Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Ilustrační foto

Trpíte depresí? Odhalí to váš smartphone

Čas strávený používáním mobilu a místo, kde telefonujete, ukáže, zda trpíte depresí s přesností na 87 procent. Depresívní osoby tráví s mobilem v průměru 68 minut denně, píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto

Trpíte depresí? Odhalí to váš smartphone

Řím - Čas strávený používáním mobilu a místo, kde telefonujete, ukáže, zda trpíte depresí s přesností na 87 procent. Depresívní osoby tráví s mobilem v průměru 68 minut denně, píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto

Tajfun Nangka dorazil do Japonska, dva mrtví

Tokio – Nejméně dvě oběti na životech si v Japonsku vyžádal tajfun Nangka, který ve čtvrtek dorazil k japonské pevnině. Úřady vyzvaly téměř 370.000 lidí k evakuaci, informovala dnes agentura AFP.

Ilustrační foto.

Belgie povolila eutanazii dívce trpící depresemi

Lauře je čtyřiadvacet let a její fyzický stav je dobrý, přesto si už připravuje svůj vlastní pohřeb. Trpí totiž těžkými depresemi a v Belgii, kde žije, získala právo podstoupit eutanazii. „Život není pro mě," říká. S největší pravděpodobností zemře během léta. V zemi, kde je takzvaná „sladká smrt" legální a už není tabu, se o případu živě diskutuje.

Ilustrační foto.

Vedra ohrožují hlavně kardiaky, hygienici radí vodu a siestu

Vedra ohrožují hlavně kardiaky, lidi s nemocemi ledvin a seniory. Riziková jsou i pro malé děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi užívající léky na depresi či nespavost. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo občany k dodržování pitného režimu, každý by měl vypít dva až tři litry tekutin za den. Hlídat je nutné pitný režim zejména malých dětí, předejít dehydrataci organismu je ale důležité u všech věkových skupin, připomněl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ze smrti bývalé přítelkyně obžalovaný Slovák Miroslav Sabol u Městského soudu v Praze.

Za shození družky z okna má cizinec pykat 16 let

Praha - Hned dvojí nemilé překvapení čekalo v pátek v jednací síni Městského soudu v Praze na 50letého Slováka Miroslava Sabola dlouhodobě žijícího v našem hlavním městě a živícího se jako řidič popelářského vozu a následně jako šofér autobusu, který se zpovídal z násilného útoku na bývalou družku.

Ilustrační foto.

Vedra ohrožují hlavně kardiaky, hygienici radí vodu a siestu

Praha – Vedra ohrožují hlavně kardiaky, lidi s nemocemi ledvin a seniory. Riziková jsou i pro malé děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi užívající léky na depresi či nespavost. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo dnes občany k dodržování pitného režimu, každý by měl vypít dva až tři litry tekutin za den. Hlídat je nutné pitný režim zejména malých dětí, předejít dehydrataci organismu je ale důležité u všech věkových skupin, připomněl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Žena a Charme na plumlovském zámku

Šarm, noblesa, elegance. Plumlovský zámek patřil ženské kráse

Plumlov – O tom, že žena může být krásná v každém věku, se přesvědčili všichni, kteří v sobotu zavítali na plumlovský zámek. V jeho prostorách se už počtvrté konala akce oslavující krásu žen s názvem Žena a Charme na zámku anebo Bella v každém věku.

Zuzana HUSAROVÁ (roz. HORVÁTHOVÁ), nar. 1962, trvale bytem Hrob

PÁTRÁNÍ: Policie hledá ženu z Hrobu. Asi má sebevražedné sklony

Teplicko - Zuzana HUSAROVÁ (roz. HORVÁTHOVÁ), nar. 1962, trvale bytem Hrob. Pohřešovaná odešla dne 29. 5. 2015 z místa trvalého bydliště, příčinou odchodu mohly být deprese ze vztahu s některými rodinnými příslušníky. Není vyloučeno, že by mohla mít sebevražedné sklony.

