Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Deprese. Ilustrační snímek

Třikrát větší riziko sebevražd. Na podzim může být ještě hůř, varují odborníci

Duševní zdraví Čechů se během koronaviru zhoršilo. Výskyt duševních onemocnění stoupl z 20 na 30 procent. Nejvíce přibylo lidí se sebevražednými myšlenkami a depresemi, konkrétně třikrát tolik. Vyšší je i frekvence tzv. binge drinking, pití velkého množství alkoholu při jedné příležitosti. Vyplývá to ze studie Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ).  

MFK Karviná - FK Teplice 3:0

Další důležitý zápas Teplic. Přiblíží se záchraně, nebo spadnou do deprese?

Tepličtí fotbalisté se už ve svém prvním utkání nadstavbové části nejvyšší fotbalové soutěže můžou výrazně přiblížit záchraně. Pokud v sobotu porazí na Stínadlech barážovou pozici okupující Karvinou, získají na ni čtyři kola před koncem soutěže osmibodový náskok. V případě porážky si ale zadělají na velké problémy. Pro oba celky velmi zásadní zápas startuje v 15.30 hodin.

Depresi může odstartovat i velká změna v životě.

Deprese se nesmí podceňovat. Může ji způsobit i velká změna v životě

Když se 25letá Eliška Ž. přestěhovala z malého města na Moravě do Prahy, kde si našla lukrativní práci, tušila, že její přechod bude stresující. Ale na práci v bance se těšila a našla si pěkný byt společně s kamarádkou ze střední školy, která už v hlavním městě chvíli žila.

Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Nespavost, únava, ztráta radosti. Kdy už by člověk měl vyhledat psychiatra?

Něco podobného, jako je koronavirová epidemie, většina z nás nikdy nezažila. U některých to může způsobit takové deprese, že budou muset vyhledat odborníka. Případná léčba ovšem může otevřít nové životní možnosti, připomíná Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Aromaterapie. Ilustrační snímek

Jak na stres, deprese i další problémy? Uzdravit se lze i vůní

Vůně nás provázejí od dětství. Vnímáme je čichem, chutí i hmatem. Mohou nám být příjemné, některé jsou nelibé. Pomáhají s orientací v okolním světě. Používaly se k vykuřování obydlí a k uzdravování, pro lepší náladu i ke svádění. Co nám mohou dát dnes?  

Ilustrační foto

Webinář poradí jak na deprese

Deprese a negativní emoce mohou i přes krásné jarní počasí člověka přepadnout nejen v době karantény. Rodinné centrum Poděbrady nabízí zdarma další z webinářů certifikované koučky Jany Šneeweisové, které pomáhají ženám v současné vypjaté době. Tentokrát bude tématem Jak nepropadat pocitům deprese a jak se umět bránit negativním emocím, jak zjistit jejich příčinu. 

Ilustrační snímek

Jsou způsoby, jak se vyhnout domácí ponorce v době karantény, říká psycholožka

Když občas říkáme, že bychom rádi trávili více času se svými blízkými, ani si nevzpomeneme, že nahlas vyslovená přání by se nám mohla splnit. A je to tu! Teď sedíme doma se svými rodinami a snažíme se ubránit nejen koronaviru, ale také ponorkové nemoci, nudě, úzkostem a v horším případě depresi. O tom, jak se s nezvyklou situací popasovat, jsme hovořili s doktorkou Galinou Jarolímkovou z Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4.

Ilustrační foto

Spisovatelka Harasimová promluví v Ratíškovicích o depresi

Ratíškovice – Besedu se spisovatelkou Markétou Harasimovou s názvem Uteč své depresi ve středu uspořádají v Ratíškovicích. Harasimová s depresemi bojovala a bude mluvit i o tom, jak je lze překonat. Akce je určena nejen lidem, kteří deprese znají, ale i těm, kdo je nechápou.

Ilustrační foto.

Školy nedostatečně podporují nadané děti

„Nadané děti trpí. V lepším případě může být jejich potenciál zmařen navěky, v horším případě přecházejí do depresí. Nikdo jim nerozumí, nikdo je nechápe, nikdo je nerozvíjí,“ říká ředitel projektu Svět vzdělání, který podporuje nadané děti, Tomáš Blumenstein.

