Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Muzeum v Nepomuku láká na stálé expozice o Zelené Hoře či o zaniklém klášteru Pomuk. Nabízí ale také novinky - výstavu o čokoládě nebo o historii policie.

Muzeum v Nepomuku zve na Libuši, policii i čokoládu

Městské muzeum a galerie Nepomuk láká návštěvníky nejen na stálé expozice, ale také na nové letní výstavy. Muzeum, které sídlí v centru Nepomuka na náměstí Augustina Němejce, už na začátku května zahájilo letní sezonu. Otevřené je od úterý do neděle od 10 do 17 hodin.

Rodinná čokoládovna v Troubelicích na Olomoucku si zakládá na kvalitě produkce. K výrobě sladké pochoutky používá ty nejlepší kakaové boby z Ekvádoru.

S nápadem na čokoládovnu přišel otec rodiny. Nyní sám vybírá kakaové boby

Milovníci kvalitní čokolády zaplesají při návštěvě rodinné čokoládovny v Troubelicích na Olomoucku. Rodina Bačíkových, která ji založila, jako první dovezla do České republiky kvalitní kakaové boby z Ekvádoru. Díky Františku Bačíkovi staršímu, který v jihoamerické zemi žije už čtyřicet let, má navíc pod kontrolou celý proces začínající sklizní a výběrem těch nejlepších a nejkvalitnějších bobů.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

ČokoFest 2019 na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Ostrava zažije víkend s chutí čokolády, odoláte sladkému mámení?

/FOTOGALERIE, SOUTĚŽ/ Už v pátek 1. dubna, a vážně to není apríl, odstartuje v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě další ročník oblíbeného ČokoFestu. Po tři dny zde bude pro návštěvníky připravena kulinářská přehlídka šéfkuchařů, prodejní stánky či třeba výstava obalů čokolád z celého světa. A vy můžete být u toho!

Muzejní kavárna v Sýpce.

VIDEO: Muzejní kavárnu v Sýpce provoněla o víkendu čokoláda s kávou

V sobotu 12. března své brány otevřela v Sýpce – Muzeu Orlických hor Muzejní kavárna, tentokrát s příchutí čokolády. Návštěvníci si užili příjemné posezení, ukázku pražení kávy v historické pražičce na otop dřevem, ochutnávku čerstvě upražené kávy, povídání o čokoládě Marcely Krčálové z čokoládovny Jordi´s, ochutnávku deseti druhů čokolády a kakaového bobu.

Čokofest v obchodním centru Olympia Plzeň nabízí až do nedělní 17. hodiny nepřeberné množství čokolády v nejrůznějších podobách. Můžete ochutnat třeba čokoládové pivo, víno nebo kebab. Nejrůznější pralinky, čokoládové lanýže nebo třeba lámanou čokoládu.

Plzeňskou Olympii ovládla na víkend čokoláda, podívejte se

Čokofest v obchodním centru Olympia Plzeň nabízí až do nedělní 17. hodiny nepřeberné množství čokolády v nejrůznějších podobách. Můžete ochutnat třeba čokoládové pivo, víno nebo kebab. Nejrůznější pralinky, čokoládové lanýže nebo třeba lámanou čokoládu.

Petr Gurecký se k ochutnávání čokolády dostal přes testování kávových chutí. "Ještě před patnácti lety mi káva vůbec nechutnala. Chtěl jsem najít způsob, jak si ji vychutnat," říká výrobce čokolády. Rozeznávat jemné chuťové nuance se prý lze naučit.

Dobrá čokoláda je luxus, pak už jinou nechcete, říká staropacký Willy Wonka

/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.

Ilustrační foto

Obchodní centrum provoní čokoládový festival

Tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě a mnohé další sladkosti, dezerty a delikatesy. Přijďte si od 18. do 20. února vychutnat oblíbený Valentýnský čokoládový festival do OC Futurum Hradec Králové.

Pražírna kávy a čokoládovna v Drahonicích

Čokoládový ráj najdete v Drahonicích. Dává práci handicapovaným

Činnost sociálního podniku A MANO se soustřeďuje do dvou lokalit. Jedna je na pražském Žižkově, ta druhá pak v jihočeských Drahonicích nedaleko Vodňan na Strakonicku. Zatímco v Praze je činnost zaměřena předevšímdo keramické dílny, v Drahonicích to voní čokoládou. A díky dotaci z EU tu vznikla ojedinělá dílna na výrobu čokoládových výrobků.

Špagety s Nutellou

Seriál Divnojídla: Špagety s Nutellou

Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?

Poslední říjnové dny byl valtický zámek v obležení. Turisty přilákal tradiční Čokoládový festival, který se konal od čtvrtka do neděle.

Pralinky jako ze žurnálu, čokoláda z Normandie. Festival ve Valticích pokračuje

/FOTO, VIDEO/ Držím štíhlou linii. Hubnu do plavek, žádné sladkosti! Pokud některému z návštěvníků valtického zámku o víkendu přece jen bliklo v hlavě výstražné světýlko ohledně životosprávy, brzy stejně pohořel. Podzim je v kraji pod Pálavou sice nádherný, s úžasnými výhledy na prosluněné vinice a ochutnávkou lahodného vína, ale to všem na čtyři dny ustoupilo čokoládě. Zimní jízdárnu a Španělskou konírnu tamního zámku totiž ovládl tradiční Čokoládový festival.

Poslední říjnové dny byl valtický zámek v obležení. Turisty přilákal tradiční Čokoládový festival, který se konal od čtvrtka do neděle.

Pralinky jako ze žurnálu, čokoláda z Normandie. Valtice ovládl čokofestival

/FOTO, VIDEO/ Držím štíhlou linii. Hubnu do plavek, žádné sladkosti! Pokud některému z návštěvníků valtického zámku o víkendu přece jen bliklo v hlavě výstražné světýlko ohledně životosprávy, brzy stejně pohořel. Podzim je v kraji pod Pálavou sice nádherný, s úžasnými výhledy na prosluněné vinice a ochutnávkou lahodného vína, ale to vše na čtyři dny ustoupilo čokoládě. Zimní jízdárnu a Španělskou konírnu tamního zámku totiž ovládl tradiční Čokoládový festival.

Zámek Loučeň na Nymbursku.

Jak mohou chutnat podzimní prázdniny? Sladce, po čokoládě

Mimořádné volno jako opatření k omezení šíření koronaviru nabízejí svým žákům či studentům jen některé školy – od středy však zůstanou zavřené dveře všech škol bez výjimky až do konce týdne (a vlastně i měsíce). Čtvrteční státní svátek totiž doprovázejí ještě dva dny prázdnin. Minimálně pět volných dní v kuse tak včetně víkendu budou mít všichni školáci.

Čokofest v Teplicích.

Mechanik Roman: Sladké nemusím, ale nářadí z čokolády mě fakt zaujalo

Podívejte se na naše fotky nebo video a budete slintat. Přinášíme reportáž z akce. Čokoládové tabulky, pralinky, lanýže, ale třeba také  likéry, výrobky z levandule či různé oříšky. Dříve se používala jako platidlo a z 90 procent se konzumovala v tekuté podobě. Dnes to je zpestření jídelníčku. Řeč je o čokoládě, jejíž různé podoby o víkendu provoněly Galerii Teplice. Konal se tu čokoládový festival. Nebyl tu poprvé a podle některých dřívější byly lepší a větší.