Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Hustopečská spisovatelka Markéta Harasimová.

Mrazivé hry? Plné emocí, říká Harasimová o nové knize. Zaměřuje se na stalking

Hustopeče – Pod jejíma rukama vzniklo již jedenáct různých příběhů. Příběhů, které vtiskla do knih. Téma pro dvanáctou v pořadí si ji našlo samo. Spisovatelka Markéta Harasimová z Hustopečí se tentokrát zaměřila na problematiku stalkingu (sledování a nechtěné kontaktování osoby - pozn. red.) a dotýká se částečně i depresí.

Filip Stoklasa posílil Stadion před koncem základní části.

Litoměřice mají potenciál, tvrdí Stoklasa

Litoměřice. Před koncem letošní sezony po odchodu některých zkušených hráčů přišel do týmu kališníků urostlý útočník Filip Stoklasa, který působil v Dukle Jihlava. Filip se uvedl v litoměřickém dresu na výbornou. Ve čtyřech zápasech vstřelil tři branky.

Michal Miovský.

Ženy závislé na alkoholu už dnes nechtějí svůj problém skrývat

Praha /ROZHOVOR/ - Stoupající závislost na alkoholu u žen je v poslední době velmi diskutovaným tématem. Čím dál více se ale zvyšuje také počet těch, které se rozhodnou problém řešit a vyhledat odbornou pomoc. Skutečnost, že ženy alkoholičky už nechtějí svou závislost tajit, potvrzuje také profesor a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Michal Miovský.

Princezna Diana na archivním snímku.

William a Harry chystají sochu své matky k výročí její smrti

Britští princové William a Harry zadali výrobu sochy zobrazující jejich matku princeznu Dianu. Rozhodli se tak u příležitosti 20. výročí její tragické smrti při autonehodě v Paříži. Socha bude umístěna na veřejně přístupném místě u Kensingtonského paláce, kde oblíbená princezna bydlela, uvedla stanice BBC.

Ilustrační foto

Studentka vysoudila přes milion dolarů za to, že ji učitelka nepustila na WC

San Diego - Bývalá studentka střední školy v San Diegu v Kalifornii vysoudila od školských úřadů 1,25 milionu dolarů (asi 31,6 milionu Kč) za to, že ji učitelka nedovolila odskočit si na toaletu, ale přiměla žákyni ulevit si do kbelíku. O verdiktu informovala místní, celostátní i zahraniční média, včetně webu britské stanice BBC.

Michael Jackson

Jacksona zavraždili, míní dcera. Loni „vydělal“ rekordní sumu

O některých umělcích se traduje, že se proslavili až po smrti. Michael Jackson si na nedostatek pozornosti za svého života nemohl stěžovat… Přesto je rok 2016 co se týče zisků jeho nejúspěšnější vůbec. Král popu loni posmrtně vydělal sedmkrát více než v roce 2015 a třikrát víc než rok po smrti, tedy v roce 2010.

spánek

Spánek ovlivňuje myšlení i kvalitu života

Dostatečně dlouhý spánek je klíčový pro udržení dobrého zdraví. Odborné studie naznačují, že to platí především u dospívajících, u kterých se nedostatek spánku projevuje sníženou výkonností.

Ilustrační foto

Drama u nadjezdu v Nymburce: sebevrah chtěl skočit pod vlak

Nymburk - Bylo úterní ráno kolem půl osmé. Právě v tu dobu se pod nymburským železničním nadjezdem pohyboval v kolejišti muž. Pouze díky všímavosti a pohotovosti třiadvacetiletého drážního hasiče a následnému zásahu policistů a záchranky je tento pětatřicetiletý člověk stále mezi živými.

Písničkář Marek Borský

Slyšeli jste nové album Marka Borského? Ironická deska Ega z lega je online

Nová Role - Původem novorolský písničkář Marek Borský vystupuje již několik let se svým svérázným folkem říznutým blues. Vše si nahrává a skládá sám a za sebou má desítky koncertů, ulítlé videoklipy na youtube a už čtyři alba. A právě o tom posledním se písničkář rozvyprávěl pro Deník.

film Šíleně šťastná

FILMOVÝ KLUB: Šíleně šťastná

/POZVÁNKA/ Přátelství mezi ženami je ve filmech poněkud opomíjeno (a ponechme stranou otázku jeho reálné existence). Nicméně Opavský filmový klub nabídne na toto téma zajímavý italský snímek Šíleně šťastná.

S poměrně velkou dávkou nadsázky zobrazuje hra Kuřačky a spasitelky autorky Anny Saavedry, kterou nastudovali vyškovští divadelníci, současné mezilidské vztahy.

