Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Zámeckou jízdárnou zněly legendární šansony.

Zámeckou jízdárnou zněly legendární šansony

Rychnov nad Kněžnou - Hana Holišová v roli Edith Piaf. Katarína Ptáčková jako Marlene Dietrich. Druhý den festivalu Poláčkovo léto nabídl divákům představení Vrabčák a anděl v podání Městského divadla Brno.

Mexičan Jose Luis Garza dokázal přibrat až na 450 kilogramů.

Tlouštíků přibývá, třicet procent lidí na světě trpí obezitou nebo nadváhou

Dvě miliardy lidí, tedy třicet procent světové populace, má vyšší hmotnost, než je zdrávo. Nejvíce tlouštíků přibývá v rozvojových zemích, nejhorší situace je mezi dětmi, těm navíc hrozí riziko, že zůstanou otylé i v dospělosti. Shodují se na tom britští výzkumníci, kteří publikovali svou studii v New England Journal of Medicine.

Ilustrační foto

Když bolavá duše zabíjí. Přibývá obětí deprese

Čísla, která překvapila i samotné odborníky: na duševní choroby v Česku každoročně zemře kolem tří tisíc lidí. Přitom ještě před deseti lety to byly sotva tři stovky. Vůbec nejhůř jsou na tom obyvatelé Plzeňska, kde si duševní choroby vyžádají až dvakrát víc obětí než jinde.

Začínají autor Jiří Hnilička navštívil Litvínov. Hovořil o své knize Rok blba.

Rok blba povznese lidskou duši

Litvínov – Vtipných románů vzniká podle autora Jiřího Hniličky příliš málo. Mezi česká díla přidal jeden svůj.

Na trati u Mlékojed, kde ve středu 24. května v ranních hodinách zemřel třiadvacetiletý mladík, už měsíc stojí pomníček šestnáctiletých dívek, které pod koly vlaky ukončily svůj život dobrovolně.

Sebevrazi volí nejčastěji smrt pod koly vlaků

Nymbursko - Jaro je podle statistik obdobím, kdy lidé páchají sebevraždy nejčastěji. Příčinami jsou většinou rodinné a finanční problémy nebo deprese. Právě ty mohou lidi dovést až na kraj propasti. První příznaky přitom nemusí být pro jejich okolí jasně patrné. V poslední době je jednoznačně nejhojnějším způsobem dobrovolného odchodu ze života smrt na kolejích.

Hrací automaty. Ilustrační snímek.

Automaty mi zničily život, říká gambler

Liberecký kraj /HLASUJTE/ - Zábava u barevného, lákavého automatu se může velmi rychle změnit v závislost. Přicházejí dluhy, deprese, myšlenky na definitivní konec…

Záchytná stanice. Ilustrační foto.

Žena budící rozruch ve vlaku dojela až na záchytku

Praha – K zákroku proti ženě, která v té chvíli ještě nebyla na místě, byla v noci na čtvrtek volána na nádraží ve Vysočanech hlídka strážníků z Prahy 9. Přijela „naproti" agresivní 57leté cestující, které během jízdy dělala problémy vlakovému personálu svým vulgárním chováním. Dokonce cestou do Prahy fyzicky napadla průvodčí!

Jakub Kornfeil.

Kornfeil se pere se spící motorkou. Krok s konkurencí drží jen na mokré trati

Brno – Humor ho nepřechází ani v těžkých chvílích. Třeba na apríla si motocyklista Jakub Kornfeil z fanoušků vystřelil zprávou, že dostal výjimku a řadící páku si předělá nezvykle na pravou nohu. „Spousta lidí na to skočila a pak se mě na to ptala, jak je to možné," culí se čtyřiadvacetiletý pilot z Rohatce na Hodonínsku.

Kontroverzní průvodce To je Brno. Ilustrační foto.

Za kontroverzního průvodce pokuta nehrozí. Vokřál ale chce lepší komunikaci

Brno - Turistickému informačnímu centru města Brna kvůli kauze s kontroverzním turistickým průvodcem Brnem nehrozí pokuta ani jiný postih. Brněnský primátor Petr Vokřál pouze ředitelku centra Janu Janulíkovou požádá o lepší komunikaci. „Připravil jsem text dopisu, je na mě, abych jí ho předal a záležitost probral. Do budoucna bychom u tak klíčových věcí očekávali lepší komunikaci s vedením města," uvedl v úterý Vokřál.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si pravidelné Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Lékařka Pavla Navrátilová v Mobilním hospici Ondrášek.

