Kreativ

ŠTÍTEK: Baťa

Velké kino ve Zlíně.

Velké kino bude uzavřeno, kvůli havarijním stavu. Čeká jej rekonstrukce

Zlín – Velké kino na náměstí Práce ukončí v průběhu tohoto týdne provoz. Objekt, zejména jeho nosné zdi a střešní konstrukce, je v havarijním stavu. Vyplývá to ze statického posudku, který si nechala zpracovat radnice. Jak dlouho bude jeden z největších kinosálů v České republice zavřený se zatím neví.

Sběratelé a provozovatelé Muzea technických hraček Michal Widenský (vlevo) a Miroslav Smaha přivezou v roce 2017 do Litvínova unikátní výstavu hraček s jedinečnými výrobky firmy Heller & Schiller.

Dvojice sběratelů přiveze do Litvínova unikátní výstavu

Litvínov – Valdštejnský zámek v Litvínově zažije v příštím roce unikátní výstavu, kterou přivezou sběratelé Michal Widenský a Miroslav Smaha. Oba muži jsou známí tím, že provozují Muzeum technických hraček. Do Litvínova zavítají s unikáty, které tu kdysi vyráběla slavná firma Heller & Schiller.

Věra Nerušilová.

Věra Nerušilová: Kočka z Třebíče a Záběhlic

Třebíč - V Třebíči každým rokem udělují u příležitosti vzniku ČSR ceny města významným osobnostem veřejného života. Letošní rok není výjimkou. Ceremoniál se slavnostním koncertem se uskuteční ve středu 28. října ve foyer divadla Pasáž. Držiteli Ceny města Třebíče za rok 2015 se stanou herec a scenárista Zdeněk Otto Braunschläger a zpěvačka a herečka Věra Nerušilová.

Ilustrační foto

V indickém metru mají novou stanici pojmenovanou po Baťovi

Dillí – Historicky první stanici metra pojmenovanou po Tomáši Baťovi, českém podnikateli a zakladateli obuvnické společnosti Baťa, v neděli 6. září slavnostně otevřel ve Farídábádu indický premiér Naréndra Módí. Na svém facebookovém účtu o tom informovalo české velvyslanectví v Indii.

Sochař Robert Buček v současnosti intenzivně pracuje na vyhotovení sochy Jana Antonína Bati.

Břehy řeky Moravy ozdobí socha J.A.Bati

Uherské Hradiště – Bude sedět na břehu řeky Moravy a dívat se směrem na její hladinu. Vrátí se tak po letech tam, kde se narodil, kde prožil své dětství, či kde zbudoval dnešní Baťův kanál.

17. Puor Zlín, Zlín

Tady si vychutnáte léto: Puor Zlín

Představujeme podnik, který se účastní soutěže Deníku Vychutnejte si léto 2015. Hledáme místo s výborným jídlem, posezením, pivkem, kávou či zábavou.

Výstava v ústeckém muzeu vznikla díky daru ústeckého rodáka Hanse Röslera (na snímku), který vlastní nejrozsáhlejší sbírku figurek vojáků od firmy Baťa.

Ústecké muzeum ukazuje armádu gumových vojáčku od Bati

Ústí nad Labem - Armádu gumových vojáčků od firmy Baťa představuje muzeum v Ústí nad Labem. Ojedinělou sbírku hraček od známé obuvnické firmy daroval instituci rodák, který byl po válce odsunut do Německa. Výstava Nezranitelná armáda značky Baťa se koná do 4. října.

Výstava v ústeckém muzeu vznikla díky daru ústeckého rodáka Hanse Röslera (na snímku), který vlastní nejrozsáhlejší sbírku figurek vojáků od firmy Baťa.

Ústecké muzeum ukazuje armádu gumových vojáčku od Bati

Ústí nad Labem - Armádu gumových vojáčků od firmy Baťa představuje muzeum v Ústí nad Labem. Ojedinělou sbírku hraček od známé obuvnické firmy daroval instituci rodák, který byl po válce odsunut do Německa. Výstava Nezranitelná armáda značky Baťa se koná od 1. července do 4. října.

Ilustrační foto

Paneláky - dříve šedivé králíkárny, dnes barevné levné bydlení

Někteří jim říkali "králíkárny" pro jejich vzhled a šedivou uniformitu, která často značně měnila ráz celých měst. Jiní si je ale pochvalovali jako levné a ve své době moderní bydlení. Domy z prefabrikovaných panelů zažily největší boom v 70. a 80. letech minulého století v zemích východního bloku, přitom první panelák byl postaven už po první světové válce v Nizozemsku. V Praze se do prvního panelového domu nastěhovali nájemníci 1. července 1955 v Ďáblicích.

Pamětnice války i baťovského systému Hana Totušková ze Zlína.