Kuřačky a spasitelky: po smíchu má přijít deprese

Vyškov /REPORTÁŽ/ – O ději moc mluvit nejde. Ten postavy jen komentují a paralelně se odehrává úplně jinde. Tak charakterizuje režisér Tomáš Dorazil Tři sestry Antona Pavloviče Čechova, potažmo Kuřačky a spasitelky současné česko-chilské autorky Anny Saavedry. Právě toto její drama vycházející s Čechovovy předlohy, které s velkou mírou nadsázky glosuje současné mezilidské vztahy, vyškovští divadelníci nastudovali pro letošní sezonu a právě se odehrává na prknech vyškovského Sokolského domu.

Ilustrační foto

VIDEO: Chlapec ve škole v Mexiku postřelil čtyři lidi, pak se zabil

Monterrey (Mexiko) - Tři studenti a učitelka byli vážně zraněni při střelbě ve škole v severním Mexiku, kde na spolužáky začal pálit jeden ze studentů. Patnáctiletý mladík se poté střelil do hlavy a zemřel. Motiv střelce, který byl v péči školního psychologa kvůli depresím, úřady zjišťují, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Jaké potíže způsobuje lidem hluk?

Praha - Lékařské studie dokazují, že hluk má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Přinášíme příklady, co všechno může hluk způsobit.

Kevin Ware.

Ware opustil mmcité. Vrací se do USA kvůli závažné nemoci v rodině

Brno – Vhodná doba pro rodinné problémy bohužel neexistuje a život se neohlíží na to, v jaké fázi je zrovna basketbalová sezona. Těmito slovy začala zpráva basketbalového klubu mmcité, která oznámila návrat Kevina Warea domů, do Spojených států amerických. „V tuto chvíli se rodina vyrovnává s vážnou nemocí blízkého. Omlouvám se celému brněnskému klubu, že ho musím opustit v polovině sezony. Přijali mě tady s otevřenou náručí. Teď mě rodina potřebuje nejvíc," prohlásil Ware.

Hodonínští futsalisté budou i po vánočních svátcích spoléhat na výkony šikovného mladíka Bohumíra Doubravského.

Tango chce utnout sérii šesti porážek doma proti Plzni

Hodonín – Vánoční přestávka jim přišla náramně vhod. Hodonínským futsalistům totiž druhá polovina podzimní části vůbec nevyšla. Depresi z výsledků a výkonů prohloubily zbytečné ztráty s Třincem a v České Lípě, kde Tango padlo 1:3. Slovácký celek po šesti porážkách v řadě kleslo až na desáté místo tabulky. Od sestupujících pozic ho dělí pouhý bod.

Ilustrační foto.

Češi více vyhledávají pomoc psychiatrů, roste spotřeba antidepresiv

Praha - Dodávky antidepresiv na tuzemský trh se od roku 2000 téměř ztrojnásobily. Vyplývá to z dat, které poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle odborníků to souvisí s tím, že lidé více vyhledávají pomoc psychiatrů. Vliv mají také snižující se dodávky léků na úzkostné stavy. Část pacientů, která v minulosti užívala léky na úzkosti, je dnes léčena antidepresivy. Podle místopředsedy České psychiatrické společností Martina Hollého by bylo možné snížit počet pacientů léčených antidepresivy, pokud by v Česku byla dostupnější psychoterapeutická péče.

Monika Lafatová ručně vyrábí barevné doplňky, čepice, šátky nebo originální tašky.

Studentka poráží nepříjemné nálady barvami

Ústí n. L. - Studentku ústecké univerzity Moniku Lafatovou trápí od dětství nepříjemné deprese. Zbavit se jich je velice obtížné. Mladá studentka se ovšem proti nim rozhodla bojovat tvůrčí činností. Od mala se věnuje šití a malování, a tak teď ve svém volném čase ručně vyrábí barevné doplňky, čepice, šátky nebo originální tašky. Věci následně prodává přes internet.

Hodonínští futsalisté doma podlehli Třinci 3:4. Tango z herní a výsledkové mizérie nedostal ani mladý útočník Bohumír Doubravský (na snímku v bílém dresu).

Tango srazila s Třincem chyba Veselovského. Prohrálo popáté v řadě

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Bojovali, dřeli, měli spoustu vyložených šancí, jenže bodové odměny se futsalisté Hodonína znovu nedočkali. Tango nezvládlo další důležitý duel, v nedělní předehrávce 17. kola Chance ligy podlehlo Třinci 3:4 a připsalo si pátou porážku v řadě.

Jirka a Hanka se hádají kvůli úklidu.

