Tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě a mnohé další sladkosti, dezerty a delikatesy. Přijďte si vychutnat oblíbený čokoládový festival do OC Futurum Hradec Králové.
Deset kusů čokolád Milka odcizil 20letý mladík v jabloneckém obchodním centru 2. února letošního roku. I když se o sladkosti podělil, hrozí mu za krádež tři roky ve vězení.
/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.
Tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě a mnohé další sladkosti, dezerty a delikatesy. Přijďte si od 18. do 20. února vychutnat oblíbený Valentýnský čokoládový festival do OC Futurum Hradec Králové.
Milovník sladkostí. Chuť na čokoládu byla tak velká, že ve středu přilákala osmadvacetiletého muže do jednoho z prostějovských supermarketů. Muž při návštěvě obchodu zamířil rovnou do oddělení sladkostí.
Nenapravitelný lapka z Jablonce opět kradl. Tentokrát v prodejně s potravinami v centru města. Odnesl si 21 velkých čokolád značky Milka za dva tisíce korun. Nebylo to poprvé, co podobný čin spáchal. Teď mu hrozí pobyt ve vězení.
Činnost sociálního podniku A MANO se soustřeďuje do dvou lokalit. Jedna je na pražském Žižkově, ta druhá pak v jihočeských Drahonicích nedaleko Vodňan na Strakonicku. Zatímco v Praze je činnost zaměřena předevšímdo keramické dílny, v Drahonicích to voní čokoládou. A díky dotaci z EU tu vznikla ojedinělá dílna na výrobu čokoládových výrobků.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Milujete taky čokoládu? Zajímá vás, jak vzniká, jak se vyrábí nebo jak dlouho už si na ní lidé pochutnávají? Pak zamiřte do Jihočeského muzea na novou, vánoční výstavu nazvanou Vánoce v čokoládě.
Přinášíme vám přehled akcí, které se během adventu konají v Jihočeském kraji. S ohledem na nařízení ohledně šíření covid -19 si prosím na stránkách pořadatelů ověřte aktuálnost akcí před jejich konáním.
/FOTO, VIDEO/ Držím štíhlou linii. Hubnu do plavek, žádné sladkosti! Pokud některému z návštěvníků valtického zámku o víkendu přece jen bliklo v hlavě výstražné světýlko ohledně životosprávy, brzy stejně pohořel. Podzim je v kraji pod Pálavou sice nádherný, s úžasnými výhledy na prosluněné vinice a ochutnávkou lahodného vína, ale to všem na čtyři dny ustoupilo čokoládě. Zimní jízdárnu a Španělskou konírnu tamního zámku totiž ovládl tradiční Čokoládový festival.
/FOTO, VIDEO/ Držím štíhlou linii. Hubnu do plavek, žádné sladkosti! Pokud některému z návštěvníků valtického zámku o víkendu přece jen bliklo v hlavě výstražné světýlko ohledně životosprávy, brzy stejně pohořel. Podzim je v kraji pod Pálavou sice nádherný, s úžasnými výhledy na prosluněné vinice a ochutnávkou lahodného vína, ale to vše na čtyři dny ustoupilo čokoládě. Zimní jízdárnu a Španělskou konírnu tamního zámku totiž ovládl tradiční Čokoládový festival.
Poslední říjnový víkend nabídne na jihu Moravy zajímavý program. Brněnská zoo láká na Halloween, mexické Dušičky zažijí lidé v Lulči na Vyškovsku. Velká nad Veličkou na Hodonínsku zve na hody, Plaveč na Znojemsku slaví posvícení. Valtice provoní čokoláda a Vrbovec na Znojemsku slaví vinobraní.
Mimořádné volno jako opatření k omezení šíření koronaviru nabízejí svým žákům či studentům jen některé školy – od středy však zůstanou zavřené dveře všech škol bez výjimky až do konce týdne (a vlastně i měsíce). Čtvrteční státní svátek totiž doprovázejí ještě dva dny prázdnin. Minimálně pět volných dní v kuse tak včetně víkendu budou mít všichni školáci.