Ilustrační foto

V Kalifornii budou smrtelně nemocným zkušebně podávat extázi

San Francisco - Pacientům, kteří trpí smrtelnou nemocí a propadají kvůli tomu depresím či chorobnému strachu, by mohla psychiku vyléčit syntetická droga extáze. S touto ideou přišli vědci v Kalifornii, kteří se rozhodli skupině nevyléčitelně nemocných lidí experimentálně podávat tuto psychoaktivní látku, jejíž prodej je ve Spojených státech zakázán.

Spisovatel Michal Viewegh.

Viewegh je zpátky ve hře. Knihou povídek

Brno - Kritické životní momenty jako manželský stereotyp, nevěry, rozvod či téměř jistá smrt promítl napůl z osobních zkušeností spisovatel Michal Viewegh do své nové knihy. Pod názvem Zpátky ve hře ji vydalo brněnské nakladatelství Druhé město. Viewegh knihu v úterý v Brně podepíše při autogramiádě a večer i pokřtí.

Spisovatel Michal Viewegh.

Viewegh je zpátky ve hře. Knihou povídek

Brno - Kritické životní momenty jako manželský stereotyp, nevěry, rozvod či téměř jistá smrt promítl napůl z osobních zkušeností spisovatel Michal Viewegh do své nové knihy. Pod názvem Zpátky ve hře ji vydalo brněnské nakladatelství Druhé město. Viewegh knihu v úterý v Brně podepíše při autogramiádě a večer i pokřtí.

Herečka Emma Stone, režisér Woody Allen a herečka Parker Posey.

Kritické chvíle filmových postav. I soutěže?

Cannes – Úzkou chodbičkou mezi zátarasy a přes pět kontrol, tudy vede v Cannes cesta z prostranství před filmovým palácem do kina. Mezinárodní filmový festival na francouzské riviéře neponechává nic náhodě. Ostražití jsou tu už dlouhá léta, po lednovém útoku na redakci Charlie Hebdo je ale obezřetnost ještě více na místě… Na poslední štaci u vstupu do budovy vám zlustrují tašku a s lahví vody máte smůlu.

Ilustrační foto.

Problémy s ledvinami: lidé si jich nevšímají

Přibližně třetina pacientů s chronickým selháním ledvin vstupuje do pravidelného dialyzačního léčení bez předchozí nefrologické přípravy. Necelých deset procent pacientů, kteří jsou odkázání na trvalou léčbu v dialyzačních střediscích, nespolupracuje a odmítá dodržovat dietní omezení a pitný režim. To a mnoho dalšího ukázal dosud největší průzkum mezi dialyzovanými pacienty v České republice, který provedla společnost Fresenius Medical Care provozující u nás síť 22 dialyzačních středisek.

Ilustrační foto.

Lékaři se učí, jak mluvit s pacienty

Praha – Do 15 let zřejmě skončíte na vozíku a nic moc s tím nenaděláte. Informace, která změní každému člověku život, převrátí mu svět vzhůru nohama. Zvlášť pokud je mladý, například těsně po škole. Jde 
i o ránu pro rodinu. Milující partner, se kterým můžete mít třeba malé děti, si uvědomí, že místo nádherného vysněného života plného cestování jej čeká starání se o invalidu. Obrovský zásah do psychiky. Tak často vypadá první setkání 
s roztroušenou sklerózou, po kterém mohou přijít deprese, za které se zvláště mladí lidé stydí.

Ilustrační foto.

Třetina lidí se dozví o selhávání ledvin, až když jde na dialýzu

Třetina lidí se dozví, že trpí chronickým selháním ledvin, až když musí nastoupit na dialýzu. Na trvalé léčbě každý desátý pacient odmítá dodržovat dietní omezení a pitný režim. Ukázal to dosud největší český průzkum mezi pacienty dialyzačních středisek v ČR. S jeho výsledky seznámila dnes novináře lékařská ředitelka společnosti Fresenius Medical Care Michaela Ságová. Zlepšit postoj nemocných chce nově založené pacientské sdružení.

Ilustrační fotografie.

Kadaň: V kině budou artové pondělky

Kadaň - Artový duben se podle provozovatelů kadaňského kina Hvězda setkal s pozitivními ohlasy. Proto připravili na květen projekce dalších tří filmů pro náročnější diváky. Všechny jsou francouzské a ve všech je hlavní hrdinkou žena.

