Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
Skvělý nedělní moučník, který bude chutnat dětem i dospělým, a to i díky použitému kvalitnímu tuku – ghí. Ghí se dá použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
K Matterhornu na dohled jsme vyjeli ozubnicovou železničkou ze známého švýcarského horského střediska Zermatt a měli jsme kliku takhle modrá obloha bez mráčku to tady není úplně obvyklé, říkají místní. Svůj „wigvam jsme si postavili“ v „souběžném Saaském údolí v horském středisku Saas Grund.
/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.
/ROZHOVOR/ Když se Tomáš Lampíř vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko, začal přemýšlet o vlastním podnikání. Nakonec se rozhodl poněkud netradičně a otevřel si vlastní čokoládovnu, která vyrábí tabulkovou čokoládu a pralinky. Vše metodou bean to bar, tedy od kakaového bobu až k tabulce. Poctivá práce se vyplatila a tak si lidé čokoládu z Třebíče oblíbili. Nakonec nezůstalo jen u čokolády. Dnes už třebíčská čokoládovna Lana vyrábí také unikátní čokovíno, pro které se zákazníci pravidelně vracejí.
Kvůli přitěžujícím okolnostem může šestadvacetiletá žena za jindy banální krádež osmi tabulek čokolády ztratit svobodu až na dlouhých osm let. Potvrdila to mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková, která také popsala, co všechno hraje roli v případu, který se stal ve Vlašimi v neděli 18. října.
O dva roky mladší trenér Zdeněk Šebesta nad jeho výkony jenom užasle pokyvuje hlavou. „Hraje famózně. Co ten borec na tom hřišti dovede. Mladí se od něj furt mají co učit,“ chválí Bronislava Červenku skoro po každém podzimním zápase kouč Újezdce-Těšova.
Víkendové tipy přinesou festival kávy, čokolády a čaje, koncert na střeše hotelu, procházku po klinice, detektviku v zahradě a návštěvu Michala z Kouzelné školky.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Vybírejte z mnoha zajímavých akcí po celém Česku. Užívejte, ať už půjdete potěšit oko, ucho nebo žaludek. Určitě se nebudete nudit.
Druhý zářijový víkend na Hodonínsku láká do Hodonína na dračí lodě i Lázeňské vinobraní. Na náměstí v Kyjově se odehraje bitva a do Strážnice zamíří lidé za vínem. Region zažije časy po bitvě na Bílé hoře na Špilberku.
Vojenský tábor s koňmi, ukázky z bitvy na Bílé hoře i ze švédského obléhání Brna, soutěže i divadla pro děti. To čeká o víkendu návštěvníky hradu Špilberk na akci, která je vrátí do roku 1620. Ve Slavkově zavoní čokoláda, Bučovice otevřou Kalvárii a oslaví Den dětí.
Na nádvoří a bočních křídlech slavkovského zámku se o víkendu poprvé sejdou milovníci čokolády na tradičním festivalu, se kterým organizátoři cestují po celé České republice. Využijí nejen šanci k ochutnání sladkostí, ale také kurzy vaření čokolády.
Omamná vůně čokolády je hned při vstupu do kroměřížské čokoládovny Yesterka úderná. Ve vitríně se lesknou desítky pralinek. Při pootevření dveří můžete za pokladnou zahlédnout místo, kde se tyto drobné křehké bonbony už po pět let vyrábí.
/FOTOGALERIE/ Po vstupu do čokoládovny Aztec Man zákazníka přivítá lahodná kakaová vůně. Zakladateli Martinovi Poláškovi v Ostravě chyběla kvalitní čokoláda. A tak ji začal vyrábět sám.
/FOTOGALERIE/ Po vstupu do čokoládovny Aztec Man zákazníka přivítá lahodná kakaová vůně. Zakladateli Martinovi Poláškovi v Ostravě chyběla kvalitní čokoláda. A tak ji začal vyrábět sám.
Po vstupu do čokoládovny Aztec Man zákazníka přivítá lahodná kakaová vůně. Zakladateli Martinovi Poláškovi v Ostravě chyběla kvalitní čokoláda. A tak ji začal vyrábět sám.
Po vstupu do čokoládovny Aztec Man zákazníka přivítá lahodná kakaová vůně. Zakladateli Martinovi Poláškovi v Ostravě chyběla kvalitní čokoláda. A tak ji začal vyrábět sám.
Sníte o Karibiku? Možná tentokrát postačí Muzeum čokolády v Kutné Hoře, které bude o víkendu párovat čokoládu s karibskými rumy. Pivo a rock nabídnou návštěvníkům zase v klubu Česká 1 a fanoušci Jana Svěráka ho potkají v Klubu Gumárna. Ke správnému kulturnímu vyžití patří také divadlo. To nabídne zámek Kačina v rámci Noci na Kačině.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Označení Česká potravina doposud nemohou nést takové tradiční výrobky jako káva Jihlavanka, čokoláda Kofila nebo rýžové burisony. A to i přesto, že se vyrábějí u nás.
Věci, které v každodenním životě používáme, nemají být podle designérky Michaely Tomiškové jen užitečné, ale i krásné, poetické a někdy trochu provokativní. Vázy a svítidla, která navrhuje společně se svým partnerem Jakubem Janďourkem ve Studiu DECHEM, právě takové jsou.