Radkin Honzák

Ve zkratce: Přednáška Radkina Honzáka

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Známý psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog Radkin Honzák má ve středu od 17 hodin v Novopackých sklepích přednášku o střevním mikrobiomu. Mění náš pohled na léčbu cukrovky, deprese i mnoho dalších nemocí.

Ilustrační snímek

Letní čas? Lidem škodí, přesto by ho měli radši

Poruchy metabolismu a na ně navazující obezita a cukrovka i vyšší výskyt karcinomu prsu a tlustého střeva. A poruchy spánku i jimi vyvolané deprese. To jsou jen některé z obtíží, které podle odborníků u citlivějších jedinců může nastartovat každoroční změna na letní čas. Doporučují jej proto zrušit.

Ilustrační snímek

Letní čas? Lidem škodí, přesto by ho měli radši

/ANKETA/ Poruchy metabolismu a na ně navazující obezita a cukrovka i vyšší výskyt karcinomu prsu a tlustého střeva. A poruchy spánku i jimi vyvolané deprese. To jsou jen některé z obtíží, které podle odborníků u citlivějších jedinců může nastartovat každoroční změna na letní čas. Doporučují jej proto zrušit.

Třetí ročník Daialogfestu bavil návštěvníky vyškovského zámeckého parku.

Smíchem proti depresím. Vyškované se bavili na festivalu neziskových organizací

Vyškov /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Spalující slunce se opírá do návštěvníků DialogFestu ve vyškovské zámecké zahradě. Někteří se před horkými teplotami schovávají pod korunami stromů, jiní se osvěžují vodou z místní kašny. Motto festivalu Smíchem proti depresím, aneb neberme se tolik vážně přilákalo lidi všech věkových kategorií. Poslední prázdninovou sobotu se všichni chtějí bavit.  

Martin Hašek mladší

Dvougólový střelec Martin Hašek: Přehnaná euforie ani deprese nikam nevedou

/ROZHOVOR/ Vítězství Sparty (2:0) nad ostravským Baníkem zařídil dvěma přesnými zásahy v první půli záložník Martin Hašek. A nechybělo mnoho a syn současného trenéra Bohemians si mohl připsat hattrick. „Moc gólů nedávám, takže jsem hodně vděčný i za ty dva,“ usmíval se po zápase mezi novináři.

Martin Hašek mladší

Dvougólový střelec Martin Hašek: Přehnaná euforie ani deprese nikam nevedou

/ROZHOVOR/ Vítězství Sparty (2:0) nad ostravským Baníkem zařídil dvěma přesnými zásahy v první půli záložník Martin Hašek. A nechybělo mnoho a syn současného trenéra Bohemians si mohl připsat hattrick. „Moc gólů nedávám, takže jsem hodně vděčný i za ty dva,“ usmíval se po zápase mezi novináři.

Petra Tenorová

Herečka Petra Tenorová: Když kamarádkám bylo třicet, plakaly a měly deprese

Herečku Petru Tenorovou (30) nyní vídáme v roli Ivy Sladké v sobotních reprízách původního seriálu Cukrárna, která pro ni byla první větší příležitostí. Magazínu TV Mini se tahle sympatická tmavovláska mimo jiné svěřila, že chtěla být herečkou od dětství a navíc se jí splnilo hrát princezny.

Sociální síť Facebook - Ilustrační foto

Práce moderátora Facebooku? Stres, tlak a katastrofální podmínky

Nekonečný přísun videí zobrazujících násilí na lidech i na zvířatech, katastrofální pracovní podmínky i trvalý tlak ze strany nadřízených. S tím vším se podle reportáže webu The Verge potýkají pracovníci amerických center pro odstraňování zakázaného obsahu z facebooku. Náplň práce se zjevně podepisuje na psychice "moderátorů", u kterých se objevují deprese nebo post-traumatická stresová porucha (PTSD).

Ilustrační snímek.

Přepadne je obava ze smrti. Lidí s depresemi přibývá, sebevraždám brání aplikace

Jižní Morava – Bojí se že onemocní a zemře. Když mladíka přepadne úzkost, myslí na smrt ve dne v noci. „Hodně mi pomáhá, když si řeknu nebo napíšu, že je to jen v hlavě, že neumřu. Musím ale brát léky,“ svěřil se muž, který si přeje zůstat v anonymitě. Není jediný s podobnými problémy. Afektivní poruchy neboli problémy s výkyvy nálady trápí stále více Jihomoravanů. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických statistik vzrostl počet nemocných mezi roky 2016 a 2017 téměř o tisíc.

