Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Již tradičnímu Čokofestu patřil víkend ve Slavkově u Brna také minulý rok.

Čokoládový festival ve Slavkově: Přes čtyřicet stánků nabídne sladké speciality

/PROGRAM/ Čokoládové pivo, čokoládový kebab a mnoho dalšího. Přes čtyřicet stánků s čokoládovými specialitami i kulinářskou přehlídku najdou návštěvníci na novém ročníku populárního festivalu, který bude od pátku sedmadvacátého do neděle devětadvacátého září ve Slavkově u Brna. Zájemci zamíří za akcí na nádvoří a boční křídla tamního barokního zámku.

Ilustrační snímek

Drahé mlsání. Cena čokolády razantně stoupla, někdy i na dvojnásobek

Sladké mlsání se lidem milujícím čokoládu začíná prodražovat. Nepříznivá situace s kakaem, kdy na začátku roku začala jeho cena na komoditních trzích dramaticky stoupat, se promítá i do ceny čokolád na českých pultech se sladkostmi. Některé čokolády zdražily takřka na dvojnásobek. 

Ilustrační foto.

Čokoláda razantně zdražila. Připlatíme si i za kolekce

Sladké mlsání se lidem milujícím čokoládu začíná značně prodražovat. Nepříznivá situace s kakaem, kdy na začátku letošního roku začala jeho cena na komoditních trzích dramaticky stoupat, se už pochopitelně začíná promítat i do ceny čokolád také na českých pultech se sladkostmi. A i když je teprve polovina léta, je už nyní jasné, že Češi zaplatí více i za vánoční kolekce. Některé čokolády zdražily od krize i téměř na dvojnásobek. Kde jsou ty časy, kdy zákazník pořídil stogramovou tabulku za 20 korun.

V rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokoládu z ekvádorských kakaových bobů.

Z Ekvádoru do Troubelic. Metodou pokus-omyl rozjela rodina úspěšnou čokoládovnu

S nápadem vyrábět čokoládu přišel před více než dvaceti lety otec Františka Bačíka, který žil v Ekvádoru a měl známé, kteří pěstovali kakao. Uběhlo osm let, než rodina Bačíkova poprvé přivezla kakaové boby a další produkty z Ekvádoru a metodou pokus-omyl se pustila do zkušební výroby vlastní čokolády. Dnes vlastní malou rodinnou čokoládovnu v Troubelicích na Olomoucku.

Banánky v bílém - výroba letošní novinky z produkce olomoucké Zory, květen 2024

Banánky v bílé čokoládě. Stal se z nich velký hit

Jedna z nejoblíbenějších tuzemských cukrovinek s novým kabátem. Banánky v čokoládě z olomoucké Zory navlékla do bílé čokolády. Děje se tak u příležitosti výročí 110 let čokoládovny Orion.    

Olomoucká čokoládovna Zora (vlevo) a cena Studentské pečetě v olomoucké prodejně jednoho z obchodních řetězců. Květen 2024

Stane se čokoláda luxusem? Cena kakaa extrémně vystřelila nahoru, varují výrobci

Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.

Olomoucká čokoládovna Zora (vlevo) a cena Studentské pečetě v olomoucké prodejně jednoho z obchodních řetězců. Květen 2024

Čokoláda luxusem? Cena kakaa vystřelila brutálně. Jak reaguje Zora a další

Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Když dorazili američtí vojáci na konci druhé světové války do Přeštic, bylo Jiřímu Poduškovi devět let.

Žvýkačky a čokolády nám dávali po hrstech, vzpomíná pamětník

Když vjely první vojenská auta a obrněná technika americké armády v květnu 1945 do Přeštic na jižním Plzeňsku, bylo Jiřímu Poduškovi devět let. Pro něj ani jeho rodiče a kamarády to nebylo žádné překvapení, protože zpráva, že se osvoboditelé blíží, se mezi lidmi roznesla rychlostí blesku.

Pralinkárna ve Velkých Losinách slaví deset let své existence.

Velkolosinská pralinkárna oslavila deset let. I s likéry od Kleinerů

Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec. Nově i s pralinkami plněnými likéry z dílny manželů Kleinerových z Žešova. 

Muž se v Chomutově vloupal do obchodu.

Losy za 100 tisíc štěstí nepřinesly. Zloděj v Chomutově ztratil i 140 čokolád

/FOTO/ Obchod s oblečením, trafika v centru Chomutova, ale i supermarket. Při jedné z „akcí“ navíc zlomil zápěstí ochrance. Sérii krádeží během několika málo dní má na svědomí 29letý muž, na jednu z nich vzal i svoji 19letou přítelkyni. Bral telefony, hodinky, ale také stírací losy za 108 tisíc nebo čokolády za 5 tisíc korun. Sladkosti ale nakonec při útěku poztrácel, ani losy mu štěstí nepřinesly. Policisté ho rychle vypátrali a nyní čeká za mřížemi na soud. Hrozí mu až 5 let vězení.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Leoš Mareš

Leoš Mareš prozradil, proč začal před časem hubnout. Kvůli turné to nebylo

Moderátor Leoš Mareš „rozjel“ své první velké hudební turné. Ačkoli původně řekl, že se nebude svlékat, hned na prvním vystoupení v Kladně svůj slib porušil. Divákům to ale rozhodně nevadilo, má totiž co ukazovat. Začal opět cvičit, aby si vyrýsoval svaly. Důvod vás překvapí. Kvůli turné to nebylo. 

