Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Policisté hledají ženu z Blanska. Je duševně nemocná.

Policie hledá duševně nemocnou ženu. Měla odjet do Blanska, tam ale nedorazila

Blanensko – Policisté vyhlásili pátrání po devětadvacetileté ženě z Blanska. Tu rodina pohřešuje od pondělního odpoledne. Žena se léčí s depresemi a schizofrenií. „Podle ošetřující lékařky není v přímém ohrožení života. Pohřešovaná není poprvé. V minulosti už po ní policie pátrala," řekla k případu policejní mluvčí Andrea Straková.

Jednou z možností chráněných dílen Fokusu je také práce na údržbě zeleně.

Pan Petr: Díky Fokusu mám bydlení a práci

Pelhřimov – Počet lidí s psychickými problémy v dnešní uspěchané době roste. I proto se jako čím dál potřebnější jeví práce neziskové organizace Fokus Vysočina.

Ivan Hoffmann

Zdeněk K.

Z toho, co jsme se dosud dověděli o Zdeňku K., který zabil osm lidí v Uherském Brodě, šlo o muže, který se z původního kliďase a dobráka stal masovým vrahem. Na začátku jeho proměny byla údajně před deseti lety ztráta zaměstnání. Bez práce se octla i jeho nemocná manželka, o kterou pečoval.

Balticflora rozdrtila Chrudim

Hraví Vlci rozebrali Chrudim na součástky

Teplice - Našvihaná teplická hala, kde nebylo k hnutí, aplaudovala v pátek večer hráčům Balticflory, kteří impozantním způsobem rozebrali několikanásobného mistra z Chrudimi. Výsledek 6:1 hovoří za vše, Východočeši žili pouze v první polovině zápasu, poté upadli do nevídané deprese.

Ilustrační foto

Účinky sexu na mozek? Blahodárné. Působí jako droga, zjistili vědci

Řím - Uklidňuje, působí proti depresi a proti bolestem a zřejmě i příznivě ovlivňuje paměť. Je jako droga, neboť působí na stejné oblasti mozku jako kokain, kofein, nikotin a čokoláda. A na muže má uspávací vliv. Takové jsou účinky sexu na lidský mozek, zjistili vědci.

Ilustrační foto

Václav Krejčík: Ke sportu mě museli donutit

Instruktor power jógy Václav Krejčík, který je odborným garantem projektu Fit s Deníkem, jógou opravdu žije, i když jako dítě prý na žádného sportovce nevypadal. Jeho další vášeň je cestování, a tak tyto své dvě životní cesty spojil v jednu. Cestuje a místa, kam pojede, si vždy vybírá tak, aby tam mohl, jak jinak, cvičit jógu. Tak se dostal třeba do Indie, kde na vlastní kůži zažil, co dokáže černá magie. Od té doby věří v sílu energie i v to, že nemusí být používána vždy jen s dobrým úmyslem.

Ilustrační foto.

Před soudem stane muž, který měl vyhodit ženu ze sedmého patra

Praha - Před Městským soudem v Praze stane muž, který loni v červnu v Chalupkově ulici v Praze 4 měl vyhodit svou bývalou družku z okna v sedmém patře. Policii pak tvrdil, že spáchala sebevraždu kvůli depresím. „Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze podala v uplynulém týdnu obžalobu k Městskému soudu v Praze," informovala v sobotu média mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Ilustrační foto.

Corriere della Sera: Inteligentnější osoby trpí více úzkostmi

Přemýšlíte příliš, hloubáte o tom, co se stalo, či jste znepokojeni událostmi minulými, současnými i budoucími? To jsou společné znaky pro ty, kdo žijí v neustálém stavu úzkosti. Takové stavy mívají často negativní dopady a provázejí je intenzivní nepříjemné pocity, které zažívají nejen tyto osoby, ale i lidé z jejich okolí, píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto.

Corriere della Sera: Inteligentnější osoby trpí více úzkostmi

Řím – Přemýšlíte příliš, hloubáte o tom, co se stalo, či jste znepokojeni událostmi minulými, současnými i budoucími? To jsou společné znaky pro ty, kdo žijí v neustálém stavu úzkosti. Takové stavy mívají často negativní dopady a provázejí je intenzivní nepříjemné pocity, které zažívají nejen tyto osoby, ale i lidé z jejich okolí, píše italský deník Corriere della Sera.

