Obrovská radost, dojetí a pochopitelně i vyčerpání. Každý olympijský vítěz prožívá neskutečné chvilky, o nichž si běžný smrtelník může nechat jen zdát. Během (letos trochu zvláštního) ceremoniálu v Tokiu obdrží ti nejlepší z nejlepších medaili, převezmou další dárek, vyslechnou hymnu. A pak to přijde… Mnozí šampioni si kousnou do zlata. Důvod? Je to rituál, který však lze jen těžko vysvětlit.
Spisovatel a autor knižní předlohy filmu Spící město Martin Vopěnka vyrůstal v době normalizace, kdy každá sladkost byla svátostí. Obyčejný banánek v čokoládě mu dodnes připomíná dětství.
Hořko-sladká chuť kakaa a příjemný pocit, který jeho konzumace vyvolá, láká Evropany už celá staletí. Tato zázračná plodina ale nemá v našich končinách vhodné podmínky pro pěstování. Dováží se tedy ze zemí, kde často nemají systematicky nastavená pravidla a zvýšená poptávka po kakau a čokoládě si tak s sebou nese i negativní dopady na životní prostředí. Jak se tedy k této otázce staví česká biopekárna, která si zakládá na odpovědném chování vůči půdě a přírodě? Základním pravidlem je znát svého dodavatele a vybírat si nejšetrnější alternativu.
Brzy tomu bude tři sta let od prvních dochovaných zmínek o procesích poutníků mířících do Hlubokých Mašůvek. Před letošní hlavní poutní přinášíme pohled do historie mašůveckých poutí a děkujeme Petru Grégrovi za další zajímaý příspěvek o místní historii
Udělejte si místo v kalendáři, víkend bude totiž plný akcí. Těšit se můžete na představení s kočkami, večerní prohlídku kostela nebo muzea čokolády. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.
/VIDEO/ V Hluboké nad Vltavou se loučili s deváťáky před školou, Hosínské děti dostaly vysvědčení s předstihem na rozhledně. Tradičně i netradičně letos dostávaly vysvědčení školáci na Českobudějovicku.
Přivřete oči a zkuste se zasnít. Do toho snu si pusťte trochu sladkého. Třeba sardinky z čokolády v síťce nebo v konzervě. A co pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky? Pro experimentátory mohu nabídnout gulášovou čokoládu nebo tu, která nese název Čertovo lejno. A dokonce čokoládu afrodiziakální. Tak se zase probuďte do reality, právě společně vstupujeme do brněnské ČokoBanky. Stojí za ní Petr Veselý.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
Originální dárek doputoval na Dětské oddělení Kroměřížské nemocnice. Čtyřiadvacetiletý David Baďura z Kroměříže se totiž rozhodl s pacienty i personálem podělit o netradiční výhru.
Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.
Klienti sociálně terapeutické dílny na Letné ve Zlíně se společně s pracovníky vydali na úklid okolí. Sbírali vše, co nepatří na zem - cigaretové nedopalky, obaly od čokolády i prázdné lahve.
Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.
Krádež bílé čokolády a gumových medvídků stačila na to, aby šestatřicetiletý Tomáš Vítů z Třeště na Jihlavsku skončil před soudem, kde mu za zločin krádeže hrozil až osmiletý trest. Zločin proto, že zboží za pouhých 400 korun ukradl v době nouzového stavu.
Sladký život má Tereza Vaňková z Hradce Králové. A to doslova. Před narozením svých dětí vůbec netušila, že bankovnictví vymění za pečení dortů. Nelituje. Metodou pokus omyl se jí podařilo propracovat až k vlastnímu podniku a dnes dorty zdobí i samotným zlatem.
Taky máte nejradši dezerty z jablek? Dnešní tip na takový recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové je ultrarychlý a nepečený. Vyzkoušejte ho.
Klaplo to! Také letos mě oslovilo vedení největší letošní akce pro filmové fanoušky Comic-Con Prague v O2 Universum a rád jsem pro ně zajistil expozici části výstavy filmových rekvizit Zlaté poklady filmového Hollywoodu.
Málokdo ví, že na kraji židovské čtvrti v Třebíči funguje čokoládovna. Nachází se na Žerotínově náměstí. Kromě tabulkových čokolád si gurmáni mohou vybírat i z několika druhů čokoládových pralinek. Milovníci vína jistě ocení unikátní čokovíno.
Recidivista, který byl v minulosti opakovaně potrestán za majetkovou trestnou činnost, ukradl v obchodním domě v Jihlavě čokolády za necelý jeden tisíc korun.
O nedávnou dodávku energie pro zdravotníky se zasloužila společnost LAPP Czech Republic. Od paní Silvie Klohnové jsme převzali 501 kusů čokolád Ritter sport. Nešetřila slovy podpory pro zdravotníky.
Libor Šťasta nejdříve čokoládové pralinky přeprodával. Po čase však začal malé sladké zázraky sám vyrábět. Nyní svůj sen posunul dále. Nedávno otevřel čokolaterii LUI Chocolate s kavárnou na novém, atraktivnějším místě v centru Znojma.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Dva zloděje chytili krátce po činu v uplynulých dnech břeclavští strážníci. První ukradl v obchodním domě větší množství čokolád. Před příjezdem hlídky se mu sice podařilo zmizet a podobnou krádež za chvíli zopakovat na nedaleké benzínce.
Výstava připomíná zašlou slávu československých cukráren v období formující se první republiky. Čekají na Vás stylizované interiéry historických cukráren a prodejen včetně výrobny sladkostí a art-decové posezení.
Další rok ve vězení si odsedí recidivista Rudolf Valeček z Klatov za to, že ukradl v obchodě pět čokolád. V té době platil nouzový stav, a navíc byl již za krádež odsouzen.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.
Magdalena Klížová z Turnova kromě jógy miluje předvánoční čas a jeho neodmyslitelnou součástí je i adventní kalendář. Jako malá nemohla nedočkavostí dospat a hned ráno běžela otevřít další okénko, slupnout čokoládu a zase o den se přiblížit Štědrému dni. „Ten pocit těšení mi zůstal do dospělosti. A v tomto čase obzvlášť je potřeba, aby lidi měli radost. Chvíli jsem přemýšlela, jak potěšit ostatní, a tak se zrodil adventní jógový kalendář,“ popsala zrod nápadu lektorka jógy.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.
/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.
Kvůli přitěžujícím okolnostem může šestadvacetiletá žena za jindy banální krádež osmi tabulek čokolády ztratit svobodu až na dlouhých osm let. Potvrdila to mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková, která také popsala, co všechno hraje roli v případu, který se stal ve Vlašimi v neděli 18. října.
O dva roky mladší trenér Zdeněk Šebesta nad jeho výkony jenom užasle pokyvuje hlavou. „Hraje famózně. Co ten borec na tom hřišti dovede. Mladí se od něj furt mají co učit,“ chválí Bronislava Červenku skoro po každém podzimním zápase kouč Újezdce-Těšova.
Víkendové tipy přinesou festival kávy, čokolády a čaje, koncert na střeše hotelu, procházku po klinice, detektviku v zahradě a návštěvu Michala z Kouzelné školky.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Vybírejte z mnoha zajímavých akcí po celém Česku. Užívejte, ať už půjdete potěšit oko, ucho nebo žaludek. Určitě se nebudete nudit.