Kreativ

ŠTÍTEK: Baťa

Jan Kobzáň: Značka Baťova koncernu

Muzejní kukátko: O proslulé značce firmy Baťa

Víte, kdo byl za první republiky autorem světoznámého loga Baťova koncernu? Jak se dočítáme v dobovém tisku, už v roce 1939 to věděl málokdo. Více v poutavém článku Olgy Méhešové, za který moc děkujeme.

Fotbalisté Napajedel (v bílém) v sobotním 3. hraném kole krajského přeboru doma porazili Nedašov 2:0.

KP: ve šlágru kola gól nepadl, v čele jsou fotbalisté Baťova

První kontumační výsledek sezony nám přineslo 4. kolo krajského přeboru, ve kterém fotbalisté Valašské Polanky kvůli svatbě hráče svého hráče a účasti na ni zbytku týmu k zápasu do Luhačovic nepřijeli. Ve šlágru víkendu duel Slušovic s Morkovicemi branku nepřinesl a tak se do čela vyhoupl Baťov.

Fotbalisté ligového Fastavu Zlín v pondělí dopoledne zahájili přípravu na nový soutěžní ročník.

Hrubého do Zlína zlákala ostravská klika: Kluci mi rozhodování usnadnili

Kolem něj by se měla točit hra Zlína v příští ligové sezoně. Vedení klubu i trenér Jan Jelínek si od Roberta Hrubého hodně slibují. Sedmadvacetiletá posila z Baníku Ostrava, která prošla Slavií Praha i Jabloncem, by se měla na Letné zařadit mezi opory a ve středu hřiště dirigovat hru ševců.

Energetici Sev.En Energy vylovili z vyrovnávací nádrže Elektrárny Počerady trofejní kusy ryb.

Energetici Sev.En Energy vylovili z nádrže Elektrárny Počerady trofejní ryby

Z vyrovnávací nádrže, která se v Elektrárně Počerady čistila během plánované odstávky technologií, vylovili energetici desítky velkých ryb. Z vody vytáhli například i více jak metr dlouhou štiku či desetikilové kapry. Rybám se v nádrži daří. Voda má stabilní kvalitu bez jakýchkoliv výkyvů, má vyšší teplotu a ryby tu nachází dostatek potravy.

Energetici Sev.En Energy vylovili z vyrovnávací nádrže Elektrárny Počerady trofejní kusy ryb.

Ve vodě v elektrárně byla přes metr dlouhá štika. Vytáhli se i velcí kapři

Z vyrovnávací nádrže, která se v Elektrárně Počerady čistila během plánované odstávky technologií, vylovili energetici desítky velkých ryb. Z vody vytáhli například i více než metr dlouhou štiku či desetikilové kapry. Rybám se v nádrži daří. Voda má stabilní kvalitu bez jakýchkoliv výkyvů, má vyšší teplotu a ryby tu nachází dostatek potravy.

Michal Čechmánek

Velký návrat. Fatru posílí bývalý kapitán

Loni s klubem nakonec nedokázali najít společnou řeč. Volejbalovou Fatru tak podruhé během profesionální kariéry opustil. Nyní se však někdejší kapitán Zlína Michal Čechmánek potřetí vrací do míst, kde strávil podstatou část kariéry.

Elektrárna Počerady.

Elektrárna Počerady obhájila certifikát pro ostrovní provoz

Elektrárna Počerady má za sebou úspěšné testy a obnovila certifikáty poskytování služeb ostrovního provozu pro tři ze svých energetických bloků. Zbývající dva bloky mají certifikáty platné do září 2022. Elektrárna Počerady je díky ostrovnímu provozu v případě mimořádné situace v přenosové soustavě schopná nezávisle zajišťovat elektrickou energii nejen pro svůj vlastní provoz, ale také pro oddělenou část sítě, takzvaný ostrov, a předejít tím blackoutu (výpadku dodávek elektrické energie).

Nový parkovací systém ve Velkém Meziříčí.

V Meziříčí zavedli parkovací automaty. Parkovat zdarma lze u bývalého Svitu

Celodenní parkovné za deset korun skončilo. Zmizel i výběrčí parkovného, na Náměstí jsou nainstalovány nové parkovací automaty. Město na svých webových stránkách dokonce zveřejnilo návod „jak na ně“. Místní byli totiž po léta zvyklí koupit si lístek od výběrčího, který v reflexní vestě vybíhal ke každému přijíždějícímu autu z budky u vjezdu do centra města.

Elektrárna Počerady.

Elektrárna Počerady obhájila certifikát pro ostrovní provoz

Elektrárna Počerady má za sebou úspěšné testy a obnovila certifikáty poskytování služeb ostrovního provozu pro tři ze svých energetických bloků. Zbývající dva bloky mají certifikáty platné do září 2022. Elektrárna Počerady je díky ostrovnímu provozu v případě mimořádné situace v přenosové soustavě schopná nezávisle zajišťovat elektrickou energii nejen pro svůj vlastní provoz, ale také pro oddělenou část sítě, takzvaný ostrov, a předejít tím blackoutu, tedy výpadku dodávek elektrické energie.  

Vratislav Šidleja, krejčí z Počenic.

