Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

1. brněnská čokoládovna, která funguje v Modřicích

Čokoláda s bramborami? I tu už vyrobili

Modřicek /FOTOGALERIE, ANKETA/ - Čokoládu miloval od dětství. Přestože pak vystudoval strojní inženýrství, nezanevřel na ni. Loni na podzim otevřel Jan Odložil v Modřicích 1. brněnskou čokoládovnu. Vyrobil už nejroztodivnější příchuti, třeba čokoládu s jehličím, bramborami nebo škvarky.

Českotěšínský závodní tým.

Těšíňané uspěli i v Polsku

Český Těšín /FOTO/ – Mladí judisté z Českého Těšína se zúčastnili dvou turnajů v nedalekém Polsku a jednoho domácího turnaje. Uspěli a připsali si na konto patnáct medailí.

Ilustrační foto.

Zamilované páry obsadí restaurace

Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.

Winter Gladiator Race v Josefově.

Jak jsem si na Gladiator Race neutrhl ostudu, ale natrhl gatě

/REPORTÁŽ/ „Nechceš si vyzkoušet jeden docela extrémní závod?“ ptá se mě můj kolega do telefonu, který mi v redakci zazvonil ve čtvrtek krátce před obědem. „Ale docela bych to zkusil,“ odpovídám netuše, že se běží již za dva dny a víc než závod to bude procházka peklem.

Valentýnský dárek (ilustrační snímek)

Obliba Valentýna roste. Obchodníci a zloději se radují, pojišťovny smutní

Polovina Čechů chystá pro své protějšky u příležitosti svátku zamilovaných dárek, nejčastěji za tři až pět stovek. Prodejci čokolád, květin, parfémů a šperků si mnou ruce. Na 14. února se však těší i zloději. Oslava lásky navíc nesvědčí bezpečnosti silničního provozu. Pojišťovny se proto připravují na zvýšený nápor.

Čokoládový festival v Teplicích

FOTO: Čokoláda byla všude. Odolat jí? Nemožné!

Teplice – Čokoládová fontána, která neúnavně chrlila hnědě zbarvenou sladkou hmotu, byla vidět i přes dav lidí. To k naleštěným miniaturním pralinkám, které prodejce dával do krabiček v bílých rukavičkách, jste se museli protlačit zástupem lidí.

Druhá únorová sobota byla na Kroměřížsku ve znamení masopustu. Tradiční Masopustní jarmark nechyběl ani v Kroměříži, a to za doprovodu maškar, dechové hudby a regionálních specialit.

I na Kroměřížsku řádily masopustní masky

Tradice je tradice a o uplynulém víkendu tak i v řadě obcí, ale i měst kroměřížského regionu vyrazily do ulic masopustní průvody. Část naší fotogalerie pochází ze Střílek, akce připomínající tradici fašanku se ale konaly i jinde – mimo jiné také na kroměřížském Hanáckém náměstí, kam v sobotu přišly stovky lidí.

Jaromír Bilík z Lednice na Břeclavsku letos oslavil sto let. Vychoval čtyři děti, má 16 vnuků a 18 pravnoučat. V Lednici je třetím stovkařem, žijí tam ještě dvě ženy úctyhodného věku.

Stoletý muž miluje čokoládu a tenistku Kvitovou. Ulici ještě brázdí na tříkolce

Lednice, Brno – Na ženský tenis by se mohl v televizi dívat skoro celý den. Snad proto, že tento sport sám kdysi hrával. Je fanoušek Petry Kvitové. Jaromír Bilík z Lednice letos oslavil sté narozeniny. Muži pocházejícímu z Brna přijela popřát skoro celá jeho velká rodina. „Vychoval jsem čtyři dcery, mám šestnáct vnoučat a osmnáct pravnoučat,“ počítá na židli v domku pro důchodce, kde se o něj stará jeho dcera.

Na Kulinářském plese v Pavlíkově se tančilo téměř v jednom kuse.

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.

Sladké mámení v novopackém muzeu  

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

NA MAKETĚ ČOKOLÁDY, je ukázán princip férového obchodu společnosti „Fair trade“ . Zaplatí za čokoládu pěstiteli kakaovníku a sledují, kde se peníze po cestě k němu ztrácejí.

Supermarket Svět odkrývá dopady konzumního způsobu života

Broumov - Neotřelý pohled do „zákulisí“ našich nákupů a poodhalení globálních souvislostí obchodování a fair trade výroby nabízí hravá expozice Supermarket Svět, která na konci ledna zakotvila v Lapidáriu broumovského benediktinského kláštera.

Ilustrační foto.

Čím svádět na Valentýna? Pošlete nám svůj nejlepší recept!

/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?

Na snímku jsou zleva místostarosta Bernhard Baier, specialista Johann Kienbichl a vedoucí zahrady Friedrich Schwarz.

Na orchideje k sousedům

Linec – Od soboty 27. ledna do 11. března pokvete v linecké Botanické zahradě 1100 druhů orchidejí.

S dobrou náladou přijeli do elektrárny pracovníci a klienti kavárny Pohodička Náměšť nad Oslavou.

Pohodička v elektrárně. Palačinka, káva a české koláče

Dukovany - Pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany nakupují každý měsíc snídaně od regionálních neziskovek. Vloni za ně utratili více než sto tisíc korun. Jako první v letošním roce přijela kavárna Pohodička z Náměště. Utržila 15 575 korun. Zaměstnanci nakupovali domácí chléb, kávu, oblíbené cheesecaky i české koláče.

Zdraví jedlíci ve školní družině.

Zdraví jedlíci ve školní družině

Plzeň - Při honbě za zvířecími rekordmany se žáci ve školní družině 28. ZŠ naučí mnoho nového, a to nejen o zvířátkách, ale i o sobě. Děti bývají totiž hladové jako vlci, neposedné jako pytel blech, mazané jako lišky a zvědavé jako opice. Proto jsme využili příležitosti a při pátrání po rekordech zvířecích jedlíků jsme se zaměřili i na lidské stravování.

Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Ilustrační foto.

Zima je mírná, myslivci zvířatům stejně přilepšují

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Zima bez extrémních mrazů těší většinu lidí, kterým vadí chlad, sníh na silnicích či ledovky. Mnohem méně nadšení jsou z ní ale myslivci a rybáři. Příroda totiž normální projevy zimy potřebuje, jinak dochází k nežádoucím vlivům.

Interaktviní výstava Supermarket svět v Brně.

Supermarket svět se otevírá v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou - Unikátní interaktivní výstava začíná ve výstavní síni Stará radnice v Náměšti nad Oslavou. Určená je především žákům a studentům. Na pěti stanovištích mohou doslova zvážit své oblečení, rozebrat mobil v nadživotní velikosti, zaplatit za čokoládu pěstiteli kakaovníku a sledovat, kde se peníze po cestě k němu ztrácejí.