Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Vila Vlasty Buriana.

Vydejte se za Vlastou Burianem

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se po méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutích metropole. Tentokrát se pustíme po stopách oblíbeného komika.

Lubomír Korhoň

Asi nějaká podzimní deprese, zdůvodnil ospalý výkon Korhoň

Prostějov – Lubomír Korhoň musel mít v zápase s Ústí nad Labem smíšené pocity. Sice svou první brankou v sezoně vyrovnal ke konci zápasu na 3:3, přesto musel být zklamán z konečné prohry v prodloužení a hlavně z výkonu celého týmu.

Operace. Ilustrační foto.

Obyvatelka SAE chce jako první v emirátech změnit pohlaví

Abú Zabí – Devětadvacetiletá obyvatelka Spojených arabských emirátů (SAE) se chce stát vůbec první ženou, která v emirátech podstoupí operaci změny pohlaví. V zemi začal v září platit zákon, který podobný zákrok považuje za legální. Uvedená žena v návaznosti na to požádala soud, zda může operaci podstoupit. Soudní jednání se uskuteční 28. září, informovala dnes agentura AFP.

Zájem o cvičení jógy mají lidé všech generací, nejvíce studentky.

Jóga je novým hitem na Třebíčsku

Třebíčsko - Jóga nabírá v posledních měsících na popularitě. Nejde přitom vůbec o to nejíst maso a od rána do večera meditovat. Jóga se stává příjemnou sportovní aktivitou, kdy si protáhneme tělo a zároveň si odpočineme i psychicky.

Ilustrační foto.

Rodinná pouta pomáhají žít déle a lépe

Řím - Staří lidé, kteří kolem sebe mají alespoň tři rodinné příslušníky kromě partnera a pravidelně se s nimi stýkají, žijí déle než ti, kdo jsou sami. Přátelé naopak nemají na délku života žádný vliv, píše italský deník Corriere della Sera.

Písničkář Xindl X.

Xindlovi X na novém albu do písní prosakuje motiv vody

Praha - Písničkář Ondřej Ládek vystupující pod jménem Xindl X vydá 23. září nové album. Z nahrávky s názvem Kvadratura záchranného kruhu již představil písně Na vodě a Popelka. Obě nové skladby mají také podobu animovaných videoklipů.

Kamil Vašíček.

Vašíček dosáhl na paralympiádu hned na první pokus

Boskovice - Do roku 2004 žil jako každý jiný. Rodák z Boskovic Kamil Vašíček měl rád přírodu, cestování a sport. Jenže pak se mu život obrátil vzhůru nohama. Při jízdě na motorce v terénu měl nehodu a ochrnul od krku dolů.

Ilustrační foto

Hurikán Newton si v Mexiku vyžádal nejméně dva mrtvé a oslabil na bouři

Mexiko/Miami - Newton ještě jako hurikán opustil jižní cíp mexického Kalifornského poloostrova a přes Kalifornský záliv již jen jako tropická bouře dnes opět vstoupil nad mexickou pevninu. Živel, který se má v noci na čtvrtek SELČ přesunout na jih amerického státu Arizona, by měl podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nadále slábnout a následně se rozpadnout na posttropickou depresi. Mexické úřady oznámily v souvislosti s hurikánem dva mrtvé, další tři lidé jsou pohřešováni.

Ilustrační foto

Tropická bouře Newton zesílila na hurikán

Miami - Tropická bouře Newton zesílila na hurikán a dnes nad ránem místního času (dopoledne SELČ) vstoupila nad mexickou pevninu. V letovisku Los Cabos na jihu Kalifornského poloostrova, který Newtonu čelí, uvízlo podle agentury AP na 14.000 turistů, jejichž lety byly kvůli bouři zrušeny. Mexické úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma a před hurikánem se ukryli.

Ilustrační foto

Osm nezvyklých příčin bolesti v zádech

Povalování na pohovce před televizorem, kouření, deprese či bolesti v úplně jiných částech těla mohou vyvolávat bolest páteře. O osmi nezvyklých příčinách bolestí v zádech píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto.

Šlo o minuty. Žena spolykala prášky

Česká Třebová – V sobotu chtěla skoncovat se životem žena, která se kvůli depresím léčí na psychiatrii. Se svou kamarádkou se rozloučila prostřednictvím SMS, na následné volání už nereagovala.

Ivan Hoffman

Studium kuřáků

Kuřák je vděčným objektem vědy. Na jedné straně se zkoumá, čím cigareta škodí, vymýšlejí se způsoby, jak se kouření zbavit, na straně druhé věda pomáhá tabákovým společnostem bagatelizovat kritiku a rozptylovat předsudky, které o cigaretách šíří militantní nekuřáci. Ať už ale vědci o kouření zjistí cokoli, podstatné je, že dokud je prodej cigaret legální a kouření není trestné, je na kuřáka třeba hledět jako na nevinného.

Kouření. Ilustrační foto.

