Kreativ

ŠTÍTEK: Baťa

Hvězdárna Valašské Meziříčí

Ve valašskomeziříčské Hvězdárně vznikne centrum kreativity

Celkem 165 milionů korun získá Zlínský kraj na vybudování dvou kulturních a kreativních center, která vzniknou v Čiperově vile ve Zlíně a ve Hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Na oba projekty kraj úspěšně žádal o dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního fondu obnovy.

Čiperova vila ve Zlíně

Ve zlínské Čiperově vile vznikne kulturně-kreativní centrum

Celkem 165 milionů korun získá Zlínský kraj na vybudování dvou kulturních a kreativních center, která vzniknou v Čiperově vile ve Zlíně a ve Hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Na oba projekty kraj úspěšně žádal o dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního fondu obnovy.

Divizní fotbalisté Baťova (ve žlutém) si o víkendu zahráli mezi sebou, Napajedla se kvůli zdravotním problémům omluvila.

Fotbalový Baťov musel změnit plán a hledá posile jiné místo!

Třebaže si o tomto víkendu neplánovaně zahráli jen mezi sebou, v posledních dvou přípravných zápasech sbíral divizní nováček vítězství. Fotbalisté Baťova nejprve uplynulý víkend porazili Brumov (3:1) a v týdnu výběr Slovácka do 19 let (4:1).

Fanoušci Baníku Ostrava ve Zlíně.

Všichni v černém! Zlín zaplaví ostravská vlna, fans Baníku kupují i domácí místa

/FOTOGALERIE/ Herně i výsledkově povedený závěr podzimu, slibná příprava a pozitivní atmosféra související s děním po příchodech trenéra Pavla Hapala a sportovního ředitele Luďka Mikloška. Fotbalová Ostrava je ideálně naladěná na start jarní části FORTUNA:LIGY, kterou Baník otevře v neděli ve Zlíně (18 hodin). A ze strany fanoušků celku z Bazalů se čeká doslova nájezd.

Start zimní přípravy fotbalistů 1. FC Viktorie Přerov v roce 2023.

Fotbalisté Viktorky odstartovali přípravu testem ve tmě. Podívejte se

/FOTO + VIDEO/ Úterý, šest hodin večer, tma na přerovském fotbalovém stadionu v sokolské ulici, do které na atletický ovál vybíhá sedmnáctka hráčů 1. FC Viktorie. Divizní Přerov odstartoval zimní přípravu tradičním Cooperovým testem, po kterém následoval fotbálek na umělce.

Moravia Steel dokončila akvizici Kovárny VIVA ve Zlíně.

Moravia Steel dokončila akvizici Kovárny VIVA ve Zlíně

Obchodní společnost Moravia Steel v těchto dnech završila proces akvizice špičkové evropské kovárny ve Zlíně. Od spoluvlastníka firmy Čestmíra Vančury odkoupila zbývající balík akcií Kovárny VIVA a.s. v objemu 34 %.

Zlínská Kovárna VIVA

Zlínská kovárna Viva mění majitele

Zlínská Kovárna Viva mění majitele. Obchodní společnost Moravia Steel totiž v těchto dnech dokončila odkup zbývajících 34 procent akcií od Čestmíra Vančury.

Fotbalový trenér Pavel Vrba při ligovém zápase.

Glosa Libora Kopla: Zlín i Vrba jdou do rizika. Přijde úspěch, nebo průšvih?

Zvučnější jméno snad ani přivést nemohli. Že namočený Zlín angažuje trenéra Pavla Vrbu, nečekal snad nikdo. Všichni počítali s nástupem plukovníka Petra Rady, spekulovalo se o Klusáčkovi, někdo tipoval Webera. Jmen padalo hodně, ale na bývalého reprezentačního kouče ověnčeného mimořádnými úspěchy při angažmá v Plzni, nikdo ani nepomyslel.

David Rojka

Přerovské podzimní zklamání. Komentáře čtu, byl jsem pod tlakem, přiznal Rojka

/ROZHOVOR/ Po druhém místě z minulé sezony a spekulacích o administrativním postupu do MSFL se o přerovské Viktorii mluvilo jako o aspirantovi na divizní titul. Mladý tým trenéra Davida Rojky ale během podzimu tvrdě vystřízlivěl. Odchody klíčových hráčů před i během sezony, problémy uvnitř klubu, smolné porážky, špatná produktivita. Nejen o tom v rozhovoru mluví hlavní kouč Viktorky.

Odhalení desky v Katovicích.

