Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Zahájení provozu nového přístroje "Biofeedback" ve škole Jistota

V Jistotě teď mohou léčit deprese u dětí, díky novému přístroji

Prostějov – Unikátní přístroj na principu elektroencefa­lografu, tak zvaný biofeedback, oficiálně zahájil svůj provoz na Mateřské, základní a střední škole Jistota, zaměřené na vzdělávání handicapovaných dětí. Finanční prostředky k zakoupení nákladného přístroje získala škola z nadace fondu Agel.

Agar v duchcovské nemocnici. Za přitulení dostává mlsky.

Mostecký pes Agar léčí svojí přítomností. Za přitulení dostane mlsku

Most, Duchcov - Devítiletý pejsek Agar je něco jako lékař. Lidi lečí svojí přítomností a teplem, které jim předává. Radost dělá jak pacientům v nemocnicích, tak i postiženým dětem v ústavech. Canisterapii, tedy léčebný kontakt psa a člověka, využívají pro své pacienty i v duchcovské městské nemocnici. Několikrát za měsíc tam zajíždí s pejskem Radka Fenclová z Mostu.

Agar v duchcovské nemocnici. Za přitulení dostává mlsky.

Agar léčí svojí přítomností. Za přitulení dostane mlsku

Duchcov - 9letý pejsek Agar je něco jako lékař. Lidi lečí svojí přítomností a teplem, které jim předává. Radost dělá jak pacientům v nemocnicích, tak i postiženým dětem v ústavech. Canisterapii, tedy léčebný kontakt psa a člověka, využívají pro své pacienty i v duchcovské městské nemocnici. Několikrát za měsíc tam zajíždí s pejskem Radka Fenclová z Mostu.

Ilustrační foto.

Hluk podle německých vědců škodí zdraví méně, než se zdálo

Soustavný hluk z dopravy má menší vliv na lidské zdraví, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze studie německých vědců, kterou citovala agentura DPA. Dopravní hluk sice podle ní zvyšuje riziko vzniku depresí a srdeční slabosti, naopak na krevní tlak prý ale vliv nemá.

Ilustrační foto

Pátrání po pacientovi z Bohnic trvalo jen krátce

Praha - Jen krátce trvalo pátrání po psychiatrickém pacientovi označovaném jako nebezpečný pro okolí, kterého od pátečního odpoledne postrádali v bohnické léčebně. Pátrání, které se vedle Prahy více zaměřilo také na Kladno, k němuž má muž vazby a předpokládalo se, že byt tam mohl odcestovat, mohla pražská policie ukončit již v noci na sobotu.

Ilustrační foto

S podzimem přichází kromě rým a chřipek i alergie

Rýmy, chřipky, deprese. Klasická podzimní onemocnění. Ale na co se často zapomíná, jsou podzimní alergie. Ty si většinou spojíme s jarním obdobím a alergií na pyl. Stejně závažné a nepříjemné ale mohou být také alergie na plísně a roztoče, které se projevují především nyní na podzim.

Ilustrační foto

S podzimem přichází kromě rým a chřipek i alergie

Zlínský kraj – Rýmy, chřipky, deprese. Klasická podzimní onemocnění. Ale na co se často zapomíná, jsou podzimní alergie. Ty si většinou spojíme s jarním obdobím a alergií na pyl. Stejně závažné a nepříjemné ale mohou být také alergie na plísně a roztoče, které se projevují především nyní na podzim.

Psychiatrička Lucia Vašková.

Psychiatrička Vašková: Duševní nemoci nejsou strašák, dají se léčit

Lidí s duševním onemocněním přibývá, stigma spojené s psychiatrickým onemocněním ovšem ze společnosti mizí pomalu. Duševní choroby se přitom dají léčit, stejně jako fyzické. Jak lidé vnímají psychiatrickou léčbu jsme se bavili s Luciou Vaškovou, vedoucí dětské psychiatrie Institutu neuropsychiatrické péče.

Psychiatrička Lucia Vašková.

Psychiatrička Vašková: Duševní nemoci nejsou strašák, dají se léčit

Praha /ROZHOVOR/ - Lidí s duševním onemocněním přibývá, stigma spojené s psychiatrickým onemocněním ovšem ze společnosti mizí pomalu. Duševní choroby se přitom dají léčit, stejně jako fyzické. Jak lidé vnímají psychiatrickou léčbu jsme se bavili s Luciou Vaškovou, vedoucí dětské psychiatrie Institutu neuropsychiatrické péče.

Stanislav Motl na besedě v Jesenici

Chtěl jsem poznat hodně lidí a ohmatat si život.

