V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
Den otevřených dveří v kuchyni základní a mateřské školy v Perštejně přilákal návštěvníky, kteří měli jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí školní jídelny. Akce nabídla ochutnávku domácích pomazánek, dezertů a tradičního guláše, což ocenili nejen rodiče, ale i děti. Tato událost ukázala, jak důležitá je kvalitní školní strava pro zdravý vývoj dětí.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově na Chomutovsku. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Za nemoci, kterými lidé trpí, nemohou zákusky, říká v dalším dílu Podcastu Deníku z jižních Čech mistr cukrář Josef Maršálek. Upozorňuje ale, že je potřeba konzumovat dezerty z kvalitních surovin. A samozřejmě si kvalitní zákusky nedopřávat místo hlavních jídel, ale svátečně.
Pavlína Špeciánová, majitelka kavárny, kterou otevřela v Karlových Varech na Moskevské ulici před rokem, uspěla v soutěži Dobrota Karlovarského kraje v kategorii Pekařské a cukrářské výrobky.
Do soutěže značku Regionální potravina Plzeňského kraje se přihlásil rekordní počet účastníků. O titul se v 15. ročníku projektu ucházelo 44 místních výrobců se 169 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii masných tepelně opracovaných výrobků ovládla královská klobása od Plzáka z Plzně. Mezi dalšími oceněnými produkty jsou zelný salát od Mileny z Dolan nebo jablečný dezert s kozí ricottou od JS Chocolate. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.
Půl století existence letos oslaví nejen metro v Praze, ale také Metro z Prahy. Před padesáti lety se v hlavním městě začal ve velkém vyrábět trvanlivý dezert pojmenovaný na počest zahájení provozu podzemní dráhy.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
V soběslavské cukrárně chystá sladké dobroty pro zákazníky bývalá dámská krejčová. K nové profesi se dostala vlastně náhodou. Originální novinky jiných cukrářů Jana Vlachová ráda ochutnává i na výletě.
Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.
Medový dort Marlenka se stal v posledních 20 letech ikonickým dezertem nejen v Moravskoslezském kraji. Značku proslavil majitel Marlenky Gevorg Avetisjan, se kterým Deník chystá další díl podcastu pod titulem Ostravské ozvěny.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
/ROZHOVOR/ Umí kouzlit. Se sladkým. Její pistáciový řez nedávno očaroval porotu prestižního klání Gastro Junior Bidfood Cup. Osmnáctiletá Rozálie Michlová z Píst u Roudnice nad Labem díky úžasnému dezertu vyhrála celorepublikovou soutěž talentů. Cukrařina ji nadchla. Sní o vlastní cukrárně i originálních dezertech, pod kterými bude podepsaná.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
V centru Ostravy vznikl nový podnik. V cukrárně Royal Candy je k mání několik druhů dezertů. Ukrajinská cukrářka Maryna Ivankova zde spolu s dcerou peče mezinárodní dezerty, včetně českých i ukrajinských.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V centru Ostravy vznikl nový podnik. Několik druhů dezertů je k mání v cukrárně Royal Candy v Puchmajerově ulici. Ukrajinská cukrářka Maryna Ivankova zde spolu s dcerou peče mezinárodní dezerty, včetně českých i ukrajinských.
Organizace Hodina H v Pelhřimově uspořádala tradiční akci s názvem Čokoládová hodina. Ta představuje tuto pochoutku napříč celým světem. Během ochutnávky se uskutečnila soutěž o nejlepší čokoládový dezert. A vavříny si připsal klient z chráněného bydlení z Domova Jeřabina Pelhřimov.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Úplně nejvíce podzimní recept. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
Nebojte se zkusit tenhle dezert, který je celosvětově velmi oblíbený. Příprava je opravdu jednoduchá. Vše se jen vyšlehá a dá do trouby. V kominaci s letním ovocem si pochutnají nejen milovníci sladkých sněhových pusinek.
Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.
Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.
Nastal čas dozrávání třešní, takže možná oceníte tento recept na dezert, který je ideální na horké letní dny. Má vláčnou až pudinkovou konzistenci a ve spojení s ovocem a křupavými mandličkami je prostě dokonalý.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Návštěvu zámku v Kravařích si mohou návštěvníci zpříjemnit také pobytem v Zámecké kavárně. Otevřela se minulý rok začátkem července a hosté ji prakticky ihned „vzali útokem“.
Návštěvu zámku v Kravařích si mohou návštěvníci zpříjemnit také pobytem v Zámecké kavárně. Otevřela se minulý rok začátkem července a hosté ji prakticky ihned „vzali útokem“.
Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.
Kanonýr. Přesně takhle by se dal označit třináctiletý Jan Filo z Uničova. Ten totiž dokázal o víkendu proti Valašskému Mezeříčí nasázet za devadesát minut 11 gólů!
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Mistrovská sezona pro kolínské hokejisty sice skončila, ale ne tak úplně. Kozlové si dají ještě dezert na závěr povedené sezony, kdy se v Chance lize zachránili. O čem se ve městě potichu šeptalo, to se stalo skutečností. Do Kolína přijede legendární Jaromír Jágr se svým Kladnem. A to stojí za to vidět na vlastní oči.
Co je na tomto receptu nejtěžší? Čekat, až se smíchané suroviny vychladí, aniž byste ujídali. Sladké kuličky se hodí jako dezert po jídle nebo jen tak na ujídání, když člověka přepadne mlsná.
/ANKETA/ Podle ekonomů výdaje na valentýnské dárky rostou v Čechách třikrát rychleji než v zahraničí. Většina nákupů se v důsledků pandemie uskutečňuje online. Stále dost lidí ale pořizuje symbolické prezenty pro své lásky osobně. Jihočeši se drží tradice a volí živé či řezané květiny a nechybí ani klasické bonboniéry či přáníčka.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce si natrháte na zahradě nebo nasbíráte v lese a zbytek ingrediencí seženete i v té nejzapadlejší prodejně.
Pijeme čaj, abychom zapomněli na rámus tohoto světa, tvrdil čínský mudrc a milovník čaje, Tchien I-cheng. Po návštěvě čajovny Hóra, kterou najdete nedaleko litoměřického horního nádraží na dohled od Jiráskových sadů, mu dáváme za pravdu.
Je to něco mezi domácí pohodičkou a návštěvou Michelinské restaurace. Neošidí vás tu ani na gramáži, ani na kvalitě surovin a pokud se vám něco nebude pozdávat, můžete to říci šéfkuchaři pěkně z očí do očí. Sedět bude nejspíš naproti vám. Takzvané „bytové restaurace“, běžné na Západě, se pomalu zabydlují také Česku.
V centru Okříšek funguje kavárna a cukrárna Café Dezert už čtyři roky. Zákazníky láká na vynikající zákusky i zmrzliny. Všechny dezerty si pečou sami a v nabídce jsou k mání české klasiky, francouzské delikatesy i jedinečné zákusky.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Dvojice Boušková - Vydra výjimečně nic nekomentovala, nekonalo se ani šmejděníčko šmejdění. Tedy o tom alespoň nejsou zprávy. I tak se kladenští Rytíři v pauze před play off vrhli na tradiční pořad Prostřeno, v jehož rytířském díle si zahráli Tomáš Guman, Martin Kehar a Josef Zajíc. Proč by ne, když může být Master Chefem Česka někdejší hokejový reprezentant.
Mangold je zelenina, která původně pochází ze Středomoří. Objevuje se však už i ve staročeských kuchařkách. Zkuste ho ve výborné kombinaci s haluškami a hrachem. A že by si pak dali dobrý dezert? Vyzkoušejte fámózní makový koláč se švestkami.