Podívejte se na naše fotky nebo video a budete slintat. Přinášíme reportáž z akce. Čokoládové tabulky, pralinky, lanýže, ale třeba také likéry, výrobky z levandule či různé oříšky. Dříve se používala jako platidlo a z 90 procent se konzumovala v tekuté podobě. Dnes to je zpestření jídelníčku. Řeč je o čokoládě, jejíž různé podoby o víkendu provoněly Galerii Teplice. Konal se tu čokoládový festival. Nebyl tu poprvé a podle některých dřívější byly lepší a větší.
Do páté minuty se hned několikrát mohli dostat do vedení. Hokejisté Zlína však poněkolikáté v letošním ročníku Tipsport extraligy doplatili na bídnou koncovku a naopak po necelých šesti minutách prohrávali 0:2. Jak se za utkáním ohlédl dosavadní asistent trenéra Luboš Jenáček?
Žijeme ve velmi dynamické době. Všechno se mění, technologie se doslova předbíhají v touze potěšit, nalákat a obrat nás i o poslední drobné na papuče. Prostě oběh peněz kolem planety je neustále se zrychlující řetízkáč, a nedá se zastavit.
Poslední zářijový víkend nabídne na jihu Moravy oblíbené Husí slavnosti v Boskovicích, Svatováclavské trhy v Ivančicích, ale pořadatalé lákají i na Noc vědců, otevřené ateliéry nebo Čokoládový festival ve Slavkově u Brna. V Tvarožné Lhotě oslaví oškoruše a na Dyji ve Znojmě vyrazí dračí lodě.
Vakcíny proti covidu, které obsahují čipy na ovládání člověka. Tato stokrát opakovaná lež už tuzemské konspirátory nejspíše přestala bavit. V uplynulých dnech se tak na internetu objevila další, snad ještě bizarnější lživá zpráva. Populární čokoláda Milka údajně obsahuje látku, která umožňuje člověka kontrolovat na dálku…
Dřívější odsouzení za krádež nepoučilo 36letého muže, že cizí věci je správné nechat ležet na místě – a pokud po nich člověk touží, musí nejprve zaplatit. Nebo na tohle všechno zapomněl, když ho přepadla chuť na sladké, plyne ze slov policejní mluvčí Moniky Schindlové.
Když jsme se poprvé setkali před osmi lety, líčila mi, jak hodlá ve Velkých Losinách rozjet vlastní pralinkárnu. Dnes na terase její velkolosinské pralinkárny sedíme, jedná se však už o druhou v pořadí. „Vážíme si velkých zákazníků, jako jsou velké firmy, ale i těch drobných, kteří každý den přijdou, dají si kafe, zákusek, dvě pralinky a jdou domů,“ říká Jana Kašparová.
Když jsme se poprvé setkali před osmi lety, líčila mi, jak hodlá ve Velkých Losinách rozjet vlastní pralinkárnu. Dnes na terase její velkolosinské pralinkárny sedíme, jedná se však už o druhou v pořadí. „Vážíme si velkých zákazníků, jako jsou velké firmy, ale i těch drobných, kteří každý den přijdou, dají si kafe, zákusek, dvě pralinky a jdou domů,“ říká Jana Kašparová.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Jde o 250 tisíc samostatných nanuků, 15 tisícbalení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 tisíc balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Je to několikátý případ výskytu tohoto pesticidu v potravinách v posledních týdnech.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
TIP NA VÝLET: V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
V Safari Parku Dvůr Králové se 14. a 15. srpna koná velký Africký víkend. Během něj ožije africké tržiště barvami a vůněmi Afriky. Přehlídka africké kultury bude trvat až do 19. srpna. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení, autentické africké nákupy, výběrovou africkou čokoládu, lahodné ovoce nebo čtení z nové knížky pohádek sepsaných v Africe Josefem Vágnerem.
Letos je to 520 let od chvíle, kdy se u nás poprvé objevila cukrárna s prodejem čokolády. Tmavá dobrota, kterou známe jak v tekuté, tak tuhé podobě, má ale bohatší historii. Víte, odkud čokoláda pochází, jak se vyrábí a kde se objevila ve filmu?