Jesenice – Stanislav Motl při besedě Apoštolové temných sil, kterou uspořádal Muzejní spolek Jesenice ve spolupráci s městským úřadem, pohovořil o temných silách, o okultních vědách využívaných nacisty.

Ilustrační foto

Desetina seniorů v pražských domovech důchodců trpěla podvýživou

Praha - Desetina seniorů v pražských domovech důchodců trpěla podvýživou. Vyplývá to z průzkumu ministerstva zdravotnictví provedeném na více než 800 lidech v letech 2008 až 2011, který cituje Zpráva o zdraví obyvatel hlavního města Prahy. V Praze žilo ke konci roku 2013 přes 225 tisíc seniorů, to je téměř pětina obyvatel metropole.

Ilustrační foto

Reakce na placebo umožní lépe pochopit deprese

Jak může placebo efekt ovlivňovat léčbu deprese? Nová studie publikovaná v časopise JAMA Psychiatry ukazuje, že citlivost depresivní osoby na placebo určuje její reakci na léčbu antidepresivy, píše francouzský deník Le Monde.

Bohumil Klepl a Eva Holubová

Talk-show Evy Holubové a Bohumila Klepla

Zábavnou talk-show z cyklu Hvězdy, jak je neznáte, v níž moderátor Václav Kosík představí Evu Holubovou a Bohumila Klepla, připravila na pátek 30. října dramaturgie Domu kultury města Ostravy. Diváci se mohou přímo z hlediště zapojit svými dotazy.

Úsměvy roku 2014

Předstírání úsměvu nestačí

Tábor - Smích prodlužuje život, traduje se. Podle klinického psychologa Jana Veselého je přesnější, že jím předejdete špatným náladám, které mají negativní vliv na vaše zdraví. V každém případě je smích žádoucí.

Martin Kavka

Letní posila z Plzně Martin Kavka: Odměna bude odvislá od výše vítězství

Zlín – /ROZHOVOR/ Čekání házenkářů Zlína na první body třetí sezony po návratu mezi elitou pokračuje. Po čtyřech porážkách předposlední celek extraligy se pokusí o překvapení na úkor mistra, který v neděli od 17 hodin přijede do Baťova města. Duel přitom bude pikantní pro největší letní posilu Martina Kavku, který přišel právě z Plzně.

Ilustrační foto.

Téměř každá druhá dívka trpí psychickými problémy

Podle průzkumu britské asociace Girlguiding trpí mnoho dívek a mladých žen nějakými psychickými problémy. A ještě mnohem více jich nemá informace o psychických poruchách a možnostech jejich léčby. Píše o tom francouzský list Le Figaro.

Libyjská ropný tanker 18. září zachránil skupinu migrantů u pobřeží Tripolisu. Nejméně sedm lidí se utopilo včetně dítěte.

Odborníci: Tři čtvrtiny běženců trpí psychickými problémy

Berlín – Téměř tři čtvrtiny běženců přicházejících do Německa trpí psychickými problémy kvůli událostem, které prožili v zemi původu a na útěku. Podle Spolkové komory psychoterapeutů (BPtK) přitom mohou uprchlíci jen zřídka podstoupit odborné vyšetření, protože psychoterapie nepatří mezi lékařskou péči, na kterou mají po příchodu do země nárok.

Ilustrační foto

Spíme špatně. Dohánění přes den nefunguje

Podřimování u televize, noční návštěvy ledničky a pak vyluzování zvuků podobných motorové pile. Zdánlivě nesouvisející jevy ohrožují náš kvalitní spánek stále častěji. Podle odborníků se s krátkodobou poruchou spánku ve svém životě setkal každý. Je však alarmující, že zhruba čtyřicet procent populace trpí chronickými problémy dlouhodobě.

Zelená lékárna nabízí své produkty na farmářském trhu u OC Forum každý čtvrtek.

Bylinky Zelené lékárny pomohou

Ústí nad Labem Stálé místo na farmářském trhu u obchodního centra Forum má stánek Zelené lékárny. Lidé si k němu zvykli chodit pro radu i pomoc.

Ilustrační fotografie.

Zapila léky alkoholem a plakala u kolejí

Hradec Králové - Krátce po jedné hodině v noci vyrážela hlídka městských strážníků k vysokoškolským kolejím. Na zemi tam měla ležet plačící žena.

Ilustrační fotografie.

Zapila léky alkoholem a plakala u kolejí

Hradec Králové - Krátce po jedné hodině v noci vyrážela hlídka městských strážníků k vysokoškolským kolejím. Na zemi tam měla ležet plačící žena.