Čokoládová cesta kolem světa čeká všechny milovníky této dobrůtky, kteří se dostaví v pátek 10. července večer ve dvacet hodin do Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře. Ale předtím si musí ještě kvůli omezené kapacitě zarezervovat místo, kterého cena činí 390 korun.
/FOTOGALERIE/ Začíná léto, čas výletů a turistických vycházek na zajímavá místa. Jako je třeba 'zapomenutá' přírodní památka Kamajka u Chotusic. Nachází se v místě bývalého lomu a je významná především svým nalezištěm zkamenělin mořských živočichů ze svrchní křídy, hlavně mlžů, plžů a dírkonožců.
Obezitou trpí více než dvě miliardy lidí po celém světě. Každý druhý dospělý a každé páté dítě trpí nadváhou a vyhlídky do budoucna nevypadají růžově. Na závažnost tohoto problému upozorňují významné světové organizace věnující se tématice obezity, které se pro letošní rok poprvé spojily a Světový den obezity vyhlásily v jeden den, a to ve středu 4. března.
Čtyři pokrmy ve stylu jarní všehochuti. Zkuste hráškový krém, masové kuličky, slaný koláč s mangoldem a bábovku a čokoládou. Recepty jsou snadné, v kuchyni nestrávítě věčnost a určitě si pochutnáte.
Za to, že kradl za stavu nouze, při povodních, strávil ve vězení čtyři roky. Domů se vrátil až vloni, poučení si z toho ale už osmkrát soudně trestaný recidivista Václav Šupka (32) z Ústí nad Labem nevzal.
/FOTOGALERIE/ Kam zajít o víkendu s dětmi, nemusí zcela jistě dlouho přemýšlet ani obyvatelé a návštěvníci Kutné Hory. Nabízí se celá řada znovuotevřených kutlurních památek, zámků, či muzeí. Objekty Českého muzea stříbra si prohlédli první letošní hosté. V úterý 12. května se letos poprvé otevřely tři: Hrádek, Kamenný dům a Tylův dům.
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
/LIDÉ ODVEDLE/ Odbyt jeho výrobků padl kvůli koronavirovým omezením na naprosté minimum, přesto si nezoufá. Ladí prodej přes internet, výmýšlí nové produkty a připravuje se na dobu, kdy se jeho zboží opět dostane k lidem. „Dokud se v České republice naplno neotevře cestovní ruch, na sto procentech výroby nebudeme,“ odhaduje čokolatiér Marcel Šos z Jeseníku.
/LIDÉ ODVEDLE/ Odbyt jeho výrobků padl kvůli koronavirovým omezením na naprosté minimum, přesto si nezoufá. Ladí prodej přes internet, výmýšlí nové produkty a připravuje se na dobu, kdy se jeho zboží opět dostane k lidem. „Dokud se v České republice naplno neotevře cestovní ruch, na sto procentech výroby nebudeme,“ odhaduje čokolatiér Marcel Šos z Jeseníku.
Až osm let ve vězení za dvě desítky ukradených čokolád. Takové tresty za nynějšího nouzového stavu, vládou vyhlášeného kvůli šíření nového typu koronaviru, hrozí dvěma mužům, kteří byli v pondělí přistiženi při krádežích ve dvou různých prodejnách potravin, vzdálených od sebe jen kousek, při pomezí Prahy a Středočeského kraje. V úterý na to upozornil Jan Daněk z ředitelství pražské policie.
Až osm let ve vězení za dvě desítky ukradených čokolád. Takové tresty za nynějšího nouzového stavu, vládou vyhlášeného kvůli šíření nového typu koronaviru, hrozí dvěma mužům, kteří byli v pondělí přistiženi při krádežích ve dvou různých prodejnách potravin, vzdálených od sebe jen kousek, při pomezí Prahy a Středočeského kraje. V úterý na to upozornil Jan Daněk z ředitelství pražské policie.
V pátek 6. března se konalo v Záhoří tradiční Posezení s hudbou a občerstvením k MDŽ. Akci ve velké zasedací místnosti obecního úřadu uspořádal kulturní výbor zastupitelstva obce, jehož členky Milada Káplová a Helena Průšová spolu s paní Milenou Formánkovou připravily pro ženy bohatý program a občerstvení.
Špatná nálada, podrážděnost, úzkost, nepřekonatelná únava, to jsou některé z příznaků syndromu vyhoření, s kterým se potýká čím dál více lidí. Zkušenost má i 36letá Alexandra.
/FOTOGALERIE/ Čokoládový festival se konal v Kulturním domě Lorec v Kutné Hoře od pátku 6. do neděle 8. března. Pořadatelé této největší sladké události v České republice připravili pro návštěvníky nejen možnost nákupu čokoládových výrobků v prodejních stáncích, ale také bohatý doprovodný program.
Hřebčinec pořádá jarní přehlídku, v Putimi budou ženám vařit rybáři, v Písku chtějí zvýšit bezpečí cyklistů a v Záhoří i Ražicích oslaví MDŽ. Co dalšího se děje na Písecku?
Od pátku do neděle si v havlíčkobrodském kulturním domě Ostrov přijdou na své milovníci čokolády. Po roční pauze se sem totiž vrací oblíbený ČokoFest, který návštěvníkům nabídne nejen stánky s čokoládovými dobrotami, ale i spoustu zábavy a kulinářskou přehlídku.
Čokoládový Festival, který pořádá společnost ChrisEvents o víkendu 6. až 8 března od čtrnácté do sedmnácté hodiny v Kulturním domě Lorec Kutná Hora, je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.