Kreativ

ŠTÍTEK: dezert

Ilustrační foto.

Soutěž Cukrář roku zná vítěze, klání sledovaly stovky lidí

Praha - Vítězem soutěže Cukrář roku 2016 byl v sobotu na pražském veletrhu For Gastro&Hotel vyhlášen František Buchal z cukrárny Buchalovi v Praze 9. Porota ocenila jak jeho dort v podobě hradu Karlštejn, tak dva deserty – perníkovo jablečný a čokoládovo malinový dortík. Stovky zájemců v sobotu v pražských Letňanech obdivovaly cukrářské umění sedmi účastníků této soutěže.

Při Mrkvových slavnostech ve Zlivi jste mohli ochutnat nejen mrkvovou polévku či zmrzlinu, ale také dezerty a pomazánky. Na snímku je ukazuje Kristýna Vantrubová.

Přezdívku Mrkvanov dřív nesnášeli. Teď z ní ve Zlivi těží

Zliv - Propagační trička, ale i hračky nebo kulisy k focení. Obrázek mrkve byl v sobotu na tradičních městských slavnostech ve Zlivi k vidění doslova na každém kroku. Ostatně i samotné slavnosti nesly název Mrkvové. Jejich návštěvníci si mohli pochutnat na limonádě, palačinkách, zmrzlině či dezertech s příchutí mrkve.

Výroba brusinkového dezertu do soutěže Regionální potravina Středočeského kraje

Jeseničtí mají třetí regionální potravinu. Je to švestkový řez

Jesenice – Švestkový řez cukrářů ze Střední integrované školy Jesenice nejvíce chutnal osmičlenné porotě při soutěži regionální potravina. Získal proto značku Regionální potravina Středočeského kraje, která je zárukou místního regionálního původu, v kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.

Studenti z deseti středních škol se utkali na 14.ročníku Moravského poháru o post Nejlepšího cukrářského juniora.

Vítězná cukrářka vsadila na dort s karamelovými ozdobami

Bzenec – Moravský pohár udělovaný nejlepšímu cukráři roku putuje letos z pořadatelského Bzence do Brna. Za deset hodin stihla vítězka Monika Obrová upéct slavnostní dort, tři druhy dezertů a dekorační výrobek, který se dá i sníst. Jako jedna z mála měla ze své práce dobrý pocit.

Hokejisté Ústí nad Labem se radují z gólu.

Hoši bojovat! Pouť Slovanu za snem začíná

Ústí nad Labem /UVNITŘ VIDEO/ – Předkrm v podobě Kadaně mají za sebou a hlavní chod z Kladna hokejistům Slovanu také zachutnal. Teď přichází čas na dezert! Třešničkou na dortu senzační jízdy hokejistů Ústí se může stát Jihlava.

Gabriela Soukalová při sprintu v Östersundu

Soukalová měla strach z čerta a říká: Odměna za vítězství? Teď spánek

Östersund - S nadsázkou říkala, že kdyby se odměnila dalším sladkým dezertem, přišel by pro ni čert. Gabriela Soukalová byla po "mikulášském" triumfu v Östersundu v dobrém rozmaru. Aby ne - česká biatlonistka po sobotním vítězství ve sprintu může vše zopakovat v nedělním stíhacím závodě. Její taktika? Zatím žádná.

Ilustrační foto.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Tým z plzeňské dopravní průmyslovky v Praze zabodoval. Dezert z pohanky a pudinku porotě chutnal nejvíc.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

Tým školní jídelny ve Velkém Beranově

Kuchaři v Beranově?
 Republiková špička

Praha, Velký Beranov - Druhé nejlepší menu v republice ve finále už šestého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd vytvořila jídelna Základní a Mateřské školy Velký Beranov.

Vítězky ze ZŠ Mánesova Otrokovice.

Nejlepší školní oběd: bodoval králičí burger a dýňový krém

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Kuchaři a kuchařky ze škol po celé republice se v úterý sjeli do pražských Stodůlek, aby změřili svoje kulinářské umění v soutěži o nejlepší jídlo ze školní jídelny. Finále soutěže se zúčastnilo deset týmů, které přímo na místě připravily svoje tříchodová menu skládající se z polévky, hlavního jídla a dezertu.

Finále soutěže Nejlepší školní oběd

FOTO: Otrokovické kuchařky ze ZŠ Mánesova jsou nejlepší

Otrokovice – Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a coby dezert ovoce v jogurtu. Toto školní menu v úterý odpoledne vystřelilo tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova na zlatou příčku ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Konalo se v pražských Stodůlkách a vítězky upřímně nadchlo i příjemně zaskočilo. Vítězství si vybojovaly totiž po pěti letech. Tolik roků se už do soutěže zapojovaly a vždy se dostaly do finále.

Linda Vlásková a je už pátým rokem šéfcukrářkou v síti restaurací Coloseum.

O Lindě Vláskové lze říci jediné: je to žena sladkým posedlá

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Sladká tečka na závěr. Tak se to říká. Když dojíme hlavní chod, už se těším na sladké. Na sladkou tečku, která dotvoří celkový dojem z jídla. Právě sladkým žije od rána do večera. Doslova je v zajetí sladkého. Sladko je její život. Je cukrářkou a cokoliv sladkého ochutnáte v síti restaurací Coloseum, tak v tom má „prsty".

Mladí kuchaři v akci.

Menu plzeňských kuchtíků zabodovalo nejvíce

Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".

Cukrářka Kateřina Chvilíčková připravila dezerty současnosti.