VIDEO: Veterán z války se vrátil do Katovic. Doprovodila ho snacha

"Děda byl skvělý člověk. Klidný a strašně hodný. Ale na válku nevzpomínal. Jen když jsme třeba viděli válečný film, tak někdy říkal: Ano, takhle to bylo. Tam jsme dostali na zadek. Bylo to opravdové peklo."Těmito slovy zavzpomínala Drahomíra Finková v Katovicích na svého tchána Františka Finka, veterána z druhé světové války a účastníka bojů u francouzského přístavního města Dunkerque.

Kostel sv. Filipa a Jakuba.

Odhalí desku válečnému hrdinovi. Žil v Katovicích jako sirotek

V prostoru pranýře a pamětního kamene mezi budovou městyse Katovice a kostelem sv. Filipa a Jakuba bude v pátek 11. listopadu odhalena pamětní deska válečného veterána Františka Finka. "Ten byl od od roku 1911 vychováván jako sirotek v rodině Karla Švehly v Katovicích," řekl za spolek Rally Fans Katovice Martin Mazuch.

Komentované prohlídky ve vile Miroslava Zikmunda

Podívejte se do vily, kde žil a pracoval cestovatel Miroslav Zikmund

Lidé si mohou díky komentovaným prohlídkám prohlédnout vilu Miroslava Zikmunda na Nivách ve Zlíně. Necelý rok od smrti tohoto cestovatele se tak veřejnost může podívat do míst, kde strávil většinu svého života. Některé prohlídky povede jeho nevlastní dcera Jana Macalíková.

Ilustrační foto

Otrokovická místní část se bude jmenovat Baťov

Bahňák nebo Baťov? Dva užívané pojmy pro jednu z místních částí Otrokovic se už brzy sjednotí, rozhodli o tom otrokovičtí zastupitelé. Od příštího roku se bude užívat označení Baťov. S ohledem na historické skutečnosti tak město vzdává hold Baťům.

Fotbalisté Baťova v pátek doma porazili Zbrojovku Brno 2:1.

Kdo zastaví Baťov? Zuby si na nováčkovi vylámal i další favorit - Zbrojovka!

Neskutečné! Nováček fotbalové divize E se nikoho nebojí a to doslova. Sílu a především odhodlání Baťova v páteční předehrávce 3. kola na vlastní kůži poznala rezerva prvoligové Zbrojovky Brno. Na otrokovické umělce sice vedla, ale nakonec se vracela domů s prázdnou. Baťov vyhrál 2:1 díky dvěma trefám příležitostného kanonýra Ondřeje Žáčka.

Fotbalisté Valašského Meziříčí (v červených dresech) budou hrát nově divizi F.

Ve Valašském Meziříčí skončilo pět hráčů. Vrací se Pobořil, posilou je Galus

Bez pěti hráčů loňského kádru zahájili přípravu na novou sezonu fotbalisté divizního Valašského Meziříčí, kteří budou hrát nově severní skupinu F. Trenér Pavel Hajný, který u týmu zůstává stejně jako asistent Zbyněk Vinklar, už nemůže počítat se službami Jana Kuběny, Milana Urbana, Davida Veselého nebo Šimona Vrány.

Vila Tomáše Bati leží v centru rušného Zlína

Slavné domy: Zlínská vila Tomáše Bati zažila vzestup i pád významného rodu

V tiché zahradě ukrytý dům, v němž prožil se svými blízkými nejšťastnější roky svého života zakladatel světového obuvnického impéria, najdete jen kousek od rušného centra Zlína. Do čerstvě zbudované vily, která připomíná anglické rodinné domy a v interiéru spojuje secesi s kubismem, přivedl Tomáš Baťa svou novomanželku Marii v roce 1912.

Roman Macek starší.

Macek o Evropské lize ve Zlíně i budoucnosti Fatry. Jaké jsou změny?

Zrovna řešil velkou událost v historii zlínského volejbalu – Zlatou Evropskou volejbalovou ligu, kterou toto krajské město přivítá. O chvíli později si už pro Zlínský deník našel čas. „Pro klub i samotný Zlín se jedná o jednu z největších mezinárodních akcí za posledních dvacet a možná i více let,“ pochvaluje si Roman Macek, šéf volejbalové Fatry.

Lešetínský fašank 2022, 19. února ve Zlíně

Lešetínský fašank bavil Zlín, přilákal tisíce lidí. Podívejte se

Tradiční masopustní veselí se opět tuto sobotu vrátilo do ulic Zlína. Po roční přestávce v důsledku pandemických omezení, se Zlíňané mohli opět radovat a užívat si tradiční Lešetínský fašank. Tentokrát ve žlutomodrých barvách, neboť i tato událost byla věnovaná významnému výročí Zlína, které letos slaví, a to 700 let od první písemné zmínky o tomto městě.