Areál kdysi věhlasné továrny na výrobu čokolády, marmelády a cukrovinek Terezie Hrubé na Osmeku v Přerově hodlá jeho majitelka Dagmar Vobecká (na snímku) zpřístupnit veřejnosti pro pořádání kulturních akcí.

Chtěli bychom areál továrny Terezie Hrubé zpřístupnit lidem, říká Dagmar Vobecká

Ručně zdobené bonboniéry, ale také účetní kniha, do které si Terezie Hrubá pečlivě zapisovala veškeré náklady na nákup ingrediencí, jež potřebovala na výrobu cukrovinek, čokolády a marmelád ve své továrně. I takové poklady dnes vlastní Dagmar Vobecká, příbuzná majitelky slavné přerovské továrny, která patřila za první republiky k nejvýznamnějším v Československu.

Desítky stánků plných čokolády nejrůznějších tvarů a chutí nabízel o víkendu festival v Hradci Králové.

VIDEO: Čokoládové pivo, nebo klíč. Podívejte se, co nabízel hradecký čokofest

/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Ilustrační foto.

Valentýn v Pardubicích nabídne dobré jídlo i rady romantické spisovatelky

Svátek všech zamilovaných se dá spojit i s literaturou nebo bezvadným kulinářským zážitkem. Během Sweet festival, který se koná ve středu 14. února v Paláci Pardubice, totiž bude finalistka Master Chef Česko Petra Krajčinovič připravovat své mistrovské dílo – Chilli con carne s čokoládou a afrodiziakem. Návštěvníci se zde také setkají s oblíbenou českou spisovatelkou a mohou si dát něco z velkého výběru sladkých specialit.

Od pátku do neděle se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostila oblíbený Čokoládový festival

Stovky lidí mlsaly v Plzni čokoládu. Konal se tu Čokoládový festival

Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.

Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Historický snímek cukrovaru v Litovli

Česká surovina dřív krmila světový trh. Teď vedeme hlavně v její spotřebě

Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.

Riziková znaménka lze snadno zachytit ještě v přednádorových stádiích.

Jak si kůži pohlídat doma a předejít nádoru? Rozlište pihy podle barev čokolády

Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.

Petr Juliš (vlevo) a jeho bratr Lukáš Juliš

Uvolnění Julišové. Lehké góly? To jste vy mladí, směje se bráchovi Lukáš

/PŘÍMO Z MALTY/Na židličce před maltským hotelem Salini s výhledem na Středozemní moře se bratři Julišové rozpovídali o společném soustředění. Byť se potkávají jako soupeři. Devětadvacetiletý útočník Sigmy Olomouc Lukáš Juliš a dvacetiletý křídelník Hradce Králové Petr se zasmáli v uvolněném dvojrozhovoru. V sobotu se v rámci Tipsport Malta Cupu utkali také na hřišti a duel skončil nerozhodně 1:1.

Zimní trend horkých čokolád. Deník navštívil 5 míst v Ostravě, kde ji ochutnáte

V zimním mrazivém počasí jsou oblíbené horké nápoje. A stále více populární se stává horká čokoláda. Kavárny a čokoládovny se specializují na chuť horké čokolády, kdy při výrobě je důležité procento obsahu kakaa a další přísady, které se k vytvoření nápoje z kakaových bobů využívají. V Ostravě lze horkou čokoládu ochutnat na třech největších vánočních trzích a také v kavárnách. Deník pár míst navštívil a testoval nabídku horkých čokolád.

Michaela Dohnálková v čokoládové manufaktuře Míšina čokoláda vyrábí čokoládu metodou bean to bar

Sametová či s kozím mlékem. Čokoholička Míša sbírá ocenění u nás i ve světě

Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.

Čím tmavší je čokoláda, tím obsahuje větší podíl kakaa a méně tuku.

Kdo objevil čokoládu? Lékárníci. A vymysleli i pralinky či bonboniéru

Užívat si fantastickou chuť čokolády v nejrůznějších podobách můžeme díky lékárníkům. Bez nich bychom si dnes neupekli kakaové řezy, neuvařili kakao, a také bychom nemohli své blízké obdarovávat bonboniérami. Všechny tyto dobroty lidé mohli poprvé ochutnat až v 19. století.

Timothée Chalamet v roli Wonky

S bonbóny a dobrou náladou. K divákům míří Wonka, ideální dárek do vánočních kin

Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.