Návštěvníci ochutnávali tři druhy dezertů

Uherské Hradiště – Dezerty podávané ve vyhlášených cukrárnách mohli v sobotu ochutnat všichni, kdo dopoledne dorazili do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Cukrářka Kateřina Chvilíčková tam s pomocnicemi ukazovala, jak se vyrábí Dezert Pavlova s malinovým sorbetem, skořicové spirálky podávané s horkým čokoládovým dipem a kávový tvarohový dezert s meruňkami.

Modelka Taťána Makarenko (uprostřed) uspěla s mrkvovým dortem. Pečení ji baví.

Kráska holduje nepečeným dezertům. Mrkvový bodoval

Teplicko -  Je krásná a ještě umí péct velmi dobré dortíky. Řeč je o modelce Taťáně Makarenko, která je spjata s Teplickem. Její cukrářské umění ocenila porota na soutěži o nejlepší svatební dort roku, které se účastnila v kategorii celebrit. Nejlepším svatebním dortem v roce 2015 se může pochlubit Markéta Sukupová z Kunovic. Z pozvaných českých známých tváří nejlíp peče dezerty a dekoruje dortíky právě Taťána.

Nahlédněte do kuchyně svých oblíbených hvězd ze seriálu ULICE!

Nahlédněte do kuchyně svých oblíbených hvězd ze seriálu ULICE!

Praha 13. listopadu - Nejen pro fanoušky seriálu Ulice, ale také pro milovníky dobrého jídla je určena kuchařská kniha plná tipů na přípravu báječných obědů, večeří či dezertů. V kuchařce s názvem ULICE vaří s vámi, která vznikla ve spolupráci Nakladatelství Fragment a skupiny Nova, představují své oblíbené recepty známé seriálové postavy. Vyzkoušené recepty, na kterých si v seriálu pochutnali nejen zákazníci pekařství a místní hospody u Henryho, ale např. také členové rodiny Hejlových, si připravíte snadno doma.

Ilustrační foto

V Táboře chystají největší Festival čokolády v Česku

Tábor - Teplou čokoládu, pralinky, tabulky, lízátka, ovoce v čokoládě, nebo třeba ochutnávky z čokoládové řeky nabídne o prvním adventním víkendu v historickém centru Tábora první ročník Festivalu čokolády. Pro milovníky sladkých dezertů bude připravena na největší přehlídce svého druhu v Česku kulinářská show předních kuchařů a cukrářů. Řekla to v neděli mluvčí festivalu Lenka Horejsková.

O víkendu mohli lidé v rámci Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži, ochutnat degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty i chřest na mnoho způsobů.

Festival nabídl maso, chřest i sladké

Kroměříž – Degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty a chřest na mnoho způsobů, mohli lidé o víkendu ochutnat na Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu nabídl kromě delikates také doprovodný program.

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Na Mezinárodním stavebním veletrhu se v pátek podávaly speciální hmyzí pochoutky.

Kuchař servíroval švába na másle a jako dezert hmyzí sušenky

Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let.

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let.

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Ilustrační foto.

Italská restaurace, kde se zrodilo tiramisu, končí

Treviso (Itálie) - Podobný druh zpráv je těžké překousnout: historická restaurace Beccherie v italském Trevisu, kde se před desítkami let zrodilo tiramisu, 30. března ukončí provoz. Zmizí tak originální verze legendárního dezertu, který se stal celosvětovým symbolem italské kuchyně. Důvodem je ekonomická krize, která tvrdě dopadla na rodinu Campeolových, jež restauraci vedla od září 1939.

Monika Stachoňová ukázala návštěvníkům Litevských dnů v kavárně hotelu U Zlatého kohouta jak se připravuje tradiční litevský dezert Tinginys.

V Kroměříži ochutnali litevský dezert

Kroměříž - Od pondělí do pátku se v Kroměříži konaly Litevské dny: sladkou tečkou za nimi byla včerejší ukázka a ochutnávka tradičního nepečeného litevského dezertu Tinginys ze směsi čokolády, kondenzovaného mléka a drcených piškotů.

Andrea Hniličková.

Dezert trénovala měsíc. Vyhrála plaketu s puncem České ručičky

Brno – Ve školním kole skončila ještě druhá, v regionálním a mezinárodním už vyhrála. Za to, jak zvládá řemeslo servírky, získala Andrea Hniličková zlatou plaketu Přehlídky České ručičky. Znamená to, že je jednou z nejlepších žákyní svého řemesla.

Svatomartinské hody.

Na Svatomartinské hody zve i Resort Luhačovice

Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.

Ilustrační foto

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Do jídel nezvyklých chutí, vůní i barev se mohli pustit návštěvníci výstavy a semináře „Řasy a sinice v potravě člověka“ Tato putovní výstava bude v budově U1 Univerzity T. Bati ve Zlíně probíhat až do konce měsíce

Řasy chutnají jako dezert i hlavní chod

Zlín – Putovní výstava „Řasy a sinice ve výživě člověka" dorazila do Zlína. Až do konce měsíce se můžete v budově U1 Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně přesvědčit o významu řas v lidské výživě.

Ilustrační foto

Letní pokrmy s lahodným lesním ovocem

V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.

ČTYŘLETÝ BENNY SI POCHUTNÁVÁ na menu v jedné liberecké restauraci, která zavedla jídelní lístky pro psy.

Hotely a restaurace nabízejí psí menu, nechybí dezerty

Liberecký kraj - Někteří majitelé psů neudělají bez svých dětí v kožichu ani krok. Problém může nastat, když páníček dostane hlad a není nic po ruce. Někde vás totiž se psem nepustí ani do hospody čtvrté cenové skupiny. V Liberci na to jdou jinak.