Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Čeští olympijští vítězové - kajakář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek - na kombinovaném snímku z 30. července 2021.

Podivný rituál olympijských hrdinů. Japonci varují: Medaile nejsou k jídlu

Obrovská radost, dojetí a pochopitelně i vyčerpání. Každý olympijský vítěz prožívá neskutečné chvilky, o nichž si běžný smrtelník může nechat jen zdát. Během (letos trochu zvláštního) ceremoniálu v Tokiu obdrží ti nejlepší z nejlepších medaili, převezmou další dárek, vyslechnou hymnu. A pak to přijde… Mnozí šampioni si kousnou do zlata. Důvod? Je to rituál, který však lze jen těžko vysvětlit.

Hořko-sladká chuť kakaa a příjemný pocit, který jeho konzumace vyvolá, láká Evropany už celá staletí.

Čeká nás nedostatek čokolády? Dbejme na její původ, zní z Biopekárny Zemanka

Hořko-sladká chuť kakaa a příjemný pocit, který jeho konzumace vyvolá, láká Evropany už celá staletí. Tato zázračná plodina ale nemá v našich končinách vhodné podmínky pro pěstování. Dováží se tedy ze zemí, kde často nemají systematicky nastavená pravidla a zvýšená poptávka po kakau a čokoládě si tak s sebou nese i negativní dopady na životní prostředí. Jak se tedy k této otázce staví česká biopekárna, která si zakládá na odpovědném chování vůči půdě a přírodě? Základním pravidlem je znát svého dodavatele a vybírat si nejšetrnější alternativu.

Čokolády z dílny mistra Michel Cluizela

Pralinka se zlatem nebo Čertovo lejno. Čokobanka ukrývá sladké poklady

Přivřete oči a zkuste se zasnít. Do toho snu si pusťte trochu sladkého. Třeba sardinky z čokolády v síťce nebo v konzervě. A co pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky? Pro experimentátory mohu nabídnout gulášovou čokoládu nebo tu, která nese název Čertovo lejno. A dokonce čokoládu afrodiziakální. Tak se zase probuďte do reality, právě společně vstupujeme do brněnské ČokoBanky. Stojí za ní Petr Veselý.

Červená řepa

Dejte šanci červené řepě. Sluší jí čokoláda i kefír

Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.

Dýňové brownies

Dýňové brownies, které vás odrovná dokonalou chutí

Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.

Tereza Vaňková a makronkový dost

Tereza Vaňková začínala v bance, teď peče dorty a zdobí je zlatem

Sladký život má Tereza Vaňková z Hradce Králové. A to doslova. Před narozením svých dětí vůbec netušila, že bankovnictví vymění za pečení dortů. Nelituje. Metodou pokus omyl se jí podařilo propracovat až k vlastnímu podniku a dnes dorty zdobí i samotným zlatem.  

Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.

Místo čokolády si užijí jógu. Originální adventní kalendář pomůže najít klid

Magdalena Klížová z Turnova kromě jógy miluje předvánoční čas a jeho neodmyslitelnou součástí je i adventní kalendář. Jako malá nemohla nedočkavostí dospat a hned ráno běžela otevřít další okénko, slupnout čokoládu a zase o den se přiblížit Štědrému dni. „Ten pocit těšení mi zůstal do dospělosti. A v tomto čase obzvlášť je potřeba, aby lidi měli radost. Chvíli jsem přemýšlela, jak potěšit ostatní, a tak se zrodil adventní jógový kalendář,“ popsala zrod nápadu lektorka jógy.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

FOTO: K Matterhornu jsme vyjeli železničkou. Každá čokoláda má číslo

K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.

Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel třebíčské čokoládovny

/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.

Dobrou čokoládu člověk pozná všemi smysly, říká majitel čokoládovny Lampíř

/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.

Za krádež osmi čokolád hrozí ženě osm let vězení

Kvůli přitěžujícím okolnostem může šestadvacetiletá žena za jindy banální krádež osmi tabulek čokolády ztratit svobodu až na dlouhých osm let. Potvrdila to mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková, která také popsala, co všechno hraje roli v případu, který se stal ve Vlašimi v neděli 18. října.