Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.
Už podruhé v tomto týdnu vyráželi pardubičtí strážníci ke krádeži čokolád. Oblíbená pochutina tentokrát zlákala jedenadvacetiletého muže. A rozhodně netroškařil, do tašky naskládal hned 28 tabulek velkých 300g čokolád. Tímto počínáním pochopitelně zaujal ochranku, která lapku sledovala a zároveň na místo přivolala strážníky
Voňavá práce v teple. To je perspektiva, za kterou už z automotive „utekli“ někteří z 350 zaměstnanců lovosické sušenkárny Mondeléz. Někdo to do ní má takřka přes ulici, jiní dojíždějí z Litoměřic, Ústí nebo Děčína. S výrobou automobilových dílů má sušenkárna dost společného. I přes automatizaci a robotizaci ale ve fabrice pořád shánějí lidi.
V jednom z pardubických obchodů čtyřiadvacetiletý muž ukradl čokolády za dva tisíce korun. S plným batohem opustil obchod a k útěku použil trolejbus městské hromadné dopravy.
Českolipský soud nemohl i přes nejlepší vůli přijmout prohlášení viny od recidivisty, který se sice ke krádeži sladkostí přiznal, ale „měl svou hlavu“.
/FOTOGALERIE/ Čtvrtý ročník zámeckého čajování se nesl ve velmi přátelském duchu. Z hospodářského zázemí zámku se linula omamná vůně čajů, kávy, čokolády i pečených dobrot. Šikovní řemeslníci nabízeli své výrobky, dílničky byly plné dětského smíchu a radosti. Všude vládla dobrá nálada.
/FOTOGALERIE/ Čtvrtý ročník zámeckého čajování se nesl ve velmi přátelském duchu. Z hospodářského zázemí zámku se linula omamná vůně čajů, kávy, čokolády i pečených dobrot. Šikovní řemeslníci nabízeli své výrobky, dílničky byly plné dětského smíchu a radosti. Všude vládla dobrá nálada.
/FOTOGALERIE/ Čtvrtý ročník zámeckého čajování se nesl ve velmi přátelském duchu. Z hospodářského zázemí zámku se linula omamná vůně čajů, kávy, čokolády i pečených dobrot. Šikovní řemeslníci nabízeli své výrobky, dílničky byly plné dětského smíchu a radosti. Všude vládla dobrá nálada.
Nebeská vůně, tudy, tudy, netrpělivě směruje mladá žena svého muže k obří nádobě. Je plná čokolády. Točící se hnětací listy ji nenechají ztuhnout. „Nebraňte se pokušení, z téhle čokolády nepřiberete,“ plní vzápětí pohárek s pochoutkou muž, který stroj obsluhuje.
Nebeská vůně, tudy, tudy, netrpělivě směruje mladá žena svého muže k obří nádobě. Je plná čokolády. Točící se hnětací listy ji nenechají ztuhnout. „Nebraňte se pokušení, z téhle čokolády nepřiberete,“ plní vzápětí pohárek s pochoutkou muž, který stroj obsluhuje.
Pro milovníky nejrůznějších chutí i zábav chystají o víkendu zajímavou zábavu pořadatelé na jihu Moravy. Do Valtic se sjedou milovníci čokolády. Brněnské Výstaviště láká nadšence do komiksu. V Lužánkách se kousek od sebe sejdou náruživí masorádi na zabijačce i vyznavači esoteriky na Astrovíkendu. Ve Slavkově zámek nabídne strašidelné prohlídky. Turisté vyrazí z Letovic na pochod Halasovým Kunštátskem.
Čokoládový festival nalákal děti a milovníky sladkostí do areálu Muzea a čokolády v Táboře. Užili si čokoládovou show nebo se potkali s hostem festivalu Lucií Vondráčkovou.
„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.