Hana Pospíšilová vstupuje do jednací síně krajského soudu.

Řízla druha nožem na kuchání velryb

České Budějovice – Krátké, ale o to divočejší soužití mezi bývalou prostitutkou a jejím partnerem provázené existenčními problémy a častými spory o peníze. Takové pozadí má květnový pokus o vraždu, jímž se od pondělí zabývá krajský soud. Na lavici obžalovaných sedí 38letá Hana Pospíšilová z Budějovic.

Priessnitzovy lázně Jeseník

Lázně mohou pacienty léčit déle

Jeseník – Zdravotní pojišťovny hradí pacientům delší pobyty v lázních. U řady diagnóz se doba pobytu prodlužuje ze tří týdnů na měsíc. Změna vchází v platnost v těchto dnech. Pocítí ji i řada psychiatrických pacientů, kteří se léčí v lázních v Jeseníku.

Ilustrační foto.

Příprava bude tvrdá. Prioritou je záchrana divize

Blansko – Fotbalová příprava fotbalistů Blanska už je v plném proudu. Úkol je jasný: zachránit divizi. Tým přitom opustil Ullmann a ostatní brněnští hráči i klíčový obránce Čoupek. A z posil přichází kromě Doležela hlavně hráči z okresních týmů. „Nepotřebujeme se vymlouvat, ale zachránit," komentuje omezené podmínky lakonicky trenér Michal Kugler. Pod jeho vedením zažívají hráči tradiční dril i pestrou skladbu tréninků. Pětkrát týdně.

Ekumenické žehnání Dunaji.

Statisíce příliš rychlých sousedů

POŽEHNAJÍ ŘECE. Každoroční a oblíbenou tradicí je ekumenické žehnání Dunaji. Je znamením spojenectví konfesí a křesťanské odpovědnosti za uchránění posledních 70 kilometrů ještě volného toku řeky v Německu, píše PNP. Letos bude 22. žehnání v neděli 11. ledna od 17 hodin v Niederalteichu. V řecko-ortodoxní tradici požehnají řece v Řeznu, kde do Dunaje vhodí třikrát z Kamenného mostu kříž, který vždy plavci dopraví zpět na břeh.

Léky. Ilustrační snímek.

V nemocnici někdo ukradl léky

Frýdlant v Čechách - Nepříjemně začal nový rok v nemocnici ve Frýdlantě. Minulý pátek se tam ztratily léky z endoskopické vyšetřovny. Celkem šlo o 130 ampulí Dormicum (midazolam) a 27 ampulí Apaurin (diazepam).

Ilustrační foto

Pražští záchranáři měli o svátcích méně výjezdů než loni

Praha - Pražská záchranná služba řešila o letošních vánočních svátcích 749 událostí, o 136 méně než loni. Nebyla nouze o typicky vánoční výjezdy, jako jsou nevolnosti, žlučníkové a žaludeční potíže z nadměrné konzumace tučných jídel nebo vyčerpání organismu po hektickém předvánočním období.

Ilustrační foto.

Ranní ptáčata ve výhodě před "sovami"

Abyste nabyli klidu a byli šťastní, stačí odebrat se včas na lože. K tomu vybízejí Meredith Colesová a Jacob Nota z americké Binghamtonské univerzity, kteří v časopise Cognitive Therapy and Research zveřejnili studii ukazující vztah mezi spánkem a negativními myšlenkami. Napsal o tom italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto

Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků kvůli falešným klinickým studiím

Paříž/Brusel – Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků, mimo jiné proti Alzheimerově chorobě, revmatu, depresím, různým alergiím či vysokému krevnímu tlaku. Důvodem jsou údajně zfalšované klinické studie, na jejichž základě původně úřady příslušné léky na svých trzích povolily. Informoval o tom dnes list Süddeutsche Zeitung.