U Bati měli lidé krásné peníze. Ale museli pořádně dělat

Zlín – Kdyby Hana Totušková žila v Americe, nejspíš by o jejím osudu natočili celovečerní film. Jejího otce odvleklo gestapo, byla svědkem největšího bombardování Zlína, absolvovala Baťovu školu práce, spolupracovala se známým architektem Karfíkem a v úctyhodných devětaosmdesáti letech studuje už desátým rokem univerzitu třetího věku.

Zlínský historik a spisovatele Zdeněk Pokluda.

Podzemní chodby z továrny do města? Tak o nich nevím

Zlín – Napsal více než dvě desítky knih. Pořad nejznámější internetové televize Baťa v kostce natočený podle jeho stejnojmenné knižní předlohy má přes půl milionu zhlédnutí. Na Univerzitě Tomáše Bati vyučuje historii firmy Baťa a další předměty.

Boty, botky, botičky. To je název výstavy, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít.

OBRAZEM: Výstava historické a exotické obuvi

Hlučín - Boty, botky, botičky. To je název výstavy, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Muzeum Hlučínska ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo pro návštěvníky jedinečnou výstavu, která sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost.

Boty, botky, botičky. To je název výstavy, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít.

OBRAZEM: Výstava historické a exotické obuvi

Hlučín - Boty, botky, botičky. To je název výstavy, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Muzeum Hlučínska ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo pro návštěvníky jedinečnou výstavu, která sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost.

Finále soutěže 120 let s Baťou v Masters Of Rock Café ve Zlíně.

Vítěze soutěže 120 let s Baťou nakonec musel určit až los

Zlín – „Šedivá hlava pana porotce Veleva zešedivěla ještě víc. Primátor Adámek si otírá čelo. Taková náročná jednání asi na radnici nezažívá," i těmito slovy glosoval moderátor Petr Horký těžké rozhodování poroty při finálovém klání soutěže 120 let s Baťou.

Marie Baťová.

Majitelé zámku a panství Vsetín: Marie Baťová

Vsetín /SERIÁL TÝDENÍKU/ - Dnes si představíme poslední majitelku vsetínského zámku Marii Baťovou, vdovu po zakladateli zlínského obuvnického impéria. Paní Baťová se narodila ve Vídni do dobře situované rodiny Menčíků, díky tomu se jí dostalo kvalitního vzdělání.

Ilustrační foto.

Podnikatele i po 120 letech oslovuje Baťův odkaz

Praha - Motivovat zaměstnance podílem ze zisku, podpořit jejich vzdělávání, orientovat se na zákazníky. Čeští podnikatelé se i po 120 letech od založení firmy Baťa inspirují podnikatelem Tomášem Baťou a jeho odkazem. Na konferenci v Praze se vůbec poprvé sešli zástupci firem vzešlých z kořenů firmy Baťa s podnikateli, které příběh Bati ovlivnil v jejich podnikání.

PSM ke 100. výročí narození Tomáše Bati mladšího

Výročí narození Bati připomenou mince i medaile

Zlín – Ve středu 17. září uplyne přesně sto let od narození syna zakladatele slavného baťovského koncernu Tomáše Bati mladšího. U této příležitosti vydala ČNB umělecky zpracované stříbrné pamětní mince s jeho portrétem.

Výstava" K štěstí klíček je střevíček- Baťa" v muzeu ve Zlíně.

Netradiční vernisáž: K štěstí klíček je střevíček Baťa

Zlín - „K štěstí klíček je střevíček Baťa" je název nové výstavy v BAŤOVĚ INSTITUTU 14|15, která je pořádána u příležitosti 120. výročí založení firmy Baťa. To připadá na 21. září. Výstava je zaměřená na obchodní aktivity této obuvnické firmy, styk se zákazníky a filozofii prodeje.

Ilustrační foto.

Útlum asijské obuvi. Na trh se vrací kvalita

Praha /INFOGRAFIKA/ – Počty bot, které 
k nám ročně v milionech kusů proudí z Asie, se začínají zmenšovat. České obuvnictví v minulém roce uspělo hned v několika kategoriích, kromě nejnižšího dovozu za posledních sedm let zaznamenal rekordní cifru také vývoz. Za hranice se v roce 2013 prodalo skoro dvakrát více bot než rok předtím. Čeští obuvníci si tak po letech krize a zoufání mohou oddechnout, zatím to totiž vypadá, že dobré časy budou pokračovat. A není to pouze případ České republiky, i některé německé firmy začínají přesouvat výrobu z Asie zpátky do Evropy.

Gahurův prospekt ve Zlíně.