Svou duši léčí divadlem. Představení je osobní zpovědí

Plzeň – Hanka čte trochu tišeji ze zápisků: „Hra o čas se mi vždycky projevila, když se projevila moje nemoc, a to ve směru depresivním i manickém. Jednou jsem se ocitla na samém konci sil a snědla jsem léky. Mé pocity byly hrozné. Myslela jsem si, že jsem k ničemu a že nemohu žít. Jela jsem do lesa, kde jsem chtěla zemřít, ale nakonec jsem po zkonzumování léků jela domů a tam vše řekla. Rodiče mě odvedli k lékařce a později do léčebny." Všichni v místnosti zaraženě mlčí, je rozpačité ticho.

  PREVENCI nepodcenili ani mladí lidé, kteří se vrhli do poznávání svého těla.

Máte strach z lékařů? Neváhejte a jděte na preventivní vyšetření

Ostrov - Jedinečnou šanci informovat se o svém zdravotním stavu a konzultovat své potíže s odborníky využili včera děti i dospělí v ostrovské nemocnici. Kromě kontroly civilizačních chorob se v nemocnici lidé mohli seznámit i s problémem úzce spjatým s 21. stoletím. S depresí.

Deprese má řešení, zázračná pilulka na ní ale není.

Zbavit se deprese je těžké, zázračná pilulka neexistuje.

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Depresivních lidí přibývá. Touto psychickou nemocí trpí každý desátý Čech. Není dobré silný dlouhodobý smutek podceňovat, i když ho v některých případech můžeme překonat sami s pomocí rodiny či přátel. Nebezpečí, že může deprese skončit sebevraždou, je reálné.

Andrea Chrastinská ze třídy ZA I.A během ceremonie.

Budoucí zdravotníci přísahali také na lebku

V tělocvičně SZŠ v Mariánských Horách se včera pila minerálka (nepoužitými) močovými cévkami z emitek, lovily umělé zuby ze slizké sklenice, skládaly lidské orgány do figuríny, motaly obvazy okolo spolužáků. Až poté přijali čtvrťáci nové spolužáky do řad středoškoláků.

Hynek Zohorna.

Zabojuju o sestavu, hlásí navrátilec Zohorna

Brno – Má jasnou motivaci zlepšit výkonnost. Útočník hokejové Komety Hynek Zohorna se opět připojil k brněnskému týmu a v úterý si zahraje proti Pardubicím, kde měsíc hostoval. Do posledních dvou duelů však nezasáhl. „Raději to nechci hodnotit. Jsem rád, že si proti Pardubicím zahraju. Nevadí mi, že los takto vyšel. Těším se," hlásí šestadvacetiletý forvard.

Ilustrační foto.

Japonskou firmu vyšetřují kvůli podezření na úmrtí z přepracování

Tokio (Japonsko) - Kanceláře největší japonské reklamní agentury Dentsu se dnes časně ráno staly terčem razií vládních vyšetřovatelů. Důvodem je podezření, že někteří pracovníci jsou nuceni k práci přesčas, která prý vedla k úmrtí čtyřiadvacetileté zaměstnankyně podniku. Japonské ministerstvo práce případ označilo za tzv. karoši, neboli smrt z přepracování.

Útočník Martin Chovanec (na snímku) zaznamenal čestný úspěch sudoměřických hokejbalistů v Praze, kde slovácký celek prohrál s domácím Kert Parkem 1:12.

Ostudný výprask. Sudoměřice dostaly s Kert Parkem dvanáct branek

Sudoměřice – Na tuhle dardu jen tak nezapomenou. Sudoměřičtí hokejbalisté schytali v extralize těžký výprask. Slovácký celek inkasoval v Praze neuvěřitelných dvanáct branek a po ostudném výkonu s domácím Kert Parkem prohrál 1:12. Čestný úspěch zdevastovaného hostujícího týmu zaznamenal ve 32. minutě Martin Chovanec.

Ilustrační foto

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.

Ilustrační foto.

Boj s papírováním v ordinacích si nezadá s filmovými básníky

České Budějovice Desítky pacientů s nejrůznějšími neduhy, preventivní prohlídky, návštěvy u nemocných, ale také hory formulářů zvládají ve svých ordinacích praktičtí lékaři. Podle MUDr. Věry Bouškové, českobudějovické lékařky a předsedkyně Jihočeského krajského výboru Sdružení praktických lékařů ČR, se situace v leckdy podobá patáliím, kterým se už léta smějeme v případě filmových básníků.

Alice Masaryková

Před 50 lety zemřela v USA Alice Masaryková

Praha - Před 50 lety, 5. listopadu 1966, zemřela v USA prvorozená dcera prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, socioložka a osvětová a humanitární pracovnice Alice Masaryková. Byla přísnou, mravnou ženou, často zmítanou náladami a depresemi.

