Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.    

Lapka se pokusil bez zaplacení odnést 28 velkých čokolád.

Velká čokoládová loupež: Mladý zloděj si odnesl 28 tabulek 300g čokolád

Už podruhé v tomto týdnu vyráželi pardubičtí strážníci ke krádeži čokolád. Oblíbená pochutina tentokrát zlákala jedenadvacetiletého muže. A rozhodně netroškařil, do tašky naskládal hned 28 tabulek velkých 300g čokolád. Tímto počínáním pochopitelně zaujal ochranku, která lapku sledovala a zároveň na místo přivolala strážníky

Mnoho obstarají stroje, lidé jsou tu ale také podstatní

Tatranky, esíčka, tucky. Sušenky z Lovosic míří do Anglie i na Blízký východ

Voňavá práce v teple. To je perspektiva, za kterou už z automotive „utekli“ někteří z 350 zaměstnanců lovosické sušenkárny Mondeléz. Někdo to do ní má takřka přes ulici, jiní dojíždějí z Litoměřic, Ústí nebo Děčína. S výrobou automobilových dílů má sušenkárna dost společného. I přes automatizaci a robotizaci ale ve fabrice pořád shánějí lidi.

Do Valtic se vrací čokoládový festival.

Tipy na víkend 21. – 23. října: Do Valtic táhne čokoláda, zabijačka do Lužánek

Pro milovníky nejrůznějších chutí i zábav chystají o víkendu zajímavou zábavu pořadatelé na jihu Moravy. Do Valtic se sjedou milovníci čokolády. Brněnské Výstaviště láká nadšence do komiksu. V Lužánkách se kousek od sebe sejdou náruživí masorádi na zabijačce i vyznavači esoteriky na Astrovíkendu. Ve Slavkově zámek nabídne strašidelné prohlídky. Turisté vyrazí z Letovic na pochod Halasovým Kunštátskem.

Štěpánka Trenz a její Divné čokolády.

Týden nemytá, játrovka nebo uzená. Divné čokolády těší gastroproutníky

„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.

Na čokoládovém festivalu ve Slavkově u Brna nabízí své výrobky pětačtyřicet prodejců.

Milovníci čokolády míří na festival do Slavkova. Podívejte se, čím je lákají

/FOTO, VIDEO/ Čokoláda na sto způsobů. Na zámeckém nádvoří ve Slavkově u Brna se od pátku shromažďují prodejci se sladkými lákadly. Čokofest tady pokračuje až do neděle, zájemci si kupují mimo jiné řadu druhů pralinek, marokánky nebo horkou čokoládu. Návštěvníkům přeje alespoň v pátek hezké počasí. „Ve Slavkově jsme měli čistou oblohu,“ hlásí Vlastislav Macík.

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Degustace vína a čokolády v Čokoládovně v Troubelicích.

Spojení vína a čokolády má v Troubelicích úspěch

Čokoládovna v Troubelicích uspořádala v pátek 12. srpna degustaci vína a čokolády. Ke každému vínu jiný druh čokolády, čokoládová fontána, příběhy o jihoamerickém Ekvádoru a Chile i skvělá atmosféra. Hosté byli doslova obklopeni čokoládou a vínem.

Rosice byly svědky exotického přípravného souboje mezi Kuwait SC (na snímku v červených dresech) a Al Wahda.

Fotbalová exotika v Rosicích. Arabové z Ligy mistrů žádali dobré sudí i čokoládu

Nevšední fotbalové zpestření zažili v týdnu v Rosicích. Na tamějším hřišti se proháněli hráči nastupující v Lize mistrů. Ne ovšem evropské, ale asijské. Rosický stadion se totiž stal dějištěm přípravného zápasu mezi třetím týmem arabské ligy Al Wahda Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů a kuvajtským šampionem Kuwait SC.

Redaktorka Kutnohorského deníku Hana Pilcová.

KOMENTÁŘ: Kutná Hora není město duchů

„Kutná Hora je zaprděné město duchů, kde chcípl pes a odkud mladí raději utíkají.“ Nejednou jsem se s tímto názorem setkala a setkávám vlastně dennodenně.

Jak se správně namazat opalovacím krémem? Přípravek nanášejte pečlivě a nezapomínejte na často zanedbávané oblasti těla. Většinou jsou to proužky podél plavek, dekolt, zadní strana těla, nárty, zadní strana paží a horní část zad.

Recept na zdravé opálení: Hodně jahod, zeleniny s olivovým olejem i čokolády

Opálená pokožka je podle mnohých z nás krásnější než ta bledá. A tak se o požadovaný odstín snažíme už od prvních slunečních paprsků. Za pěkným opálením ale nestojí jen kosmetické přípravky a vnější péče o pokožku. Podpořit ho lze tím nejpřirozenějším způsobem - prostřednictvím potravin.

Ukradl 11 čokolád Milka, aby si vydělal na dávku "perníku".

Pardubický směnný kurz: Jedna dávka pervitinu za jedenáct čokolád Milka

/VÁŽNĚ, NEVÁŽNĚ/ Zní to jak hloupý vtip, ale je to skutečnost. Pardubičtí strážníci dopadli v jednom místním obchodě zlodějíčka, který odsud pronesl 11 čokolád Milka, měl je poschovávané ve všech možných kapsách. Chtěl je pak prodat pod cenou, aby si vydělal na dávku pervitinu.  

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Muzeum v Nepomuku láká na stálé expozice o Zelené Hoře či o zaniklém klášteru Pomuk. Nabízí ale také novinky - výstavu o čokoládě nebo o historii policie.

Muzeum v Nepomuku zve na Libuši, policii i čokoládu

Městské muzeum a galerie Nepomuk láká návštěvníky nejen na stálé expozice, ale také na nové letní výstavy. Muzeum, které sídlí v centru Nepomuka na náměstí Augustina Němejce, už na začátku května zahájilo letní sezonu. Otevřené je od úterý do neděle od 10 do 17 hodin.

Rodinná čokoládovna v Troubelicích na Olomoucku si zakládá na kvalitě produkce. K výrobě sladké pochoutky používá ty nejlepší kakaové boby z Ekvádoru.

S nápadem na čokoládovnu přišel otec rodiny. Nyní sám vybírá kakaové boby

Milovníci kvalitní čokolády zaplesají při návštěvě rodinné čokoládovny v Troubelicích na Olomoucku. Rodina Bačíkových, která ji založila, jako první dovezla do České republiky kvalitní kakaové boby z Ekvádoru. Díky Františku Bačíkovi staršímu, který v jihoamerické zemi žije už čtyřicet let, má navíc pod kontrolou celý proces začínající sklizní a výběrem těch nejlepších a nejkvalitnějších bobů.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

ČokoFest 2019 na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Ostrava zažije víkend s chutí čokolády, odoláte sladkému mámení?

/FOTOGALERIE, SOUTĚŽ/ Už v pátek 1. dubna, a vážně to není apríl, odstartuje v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě další ročník oblíbeného ČokoFestu. Po tři dny zde bude pro návštěvníky připravena kulinářská přehlídka šéfkuchařů, prodejní stánky či třeba výstava obalů čokolád z celého světa. A vy můžete být u toho!