Zlíňané odpočívají jako za Baťovy éry

Zlín – Travnatá plocha mezi Priorem a Kongresovým centrem opět plní funkci jako za baťovské éry. Dnes tu však spíše než zaměstnance Baťových závodů můžeme potkat hlavně studenty. Dříve se tu v polední pauze doslova vyhrnuly tisíce zaměstnanců tehdejších podniků Tomáše Bati.

Baťova továrna na výrobu obuvi. Ředitel František Bělíček.

František Bělíček: Chceme vyrobit půl milionu párů obuvi

Dolní Němčí /ROZHOVOR/ - Na sklonku roku 2013 nastoupil do výrobní divize společnosti Baťa ČR v Dolním Němčí, kde je od 1. ledna 2014 ředitelem. Třiapadesátiletý obuvnický matador František Bělíček přitom už po roce 2010, kdy působil v evropské centrále společnosti Baťa v italské Limeně u Padovy, dostal do vínku užší spolupráci s továrnou v Dolním Němčí.

První máj. Ilustrační foto

O prvomájový průvod ve Zlíně je opět zájem, navazuje na Baťu

Zlín – O účast v prvomájovém průvodu ve Zlíně je stále větší zájem. Průvod navazuje na tradici baťovských oslav svátku práce ve městě. Letos bude mít asi šest stovek účastníků, už to lidem neevokuje povinné průvody za komunistů, řekl dnes organizátor Martin Červinka.

Nejstaršími hračkami v Muzeu Podhradí Buchlovice budou koník a kravička z polyamidu.

Gumové hračky zapískají v buchlovickém muzeu

Buchlovice – Ve znamení mile hravé výstavy se s pátek 7. března v 17 hodin uskuteční v Muzeu Podhradí Buchlovice vernisáž s názvem Hračky aneb Historie ne tak stará – gumová a plastová. 

Ludvík Vaculík.

Spisovatel Ludvík Vaculík

Valašsko - Dnes si představíme jednu z nejvýraznějších osobností narozených na Valašsku a to Ludvíka Vaculíka, jehož můžeme bez váhání zařadit k našim nejvýznamnějším poválečným spisovatelům.

VYSKLÁDAT

Stěhování zlínské knihovny pokračuje. Jde se do pater

Zlín - Stěhování knih do 15. budovy, nového sídla Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KKFB), vstupuje do další fáze. Knihy, jimž bylo určeno obývat suterénní prostory pod Patnáctkou a v skladových prostorách pod platformou mezi budovami 14 a 15, již jsou na svém místě.

VYSKLÁDAT

Stěhování knihovny pokračuje. Jde se do pater

Zlín - Stěhování knih do 15. budovy, nového sídla Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KKFB), vstupuje do další fáze. Knihy, jimž bylo určeno obývat suterénní prostory pod Patnáctkou a v skladových prostorách pod platformou mezi budovami 14 a 15, již jsou na svém místě.

Zámek Napajedla.

Letní prohlídky zámku Napajedla

Napajedla - Zámek Napajedla v létě láká na již tradiční prohlídky historických sálů s výkladem o historii zámku, dále na výstavu „Návrat rodu Baltazzi na zámek do Napajedel", poté na příjemné posezení v kavárně s domácími delikatesami, netradičními drinky a také dětským koutkem.

Záložník Jan Hromek (v bílém) bude hrát za Mutěnice i v příští sezoně.

Válek zvažuje přerušení kariéry, na cestě je Baťa

Mutěnice - Dvakrát vyhrály první A třídu a o nejvyšší příčky hrály i v krajském přeboru. Mutěnice byly letos všechno jenom ne vyjukaný nováček. Celek z Hodonínska hrál až do posledního kola o druhou příčku v soutěži, nakonec skončil za Blanskem a Spartou Brno třetí.

Státní okresní archiv ve Zlíně

Heslo u Bati: „Jen nejlepší z dobrých"

Zlín - Ve firmě Baťa, která razila v různých obměnách heslo „jen nejlepší z dobrých", se tato zásada nemohla pochopitelně vyhnout ani zaměstnanecké otázce.

Organizátoři Noci kostelů měli plné ruce práce

Noc kostelů oslovila tisíce nejen věřících

Zlín - Přes velmi chladné počasí vyrazili do kostelů v celé České republice v pátek tisíce lidí. Také kostely na Zlínsku otevřely své brány návštěvníkům. Přímo ve Zlíně mohli lidé zavítat do třech kostelů.

Zajištění pachatele krádeže policií. Ilustrační snímek

Zloděje z příbramských obchodů už policie dopadla

Příbram - Obchodníci z příbramských prodejen si mohou oddechnout. Jejich obchody již delší dobu trápí nájezdy zlodějů. Minulý týden policie obvinila dvojici pachatelů, kteří sice vykrádali především rekreační objekty, ale v neděli příbramští kriminalisté obvinili osmadvacetiletého muže.