Kreativ

ŠTÍTEK: Baťa

Zajištění pachatele krádeže policií. Ilustrační snímek

Zloděje z příbramských obchodů už policie dopadla

Příbram – Obchodníci z příbramských prodejen si mohou oddechnout. Jejich obchody již delší dobu trápí nájezdy zlodějů. Minulý týden policie obvinila dvojici pachatelů, kteří sice vykrádali především rekreační objekty, ale v neděli příbramští kriminalisté obvinili osmadvacetiletého muže. Ten má podle policejní mluvčí Moniky Schindlové na svědomí celkem dvanáct útoků na prodejny v Žežické, Pražské a Dlouhé ulici v okresním městě.  

Vladimír Maděra.

Strastiplný životní příběh Vladimíra Maděry z Velehradu

Velehrad - Vladimír Maděra, voják, výsadkář odbojář, politický vězeň, ale především dobrý člověk se narodil se 19.března 1917 ve Velehradě. Pocházel ze šesti dětí Františka a Františky Maděrových, kteří oba pracovali ve velehradské cihelně.

Rezerva Břeclavi (v pruhovaných dresech) si doma poradila s fotbalisty Dubňan.

Neškodné Dubňany sestřelil až probuzený útočník Kruták

Břeclav – V sobotu dopoledne se na zápase I.A třídy několik desítek diváků dlouho nudilo. V nezáživném zápase rezervy Břeclavi s Dubňany se hrálo mezi šestnáctkami, bez tutovek. Trápení domácího týmu utnul až v 71. minutě Tomáš Kruták. Ten samý hráč za pár minut přidal i výstavní trefu hlavou. Dubňany tak zaslouženě odjely domů s prázdnou. Branku MSK totiž ohrozili v celém zápase jen dvěma lehkými střelami.

Pamětní cenný kov je nejen pro sběratele dostupný ve dvou verzích s rozdílnou gramáží.

Město Zlín má svou stříbrnou medaili

Jablonec nad Nisou, Zlín – Jako třetí statutární město České republiky se dočkal Zlín ztvárnění vlastní sběratelské medaile ze stříbra. Ty razí jablonecká Česká mincovna a ve středu dopoledne přišla na řadu právě ta zlínská.

Pamětní cenný kov je nejen pro sběratele dostupný ve dvou verzích s rozdílnou gramáží.

Město Zlín má svou stříbrnou medaili

Jablonec nad Nisou, Zlín – Jako třetí statutární město České republiky se dočkal Zlín ztvárnění vlastní sběratelské medaile ze stříbra. Ty razí jablonecká Česká mincovna a ve středu dopoledne přišla na řadu právě ta zlínská.

Ilustrační foto.

V obchodech zamítají reklamaci bot s nejrůznějšími odůvodněními

Plzeň - Koupíte si nové boty, ale po čase vám praskne podrážka, rozpárá se šev či upadne podpatek. Záruční doba trvá, jdete tedy do obchodu vyřídit reklamaci. Jenomže u pultu narazíte na prodavače, který reklamaci nepřipouští. S podobným přístupem sesetkal Petr S. z Plzně.

Ivan Hoffman

Vzpomínání na Baťu

Je tomu osmdesát let, co zemřel Tomáš Baťa. Byl výraznou osobností své doby a jeho podnikatelský úspěch inspiruje i po letech. Je to ten typ vizionáře, od kterého bychom rádi slyšeli, kdyby to šlo, co si myslí o naší současnosti, a jak by on řešil problémy, se kterými se potýkáme.

Fotbalisté Moravanu Lednice získali tři kola před koncem definitivně jistotu příslušnosti v I.A třídě i pro příští rok.

Lednice pod trenérem Pekárkem válí. Zdolala vedoucí Mutěnice

Lednice – Fotbalisté Moravanu Lednice získali tři kola před koncem definitivně jistotu příslušnosti v I.A třídě i pro příští rok. A povedlo se jim to proti nejsilnějšímu celku tabulky z Mutěnic. Oslabený soupeř v sestavě s mladíky utkání prohrál už v první půli, když třikrát inkasoval. Ve druhé půli už Vinaři jen dvěma brankami zdramatizovali utkání. Prohráli tak teprve potřetí v sezoně. Lednice je po třetí výhře v řadě ve vyrovnané tabulce šestá.

