/PROGRAM/ Čokoládové pivo, čokoládový kebab a mnoho dalšího. Přes čtyřicet stánků s čokoládovými specialitami i kulinářskou přehlídku najdou návštěvníci na novém ročníku populárního festivalu, který bude od pátku sedmadvacátého do neděle devětadvacátého září ve Slavkově u Brna. Zájemci zamíří za akcí na nádvoří a boční křídla tamního barokního zámku.
Že víte o čokoládě všechno? Třeba, že bojuje proti zubnímu kazu? Zajímavých faktů o nejoblíbenější světové pochoutce je nespočet. O některých se ale tak často nemluví. Pojďme si nyní k příležitosti mezinárodního dne čokolády připomenout pět zajímavostí, které jste o čokoládě či kakau možná nikdy neslyšeli.
Společnost Mondelēz International je tvůrce ikonických značek pochutin, jako jsou sušenky Oreo a čokoláda Milka. V úterý 10. září firma oznámila novou investici ve výši 1,3 miliardy korun (58 milionů dolarů) do rozšíření výroby ve svém opavském závodu.
Kam v Pardubicích zajít na nejlepší zmrzlinu? Spolupracovnice Deníku dává svoje tipy, kde vás letní pochoutka zaručeně osvěží a ohromí svou chutí. Ať už dáváte přednost klasické točené, kopečkové, špachtlované nebo nanukům, v krajském městě ve východních Čechách si určitě najdete to pravé.
V zuboženém stavu objevili policisté šestiletou čivavu v příbytku muže na Tišňovsku. Krmil ji čokoládou i colou. „Zvíře předali veterinářům, jejich snaha o záchranu ale byla marná,“ informoval ve středu policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Jako mladý asistent učitele ve Windhaagu u Freistadtu putoval Anton Bruckner často do čtyři kilometry vzdálených Cetvin na Malši a s kamarády v tamních hostincích muzicírovali.
Sladké mlsání se lidem milujícím čokoládu začíná prodražovat. Nepříznivá situace s kakaem, kdy na začátku roku začala jeho cena na komoditních trzích dramaticky stoupat, se promítá i do ceny čokolád na českých pultech se sladkostmi. Některé čokolády zdražily takřka na dvojnásobek.
Sladké mlsání se lidem milujícím čokoládu začíná značně prodražovat. Nepříznivá situace s kakaem, kdy na začátku letošního roku začala jeho cena na komoditních trzích dramaticky stoupat, se už pochopitelně začíná promítat i do ceny čokolád také na českých pultech se sladkostmi. A i když je teprve polovina léta, je už nyní jasné, že Češi zaplatí více i za vánoční kolekce. Některé čokolády zdražily od krize i téměř na dvojnásobek. Kde jsou ty časy, kdy zákazník pořídil stogramovou tabulku za 20 korun.
S náručemi plnými květin a dárků se v posledním školním dni vracejí domů učitelky, kterým stejně jako dětem začínají prázdniny. Časy, kdy s kytičkou děkoval za vysvědčení každý školák, už ale minuly. Mezi dárečky kralupské učitelky Terezy Křečkové převládaly čokolády.
S nápadem vyrábět čokoládu přišel před více než dvaceti lety otec Františka Bačíka, který žil v Ekvádoru a měl známé, kteří pěstovali kakao. Uběhlo osm let, než rodina Bačíkova poprvé přivezla kakaové boby a další produkty z Ekvádoru a metodou pokus-omyl se pustila do zkušební výroby vlastní čokolády. Dnes vlastní malou rodinnou čokoládovnu v Troubelicích na Olomoucku.
Nadcházející víkend přinese na Budějovicku svátek piva na výstavišti, zahájení provozu letního kina v Háječku, noc v kostelích, závody veteránů a setkání se zvířaty. Račte si vybrat.
Zloděj měl slabost pro čokoládu. Policisté vyšetřují středeční vloupání do rodinného domu v prostějovské místní části Žešov. Škodu po nezvané návštěvě vyčíslil majitel na více než 27 tisíc korun.
Jedna z nejoblíbenějších tuzemských cukrovinek s novým kabátem. Banánky v čokoládě z olomoucké Zory navlékla do bílé čokolády. Děje se tak u příležitosti výročí 110 let čokoládovny Orion.
Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.
Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.
/FOTOGALERIE/ Zase jiný sortiment zaplnil v pátek odpoledne prostory kolínského městského společenského domu, od jedné hodiny po poledni se v něm otevřely dveře Festivalu kávy a čokolády.
/PROGRAM/ Městský společenský dům Kolín hostí v pátek 17. a v sobotu 18. května Festival kávy a čokolády. V pátek festival probíhá od 13 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Když vjely první vojenská auta a obrněná technika americké armády v květnu 1945 do Přeštic na jižním Plzeňsku, bylo Jiřímu Poduškovi devět let. Pro něj ani jeho rodiče a kamarády to nebylo žádné překvapení, protože zpráva, že se osvoboditelé blíží, se mezi lidmi roznesla rychlostí blesku.
Areál vinařství Chateau Valtice zaplnily tisíce milovníků čokolády. Po celý víkend patří oblíbenému ČokoFestu. Ten láká kromě nepřeberného množství výtečných ručně dělaných pralinek od desítek výrobců také na workshopy, hudební vystoupení či program pro děti.
/FOTO/ Ani letos nemohlo na zámku ve Velkém Březně chybět tradiční a velmi oblíbená akce Hraběcí mlsání, na níž návštěvníci mají možnost ochutnat sladkosti, na kterých si kdysi pochutnávala samotná vrchnost.
Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec. Nově i s pralinkami plněnými likéry z dílny manželů Kleinerových z Žešova.
Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec.
/FOTO/ Obchod s oblečením, trafika v centru Chomutova, ale i supermarket. Při jedné z „akcí“ navíc zlomil zápěstí ochrance. Sérii krádeží během několika málo dní má na svědomí 29letý muž, na jednu z nich vzal i svoji 19letou přítelkyni. Bral telefony, hodinky, ale také stírací losy za 108 tisíc nebo čokolády za 5 tisíc korun. Sladkosti ale nakonec při útěku poztrácel, ani losy mu štěstí nepřinesly. Policisté ho rychle vypátrali a nyní čeká za mřížemi na soud. Hrozí mu až 5 let vězení.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Moderátor Leoš Mareš „rozjel“ své první velké hudební turné. Ačkoli původně řekl, že se nebude svlékat, hned na prvním vystoupení v Kladně svůj slib porušil. Divákům to ale rozhodně nevadilo, má totiž co ukazovat. Začal opět cvičit, aby si vyrýsoval svaly. Důvod vás překvapí. Kvůli turné to nebylo.
Ručně zdobené bonboniéry, ale také účetní kniha, do které si Terezie Hrubá pečlivě zapisovala veškeré náklady na nákup ingrediencí, jež potřebovala na výrobu cukrovinek, čokolády a marmelád ve své továrně. I takové poklady dnes vlastní Dagmar Vobecká, příbuzná majitelky slavné přerovské továrny, která patřila za první republiky k nejvýznamnějším v Československu.
/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem.
Policisté z Jablonce podezřívají dvaatřicetiletého muže z poměrně neobvyklého trestného činu, podle všeho totiž ukradl 21 čokolád. Protože byl v minulosti už dvakrát za krádež odsouzen, hrozí mu nyní trest odnětí svobody až na tři roky.
Několikadenní přípravy zejména balónkové výstavy jsou u konce a spolu s ochutnávkou a prodejem čokoládových delikates budou po tři dny lákat návštěvníky na Černou louku. Takto to na výstavišti vypadalo v pátek.
Svátek všech zamilovaných se dá spojit i s literaturou nebo bezvadným kulinářským zážitkem. Během Sweet festival, který se koná ve středu 14. února v Paláci Pardubice, totiž bude finalistka Master Chef Česko Petra Krajčinovič připravovat své mistrovské dílo – Chilli con carne s čokoládou a afrodiziakem. Návštěvníci se zde také setkají s oblíbenou českou spisovatelkou a mohou si dát něco z velkého výběru sladkých specialit.
Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.
Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.
Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády. Taková je podle Českého statistického úřadu roční spotřeba průměrného Čecha. Pojem bílý cukr je dnes v souvislosti s tuzemskem spojován především s jeho nezdravě vysokou konzumací. Bývaly však doby, kdy byl cukr pro náš stát více než důležitý.
Nový prostor pro pořádání kulturních akcí může vzniknout v areálu bývalé továrny na Osmeku v Přerově, ve kterém před téměř sto dvaceti lety rozjížděla své podnikání majitelka slavné továrny na čokoládu Terezie Hrubá a později zde byl závod firmy Kazeto.
Redakce Deníku srovnávala kvalitu potravin nakoupených v Česku a Rakousku. Složení se mírně lišilo u sýrů, čokolády a čajů stejných značek. Naopak stejné složení měly například potraviny privátní značky drogerie DM.
Jedinečný Čokofest a velká balonková výstava, které na ty tři dny obsadily pavilon Z budějovického výstaviště, lákal tisíce lidí. I v neděli se tvořila obrovskou fronta zájemců a bylo na co se dívat a hlavně zažít na vlastní kůži a chuť. Nechyběly workshopy i taneční zábava s obřím ledním medvědem.
Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.
/PŘÍMO Z MALTY/Na židličce před maltským hotelem Salini s výhledem na Středozemní moře se bratři Julišové rozpovídali o společném soustředění. Byť se potkávají jako soupeři. Devětadvacetiletý útočník Sigmy Olomouc Lukáš Juliš a dvacetiletý křídelník Hradce Králové Petr se zasmáli v uvolněném dvojrozhovoru. V sobotu se v rámci Tipsport Malta Cupu utkali také na hřišti a duel skončil nerozhodně 1:1.
Láska k čokoládě je provázela odmala a již tehdy věděli, že jednou budou chtít mít tu svoji tabulku oblíbené pochoutky. Manželé Václav a Maruška Kozlíkovi si svůj sen splnili a v projektu Manučoko dnes v Ústí nad Labem rozjíždějí v nových prostorách výrobnu a prodejnu kvalitní čokolády.
V zimním mrazivém počasí jsou oblíbené horké nápoje. A stále více populární se stává horká čokoláda. Kavárny a čokoládovny se specializují na chuť horké čokolády, kdy při výrobě je důležité procento obsahu kakaa a další přísady, které se k vytvoření nápoje z kakaových bobů využívají. V Ostravě lze horkou čokoládu ochutnat na třech největších vánočních trzích a také v kavárnách. Deník pár míst navštívil a testoval nabídku horkých čokolád.
Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.
Užívat si fantastickou chuť čokolády v nejrůznějších podobách můžeme díky lékárníkům. Bez nich bychom si dnes neupekli kakaové řezy, neuvařili kakao, a také bychom nemohli své blízké obdarovávat bonboniérami. Všechny tyto dobroty lidé mohli poprvé ochutnat až v 19. století.
Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.