Rabat, Velké Meziříčí – Až se budete ptát, kde se Tomáši Ouředníčkovi líbí, tak určitě ze sebe bez přemýšlení vyhrkne: „Maroko". Sedmidenní závod Moricci Desert Challenge totiž velkomeziříčský pilot s navigátorem Davidem Křípalem vyhrál. Jediná česká posádka tak za sebou nechala v kategorii automobilů všechny protivníky z 22 zemí celého světa.
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje pudinkové dezerty od německého výrobce Neuburger Milchwerke GmbH & Co. Německé dozorové orgány informovaly prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země o přítomnosti kovového úlomku v balení dezertu.
Hustopeče /FOTOGALERIE/ – Samotné mandle nebo mandlový dezert k jídlu, mandlovice na posilnění nebo focení s velkou mandlí jako symbolem města. Tento druh ovoce je v sobotu při Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích k vidění na každém rohu. V různých formách. „Právě mandloně nás dneska do Hustopečí přilákaly," hlásí například Marian Romkas z Třebíče.
Sloup – Pomazánka z červené řepy, šunková, tuňáková, mrkvová nebo z červené čočky. Vše namazané na zdravém pečivu a vkusně ozdobené kousky zeleniny a ovoce. Jako sladká tečka nakonec pak jogurtový dezert. Při pohledu na pestrobarevné dobroty připravené ve školní jídelně ve Sloupě se sbíhaly sliny. V pátek o velké přestávce se v jídelně scházejí zaměstnanci školy, aby vše ochutnali. Nejpovedenější produkty chce totiž vedení nabízet ve školním bufetu.
Jablonec n. N. – /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.
Žďár nad Sázavou - Dýně se dokutálely do zámku ve Žďáru nad Sázavou a v sobotu 29. října od 15 do 18 hodin bude jejich velký den. Budou z nich vyřezané obličeje, vydlabané vázy s naaranžovanými květinami a polévka i dezerty. Děti budou moci tvořit v keramických dílnách nebo z podzimních plodů.
Meziměstí - „Skliďte dýni, přiberte tchýni a hurá do Walzelovky." Tímto sloganem zvalo volné sdružení pěstitelů dýní na druhý ročník Dýňových slavností, který se konal v meziměstském Centru Walzel. Soutěžilo se zde o největší a nejkrásnější dýni a o nejlepší dýňový zákusek.
Praha - Vítězem soutěže Cukrář roku 2016 byl v sobotu na pražském veletrhu For Gastro&Hotel vyhlášen František Buchal z cukrárny Buchalovi v Praze 9. Porota ocenila jak jeho dort v podobě hradu Karlštejn, tak dva deserty – perníkovo jablečný a čokoládovo malinový dortík. Stovky zájemců v sobotu v pražských Letňanech obdivovaly cukrářské umění sedmi účastníků této soutěže.
Zliv - Propagační trička, ale i hračky nebo kulisy k focení. Obrázek mrkve byl v sobotu na tradičních městských slavnostech ve Zlivi k vidění doslova na každém kroku. Ostatně i samotné slavnosti nesly název Mrkvové. Jejich návštěvníci si mohli pochutnat na limonádě, palačinkách, zmrzlině či dezertech s příchutí mrkve.
Jesenice – Švestkový řez cukrářů ze Střední integrované školy Jesenice nejvíce chutnal osmičlenné porotě při soutěži regionální potravina. Získal proto značku Regionální potravina Středočeského kraje, která je zárukou místního regionálního původu, v kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
Bzenec – Moravský pohár udělovaný nejlepšímu cukráři roku putuje letos z pořadatelského Bzence do Brna. Za deset hodin stihla vítězka Monika Obrová upéct slavnostní dort, tři druhy dezertů a dekorační výrobek, který se dá i sníst. Jako jedna z mála měla ze své práce dobrý pocit.
Ústí nad Labem /UVNITŘ VIDEO/ – Předkrm v podobě Kadaně mají za sebou a hlavní chod z Kladna hokejistům Slovanu také zachutnal. Teď přichází čas na dezert! Třešničkou na dortu senzační jízdy hokejistů Ústí se může stát Jihlava.
Sezimovo Ústí - Po úspěšném štrůdlování a buchtování přišla letos na řadu i soutěž o nejlepší domácí bábovku. Sál kina Spektrum praskal ve švech. Se svým výtvorem se přihlásilo 19 hospodyněk. Zvítězila místní Anna Vlčková.
Östersund - S nadsázkou říkala, že kdyby se odměnila dalším sladkým dezertem, přišel by pro ni čert. Gabriela Soukalová byla po "mikulášském" triumfu v Östersundu v dobrém rozmaru. Aby ne - česká biatlonistka po sobotním vítězství ve sprintu může vše zopakovat v nedělním stíhacím závodě. Její taktika? Zatím žádná.
Boháči z Blízkého východu dostali další "hračku", za kterou mohou utratit část svých finančních prostředků. Společnost Brabus pro ně totiž připravila speciální edici modelu Rocket 900, což je zajímavě upravený Mercedes-Benz třídy S v provedení S 65 AMG.
Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.