Lešetínský fašank 2022, 19. února ve Zlíně

Masopustní veselí v ulicích. Lešetínský fašank bavil Zlín, přilákal tisíce lidí

Tradiční masopustní veselí se opět tuto sobotu vrátilo do ulic Zlína. Po roční přestávce v důsledku pandemických omezení, se Zlíňané mohli opět radovat a užívat si tradiční Lešetínský fašank. Tentokrát ve žlutomodrých barvách, neboť i tato událost byla věnovaná významnému výročí Zlína, které letos slaví, a to 700 let od první písemné zmínky o tomto městě.

Alois Jaroněk, návrhy na gobelínovou kabelku, 1909, akvarel na papíře.

Je libo módní doplněk z norské vlny? Byl i v šatníku paní Baťové

Venku mrzne, takže teplý vlněný svetr s norským vzorem je v lednových dnech ideální volbou při ranní probírce šatníku. A co třeba módní kabelka z norské vlny? Ručně tkaná, s motivy květů v pestrých barvách? Pro tu si do šatníku sáhne asi málokdo – pro takový kousek se musíme vnořit do historie. Zhruba před sto lety byly gobelínové kabelky velmi originálním doplňkem. Byly tkány z norské či švédské vlny (roli hrála kvalita příze, ne její výhřevnost) a ve valašských gobelínových dílnách si je kupovaly dámy z lepších kruhů – mezi nimi i paní Baťová.

Talentovaný devatenáctiletý záložník zlínského Fastavu David Tkáč při tréninku na Vršavě.

Pozice Tkáče se nemění: Jsem dál tichý, pro rady si nechodím. Co nabídky?

Na podzim vystřelil jako kometa, v lize zářil. Hned ve své první sezoně mezi elitou se zabydlel v sestavě Zlína, dával velmi důležité góly. I proto patří mezi velké objevy, žádané tuzemské zboží. Devatenáctiletý záložník David Tkáč je podle prestižního serveru Transfermarkt nejdražším hráčem Fastavu, cenu mládežnického reprezentanta odhadl na 12,5 milionu.

Fotbalisté Spartaku Svatobořice po postupu do krajské soutěže obsadili v podzimní části I. B třídy skupiny C šesté místo.

Nováček krajské soutěže je šestý. Pomýšleli jsme ale výš, zní ze Svatobořic

Jestli někdo čekal, že fotbalisté Spartaku Svatobořice budou v krajské soutěži bojovat o záchranu, ten se mýlil. Nováček I. B třídy skupiny C skončil po podzimní části na šestém místě. „Já mám vždycky nejvyšší cíle, chci se rvát o přední místa a nemíním v tom polevit,“ zdůrazňuje hrající trenér Spartaku Filip Pochylý.

Plastika J. A. Bati má opravenou ruku, kterou soše někdo utrhl...

Kam zmizel J. A. Baťa z lavičky u Moravy?

Celou řadu posměšných komentářů na sociálních sítích si vysloužilo náhlé zmizení dřevěné plastiky J. A. Bati z lavičky na břehu Moravy v uherskohradišťské Staré Tenici. Dílo řezbáře Tomáše Měsíčka chybí na svém místě od konce listopadu, a protože to není poprvé, obyvatelé regionu to nenechali bez povšimnutí.

Výroba obuvi. Ilustrační snímek

Obuvníci vymírají. Na ševce se dva roky nikdo nepřihlásil, firmy stěhují výrobu

Národ, který dal světu rodinu Baťů, nebude mít za chvíli ani jednoho ševce. Obuvníci vymírají a mladí o „baťovské“ řemeslo zájem nemají. Potvrzují to aktuální data ministerstva školství. Do učňovského oboru „výrobce obuvi“, na který mají akreditaci pouze dvě školy v Česku, nenastoupil letos i v předchozím školním roce ani jeden student. 

Jan Kobzáň: Značka Baťova koncernu

Muzejní kukátko: O proslulé značce firmy Baťa

Víte, kdo byl za první republiky autorem světoznámého loga Baťova koncernu? Jak se dočítáme v dobovém tisku, už v roce 1939 to věděl málokdo. Více v poutavém článku Olgy Méhešové, za který moc děkujeme.

Jan Kobzáň: Značka Baťova koncernu

Muzejní kukátko: O proslulé značce firmy Baťa

Víte, kdo byl za první republiky autorem světoznámého loga Baťova koncernu? Jak se dočítáme v dobovém tisku, už v roce 1939 to věděl málokdo. Více v poutavém článku Olgy Méhešové, za který moc děkujeme.

Jan Kobzáň: Značka Baťova koncernu

Muzejní kukátko: O proslulé značce firmy Baťa

Víte, kdo byl za první republiky autorem světoznámého loga Baťova koncernu? Jak se dočítáme v dobovém tisku, už v roce 1939 to věděl málokdo. Více v poutavém článku Olgy Méhešové, za který moc děkujeme.