Deprese je u dětí obzvláště nebezpečná.

Na smrt myslí neustále. Lidí s depresemi přibývá, sebevraždám brání aplikace

Bojí se, že onemocní a zemře. Když mladíka přepadne úzkost, myslí na smrt ve dne v noci. „Hodně mi pomáhá, když si řeknu nebo napíšu, že je to jen v hlavě, že neumřu. Musím ale brát léky,“ svěřil se muž, který si přeje zůstat v anonymitě. Není jediný s podobnými problémy. Afektivní poruchy, neboli problémy s výkyvy nálady, trápí stále více Jihomoravanů. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických statistik vzrostl počet nemocných mezi roky 2016 a 2017 téměř o tisíc.

Marihuana. Ilustrační foto.

ČERNÁ A BÍLÁ: Má být marihuana legální?

/ANKETA/ Pirátský návrh zákona o legalizaci konopí je ve sněmovně a má slušnou naději na to, že bude projednáván. Tato otázka však napříč společností stále vyvolává bouřlivé diskuze. Zastánci legalizace například hovoří o tom, že marihuana je méně škodlivá než alkohol a její léčivé účinky vědecky dokázány. Lidé, kteří se však k léku na předpis nedostanou a rostliny si sami pěstují, jsou popotahováni úřady. Odpůrci naopak tvrdí, že její účinky lze nahradit jinými léky. Navíc jde o lehkou drogu, která zvyšuje sklony k depresím.

Bílina - Postoloprty (v pruhovaném) 7:0

FOTO: Bílinu víc než slabé Postoloprty trápilo vedro

Bílina – Do Bíliny v sobotu dorazily Postoloprty, které už jsou delší dobu smířené se sestupem do B třídy. Jejich deprese vyvrcholila v minulém kole, kdy padly s Kryry, pro které to bylo vůbec první vítězství této sezony. Bílinští naopak překvapili ve Spořicích a stále živí naději na postup.

Bílina - Postoloprty (v pruhovaném) 7:0

FOTO: Bílinu víc než slabé Postoloprty trápilo vedro

Bílina – Do Bíliny v sobotu dorazily Postoloprty, které už jsou delší dobu smířené se sestupem do B třídy. Jejich deprese vyvrcholila v minulém kole, kdy padly s Kryry, pro které to bylo vůbec první vítězství této sezony. Bílinští naopak překvapili ve Spořicích a stále živí naději na postup.

Léky

V krabičce antidepresiv může být lék na žaludek, varoval ústav

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyzval pacienty, kteří užívají lék na depresi Citalec, aby zkontrolovali obsah balení. U tohoto léku se může vyskytnout závada v jakosti, kterou představuje možná záměna blistrů uvnitř krabičky. Záměna podle ústavu neohrožuje zdraví, může však snížit účinnost léčby.   

Ilustrační foto

Zákeřné energy drinky. U školáků mohou vyvolat zdravotní potíže i agresivitu

/INFOGRAFIKA/ Zhruba každý desátý školák od 13 do 15 let patří k pravidelným konzumentům energetických nápojů, jež obsahují kofein a velké množství cukru. Přílišná konzumace jim může přinášet zdravotní rizika jako zvýšený krevní tlak, srdeční příhody či arytmie, změny chování, agresivitu či deprese.

Ilustrační foto

Z trhu zmizel další lék: bez pomoci se ocitli lidé s depresí

Pro tisíce lidí je to doslova nenahraditelný lék. Tlumí totiž smutky a poruchy pozornosti, současně ale nepotlačuje touhu po sexu ani nepřidává kila navíc. Antidepresivum Wellbutrin proto v Česku polyká několik tisíc lidí. Nebo spíš ještě donedávna polykalo.

Ilustrační foto

Světové ekonomické fórum zanalyzuje rizika pro svět: klima i bolest duše

Tento týden se v Davosu scházejí politické a ekonomické špičky. Budou se zabývat i závěry ročenky analyzující globální rizika, kterou vydává Světové ekonomické fórum (WEF). „Náš svět je roztříštěn rostoucím soutěžením mezi zeměmi a hlubokými sociálními propastmi,“ prohlásil zakladatel WEF Klaus Schwaub.