Expozice snímků Jana Lukase.

Budějovický rodák Jan Lukas zachytil život Newyorčanů, výstavu má nyní v Praze

České Budějovice, Praha - Snímky autora, který fotografoval život za nacistické i komunistické totality nebo krajany v zahraničí, vystavuje v Leica Gallery Prague. Výjimečnou fotografickou výstavu českobudějovického rodáka Jana Lukase (1915  – 2006 New York) můžete  navštívit do 17. června. Kurátorem výstavy nazvané Jan Lukas: Newyorský deník 1966 – 1990 je Jan Mlčoch. „Českobudějovický rodák se fotografii věnoval již od roku 1927," připomíná veřejností neprávem opomíjeného fotografa s jihočeskými kořeny Mlčoch.

Ilustrační foto

Obuvnické muzeum chystá na léto nově upravené expozice

Zlín - Obuvnické muzeum ve Zlíně chystá na léto nově upravené expozice s historickou a cizokrajnou obuví rozšířené o nové přírůstky obuvi a módních doplňků, které muzeum shromáždilo za poslední dvě desítky let.

Baťovský archiv.

Zlín nepřijde o baťovský archiv, uloží ho na zámku v Klečůvce

ZLín - Cenný archiv firmy Baťa zůstává ve Zlíně. Vzácné archiválie budou na základě dohody s Moravským zemským archivem (MZA), který je jejich vlastníkem, uloženy na zámku v Klečůvce. Tam už několik let sídlí Státní okresní archiv Zlín. Dokumenty se do Klečůvky přesunou z nevyhovujících prostor ve dvaatřicáté budově někdejšího baťovského areálu.

Muzeum bot je plné historických skvostů.

Český poutník: Jak jsem si hrál na Baťu

K dnešnímu putování využívám pozvání od Marie Masaříkové ze zlínského informačního a turistického střediska. Středem našeho zájmu bude tím pádem naše nejslavnější podnikatelské město, Baťův Zlín.

Zámek Zlín

Zlíňané: Chceme na zámek chodit na výstavy

Zlín - Zlíňané mají jasno. Na zlínském zámku si přejí výstavní prostory. Alespoň to jsou nejčastější názory lidí, kteří se zapojili do projektu Zámek Zlín místo, kde se lidé setkávají. Hned 46 procent z celkového počtu 586 respondentů v dotaznících historickému objektu přisoudilo funkci výstavních prostor.

Rekonstrukce budov číslo 14 a 15 ve svitovském areálu ve Zlíně pokračuje. V současnosti finišují demoličné práce a z původních budov zůstaly jenom nosné konstrukce.

Rekonstrukce dvou budov továrního areálu už stála 80 milionů Kč

Zlín – /FOTOGALERIE/ Stavbaři za tři měsíce prací na kompletní rekonstrukci budov 14 a 15 v bývalém továrním areálu firmy Baťa ve Zlíně prostavěli už zhruba 80 milionů korun. Z objektů zůstala jen kostra, kterou dělníci nyní zesilují, aby vydržela budoucí zátěž.

Ilustrační foto

K vidění bude i zakládací listina fy Baťa

Zlín - Na fotografiích zachycujících proměny továrního areálu firmy Baťa od jeho vzniku počátkem 20. století až po současnost je postavena výstava Proměny továrny lidé a čas.

Původní dům č.p.385 s kan­celářemi občanské záložny v přízemí v roce 1923.

V domě bydlel i tříletý Masaryk

Hodonín /NA VÝSTAVU DO MUZEA/ - Na výstavě Příběhy hodonínských domů, která je nyní v Masarykově muzeu v Hodoníně, je návštěvníkům představen i dům č. p. 385, ve kterém bydlel se svými rodiči a bratrem Martinem jako tříletý náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Ilustrační foto.

