si kafe, zákusek, dvě pralinky a jdou domů,“ říká Jana Kašparová.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Jde o 250 tisíc samostatných nanuků, 15 tisícbalení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 tisíc balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Je to několikátý případ výskytu tohoto pesticidu v potravinách v posledních týdnech.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
TIP NA VÝLET: V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
Letos je to 520 let od chvíle, kdy se u nás poprvé objevila cukrárna s prodejem čokolády. Tmavá dobrota, kterou známe jak v tekuté, tak tuhé podobě, má ale bohatší historii. Víte, odkud čokoláda pochází, jak se vyrábí a kde se objevila ve filmu?
Obrovská radost, dojetí a pochopitelně i vyčerpání. Každý olympijský vítěz prožívá neskutečné chvilky, o nichž si běžný smrtelník může nechat jen zdát. Během (letos trochu zvláštního) ceremoniálu v Tokiu obdrží ti nejlepší z nejlepších medaili, převezmou další dárek, vyslechnou hymnu. A pak to přijde… Mnozí šampioni si kousnou do zlata. Důvod? Je to rituál, který však lze jen těžko vysvětlit.
Spisovatel a autor knižní předlohy filmu Spící město Martin Vopěnka vyrůstal v době normalizace, kdy každá sladkost byla svátostí. Obyčejný banánek v čokoládě mu dodnes připomíná dětství.
Hořko-sladká chuť kakaa a příjemný pocit, který jeho konzumace vyvolá, láká Evropany už celá staletí. Tato zázračná plodina ale nemá v našich končinách vhodné podmínky pro pěstování. Dováží se tedy ze zemí, kde často nemají systematicky nastavená pravidla a zvýšená poptávka po kakau a čokoládě si tak s sebou nese i negativní dopady na životní prostředí. Jak se tedy k této otázce staví česká biopekárna, která si zakládá na odpovědném chování vůči půdě a přírodě? Základním pravidlem je znát svého dodavatele a vybírat si nejšetrnější alternativu.
Brzy tomu bude tři sta let od prvních dochovaných zmínek o procesích poutníků mířících do Hlubokých Mašůvek. Před letošní hlavní poutní přinášíme pohled do historie mašůveckých poutí a děkujeme Petru Grégrovi za další zajímaý příspěvek o místní historii
Udělejte si místo v kalendáři, víkend bude totiž plný akcí. Těšit se můžete na představení s kočkami, večerní prohlídku kostela nebo muzea čokolády. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.
/VIDEO/ V Hluboké nad Vltavou se loučili s deváťáky před školou, Hosínské děti dostaly vysvědčení s předstihem na rozhledně. Tradičně i netradičně letos dostávaly vysvědčení školáci na Českobudějovicku.
Přivřete oči a zkuste se zasnít. Do toho snu si pusťte trochu sladkého. Třeba sardinky z čokolády v síťce nebo v konzervě. A co pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky? Pro experimentátory mohu nabídnout gulášovou čokoládu nebo tu, která nese název Čertovo lejno. A dokonce čokoládu afrodiziakální. Tak se zase probuďte do reality, právě společně vstupujeme do brněnské ČokoBanky. Stojí za ní Petr Veselý.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
Originální dárek doputoval na Dětské oddělení Kroměřížské nemocnice. Čtyřiadvacetiletý David Baďura z Kroměříže se totiž rozhodl s pacienty i personálem podělit o netradiční výhru.
Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.
Klienti sociálně terapeutické dílny na Letné ve Zlíně se společně s pracovníky vydali na úklid okolí. Sbírali vše, co nepatří na zem - cigaretové nedopalky, obaly od čokolády i prázdné lahve.
Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.
Krádež bílé čokolády a gumových medvídků stačila na to, aby šestatřicetiletý Tomáš Vítů z Třeště na Jihlavsku skončil před soudem, kde mu za zločin krádeže hrozil až osmiletý trest. Zločin proto, že zboží za pouhých 400 korun ukradl v době nouzového stavu.
Sladký život má Tereza Vaňková z Hradce Králové. A to doslova. Před narozením svých dětí vůbec netušila, že bankovnictví vymění za pečení dortů. Nelituje. Metodou pokus omyl se jí podařilo propracovat až k vlastnímu podniku a dnes dorty zdobí i samotným zlatem.
Taky máte nejradši dezerty z jablek? Dnešní tip na takový recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové je ultrarychlý a nepečený. Vyzkoušejte ho.
Klaplo to! Také letos mě oslovilo vedení největší letošní akce pro filmové fanoušky Comic-Con Prague v O2 Universum a rád jsem pro ně zajistil expozici části výstavy filmových rekvizit Zlaté poklady filmového Hollywoodu.
Málokdo ví, že na kraji židovské čtvrti v Třebíči funguje čokoládovna. Nachází se na Žerotínově náměstí. Kromě tabulkových čokolád si gurmáni mohou vybírat i z několika druhů čokoládových pralinek. Milovníci vína jistě ocení unikátní čokovíno.
Recidivista, který byl v minulosti opakovaně potrestán za majetkovou trestnou činnost, ukradl v obchodním domě v Jihlavě čokolády za necelý jeden tisíc korun.
O nedávnou dodávku energie pro zdravotníky se zasloužila společnost LAPP Czech Republic. Od paní Silvie Klohnové jsme převzali 501 kusů čokolád Ritter sport. Nešetřila slovy podpory pro zdravotníky.
Libor Šťasta nejdříve čokoládové pralinky přeprodával. Po čase však začal malé sladké zázraky sám vyrábět. Nyní svůj sen posunul dále. Nedávno otevřel čokolaterii LUI Chocolate s kavárnou na novém, atraktivnějším místě v centru Znojma.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Dva zloděje chytili krátce po činu v uplynulých dnech břeclavští strážníci. První ukradl v obchodním domě větší množství čokolád. Před příjezdem hlídky se mu sice podařilo zmizet a podobnou krádež za chvíli zopakovat na nedaleké benzínce.
Výstava připomíná zašlou slávu československých cukráren v období formující se první republiky. Čekají na Vás stylizované interiéry historických cukráren a prodejen včetně výrobny sladkostí a art-decové posezení.
Další rok ve vězení si odsedí recidivista Rudolf Valeček z Klatov za to, že ukradl v obchodě pět čokolád. V té době platil nouzový stav, a navíc byl již za krádež odsouzen.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.
Magdalena Klížová z Turnova kromě jógy miluje předvánoční čas a jeho neodmyslitelnou součástí je i adventní kalendář. Jako malá nemohla nedočkavostí dospat a hned ráno běžela otevřít další okénko, slupnout čokoládu a zase o den se přiblížit Štědrému dni. „Ten pocit těšení mi zůstal do dospělosti. A v tomto čase obzvlášť je potřeba, aby lidi měli radost. Chvíli jsem přemýšlela, jak potěšit ostatní, a tak se zrodil adventní jógový kalendář,“ popsala zrod nápadu lektorka jógy.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.