Ilustrační foto

Místo, kde se umírá. I konec může být důstojný

Praha /INFOGRAFIKA/ – Klidné místo uprostřed pražského sídliště. Budova není zvenku příliš vábná, i když za její stavbu dala radnice Prahy 4 v roce 2010 přes 75 milionů korun. Moc se na návštěvu jednoho ze dvou pražských hospiců netěším, přece jenom jde o místo, kam chodí lidé zemřít. Vnitřek je ale příjemné překvapení, dýchá z něj už vánoční atmosféra bez přítomnosti deprese.

Ilustrační foto

Pacientům pomůžou kočky, koně i afričtí šneci. Dostanou je do nálady

Kontakt se zvířaty jako metoda terapie? Na jižní Moravě a Vysočině jde o velmi populární způsob léčby. „Lidé se na nás často obracejí s otázkou, jestli je někde poblíž jejich bydliště možnost zooterapie," potvrdil vzrůstající zájem v posledních deseti letech prezident Svazu pacientů Luboš Oleják. Oblíbená zvířata jsou podle něj kočky nebo koně. Nejrozšířenější způsob tohoto druhu pomoci je ale takzvaná canisterapie, tedy léčba se psy.

Ilustrační foto

Pacientům pomůžou kočky, koně i afričtí šneci. Dostanou je do nálady

Jižní Morava, Vysočina - Kontakt se zvířaty jako metoda terapie? Na jižní Moravě a Vysočině jde o velmi populární způsob léčby. „Lidé se na nás často obracejí s otázkou, jestli je někde poblíž jejich bydliště možnost zooterapie," potvrdil vzrůstající zájem v posledních deseti letech prezident Svazu pacientů Luboš Oleják. Oblíbená zvířata jsou podle něj kočky nebo koně. Nejrozšířenější způsob tohoto druhu pomoci je ale takzvaná canisterapie, tedy léčba se psy.

Ilustrační foto

Pacientům pomůžou kočky, koně i afričtí šneci. Dostanou je do nálady

Jižní Morava, Vysočina - Kontakt se zvířaty jako metoda terapie? Na jižní Moravě a Vysočině jde o velmi populární způsob léčby. „Lidé se na nás často obracejí s otázkou, jestli je někde poblíž jejich bydliště možnost zooterapie," potvrdil vzrůstající zájem v posledních deseti letech prezident Svazu pacientů Luboš Oleják. Oblíbená zvířata jsou podle něj kočky nebo koně. Nejrozšířenější způsob tohoto druhu pomoci je ale takzvaná canisterapie, tedy léčba se psy.

Ilustrační foto

Údajná sebevražedkyně z Nuselského mostu se přihlásila v Jičíně

Praha - Šťastný konec mělo v noci na neděli pátrání po 39leté ženě z Trutnovska, kterou hledali pražští policisté a o pomoc naléhavě žádali také veřejnost. Od jejího bývalého přítele měli totiž informace, že žena - prý osoba, která má ráda alkohol a trpí depresemi, což si ale nepřipouští - chce spáchat sebevraždu.

SLOVANU TO STŘELECKY VŮBEC NEVYŠLO. O míč právě bojuje liberecká Šárka Brázdová (vpravo).

Hodně tvrdá lekce v produktivitě

Liberec - V posledním utkání prvoligové sezony domácí fotbalistky Slovanu Liberec zklamaly v koncovce a duel se čtvrtým týmem ligy nakonec vysoko prohrály.

Ilustrační foto.

Ztrátu služební pistole zavinila nevhodná výstroj

Brno – Vyšetřování, posměch kolegů, naštvaní nadřízení. Policista ze slavného amerického filmu Magnolia po ztrátě služební pistole propadl hluboké depresi. Podobné pocity zřejmě teď prožívá jeho skutečný protějšek, který přišel o zbraň na střetnutí studentů a Dělnické mládeže v pondělí 17. listopadu v Brně. Přitom ale podle všeho neporušil svoje povinnosti.

Maminka Petra Betlachová, která porodila v novoměstské porodnici, dostala svého novorozeného syna Vojtěcha ihned do náručí.