Přečíslovat? Proč?, bouří se Lesní čtvrť

Zlín – Přečíslování půldomků i nadále vyvolává rozporuplné reakce. Dalším důkazem je petice 198 občanů žijící převážně v Lesní čtvrti. Jejich nespokojenost došla tak daleko, že se společně rozhodli obrátit na magistrát.

Záložník Ratíškovic Lukáš Ňorek (v červeném) bojuje o míč s domácím zadákem Lukášem Křižanem.

Vítr přinesl šance, výhru braly Ratíškovice

Dubňany – Silný vítr a zranění klíčových hráčů ovlivnili tradiční okresní derby. Domácí Baník prohrál v posledním zápase zimního turnaje v Dubňanech se sousedními Ratíškovicemi 2:3. Svěřenci kouče Blahůška skončili druzí, šestý tým první A třídy se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Ilustrační foto

Opraví schody. Hřiště a cestu později

Zlín – Trápí vás špatné chodníky ve městě, zdevastovaná hřiště a nevíte, zda magistrát plánuje jejich opravu? Pokud nemáte čas poptat se přímo na radnici, položte dotaz na diskusním fóru webových stránek města. Podle všeho se tento systém dotazování osvědčuje.

Postavit v KNTB kapli plánovali už její zakladatelé. Zde jsou k vidění nákresy. Kaple měla stát původně mezi domy pro přestárlé, které jsou na druhém snímku.

Kaple ve špitále měla stát už dávno

Zlín – O stavbě kaple v Baťově nemocnici ve Zlíně se uvažovalo už v éře první republiky. Upozornil na to primář oddělení nukleární medicíny Jiří Bakala. Zareagoval na článek Deníku, který pojednával o plánované výstavbě svatostánku.

Baťovský domek - ilustrační foto.

Baťovské domky ještě něco vydrží

Zlín – Jsou zlínské baťovské domky na pokraji své životnosti? Zhroutí se v blízké budoucnosti jako dva z nich, které spadly ve čtvrtích Podvesná a Letná?

Výstava večerníčkových postaviček v Baron Trenck Gallery.

Kutilové Pat a Mat míří do Baron Trenck Gallery

Brno /FOTOGALERIE/ – V jedné z televizních pohádek si chlapec udělá uzel na kapesníku, aby si připomněl opravu protékajícího kohoutku. Vše se však zkomplikuje v okamžiku, kdy kapesník uprchne z jeho kapsy a vydá se poznávat svět.

Magistrát města Zlína.

Ve Zlíně se opravuje Dům umění i budova radnice

Zlín – Letní čas přeje ve Zlíně opravám památkových objektů. Kromě obnovy dveří na zlínské radnici se dočkají o prázdninách rekonstrukce anglické dvorky kolem městského divadla i obvodový plášť Domu umění. Investice přesáhnou milion korun, spolufinancuje je však ministerstvo kultury.

Ilustrační foto

Soud poslal Moravan Aviation do konkurzu

Brno - Krajský soud v Brně poslal otrokovického výrobce letadel Moravan Aviation do konkurzu. Vyhověl tak úternímu rozhodnutí věřitelů, kteří se nedohodli na jiném způsobu řešení úpadku firmy. Zhruba devíti desítkám věřitelů dluží firma asi 100 milionů korun.

ilustrační foto

Baťa zatím výrobu v Dolním Němčí plně neobnovil

Dolní Němčí - Na konci roku se sice výrobnímu podniku firmy Baťa v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku podařilo získat zakázky, které umožnily zaměstnat část bývalých pracovníků, ale nešlo o dlouhodobé zakázky.

Tomáš Baťa ve své pracovně.

Nový web nabízí vše o Baťovi

Zlín – Informace o zakladateli obuvnického průmyslu a jeho přístupu k podnikání včetně fotogalerie mohou zájemci nově najít na nových webových stránkách věnovaných Tomáši Baťovi s názvem www.tomasbata.com.