Studie potvrdily, že kouření zvyšuje riziko deprese

Praha - Kouření zvyšuje riziko deprese, potvrdily studie, v nichž bylo zapojeno na celém světě na 8000 kuřáků, z toho polovina s psychickým onemocněním. Cigareta krátkodobě pomůže ve stresu, při depresi, vylepší náladu, z dlouhodobého hlediska ale psychice výrazně škodí a depresi prohlubuje, řekla dnes novinářům lékařka Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Lenka Štěpánková.

FC FASTAV Zlín – 1. FK Příbram

Jarní deprese historií. Ševci na úvod potěšili

Zlín – To, co se fotbalistům Zlína nepovedlo celé jaro, zvládli hned na úvod nové sezony. Vyhráli ligové utkání! Po patnácti pokusech. Vzepětí ševců odnesla Příbram, přičemž hlavní slovo si vzali čtyřiadvacetiletí stopeři Tomáš Hájek a Jakub Jugas. V obraně předvedli výborný výkon a navrch svými brankami trefili výsledek 2:0.

Ilustrační foto.

Polibek posiluje imunitní systém a snižuje stres

Řím – Polibek není jen symbolem romantické lásky a gestem vášně. Má rovněž určité terapeutické účinky, například zmírňuje bolesti hlavy a páteře. Nedávná studie ukázala, že oxytocin, který se při polibku uvolňuje, může mírnit bolesti, protože má analgetické vlastnosti a schopnost zmírňovat úzkost a deprese časté u těch lidí, kteří trpí chronickými bolestmi. Příznivých účinků polibku na naše tělo je přitom víc.

Ilustrační foto.

Co dělat při nespavosti uprostřed noci?

New York – Jde o frustrujícím způsobem běžný scénář. Snadno usnete v době, kdy si večer jdete lehnout, jen abyste se vzbudili ve dvě nebo ve tři hodiny ráno. A až po půl hodině nebo ještě víc zírání do stropu se vám konečně znovu povede usnout. Tato nespavost uprostřed noci se občas stane prakticky každému. Podle lékařů jde o běžnou reakci odpovídající na stres, napsal list The Wall Street Journal.

Prohlídka krytu Bezovka

Tíseň a vlhko, v krytu přežijete 3 dny

Praha /FOTOGALERIE/ - Za masivními vraty vás přivítá ledově chladný vzduch. Osvětlená chodba krytu neslibuje pohodlí. Zachrání vám ovšem život. Dva a půl tisíce Pražanů najde v případě válečného ohrožení či jiné krizové situace bezpečí v úkrytu Bezovka pod žižkovskou Parukářkou. Soustava podzemních tunelů, která byla vybudovaná v letech 1955 až 1960 na vás i dnes dýchne atmosférou padesátých let.

Ilustrační foto.

Lékař: Účinky slunečního záření se v těle kumulují

Havlíčkobrodsko – Odborníci se shodují, že rozumné opalování, samozřejmě s použitím opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, pokožce svědčí, dokonce ji ozdravuje. Nedostatek slunce u řady lidí vyvolává pocit únavy, nespokojenosti a deprese.

Ilustrační foto

Lékaři radí v horku dostatečně pít, nejlépe vodu, a nenamáhat se

Praha - Dbát na dostatečný přísun tekutin a vyhýbat se nadměrné fyzické aktivitě radí lékaři pro nadcházející dva tropické dny. Nejvhodnější je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Lidé by měli vypít přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu dne, při zátěži i víc. Alkohol a káva se nedoporučují. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.

LUDVÍK JANKO je na vozíčku už devatenáct let.

Dvě dekády na vozíčku mu nebrání v tom, aby si užíval

Chodov - Zranění, které Ludvíku Jankovi změnilo celý život, ho nikdy nepřipravilo o entuziasmus. Téměř dvě dekády už sedí na vozíčku, a přesto si na prahu padesátky užívá život plnými hrstmi. Hraje hokej, jezdí na country festivaly a milované vandry. Neztrácí optimismus ani chuť do dalších dobrodružství. Ludvík je muž, který porazil své zranění a nepoddal se sebelítosti.

Marta Královičová radí lidem, jak zvládat své emoce.

Marta Královičová: Člověk má schopnost měnit se
 k lepšímu

/ROZHOVOR/ Přednášku Marty Královičové o emocích a emoční inteligenci, kterou zorganizoval krnovský Klub zdraví, si přišlo 
v dubnu do Městské knihovny Krnov poslechnout několik desítek lidí. Téma se ukázalo natolik široké, že se posluchači dozvěděli nejen to, jak emoční inteligenci rozvíjet, jak se správně hádat, co při hádce nepoužívat, ale také to, jak poznáme člověka, který je psychicky odolný, či v jakých knihách by mohli najít další inspiraci k osobnímu růstu.

Ilustrační foto.

U Tří vrb se oběsil mladý muž

Domažlice - Během dvou dnů se v Domažlicích rozhodli spáchat sebevraždu čtyři lidé. Tři se povedlo včas najít a zachránit.