Praha, Velký Beranov - Druhé nejlepší menu v republice ve finále už šestého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd vytvořila jídelna Základní a Mateřské školy Velký Beranov.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Kuchaři a kuchařky ze škol po celé republice se v úterý sjeli do pražských Stodůlek, aby změřili svoje kulinářské umění v soutěži o nejlepší jídlo ze školní jídelny. Finále soutěže se zúčastnilo deset týmů, které přímo na místě připravily svoje tříchodová menu skládající se z polévky, hlavního jídla a dezertu.
Otrokovice – Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a coby dezert ovoce v jogurtu. Toto školní menu v úterý odpoledne vystřelilo tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova na zlatou příčku ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Konalo se v pražských Stodůlkách a vítězky upřímně nadchlo i příjemně zaskočilo. Vítězství si vybojovaly totiž po pěti letech. Tolik roků se už do soutěže zapojovaly a vždy se dostaly do finále.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Sladká tečka na závěr. Tak se to říká. Když dojíme hlavní chod, už se těším na sladké. Na sladkou tečku, která dotvoří celkový dojem z jídla. Právě sladkým žije od rána do večera. Doslova je v zajetí sladkého. Sladko je její život. Je cukrářkou a cokoliv sladkého ochutnáte v síti restaurací Coloseum, tak v tom má „prsty".
Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".
Ústí nad Labem - Bretaňské ústřice, tapas, pravá hovězí svíčková Welington nebo zauzená štika kapská a jako dezert jahody se zmrzlinou na pepři připravenou dusíkem.
Dubaj - Světová golfová jednička Rory McIlroy získal jubilejní desátý titul na European Tour, když podruhé v kariéře vyhrál Dubai Desert Classic. Na turnaji vedl od druhého kola a nakonec zvítězil o tři rány před Švédem Alexem Norenem. S bilancí 22 úderů pod par vyrovnal rekord soutěže.
Uherské Hradiště – Dezerty podávané ve vyhlášených cukrárnách mohli v sobotu ochutnat všichni, kdo dopoledne dorazili do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Cukrářka Kateřina Chvilíčková tam s pomocnicemi ukazovala, jak se vyrábí Dezert Pavlova s malinovým sorbetem, skořicové spirálky podávané s horkým čokoládovým dipem a kávový tvarohový dezert s meruňkami.
Teplicko - Je krásná a ještě umí péct velmi dobré dortíky. Řeč je o modelce Taťáně Makarenko, která je spjata s Teplickem. Její cukrářské umění ocenila porota na soutěži o nejlepší svatební dort roku, které se účastnila v kategorii celebrit. Nejlepším svatebním dortem v roce 2015 se může pochlubit Markéta Sukupová z Kunovic. Z pozvaných českých známých tváří nejlíp peče dezerty a dekoruje dortíky právě Taťána.
Praha 13. listopadu - Nejen pro fanoušky seriálu Ulice, ale také pro milovníky dobrého jídla je určena kuchařská kniha plná tipů na přípravu báječných obědů, večeří či dezertů. V kuchařce s názvem ULICE vaří s vámi, která vznikla ve spolupráci Nakladatelství Fragment a skupiny Nova, představují své oblíbené recepty známé seriálové postavy. Vyzkoušené recepty, na kterých si v seriálu pochutnali nejen zákazníci pekařství a místní hospody u Henryho, ale např. také členové rodiny Hejlových, si připravíte snadno doma.
Tábor - Teplou čokoládu, pralinky, tabulky, lízátka, ovoce v čokoládě, nebo třeba ochutnávky z čokoládové řeky nabídne o prvním adventním víkendu v historickém centru Tábora první ročník Festivalu čokolády. Pro milovníky sladkých dezertů bude připravena na největší přehlídce svého druhu v Česku kulinářská show předních kuchařů a cukrářů. Řekla to v neděli mluvčí festivalu Lenka Horejsková.
Mladá Boleslav - Zážitková gastronomie par excellence! Zatímco si hosté restaurace Václav ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi budou ve čtvrtek 9. října užívat speciální menu, dojde u jednoho ze stolů k vraždě.
Varnsdorf – Před týdenní přestávkou a dvěma zápasy si venku Varnsdorf zlepšil náladu. Před domácím publikem porazil mátožný Zlín 3:0 a připsal si první výhru v sezóně.
Kroměříž – Degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty a chřest na mnoho způsobů, mohli lidé o víkendu ochutnat na Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu nabídl kromě delikates také doprovodný program.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Treviso (Itálie) - Podobný druh zpráv je těžké překousnout: historická restaurace Beccherie v italském Trevisu, kde se před desítkami let zrodilo tiramisu, 30. března ukončí provoz. Zmizí tak originální verze legendárního dezertu, který se stal celosvětovým symbolem italské kuchyně. Důvodem je ekonomická krize, která tvrdě dopadla na rodinu Campeolových, jež restauraci vedla od září 1939.
Kroměříž - Od pondělí do pátku se v Kroměříži konaly Litevské dny: sladkou tečkou za nimi byla včerejší ukázka a ochutnávka tradičního nepečeného litevského dezertu Tinginys ze směsi čokolády, kondenzovaného mléka a drcených piškotů.
Brno – Ve školním kole skončila ještě druhá, v regionálním a mezinárodním už vyhrála. Za to, jak zvládá řemeslo servírky, získala Andrea Hniličková zlatou plaketu Přehlídky České ručičky. Znamená to, že je jednou z nejlepších žákyní svého řemesla.