Obrovská radost, dojetí a pochopitelně i vyčerpání. Každý olympijský vítěz prožívá neskutečné chvilky, o nichž si běžný smrtelník může nechat jen zdát. Během (letos trochu zvláštního) ceremoniálu v Tokiu obdrží ti nejlepší z nejlepších medaili, převezmou další dárek, vyslechnou hymnu. A pak to přijde… Mnozí šampioni si kousnou do zlata. Důvod? Je to rituál, který však lze jen těžko vysvětlit.
Spisovatel a autor knižní předlohy filmu Spící město Martin Vopěnka vyrůstal v době normalizace, kdy každá sladkost byla svátostí. Obyčejný banánek v čokoládě mu dodnes připomíná dětství.
Hořko-sladká chuť kakaa a příjemný pocit, který jeho konzumace vyvolá, láká Evropany už celá staletí. Tato zázračná plodina ale nemá v našich končinách vhodné podmínky pro pěstování. Dováží se tedy ze zemí, kde často nemají systematicky nastavená pravidla a zvýšená poptávka po kakau a čokoládě si tak s sebou nese i negativní dopady na životní prostředí. Jak se tedy k této otázce staví česká biopekárna, která si zakládá na odpovědném chování vůči půdě a přírodě? Základním pravidlem je znát svého dodavatele a vybírat si nejšetrnější alternativu.
Brzy tomu bude tři sta let od prvních dochovaných zmínek o procesích poutníků mířících do Hlubokých Mašůvek. Před letošní hlavní poutní přinášíme pohled do historie mašůveckých poutí a děkujeme Petru Grégrovi za další zajímaý příspěvek o místní historii
Udělejte si místo v kalendáři, víkend bude totiž plný akcí. Těšit se můžete na představení s kočkami, večerní prohlídku kostela nebo muzea čokolády. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.
/VIDEO/ V Hluboké nad Vltavou se loučili s deváťáky před školou, Hosínské děti dostaly vysvědčení s předstihem na rozhledně. Tradičně i netradičně letos dostávaly vysvědčení školáci na Českobudějovicku.
Přivřete oči a zkuste se zasnít. Do toho snu si pusťte trochu sladkého. Třeba sardinky z čokolády v síťce nebo v konzervě. A co pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky? Pro experimentátory mohu nabídnout gulášovou čokoládu nebo tu, která nese název Čertovo lejno. A dokonce čokoládu afrodiziakální. Tak se zase probuďte do reality, právě společně vstupujeme do brněnské ČokoBanky. Stojí za ní Petr Veselý.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
Originální dárek doputoval na Dětské oddělení Kroměřížské nemocnice. Čtyřiadvacetiletý David Baďura z Kroměříže se totiž rozhodl s pacienty i personálem podělit o netradiční výhru.
Do červené řepy se nejde nezamilovat: je zdravá, chutná a díky své zářivé barvě v každém jídle efektní. Zkuste jí dát šanci, i když jste ji ve školní jídelně nemuseli. Přesvědčíme vás, že si to rozhodně zaslouží. Ostatně, jíst se dá na tolik způsobů. Kousky brownies z červené řepy nadchnou děti i dospělé.
Klienti sociálně terapeutické dílny na Letné ve Zlíně se společně s pracovníky vydali na úklid okolí. Sbírali vše, co nepatří na zem - cigaretové nedopalky, obaly od čokolády i prázdné lahve.
Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.
Krádež bílé čokolády a gumových medvídků stačila na to, aby šestatřicetiletý Tomáš Vítů z Třeště na Jihlavsku skončil před soudem, kde mu za zločin krádeže hrozil až osmiletý trest. Zločin proto, že zboží za pouhých 400 korun ukradl v době nouzového stavu.
Sladký život má Tereza Vaňková z Hradce Králové. A to doslova. Před narozením svých dětí vůbec netušila, že bankovnictví vymění za pečení dortů. Nelituje. Metodou pokus omyl se jí podařilo propracovat až k vlastnímu podniku a dnes dorty zdobí i samotným zlatem.