Kreativ

ŠTÍTEK: deprese

Ilustrační foto

Studenti pod tlakem. Desetina jich polyká antidepresiva

Odborníci přišli s varovným zjištěním: desetina středoškoláků se cítí pod tak velkým tlakem, že musí užívat pilulky na úzkost či depresi. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Česká asociace farmaceutických firem.

Ilustrační foto

Vánoční hudba škodí zdraví, tvrdí britská psycholožka

Pohlazení na duši? Veselé vánoční melodie, skladby a písně mohou na některé jedince působit úplně opačně, než by se dalo čekat. Myslí si to alespoň britská psycholožka Linda Blairová. Podle ní dokonce může poslech vánoční hudby vážně poškodit duševní zdraví člověka.

Zlínští volejbalisté (v modrém) v sobotním 11. kole extraligy doma hladce 0:3 podlehli Příbrami. Na snímku Jiří Vašíček.

Čekal jsem, že vyhrajeme alespoň polovinu zápasů, přiznává Vašíček

Uhrál nejvíce bodů Fatry, svým výkonem nad všemi spoluhráči výrazně čněl. Přesto ani přesné zakončení smečaře Jiřího Vašíčka zlínským volejbalistům důležitou výhru nepřineslo. Fatra doma selhala, s Příbramí po nepřesvědčivém výkonu padla 0:3 a nepříjemná série porážek se natáhla o další týden.

Problém s žáhou o Vánocích

Co si pořídit do vánoční lékárničky

Vánoce jsou svátky nabité emocemi, spoustou činností a také stresem. Stává se hodně krásných věcí, ale mohou přijít i bolestivé nehody. Zkuste na ně být připraveni a předejděte jim.

Předvánoční stres

Stres o Vánocích? Už nikdy!

Vánoční svátky by měly být svátky klidu, lásky a rodinné pohody…přesto ale podle psychologů až 80 % lidí trpí již měsíc před Štědrým dnem stresem či dokonce depresí. Už se mu nemusíte poddávat, stačí na něj jen vyzrát. Poradíme vám, jak na to.

Ilustrační foto.

Nejen o depresích budou mluvit v rámci dne diabetu

Jihlava – Prostory přednáškového sálu Domu zdraví v Jihlavě budou ve čtvrtek 23. listopadu patřit desátému ročníku Krajského diabetologického dne Kraje Vysočina. V rámci něj budou odborníci přednášet například o kožních problémech či o moderní technologii v léčbě dětského diabetu.

Martin Heller se v Itálii stal mistrem světa.

Martin Heller se stal v Itálii mistrem světa v ju-jutsu

Kolín – Deset českých reprezentantů v bojových uměních vyrazilo do italské Neapole na mistrovství světa v ju-jutsu. Mezi nimi byli i dva Kolíňáci, junior Filip Veselý a jeho trenér a stále aktivní zápasník Martin Heller, oba úřadující mistři republiky.

OLDŘICH „GOLDA“ NEUMANN během své vernisáže v nemocnici dokonce i zahrál a zazpíval.

Z počítače rovnou na papír a na zeď

Karlovy Vary - Před nedávnem došlo v Karlovarské krajské nemocnici k netradiční události. Stala se místem, kde bují umění, protože v jejích prostorách, přesněji v pavilonu A, je k vidění historicky první výstava plakátů legendárního muzikanta Oldřicha „Goldy“ Neumanna.

Ilustrační foto

Kuřáci mají další problém. Nezabírají jim léky

/INFOGRAFIKA/ Nejenom rakovina plic či infarkt. Kuřáci si zadělávají i na další zdravotní problémy: dostatečně jim nezabírají léky. Nasávání cigaretového dýmu snižuje účinky některých pilulek dokonce o polovinu. Jde třeba o medikamenty na astma, vysoký tlak, osteoporózu, depresi nebo roztroušenou sklerózu.

Pravnuk Bedřicha Smetany pan Petr Haydušek s voskovou figurínou svého předka

Smetanova Má vlast zazní na Žofíně, vyslechne si ji i jeho pravnuk

Na den přesně po 135 letech od prvního uvedení Mé vlasti zazní v neděli toto vrcholné dílo Bedřicha Smetany v pražském Paláci Žofín. Následně jej Severočeská filharmonie Teplice v čele s dirigentem Petrem Chromčákem odehraje v sedmi českých a moravských městech.

Do nových prostor se přestěhovalo kožní oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Pacienti ho nyní naleznou ve třetím patře budovy F, takzvaného skleňáku, kde lékaři nově provádí všechny kožní zákroky.

Přibývá pacientů s lupénkou, biologická léčba stojí stovky milionů

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vloni do zhruba padesáti tisíc nemocných s lupénkou vložila více než 464 milionů korun. Přes polovinu z této částky si přitom vyžádala biologická léčba ani ne tisícovky těch nejtěžších případů, což dělá asi 235,3 milionu korun. Loni tuto nákladnou léčbu podstoupilo o 57 procent nemocných více než před pěti lety.