Krejčovina mi lezla krkem. Až do 40 let jsem ji nenáviděl, říká krejčí Šidleja

V rohu místnosti stojí starý šicí stroj Lada, který už by mohl mít své čestné místo v muzeu. Ještě donedávna však šicí stroj fungoval na plné obrátky. V neustálé permanenci byly také poblíž ležící velké krejčovské nůžky z roku 1938 a hned vedle nich další – ještě starší – z roku 1911, které jejich současný majitel, pan Vratislav Šidleja, zdědil po svém strýci z otcovy strany.

Youba Dramé a Soufiane Dramé

Dramé versus Dramé. Francouzští bratranci jdou proti sobě

V minulosti proti sobě ještě nikdy nehráli, první vzájemný střet je čeká až v sobotu. Ligový duel fotbalistů Zlína na hřišti Karviné zpestří pikantní rodinný minisouboj. Dres Fastavu nosí Youba Dramé, za domácí hraje Soufiane Dramé.

Opava vyhrála turnaj ve Spišské Nové Vsi

Opava ovládla Memoriál Vladimíra Jasenčáka

Na jedničku zvládli opavští basketbalisté turnaj ve slovenské Nové Spišské Vsi. Slezané nenašli v Memoriálu Vladimíra Jasenčáka přemožitele a celý ho vyhráli. Ve finále porazili domácí Rytíře 73:63.

Opava na Slovensku

Opava začala na Slovensku dobře, Svitu nedala šanci

Basketbalisté Opavy se v pátek odpoledne představili v prvním utkání mezinárodního turnaje ve Spišské Nové Vsi. V zahajovacím duelu Memoriálu Vladimíra Jasenčáka porazil výběr trenérů Petra Czudka a Kryštofa Vlčka porazil s přehledem Svit 93:70.

OTROKOVICE-BAŤOV, 50. LÉTA. Už tehdy se těšilo nynější Městské koupaliště Otrokovice velké oblibě. Skluzavka připomínající Baťovu botu se tam nachází, byť dávno opravená, dodnes.

Vraťte se v čase zpátky do Otrokovic-Baťova a Pozlovic

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Vraťte se v čase zpátky do obcí na Zlínsku. Projděte se s Deníkem časem minulým. Každý týden přineseme archivní fotografie z jedné či dvou obcí našeho okresu. Zavzpomínejte společně s námi. Tentokrát se podíváme do Otrokovic-Baťova a Pozlovic. 

Poškozená stříška altánu u cyklostezky mezi Dolním Němčím a Hlukem.

Vandalové devastovali okolí cyklostezky i fasády domů

Poničené altánky a poškozená zeleň u cyklostezky mezi Hlukem a Dolním Němčím, to je výsledek řádění vandalů v uplynulých týdnech. V době koronavirových omezení se vandalové vyřádili také na fasádách domů ve Valašských Kloboukách a v Holešově. V Uherském Brodě si pro změnu vzali na mušku karoserii automobilu.

Ralfs Freibergs

Freibergsovo loučení se Zlínem: o odchodu i pokladních v obchodě

Ani se nestihl rozloučit. Nejdřív předčasný konec sezony, následoval hektický úprk domů před zavřením hranic. A před pár dny už hokejový obránce Ralfs Freibergs líčil své nadšení z nové štace v Kometě Brno, kam po třech letech ve žlutomodrém dresu Zlína zamířil. I proto neváhal a ještě dodatečně prostřednictvím Deníku zbilancoval své působení a také vysvětlil svůj odchod k rivalovi.

Žihadla. Ilustrační foto.

Žihadla? To je dobrá mezistanice

O druhé hokejové lize se už hovoří s respektem. „Pro řadu mladých hráčů, to může být dobrá mezistanice v profesionální kariéře,“ potvrzuje trenér a jednatel Moravských Budějovic Miroslav Vybíral.  

Gólman Zlína Libor Kašík v akci

Brankoviště pojištěno. Berani uplatnili opci na duo talentů

Obsazení zlínského brankoviště zůstává nezměněno. Zatímco jasnou gólmanskou jedničkou dál zůstává Libor Kašík, hokejový klub PSG Berani Zlín v minulých dnech uplatnil opci i na duo jeho náhradníků. Daniel Huf a Michal Kořének mají nyní v Baťově městě kontrakt do 30. dubna 2021.  

Na otrokovické Mánesce přivítali adventní čas

Na otrokovické Mánesce přivítali adventní čas

Žáci, učitelé, rodiče, Spolek rodičů, manželé Paleníkovi, paní kuchařky, pan školník a dobrovolníci uspořádali už počtvrté akci s názvem Advent na Mánesce. Toto předvánoční setkání školy se konalo v úterý 3. prosince také pro obyvatele Baťova, kteří si na adventní podvečer našli čas a chuť a scházejí se zde rok od roku ve větším počtu.

Ve Slavičíně představili Zámek Wichterle. Prošel rekonstrukcí.

VIDEO: Zámek Wichterle ve Slavičíně je otevřen. Jak to uvnitř vypadá?

FOTOGALERIE/ Slavičín získal pro turisty další atraktivní dominantu města. Nově zrekonstruovaný slavičínský zámek se stal Zámkem Wichterle, který pro veřejnost nabízí hotelové služby a wellness pivní lázně. Jeho novými majiteli se stali manželé Machalovi ze Slavičína, kteří se do náročného a nelehkého úkolu dát zámku ve Slavičíně nový život, pustli před dvěma lety.