Tyson Fury.

Furyho prý ničí deprese, není schopný dojít ani k antidopingu

Londýn - Projednání dopingového případu bývalého boxerského mistra světa Tysona Furyho před britskou antidopingovou agenturou (UKAD) bylo odloženo na neurčito. Podle původního plánu se měl osmadvacetiletý Brit dostavit před komisi 4. listopadu, avšak kvůli depresím, které ho donutily přerušit kariéru, toho momentálně není schopen. Oznámil to Furyho právní zástupce Lewis Power.

Hledaný Marek Š.

Policie hledá duševně nemocného mladíka z Prahy

Praha - Pražská policie hledá pětadvacetiletého duševně nemocného Marka Š.. Mladík odešel z domova ve středu a doma nechal dopis na rozloučenou. Na policejním webu to ve čtvrtek oznámil mluvčí policie Tomáš Hulan. Šišák trpí bipolární poruchou.

Vladimir Kličko je zraněný a letos už boxovat nebude

Hamburk (Německo) - Bývalý dlouholetý šampion těžké váhy Vladimir Kličko se kvůli zranění už letos v ringu neobjeví. Ukrajinský boxer původně plánoval, že se 10. prosince pokusí získat zpátky titul organizace WBA, jenže podle informací deníku Bild ze souboje sešlo.

Ilustrační fotografie.

Hodokvas ve městě dá zapomenout na podzimní deprese. A k tomu zabijačka

Prostějov – Jako za starých časů. Taková bude sobota na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově, kde se uskuteční historicky první prostějovský hodokvas, jenž dá aspoň na chvíli zapomenout na chmurné počasí, které je pro toto roční období příznačné. Hodokvas je naplánován na 22. října od 11 hodin a je se opravdu na co těšit.

Fotbalistům Hovoran se v nejnižší krajské soutěži příliš nedaří. Celek z Hodonínska po další porážce klesl v tabulce na předposlední místo.

Strážnice po přestávce rozebrala Pálavu, Hovorany jasně prohrály v Rajhradu

Strážnice – Fotbalisté Strážnice po měsíci urvali tři body. Jiskra v jedenáctém kole první B třídy uspěla na hřišti oslabeného Mikulova, kde po velmi dobrém kolektivním výkonu a brankách Tomáše Lípy, Jiřího Mašiny a Karla Pašky s přehledem zvítězila 3:0. Nováček nejnižší krajské soutěže se v tabulce dostal před Pálavu, která klesá níž a níž.

Filip Brož.

Uhni, vole, jdu volit

Havlíčkův Brod - Vyžehlit sukni, upravit sako, připravit doklady a volební lístky. I senioři v domovech důchodců se náležitě připravovali na uplynulé volby do krajského zastupitelstva.

Bzenecký obránce Tomáš Košut (na snímku) byl ve 28. minutě sobotního zápasu správně vyloučen. Slovan i v deseti remizoval s Brumovem 2:2.

Bzenec v deseti otočil duel s Brumovem. Kasalovy trefy stačily na bod

Bzenec – Zahnali podzimní depresi, ale vyhráno zdaleka nemají. Bzenečtí fotbalisté po debaklu ve Slavičíně urvali v divizi další bod. Slovan, který hrál od 28. minuty bez vyloučeného beka Tomáše Košuta, v desátém kole remizoval se čtrnáctým Brumovem 2:2. Slovan sice ve druhém poločase díky přesným zásahům kanonýra Petra Kasaly výsledek otočil, trefa hostujícího útočníka Mariána Kováře ale přinesla smír a dělbu bodů.

Ilustrační foto

Papoušci jsou chytří jako opice, umí překvapit chovatele i vědce

Olomouc - Papoušci se vyznačují nejen pestrými barvami a silnými hlasivkami, ale také na zvířata nebývale vysokou inteligencí, kterou často překvapí i zkušené chovatele a vědce. Podle odborníků lze u papoušků bez velké nadsázky použít oblíbené přirovnání, že jsou chytří jako opice. Nejinteligentnějším druhem papouška je podle nich horský papoušek nestor kea původem z Nového Zélandu, který je k vidění na v pátek zahájené třídenní výstavě exotického ptactva Exota Olomouc.

Tyson Fury

Boxer Fury přiznal: Měl jsem deprese. Bral jsem kokain a opíjel se

Londýn - Mistr světa v boxerské těžké váze Tyson Fury se v posledních měsících opíjel a bral kokain, aby se vyrovnal s depresemi. Kontroverzní Brit, jenž v pondělí oznámil konec kariéry a vzápětí ho popřel, to uvedl v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.