Ilustrační foto

Přátelé působí jako přírodní morfin

Dobrovolníci, kteří při vědeckém experimentu delší dobu vydrželi bez problémů nepříjemnou situaci, se mohli pochlubit vyšším počtem přátelských vztahů. Přátelé nám totiž pomáhají snášet bolest a bojovat proti depresi. Jsou jakýmsi druhem přírodního morfinu. I když k takovému závěru můžeme dospět na základě zkušeností, má to i své vědecké odůvodnění.

Fotograf Jan Tauber

Jak se fotí fotbalový nároďák? Nikdo neprotestuje, vypráví fotograf Tauber

Kranzach (Od zvláštního zpravodaje Deníku) - Dva měsíce měl Jan Tauber jasno: poslední květnovou sobotu v 10:00 vyfotí fotbalovou reprezentaci před mistrovstvím Evropy. „Věděl jsem, že mě zase čeká stres," líčil svazový fotograf po akci. Z čeho? „Z počasí, to jediné nemůžu ovlivnit." Když se v šest ráno probudil, nepršelo. Brzy ale z nebe začaly vypadávat kapky a za fotografem se začali trousit kverulanti: „V dešti se nefotíme, šéfe." Před focením vysvitlo slunce a v hodinu H přes něj přešel mrak, který vytvořil potřebný stín. „Prošel jsem si od deprese k euforii," usmál se.

Ilustrační foto.

Spojené státy vydaly první letošní varování před tropickou bouří

Miami – Spojené státy v noci na dnešek vydaly první letošní varování před tropickou bouří. Národní středisko pro hurikány (NHC) v Miami varovalo, že tropická bouře by mohla do 36 hodin zasáhnout pobřeží Jižní Karolíny. Varování přichází pět dní před oficiálním začátkem hurikánové sezony v Atlantiku.

Drogy. Ilustrační foto.

Zdrogovaný si chtěl ublížit

České Budějovice – Třicetiletý muž z krajského města ležel na trávníku a na vnější podněty nereagoval. Proto žena na pomoc zavolala strážníky českobudějovické městské policie.

Muškáty. Ilustrační foto

Ze zahrady zmizely keře i květiny

Teplice - Už několikrát jsme v minulosti informovali o poměrně kuriózních krádežích, se kterými se policisté v rámci své práce setkávají.

Ilustrační foto

Nejtlustější Kolumbijec váží 380 kg, žije již deset let v posteli

Bogotá - Kolumbijec Óscar Vásquez žije již deset let v posteli. Ne proto, že by byl tak velký lenoch, nýbrž proto, že se svou extrémní váhou není schopen pohybu. Podle serveru BBC je tento muž nejtlustějším mužem v zemi, váží totiž 380 kilogramů. Nyní se rozhodl svůj život změnit a s pomocí lékařů chce zhubnout na „pouhých" sto kilogramů.

Čarodějnici Zubejdu, maskota festivalu, vyrobila Jitka Šmídová.

Třetí týden festivalu Májový svět nabídne v Praze zajímavé akce

Praha - Celorepublikový festival Májový svět se v květnu odehrává v Praze a nabízí dospělým a dětem zajímavé akce. Na většinu programů je vstup zdarma. Akce se těší hojné účasti publika. Ve třetím týdnu festivalu se lze těšit na akce pro dospělé i pro ty nejmenší.

Janu Jakšovou si Island získal především díky krásné přírodě.

Jana Jakšová: Island je jedinečný, umí se vždy ze všeho rychle vzpamatovat

Praha /ROZHOVOR/ - Poprvé byla na Islandu před patnácti lety. Ostrov ji natolik okouzlil, že se po příjezdu rozhodla stát členkou Klubu islandských fanatiků. Ten má v současnosti okolo padesáti členů a více než čtyři sta sympatizantů. Jana Jakšová mu nyní dělá předsedkyni. Možná i proto, že se vždy při slově Island romanticky zasní.

Ilustrační foto

Francouz se soudí s bývalým zaměstnavatelem, měl prý nudnou práci

Paříž - Čtyřiačtyřicetiletý Frédéric Desnard z Paříže se soudí se svým bývalým zaměstnavatelem kvůli tomu, že měl příliš nudnou práci. Po firmě Interparfums požaduje odškodné 360.000 eur (9,7 milionu Kč) za újmu, které mu prý nezáživná pracovní činnost způsobila. Společnost obvinění odmítá, napsal na svém webu francouzský list Le Monde.

Ilustrační foto

Deprese v pozdějším věku mohou být příznakem nastupující demence

Deprese prohlubující se s rostoucím věkem mohou být příznakem nastupující demence, soudí vědci. Podle studie, kterou zveřejnil odborný časopis The Lancet Psychiatry, mezi nemocemi, které se tak dopředu ohlašují u osob starších 54 let, může být i Alzheimerova choroba.

Ilustrační fotografie.

V Pelechách se muž otrávil výfukovými plyny

Pelechy – Devětačtyřicetiletý muž z Pelechů spáchal ve čtvrtek sebevraždu. Polomrtvého ho na dvorku v nastartovaném autě, do něhož vedla hadice od výfuku, objevila v 11 hodin dopoledne jeho manželka. Okamžitě zavolala záchranku. Lékaři však muži už nedokázali pomoci.