Miminka jsou s mámou hned po porodu

Nové Město na Moravě - Novoměstská porodnice začala zhruba před půl rokem prosazovat metodu bonding, která je založená na navázání kontaktu mezi matkou a dítětem hned po porodu. Oproti minulosti, kdy sestry odnesly čerstvě narozená miminka k mytí, nyní maminky dostanou své potomky do náručí ihned. Mohou tak s miminkem navázat vztah od prvních momentů jeho života.

Podzimní chmury postupem času přerůstající v úzkostné stavy přivádějí některé lidi k psychologům. Příčiny změny nálad vždy nemusejí být jen dny s absencí slunečního svitu, ale třeba i nečekaně těžká životní situace. Ilustrační foto.

Čekárny psychologů se plní pacienty. Ne vždy kvůli podzimu

Podzim nabývá na síle a s ním startuje i deprese z razantního úbytku denního světla. Výrazný pokles nálady navíc může umocnit i neutěšený pohled do budoucna. To je prý ale již přežitá představa, která se současnou generací už nemá mnoho společného.

Podzimní chmury postupem času přerůstající v úzkostné stavy přivádějí některé lidi k psychologům. Příčiny změny nálad vždy nemusejí být jen dny s absencí slunečního svitu, ale třeba i nečekaně těžká životní situace. Ilustrační foto.

Čekárny psychologů se plní pacienty. Ne vždy kvůli podzimu

Praha /ANKETA/ - Podzim nabývá na síle a s ním startuje i deprese z razantního úbytku denního světla. Výrazný pokles nálady navíc může umocnit i neutěšený pohled do budoucna. To je prý ale již přežitá představa, která se současnou generací už nemá mnoho společného.

S prvním listopadovým dnem opět odstartovala globální osvětová akce Movember. Českou republiku křižuje v těchto dnech karavan, v němž si muži mohou nechat svůj vous zastřihnout nebo upravit.

Začal Movember, kníratý měsíc boje s rakovinou prostaty

Mužské nemoci, 
o nichž se nemluví. Tak by se ještě donedávna dala charakterizovat rakovina prostaty či varlat. Pozitivní diagnózu si ročně vyslechne přes 6500 Čechů. Bojovat za lepší informovanost a podporu pacientů se celosvětově snaží akce s názvem Movember, listopadový měsíc knírků, které si podporovatelé nechávají narůst.

S prvním listopadovým dnem opět odstartovala globální osvětová akce Movember. Českou republiku křižuje v těchto dnech karavan, v němž si muži mohou nechat svůj vous zastřihnout nebo upravit.

Začal Movember, kníratý měsíc boje s rakovinou prostaty

Praha /INFOGRAFIKA/ – Mužské nemoci, 
o nichž se nemluví. Tak by se ještě donedávna dala charakterizovat rakovina prostaty či varlat. Pozitivní diagnózu si ročně vyslechne přes 6500 Čechů. Bojovat za lepší informovanost a podporu pacientů se celosvětově snaží akce s názvem Movember, listopadový měsíc knírků, které si podporovatelé nechávají narůst.

Ilustrační foto.

Zeptali jsme se vás na změnu času

Jičínsko - Každý týden se setkáváte s názory našich respondentů na aktuální otázky, které hýbou regionem i Českou republikou. Do víkendové poroty tentokrát „pomyslně" zasedli Pavel Matějovský, Jana Benešová, Jaroslav Nožička a Šárka Šandová..

Ilustrační foto.

Deprese je nemoc. Dá se ale úspěšně léčit

Psychiatrická onemocnění patří v Evropě bohužel mezi čím dál častější choroby a deprese je jednou z nich. Je-li deprese sezonní, často dochází k jejímu nástupu na podzim a v zimě. Příznivou zprávou je, že většině pacientů už dnes lze pomoci. Důležité ale je věc nepodcenit a navštívit bez prodlení lékaře – psychiatra. A také si uvědomit, že deprese není něco, za co by se člověk měl stydět.

Ilustrační foto.

Chraňte svůj mozek před mrtvicí

Nekvalitní strava, stres a nedostatek pohybu ohrožují celý náš organismus. Velice se podepisují také na mozku, nejsložitějším a velice podstatném orgánu našeho těla. Podle alarmujících čísel se nejméně 25 % Čechů setká během svého života s migrénou.