Ilustrační foto

Znají opice deprese? Ano, tvrdí vědci

Paříž – Opice sklánějící hlavu a svěšující ramena je zjevně smutná. Zmocnila se jí pouhá melancholie, nebo prožívá depresi srovnatelnou s těmi, které potkávají moderního člověka? Tuto otázku si položil tým čínských a amerických vědců, kteří analyzovali chování tisícovky makaků dlouhoocasých žijících v zajetí v Su-čou v provincii Ťiang-su v Číně.

Ilustrační foto

Depresí trpí 31 procent pracujících Čechů od 25 do 65 let

Tři z deseti pracujících Čechů a Češek od 25 do 65 let trpí depresemi, hrozbu vyhoření cítí 34 procent lidí. Zdravý životní styl dodržuje jen necelá pětina dotázaných. Ukázal to výzkum psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a agentury STEM/MARK. Loni na podzim se do něj zapojila víc než tisícovka lidí mezi 25 a 65 lety. Podle expertů jsou deprese, stres a vyhoření v Česku poměrně časté, souvisí to i s pasivním životním stylem a nadměrným pitím alkoholu.

Součástí léčby na psychiatrii je i arteterapie. Díla pacientu ukazuje terapeutka Markéta Míková.

Onemocnět duševní chorobou není těžší než si zlomit nohu

České Budějovice - Říká se, že každý třetí člověk si aspoň jednou ve svém životě projde ať už léčenou nebo neléčenou depresí. Podle odhadů by dokonce v roce 2020 měly být psychiatrické nemoci druhým nejčastějším důvodem pracovních neschopností v Evropě. Přesto u nás stále platí, že člověk raději přizná, že má třeba AIDS, než aby otevřeně hovořil o tom, že se léčil na psychiatrii.

Z archivu expedice

Cestovatele v Bangkoku zaměstnalo shánění víz a Vespy

Z Bangkoku do Horních Řepčic. Přes 15 tisíc kilometrů z Asie zpátky domů chtějí dva cestovatelé a kamarádi Martin Měchura a Petr Petříček urazit jen na skútru a v tříkolovém vozítku zvaném tuk-tuk. Zatímco to už dokázali na místě sehnat, pořizování Vespy, ale i dokladů je řádně potrápilo.

Házenkáři Litovle

Hanácká bitva o záchranu: Litovel si nepřeje komplikace

Litovel, Přerov – Bitva o záchranu v házenkářské extralize je letos v čistě hanácké režii. V sérii na tři vítězství si to o černého Petra rozdají týmy Tatranu Litovel a Sokola Přerov. Favorit? Jednoznačně litovelský celek, který po celou sezonu dokázal lépe konkurovat všem soupeřům. Tým Přerova naopak v celém ročníku bral pouze porážky a na sezonu bude nejspíš vzpomínat jako na nejhorší v historii.

Z archivu expedice

Cestovatele v Bangkoku zaměstnalo shánění víz a Vespy

Horní Řepčice, Bangkok - Z Bangkoku do Horních Řepčic. Přes 15 tisíc kilometrů z Asie zpátky domů chtějí dva cestovatelé a kamarádi Martin Měchura a Petr Petříček urazit jen na skútru a v tříkolovém vozítku zvaném tuk-tuk. Zatímco to už dokázali na místě sehnat, pořizování Vespy, ale i dokladů je řádně potrápilo.

Ilustrační foto.

Zachovalo se video z paluby zříceného německého letounu

Berlín/Paříž - Listy Bild a Paris Match dnes informovaly o videu, které prý zachycuje chaos na palubě v posledních sekundách před nárazem letounu Germanwings do alpského masivu na jihu Francie. Video se zachovalo na paměťové kartě mobilního telefonu. V zóně nárazu ji prý našel zdroj blízký vyšetřování a video poskytl německému bulvárnímu deníku a francouzskému týdeníku k nahlédnutí.

Ilustrační foto.

