Festival kávy, čokolády a čaje
Největší sladká událost Mladoboleslavska v Domě kultury.
Největší sladká událost Mladoboleslavska v Domě kultury.
Přinášíme přehled akcí na nadcházející víkend. Vyberete si přednášku v hvězdárně, výstavu o důstojné práci, houbařskou exkurzi, festival kávy, čokolády a čaje nebo tropickou detektivku?
V knihovně v Klatovech si tentokrát i pochutnáte.
Městská knihovna Klatovy pořádá v úterý 1. října od 18 hodin zajímavou přednášku pro mlsné jazýčky.
Do Krásné Lípy a posléze do Cvikova zavedl před několika dny aktivní seniory z Frýdlantu další tajný výlet, které pro ně přichystalo Město Frýdlant.
Popáté se ve Velkých Losinách uskuteční akce Čokoládové lázně, tentokrát s podtitulem Čokoláda v pohybu.
Světový den čokolády si valašskomeziříčská Diakonie vybrala k páteční symbolické premiéře obchůdku, v němž lidem nabízí „pralinky s příběhem“.
Kdy: v sobotu 12. října od 9 do 22 hodin Kde: centrum Tábora - Muzeum čokolády a marcipánu, ulici i Žižkovo náměstí
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region rady všem, kteří chtějí žít zdravě. V dalším vydání pořadu Hubněte zdravě se doktorka Kateřina Cajthamlová spolu s moderátorem Patrikem Rozehnalem zaměří na čokoládu.
Degustace vín a snoubení s čokoládou. Tato akce je na programu v úterý 29. října od 16.30 hodin v prostorách obecní knihovny v Bolaticích. Počet míst je však omezen, proto je potřeba se dopředu přihlásit. Vstupné činí třicet korun, na akci mohou zavítat jen osoby starší osmnácti let.
Písek - V sobotu 7. září navštívil obchodní dům v Písku na Budějovickém předměstí zákazník, kterému se nechtělo za zboží platit. Kolem osmnácté hodiny si na prodejní ploše vybral čokolády, které ukryl pod oděv, a prošel pokladní zónou. Před obchodem ještě stihl jednu z čokolád zkonzumovat.
Norbert Nôška spolu s Ivetou Harčarikovou založili projekt Čokotiskárna, kde využívají techniku 3D tisku pro zdobení čokolád, oplatek a dalších sladkostí. Sami si vyvinuli některé potřebné díly pro čokotisk a na Mini Maker Faire v Mladé Boleslavi si návštěvníci budou moci jejich dílo nejen prohlédnout, ale třeba si i odnést sladkost s vlastním textem nebo motivem a ochutnat. Iveta a Norbert nejsou na Maker Fairu žádnými nováčky, vystavovali už podruhé v Praze, ale sbírají úspěchy i za hranicemi ve Vídni a Hannoveru.
Pražský deník přináší po celý rok cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992 tentokrát zveme do Hrdlořez.
Milovníci sladkostí zasvětili své vášni továrny, cukrárny i muzea. Lidé si v nich mohou prohlédnout postupy přípravy jejich oblíbených pochutin. Ve většině muzeí sladkostí dobroty také ochutnají. Deník vybral deset zajímavých míst, kde návštěvníci potěší nejen své oči, ale i chuťové pohárky.
V dnešním příběhu 68letého Vladimíra zjistíte, že je dobré nepodceňovat příznaky a raději jet do nemocnice včas, kdy vám lékaři ještě mohou pomoci.
Klatovy – Pětapadesátiletý muž z Prášil odcizil v obchodním domě v Klatovech čokolády Milka v hodnotě 297 korun.
Na krádeže v supermarketech ve Vlašimi doplatili devatenáctiletý muž a dva roky starší žena. Oba policisté obvinili z krádeže. Těch se dopouštěli v červenci a začátkem srpna.
Rokycany – Šestadvacetiletý muž si vyhlédl jednu z rokycanských prodejen a nakupoval zde za pět prstů.
Český Krumlov – Zloděj byl přistižen při činu. V úterý byli policisté kolem druhé hodiny odpolední přivoláni do jednoho obchodu v Domoradicích.
ROZHOVOR/ Už jste ochutnali Paris Brest, tartaletku, Pavlova dort nebo některý jiný s dezertů Bistrotéky Valachy? Sladkosti, které návštěvníkům servíruje tento nový podnik na Obchodním domě, bez nadsázky rozvířily poklidnou hladinu cukrářství ve Zlíně. Za vším sladkým – od „obyčejných“ závinů a buchete až po kreativní francouzské dezerty - stojí 27letá šéfcukrářka Tamara Adamčíková.
Linec - Klaus Undesser (67) ze Steyru vyrábí ve své „čokoládové manufaktuře“ Sladkosti Undesser také čokoládu s názvem "Negrabrot" s obrázkem dítěte tmavé pleti.