V sobotu 8. října si pro své návštěvníky na zámku ve Velkém Březně opět připravili oblíbenou gurmánskou prohlídku, která byla plná čokoládových dobrot.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
/FOTO, VIDEO/ Čokoláda na sto způsobů. Na zámeckém nádvoří ve Slavkově u Brna se od pátku shromažďují prodejci se sladkými lákadly. Čokofest tady pokračuje až do neděle, zájemci si kupují mimo jiné řadu druhů pralinek, marokánky nebo horkou čokoládu. Návštěvníkům přeje alespoň v pátek hezké počasí. „Ve Slavkově jsme měli čistou oblohu,“ hlásí Vlastislav Macík.
Táborské muzeum čokolády a marcipánu slaví 10. narozeniny a oslaví je stylově! Přímo na Festivalu čokolády, který muzeum 8.10.2022 v Táboře pořádá. Děkujeme Martině Cimpové za příspěvek.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
Akné patří k častým dermatologickým problémům dospívajících i dospělých. Především v oblastech obličeje umí velmi potrápit po fyzické i psychické stránce. Šíří se o něm řada mýtů, a i když mávnutím kouzelného proutku nezmizí, vyléčit se dá.
Stromek, dárky, koledy? Ačkoli to v horkém letním počasí napadne málokoho, za čtyři měsíce nastanou Vánoce. V závodu Nestlé Zora v Olomouci ty letošní už pomalu končí. Pracovníci zde finišují s výrobou kolekcí pro letošní sezonu.
Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní.
Stromek, dárky, koledy? Ačkoli to v horkém letním počasí napadne málokoho, za čtyři měsíce nastanou Vánoce. V závodu Nestlé Zora v Olomouci ty letošní už pomalu končí. Pracovníci zde finišují s výrobou kolekcí pro letošní sezonu.
Čokoládovna v Troubelicích uspořádala v pátek 12. srpna degustaci vína a čokolády. Ke každému vínu jiný druh čokolády, čokoládová fontána, příběhy o jihoamerickém Ekvádoru a Chile i skvělá atmosféra. Hosté byli doslova obklopeni čokoládou a vínem.
Nevšední fotbalové zpestření zažili v týdnu v Rosicích. Na tamějším hřišti se proháněli hráči nastupující v Lize mistrů. Ne ovšem evropské, ale asijské. Rosický stadion se totiž stal dějištěm přípravného zápasu mezi třetím týmem arabské ligy Al Wahda Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů a kuvajtským šampionem Kuwait SC.
Africké tance, pletení copánků i křest speciální čokolády. Brněnská zoologická zahrada žila ve čtvrtek Africkým létem. S hosty z Tanzánie i dalších afrických zemí.
/VIDEO/ Africké tance, pletení copánků i křest speciální čokolády. Brněnská zoologická zahrada žila ve čtvrtek Africkým létem. S hosty z Tanzánie i dalších afrických zemí.
„Kutná Hora je zaprděné město duchů, kde chcípl pes a odkud mladí raději utíkají.“ Nejednou jsem se s tímto názorem setkala a setkávám vlastně dennodenně.
Česká čokoláda slaví mezinárodní úspěchy. První zlatá medaile v prestižní soutěži výrobců čokolády putuje do Kutné Hory. Čokoláda Lidka, jejíž novodobá historie se píše od roku 2018, dokazuje, že Česká republika je opět čokoládovou velmocí, jakou bývala za první republiky.
Opálená pokožka je podle mnohých z nás krásnější než ta bledá. A tak se o požadovaný odstín snažíme už od prvních slunečních paprsků. Za pěkným opálením ale nestojí jen kosmetické přípravky a vnější péče o pokožku. Podpořit ho lze tím nejpřirozenějším způsobem - prostřednictvím potravin.