Lubitz prý Lufthansu sám informoval, že se léčil s depresemi

Paříž/Berlín - Pilot Andreas Lubitz, jenž minulé úterý podle vyšetřovatelů zřejmě úmyslně způsobil pád německého letounu ve francouzských Alpách, v roce 2009 po přerušení výcviku sám informoval leteckou školu Lufthansy o svých problémech s těžkými depresemi. Oznámil to dnes německý národní letecký přepravce. Pátrací týmy dnes podle francouzské policie dokončily vyprošťování pozůstatků obětí tragédie. Lufthansa na odškodnění obětí a další výdaje spojené s havárií z minulého úterý vyčlenila částku 300 milionů dolarů (téměř 7,6 miliardy korun).

Ilustrační foto

Hlavní pilot se prý snažil rozbít dveře do kabiny sekyrou

Berlín – Kapitán německého airbusu A320, který se v úterý zřítil ve Francii, se snažil dostat do pilotní kabiny, kam ho nechtěl pustit druhý pilot, i pomocí sekyry. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to dnes uvedl německý list Bild. Ten rovněž napsal, že sedmadvacetiletý druhý pilot před šesti lety trpěl vážnou depresí a byl rok a půl péči psychiatrů. Od té doby byl prý lékaři soustavně sledován.

Primář rehabilitačního oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky Libor Musil.

Primář z Malvazinek: Snažíme se vracet pacienty zpátky do života

Praha /ROZHOVOR/ - Ani špičkové rehabilitační přístroje nenahradí kvalitního a citlivého terapeuta. O prvních krůčcích pacientů po amputaci hovořil v rozhovoru pro Pražský deník primář rehabilitačního oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky Libor Musil.

Jak se naučit znovu chodit a důvěřovat umělé končetině.

Naučit se znovu chodit? Chce to trpělivost, pevnou vůli a virtuální realitu

Chodím, tedy jsem? Otázka která nikdy nepadne. Odpověď, která se musí prožít. Radek Berky poskočil na trampolíně a opět přistál na pevné zemi. Trochu zavrávoral. Sebevědomé počínání černovlasého muže na překážkové dráze sklízí uznalé pohledy. Učí se totiž znova chodit. Před rokem a půl přišel vlakvedoucí z Kralup nad Vltavou o nohu. Jedno mizerné zakopnutí …a tvrdý pád pod vagón.

Jak se naučit znovu chodit a důvěřovat umělé končetině.

Naučit se znovu chodit? Chce to trpělivost, pevnou vůli a virtuální realitu

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Chodím, tedy jsem? Otázka která nikdy nepadne. Odpověď, která se musí prožít. Radek Berky poskočil na trampolíně a opět přistál na pevné zemi. Trochu zavrávoral. Sebevědomé počínání černovlasého muže na překážkové dráze sklízí uznalé pohledy. Učí se totiž znova chodit. Před rokem a půl přišel vlakvedoucí z Kralup nad Vltavou o nohu. Jedno mizerné zakopnutí …a tvrdý pád pod vagón.

NAKAŽENÉ DĚTI. Každý pátý případ onemocnění připadá na dítě. Podle Dětského fondu OSN se jich nakazilo již 5000.

Lékaři bez hranic: Ebola ničí životy i vyléčeným. Okolí z nich má strach

Praha, Monrovia – Odmítnutí společností, následující deprese. „Byla jsem zoufalá, dostávala jsem se do stavů, kdy jsem chtěla spáchat sebevraždu," říká Amie Subahová, bývalá zdravotnice, která pracovala v hlavním městě Libérie Monrovii. Jak se do tohoto psychického stavu dostala? Odpověď je paradoxní. Přežila onemocnění ebolou, která ve střední Africe zabila již více než deset tisíc lidí.

Divoký tanec, když bachaři pouštěli do bot elektrický proud.

Dnes se rozhodne o Cenách divadelní kritiky

Uherské Hradiště - Je pátek třináctého smolný, nebo naopak šťastný den? Po dnešním večeru to budou vědět ve Slováckém divadle. Uherskohradišťská scéna má totiž hned dvě želízka v ohni při udílení Cen odborné kritiky a ve 21.00 hodin se rozhodne, zda Eva Jiřikovská nebo hra Cena facky bude mezi oceněnými.