Čokoládová nadílka v přední části kalhot zákazníka neušla pozornosti ostraze supermarketu v Olomouci-Hodolanech, přestože byla přikrytá mikinou. V sobotu 6. července se tak pětatřicetiletý muž z Olomoucka pokusil ukrást pět kusů třistagramových čokolád v celkové hodnotě 500 korun.
Hrách, čokoláda, ale i pasta na zuby či olej. A to bez obalu. Tak již bezmála rok prodává Jiří Sedláček ve svém brněnském obchodě NOsáček, který z titulu svého názvu prodává vše výhradně bez obalu. Takové nakupování je totiž nejnovějším trendem posledních dní. Lidé si zakoupené suroviny odnáší ve vlastních nádobách.
Jimlín - Za tajemstvím čokolády, to je název přednášky, která se bude konat ve středu 26. června na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku.
Již 300 amatérských kuchařek a kuchařů prošlo za první tři měsíce Školou vaření zlínské Bistrotéky Valachy. Ta rozjela kurzy na různá témata pod vedením vlastních i hostujících kuchařů v březnu a novinka se hned setkala s velkým ohlasem.
Zábaly patří k lázeňským procedurám, stejně jako masáže či koupele. Jsou známé už z dob antických. Pomáhají vydatně proti bolestem kloubů a svalů, i při hubnutí a proti celulitidě. Při troše zručnosti si je můžete dopřát i doma.
Brno - Guláš s čokoládou či z kuchyně herců brněnského národního divadla ochutnají v sobotu návštěvníci Lužánského gulášfestu. Společně v areálu tenisových kurtů vyberou ten nejchutnější. Výtěžek pomůže nemocnému chlapci.
Znojemsko – Sedmadvacetiletý muž ze Znojemska byl za krádež v podmínce. Ta mu měla vypršet příští rok v únoru. Kradl však dál. Policisté zjistili, že se ve Znojmě vloupal do zaparkovaného nákladního auta. A odnesl si nářadí za bezmála dvacet tisíc korun.
Na farmářském trhu koupila tvaroh a připravila z něj pomazánku. Další udělala z cizrny, k tomu upekla kváskový chléb a buchtu z fairtradového kakaa, čokolády, domácích jablek a ořechů.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Kromě běžných prohlídkových okruhů vás tento víkend čeká ve Starých Hradech u Libáně široká nabídka vín od českých a moravských vinařů. Děti zase jistě rády ochutnají čokolády mnoha druhů, chutí, barev a vůní.
/ROZHOVOR/ Alergická onemocnění jsou stará, jako lidstvo samo. Jejich výskyt se ale rapidně zvýšil až během minulého století. Dnes máme alergii téměř na cokoliv. I přesto jí můžeme preventivně předcházet – zdravým životním stylem, pestrou, racionální stravou a dostatkem pohybu, říká docent Vít Petrů.
V regálech obchodů se setkáváte se spoustou typů a druhů rýže, většinou však máte svého favorita a po něm běžně saháte. Ale pokud máte rádi například jen dlouhozrnnou rýži, je škoda, když nevyzkoušíte, jak chutná takové krémové rizoto z rýže Arborio nebo neochutnáte lepkavou Sushi rýži, do níž je zabalený šťavnatý plátek čerstvé syrové ryby.
České Budějovice – Kouzlení s čokoládou, povídání s rybářem Jakubem Vágnerem, dobroty tradiční i exotické a tipy na cestování přinese od pátku program na výstavišti.
Ústecko - Již po několikáté ožil zámek ve Velkém Březně tradiční akcí Hraběcí mlsání. Pro návštěvníky bylo opět připraveno dvanáct druhů a příchutí čokolády.
Koncem března vyrazili studenti „zdrávky a obchodky“ v Domažlicích na výlet do Prahy. Na programu bylo divadelní představení Hamlet a Muzeum čokolády a voskových figurín v Praze.
Kutná Hora – Kulturní dům Lorec v Kutné Hoře hostil až do nedělního odpoledne Čokoládový festival. Na mlsaly tam čekaly nejen možnosti ochutnávek různých druhů čokolády, ale třeba i poučení o historii čokolády, čokoládové workshopy či vaření s čokoládou.
Střední Čechy - Tradiční tipy Středočeské centrály cestovního ruchu pro plánování programu na volný čas tentokrát obsahují i pozvánku tak trochu i na domácí hřiště.
Milovníci čokolády mají další důvod k oslavám. Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.
Hodonín – Hamburgery, kebab, pivo, víno, pralinky. A vše z čokolády. Ve sladký ráj se o víkendu změnil kulturní dům v Hodoníně, kde se konal Čokoládový festival.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Pochoutky z mléčné, bílé nebo hořké čokolády, marcipán i pralinky, karamel, slaná čokoláda i čokoláda s chilli či makronky. To je jen malý výčet z dobrot, které ochutnají návštěvníci ČokoFestu v Hodoníně.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Pochoutky z mléčné, bílé nebo hořké čokolády, marcipán i pralinky, karamel, slaná čokoláda i čokoláda s chilli či makronky. To je jen malý výčet z dobrot, které ochutnají návštěvníci ČokoFestu v Hodoníně.