Paliativní ambulance: Chceme dát šanci prožívat, ne přežívat

Moravskoslezská metropole - a potažmo i kraj - se zařazují od dubna k hrstce českých míst, kde fungují ordinace věnující se pacientům s nevyléčitelným onemocněním v pokročilém nebo konečném stadiu. Tu ostravskou má Mobilní hospic Ondrášek (MHO).

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Život je problém

Zatímco se v neděli večer čekalo na výsledky z Francie, jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že se v Turecku oběsil František Rajtoral. Jaké problémy mu přerostly přes hlavu, nenapsal, ale ví se, že se potýkal s depresemi.

Psychiatrická léčebna v Horních Beřkovicích.

Duševně nemocní se přesunou ze zavřených klinik do otevřených center

Šíří se stejně rychle jako rakovina, tvrdí o depresi a dalších psychiatrických chorobách odborníci. Za posledních 20 let se počet pacientů zdvojnásobil – pomoc psychiatra potřebuje 600 tisíc Čechů ročně. Další o své chorobě nevědí, nebo ji neřeší, protože se za ni stydí.

Jindřiška Šmejkalová v klubovně Paprsku nadějě, kde budou setkání skupiny probíhat.

Lidé si pomohou navzájem. Paprsek naděje zakládá svépomocnou skupinu

Třebíč - Paprsek naděje v Třebíči bývá také označován jako Centrum služeb pro podporu duševního zdraví. Poskytuje bezplatně pomoc a podporu lidem s duševním onemocněním. Nově zavádí takzvanou svépomocnou skupinu. Pro koho je určena a co vše Paprsek naděje nabízí, Deníku řekla koordinátorka centra Jindřiška Šmejkalová.

Spánek, ilustrační foto

Poruchy spánku trápí stále více dětí. Mohou za to i chytré telefony

Ráno nedokážou vstát z postele a ze školy nosí horší známky. Neporadí si s běžným výkladem, který nedoprovází obraz. Ordinace dětských neurologů se stále častěji plní školáky, kteří jsou unavení a neudrží pozornost. Důvod je jednoduchý: české děti trpí poruchami spánku. Ty jim způsobují mobily a tablety.

Spánek, ilustrační foto

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.

Ilustrační foto

Rozpad osobnosti. Čeští vědci dali naději těžce nemocným

Začalo to zcela nenápadně: obyčejným zapomínáním. Postupně se ale nemoc rozvinula do obřích rozměrů. Pavlína Vestfálová propadala úzkostem a depresím. Přidávaly se poruchy řeči, problémy s polykáním a nezvladatelné svalové tiky. Nakonec ani nevstala z postele.

Téma letošního Krajského kola Psychologické olympiády, které se tradičně koná na nymburské zdrávce, bylo pro studenty bylo velmi přitažlivé a provokující.

Studenti hovořili o svých depresích i homosexualitě

Nymburk - Téma letošního Krajského kola Psychologické olympiády, které se tradičně koná na nymburské zdrávce, bylo široké: Když člověk potká člověka. Ale jak se ukázalo, pro studenty bylo velmi přitažlivé a provokující. Soutěžní práce, které studenti museli veřejně prezentovat, byly jejich niternými osobními výpověďmi o vztazích k jiným lidem i k sobě, dotýkaly se problémů různých skupin lidí, třeba homosexuálů, zabývaly se i úlohou moderních technologií v mezilidské komunikaci.

Ilustrační foto.

Počet lidí s depresí celosvětově stoupl. Nejvíc lidí trpí v Asii

Lidí trpících depresemi žilo na světě v roce 2015 o 18 procent více než v roce 2005. Před dvěma lety tak deprese sužovaly zhruba 4,4 procenta globální populace, tedy více než 300 miliónů osob všech věkových skupin. Deprese výrazně přispívají k sebevraždám, jejichž počet dosahuje až 800 tisíc ročně. V Česku má podle WHO depresivní poruchy zhruba pět procent obyvatel.

MODERNÍ PAVILON ostrovské nemocnice, kde je umístěno psychiatrické a psychoterapeutické oddělení.

Bolest na duši je i bolestí na těle

Ostrov - Světový den nemocných jsme si připomněli 11. února. Toto výročí nám přopomnělo, že jsou mezi námi lidé, kteří jsou nemocní a trpí. Těmto lidem je potřeba pomoci v jejich těžkých chvílích a být jim oporou, aby nebyli na boj se zákeřnou chorobou sami.

Krušné hory - ilustrační foto

Česko jako evropská lithiová velmoc? Jasněji bude v březnu

Hledači pokladů mířili do Krušných hor odedávna. Poklady se v nich nacházejí dodnes, i když úplně jiné, než by člověk čekal. Pod Cínovcem se například ukrývá velké naleziště lithia. Podle odhadů by zde mohla být uložena až třetina evropských zdrojů tohoto prvku.