Canisterapie v nemocnici v Sušici.

Pacienty pomáhá léčit Fredy

Sušice – Nemocnice v Sušici má nového terapeuta, jmenuje se Fredy a je to novoskotský, kanadský retrívr, jeho kolegyní v terapeutickém týmu je jeho majitelka Marie Mašková.

Psychiatrická léčebna v Brně.

Psychicky nemocní lidé nebudou tak často v léčebně. Lékaři přijedou za nimi

Jižní Morava - Úzkost, deprese, paranoia. Spojujícím pojmem pro tyto stavy člověka je duševní nemoc. Lidi, kteří jimi trpí, čeká místo pobytu v nemocnici léčba doma a osobní přístup. Vznikne totiž první Centrum duševního zdraví na jižní Moravě. Společný projekt Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno a sdružení Práh jižní Morava vychází z reformy psychiatrické péče v České republice.

Lysohlávky. Ilustrační foto

V Česku by se mohl testovat vliv lysohlávek na léčbu deprese

V Česku by se mohl testovat vliv halucinogenu s názvem psilocybin obsaženého v houbách lysohlávkách na léčbu deprese. Další halucinogeny mohou pomoci se závislostí, obsedantně kompulzivní poruchou či úzkostí pacientů s rakovinou. Řekl to Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Právě tato instituce se bude pravděpodobně na klinické studii pacientů s depresí podílet.

Lysohlávky. Ilustrační foto

V Česku by se mohl testovat vliv lysohlávek na léčbu deprese

V Česku by se mohl testovat vliv halucinogenu s názvem psilocybin obsaženého v houbách lysohlávkách na léčbu deprese. Další halucinogeny mohou pomoci se závislostí, obsedantně kompulzivní poruchou či úzkostí pacientů s rakovinou. Řekl to dnes Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Právě tato instituce se bude pravděpodobně na klinické studii pacientů s depresí podílet.

černý rybíz

Rostliny pomáhající s následky boreliózy

V létě se můžeme lehce nakazit od klíšťat lymskou boreliózou. Léčení je potom nesnadné a dlouhodobé. Výborným doplněním je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky, které doznívají dlouho po prodělané léčbě.

Podemletá silnice – následek hurikánu Irma

Irma zkrotla, celkem si už vyžádala 42 životů. USA hlásí rekordní škody

Bouře Irma dorazila nad americký stát Alabama, kde se dnes zřejmě rozpadne. Rekordně silný živel zdevastoval více než polovinu státu Florida, kde bylo bez proudu více než 7 milionů domácností. Na Kubě živel zabil nejméně deset lidí ve čtyřech různých regionech. Celkový počet obětí v karibské oblasti stoupl na 34, dalších osm mrtvých je v USA.

Vyhledávač Google

Google vyrazil do boje s depresí. Uživatelům nabídne test

Technologický gigant ve svém vyhledávači zavedl novou funkci, která má pomoci uživatelům trpícím depresemi. Ti budou už brzy při vyhledávání slova "deprese" vyzváni k vyplnění dotazníku. Ten otestuje, zda touto nemocí skutečně trpí a měli by případně vyhledat odbornou pomoc. Google s novinkou přichází ve spolupráci s americkou Národní aliancí pro duševní onemocnění.

Martin Polák ze Strakonic je pohřešovaný od pondělí 14. srpna.

Policie pohřešuje muže ze Strakonic

Strakonice – Od pondělí policie pátrá po Martinu Polákovi ze Strakonic. Tento muž (45) odešel 14. srpna ve 4. hodiny ráno z místa svého bydliště.

Ilustrační foto

Dluhy mají řešení. Je však nutné komunikovat s věřiteli

Nymbursko – Dcera dluží za nájem městského bytu přes dva miliony korun, v současné době je vedena na Úřadu práce bez nároku na podporu. S touto informací přišel nešťastný otec do občanské poradny Respondea. Nevěděl, jak dceři pomoci.

Kofola představila řešení nadměrného hluku, který trápí okolní obyvatele. Situace by měla být vyřešena nejdéle do dubna příštího roku

Obyvatelé Mnichova Hradiště bojují s hlukem z Kofoly

Mnichovo Hradiště /FOTOGALERIE/ – Už pět let si lidé z okolí firmy Kofola stěžují na to, že noční provoz překračuje hlukové limity. Místní se nemohou vyspat a řada z nich navíc trpí dalšími zdravotními problémy. Kromě toho, nadměrný hluk způsobují i kamiony zajíždějící do firmy, které navíc ničí Černou silnici.

Anna Ryšavá.

Když zjistíte, jaké to je nechodit, užíváte si pak každý pohyb

Praha - Únava, brnění nohou a změny nálad. To vše začalo před čtrnácti lety z ničeho nic trápit Annu Ryšavou z Prahy. „Do toho mamka zvláštně zakopávala. My jsme si říkaly, co je na tom, každý občas přece zakopne, i když ne tak často,“ popisuje tehdejší situaci její dcera.