Kreativ

ŠTÍTEK: dezert

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Kyselé mandarinky lze snadno přeměnit na sladké pomocí jednoduchého triku.

Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik

Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.

Osmnáctiletá Rozálie Michlová zvítězila v největší české gastronomické soutěži pro cukráře juniory Gastro Junior Bidfood Cup. Uspěla se svým pistáciovým řezem. Cukrařině se chce věnovat i v budoucnu, mezi její sny patří vlastní cukrárna či tvoření dezertů

Rozálie Michlová umí sladká kouzla. Pistáciový řez očaroval a nadchl i experty

/ROZHOVOR/ Umí kouzlit. Se sladkým. Její pistáciový řez nedávno očaroval porotu prestižního klání Gastro Junior Bidfood Cup. Osmnáctiletá Rozálie Michlová z Píst u Roudnice nad Labem díky úžasnému dezertu vyhrála celorepublikovou soutěž talentů. Cukrařina ji nadchla. Sní o vlastní cukrárně i originálních dezertech, pod kterými bude podepsaná.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Káča Brandová z Klatov a její originální dorty

Učitelka z mateřské školky peče dorty. Vždy se snažím o originál, svěřuje se

Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.

Káča Brandová z Klatov a její originální dorty.

Nedělám dorty podle fotky, vždy se snažím o originál, říká Káča Brandová

Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.

Z kešu jdou připravit dezerty i sýr.

Okuste nové obzory: Z kešu se dají připravit dezerty, máslo i sýr

Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.

Jahodová panna cotta

Udělejte si z jahod jedinečné dezerty

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.

Jaromír Jágr

Hodně slaďoučký dezert na závěr. Do Kolína přijede Jágr se svým Kladnem

Mistrovská sezona pro kolínské hokejisty sice skončila, ale ne tak úplně. Kozlové si dají ještě dezert na závěr povedené sezony, kdy se v Chance lize zachránili. O čem se ve městě potichu šeptalo, to se stalo skutečností. Do Kolína přijede legendární Jaromír Jágr se svým Kladnem. A to stojí za to vidět na vlastní oči.

Café Synagoga Michaely Fürstové v Českém Krumlově připravuje na Valentýna pro zamilované tematické boxy. Foto:  Archiv Café Synagoga

Na Valentýna dostanou Jihočešky nejčastěji květiny a nějakou dobrotu

/ANKETA/ Podle ekonomů výdaje na valentýnské dárky rostou v Čechách třikrát rychleji než v zahraničí. Většina nákupů se v důsledků pandemie uskutečňuje online. Stále dost lidí ale pořizuje symbolické prezenty pro své lásky osobně. Jihočeši se drží tradice a volí živé či řezané květiny a nechybí ani klasické bonboniéry či přáníčka.

Nepečený dort z lesního ovoce

Máte chuť na dezert? Využijte piškoty i ovoce

Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce si natrháte na zahradě nebo nasbíráte v lese a zbytek ingrediencí seženete i v té nejzapadlejší prodejně.

Šéfkuchař vymyslí menu, uvaří ho u sebe doma a vy pak k němu přijdete na večeři. Tak ve zkratce vypadá koncept bytových restaurací.

Ital přijde a uvaří vám pastu. I v Česku už existují bytové restaurace

Je to něco mezi domácí pohodičkou a návštěvou Michelinské restaurace. Neošidí vás tu ani na gramáži, ani na kvalitě surovin a pokud se vám něco nebude pozdávat, můžete to říci šéfkuchaři pěkně z očí do očí. Sedět bude nejspíš naproti vám. Takzvané „bytové restaurace“, běžné na Západě, se pomalu zabydlují také Česku.

Jahodová panna cotta

Kupte si jahody a udělejte si výborné dezerty

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.

Kladno - Chomutov, oslavy Kladna řídil i zraněný obránce Martin Kehar. Přímo z kotle.

Rytíři si hráli na Prostřeno, chybělo jen šmejděníčko, šmejdění

Dvojice Boušková - Vydra výjimečně nic nekomentovala, nekonalo se ani šmejděníčko šmejdění. Tedy o tom alespoň nejsou zprávy. I tak se kladenští Rytíři v pauze před play off vrhli na tradiční pořad Prostřeno, v jehož rytířském díle si zahráli Tomáš Guman, Martin Kehar a Josef Zajíc. Proč by ne, když může být Master Chefem Česka někdejší hokejový reprezentant.

Halušky

Halušky na oběd a jako dezert maková dobrota

Mangold je zelenina, která původně pochází ze Středomoří. Objevuje se však už i ve staročeských kuchařkách. Zkuste ho ve výborné kombinaci s haluškami a hrachem. A že by si pak dali dobrý dezert? Vyzkoušejte fámózní makový koláč se švestkami.

Objednáváme jídlo v restauraci

Seriál (Na)učte se anglicky: Objednáváme jídlo

/10. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Tentoktát si objednáváme jídlo (Ordering food).

Cukrářka Lenka Vanišová z Krupky a její sladké výtvory.

Lenka Vanišová: Cukrařina mě baví a zároveň fascinuje

/LIDÉ ODVEDLE/ Cukrárenský byznys v posledních letech prochází proměnou. Místo indiánků a punčového řezu za dvacet korun začínají lidé vyhledávat sofistikované zákusky a neváhají za ně zaplatit. Poptávku po luxusní cukrařině se snaží uspokojit řada cukrářů a podniků, mezi ně patří v Lenka Vanišová z Krupky.

Iniciativa Bohušov žije! oslavila státní svátek originálně. Změnila Hospodu u Gerina na Sváteční cukrárnu.

V Bohušově změnili hospodu na Sváteční cukrárnu

V Bohušově slavili státní svátek opravdu originálně: přeměnili hospodu na cukrárnu. Iniciativa Bohušov žije nemá nouzi o originální nápady. Pozvala do Hospody u Gerina všechny, kdo si chtějí společně užít poslední teplý den babího léta, příchod středoevropského času a oslavit státní svátek nejen prodlouženým víkendem, ale také koláči, buchtami, dezerty, dorty, zákusky, cukrovím a marmeládami.