/VÁŽNĚ, NEVÁŽNĚ/ Zní to jak hloupý vtip, ale je to skutečnost. Pardubičtí strážníci dopadli v jednom místním obchodě zlodějíčka, který odsud pronesl 11 čokolád Milka, měl je poschovávané ve všech možných kapsách. Chtěl je pak prodat pod cenou, aby si vydělal na dávku pervitinu.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Potraviny jsou čím dál tím dražší. Ale lidé si možná nevšimli, že se také zmenšují. Pokud potravinářská firma uvede na trh například menší skleničku džemu, může si účtovat vyšší jednotkovou cenu, a přitom se opticky vyhnout "zdražení", které by snížilo prodej.
Městské muzeum a galerie Nepomuk láká návštěvníky nejen na stálé expozice, ale také na nové letní výstavy. Muzeum, které sídlí v centru Nepomuka na náměstí Augustina Němejce, už na začátku května zahájilo letní sezonu. Otevřené je od úterý do neděle od 10 do 17 hodin.
Milovníci kvalitní čokolády zaplesají při návštěvě rodinné čokoládovny v Troubelicích na Olomoucku. Rodina Bačíkových, která ji založila, jako první dovezla do České republiky kvalitní kakaové boby z Ekvádoru. Díky Františku Bačíkovi staršímu, který v jihoamerické zemi žije už čtyřicet let, má navíc pod kontrolou celý proces začínající sklizní a výběrem těch nejlepších a nejkvalitnějších bobů.
Zelený korpus, čerstvé ovoce a krém na způsob čokoládového Pribináčku - tak vypadá ideální jarní zákusek. Recept na vláčný mechový dortík à la Krtkův dort je navíc jednoduchý a zvládne jej každý.
/FOTOGALERIE/ Upoutal výkonem, ale i závěrečnou řečí ještě v ringu. Nakonec i vyhrál. Navzdory bučení takřka vyprodané pražské O2 Arény. Václav Mikulášek si užil triumf na Oktagonu Underground nad Michalem Kotalíkem, který se vrátil do světa bojových sportů po třech a půl letech.
Interiéry třeboňského zámku po dvouleté pauze opět zaplní oblíbená výstava Amarylis. Stovky krásných květů zasazených do rozmanitých vazeb a kombinací letos doplní káva a čokoláda. Letošní roční akce má pořadové číslo čtrnáct.
Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.
/FOTOGALERIE/ Příležitost vyzkoušet si tradiční řemeslo nabízejí výlety do různých koutů středních Čech. A nabídka může být i hodně netradiční: Vedle hrnčířů, mýdlařů či svíčkařů se zájemci mohou proměnit třeba i ve výrobce čokolády… A dokonce i v brusiče skla či voraře.
Ve Kdyni se uskutečnily tradiční famrářské trhy, které do svých řad přizvaly nové prodejce. Nechyběly ani stále stánky s medovými výrobky, sýry a nebo čepicemi. Další trhy se budou konat už 12. dubna a opět se budete mít na co těšit.
Přes čtyřicet prodejních stánků s ochutnávkami, doprovodný program, ale i solidární gesto nabízí další ročník oblíbeného čokoládového festivalu na Černé louce. Vystavovatelé kočují po republice týden co týden, nyní mají zastávku v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Přes čtyřicet prodejních stánků s ochutnávkami, doprovodný program, ale i solidární gesto nabízí další ročník oblíbeného čokoládového festivalu na Černé louce. Vystavovatelé kočují po republice týden co týden, nyní mají zastávku v Ostravě.
/FOTOGALERIE, SOUTĚŽ/ Už v pátek 1. dubna, a vážně to není apríl, odstartuje v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě další ročník oblíbeného ČokoFestu. Po tři dny zde bude pro návštěvníky připravena kulinářská přehlídka šéfkuchařů, prodejní stánky či třeba výstava obalů čokolád z celého světa. A vy můžete být u toho!
"Přinášíme lidem radost a úsměv na tvář," říká Marek Nejedlý z Plzně, jeden z prodejců na Festivalu čokolády v Českých Budějovicích. Akce nabídla sladkou pochoutku v různých podobách na výstavišti po tři dny. Podívejte se na fotogalerii Deníku při článku.