Ilustrační foto

Spíme špatně. Dohánění přes den nefunguje

Praha /INFOGRAFIKA/ – Podřimování u televize, noční návštěvy ledničky a pak vyluzování zvuků podobných motorové pile. Zdánlivě nesouvisející jevy ohrožují náš kvalitní spánek stále častěji. Podle odborníků se s krátkodobou poruchou spánku ve svém životě setkal každý. Je však alarmující, že zhruba čtyřicet procent populace trpí chronickými problémy dlouhodobě.

Britská zpěvačka a skladatelka Marianne Faithfullová.

Marianne Faithfullová zazpívá 29. října v Divadle Archa v Praze

Praha - Legendární britská zpěvačka a skladatelka Marianne Faithfullová zazpívá ve čtvrtek 29. října i v pražském Divadle Archa. Nestárnoucí múza řady rockerů včetně Rolling Stones, která má za sebou divoká léta s drogami, depresemi i pokusy o sebevraždu, v Praze vystoupí v rámci svého 50th Anniversary World Tour. Za pořadatele o tom informovala Pavlína Svatoňová.

Zlínský hokejový klub se před zápasem 2. kola extraligy se Spartou Praha oficiálně společně s fanoušky rozloučil se svými hvězdami, které v létě ukončily hráčskou kariéru – Jaroslavem Balaštíkem, Petrem Leškou a exkapitánem Petrem Čajánkem.

Po roce návrat zpět do deprese. Ševce přejela i Sparta

Zlín – Nejdřív to byla velkolepá rozlučka s legendami, pak jako by se zimní stadion Luďka Čajky vrátil o rok zpátky. Do časů smutku a deprese. Pak nastal záblesk euforie, která měla trvání šesti minut. Sparta neměla se svátečním večerem zlínského hokeje sebemenší slitování.

Britská zpěvačka a skladatelka Marianne Faithfullová.

Marianne Faithfullová zazpívá 29. října v Divadle Archa v Praze

Praha - Legendární britská zpěvačka a skladatelka Marianne Faithfullová zazpívá 29. října i v pražském Divadle Archa. Nestárnoucí múza řady rockerů včetně Rolling Stones, která má za sebou divoká léta s drogami, depresemi i pokusy o sebevraždu, v Praze vystoupí v rámci svého 50th Anniversary World Tour. Za pořadatele o tom informovala Pavlína Svatoňová.

Fotbalisté Horní Bečvy B (červené dresy) momentálně vedou tabulku vsetínské IV. třídy.

Pavel Tvrdoň z Choryně zažil víkend snů

Valašsko – Turbulentní týden zažili fotbalisté Polic. Zatímco před týdnem se nacházeli v euforii po neskutečně vyhraném utkání v Liptále, tentokrát na ně padla pro změnu deprese z další domácí porážky. Pro tři body si do Polic v neděli odpoledne přijela Mikulůvka. Víkend snů zažil Pavel Tvrdoň. Hráč Choryně v sobotu za áčko v okresním přeboru dal dvě branky do sítě Huslenek a v neděli za béčko přidal dokonce hattrick.

Ilustrační foto

Myslivcova střelba se vrací k soudu. Doplatil na ni tramp i jeho kamarád

Brno, Vyškov – Okresní soud ve Vyškově znovu řeší případ myslivce Miroslava Kociána, jenž u Račic na Vyškovsku omylem zastřelil muže nocujícího na poli. Nové projednání nařídil Nejvyšší soud. Sporným bodem rozsudku není usmrcení trampa, ale psychická újma druhého nocležníka, u kterého šok z kamarádovy smrti vyvolal deprese a další vážné duševní potíže.

Ilustrační foto

Úzkostné stavy jsou častější

Region - Obsedantně kompulzivní porucha, nespavost, deprese nebo schizofrenie. Duševních onemocnění, se kterými psychologové a psychiatři pacientům pomáhají, je celá řada. Podle některých odborníků pacientů s určitými nemocemi přibývá.

Ilustrační foto

Studie: Bipolární porucha je možná cenou za inteligenci

Závažné poruchy nálady, jako je bipolární porucha, mohou být cenou, kterou lidé platí za inteligenci a tvůrčí schopnosti. Vyplývá to z nového výzkumu, který spojil vysoké IQ v dětství se zvýšeným rizikem manických bipolárních stavů v pozdějším životě, napsal britský list The Guardian.

Krajinná záhada.

Ve stráni nad borovským potokem je zlom

Stříbrné Hory - Mezi obcemi Žižkovo Pole a Stříbrné Hory je ve stráni nad Borovským potokem výrazný zlom, který nezpůsobila příroda, ale spíše člověk.