Kreativ

ŠTÍTEK: film

Václav Postránecký

Václav Postránecký by oslavil 80: Byl hercem se smyslem pro komedii i drama

Na kontě má více než sto padesát televizních a filmových rolí, přičemž tou nejpopulárnější je bezesporu dirigent Michal Adámek z filmu S tebou mě baví svět. Nespočet úloh vytvořil herec Václav Postránecký i na divadelních jevištích. Od jeho narození uplyne 8. září osmdesát let.

Osmý ročník filmové přehlídky Kino Pozdeň otevřeno se bude konat  v pátek 8. a sobotu 9. září.

V pozdeňské sokolovně se opět chystá filmová přehlídka za účasti tvůrců

/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Osmý ročník filmové přehlídky Kino Pozdeň otevřeno bude neopakovatelný. V pátek 8. a sobotu 9. září se mohou zájemci těšit na projekce výrazných českých filmů s účastí jejích tvůrců, genia loci pozdeňské sokolovny, kinovýčep, animační dílnu pro děti a další doprovodné akce. 

Osmá Dobrušská filmová klapka bude tentokrát bez Pavla Taussiga. Připomene například i seriál Stopy Járy Cimrmana.

Osmá Dobrušská filmová klapka: Velorexy, Cimrman, filmy i setkání se slavnými

Již poosmé se sjedou do Dobrušky příznivci stříbrného plátna a kinematografie z celé republiky. V polovině září je sem přiláká Dobrušská filmová klapka s pestrým třídenním programem, který obohatí účast mnoha osobností. Chybět mezi nimi bude spoluzakladatel filmového semináře, filmový historik, scénárista a publicista Pavel Taussig, který 24. srpna bohužel zemřel.

Ryan Gosling a Margot Robbie se vydávají za hranice Barbielandu

Barbie je letos zatím nejvýdělečnějším filmem. Předstihla Super Maria

Barbie je letos celosvětově nejvýdělečnějším filmem roku. Utržila 1,38 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard korun), a překonala tak příjmy dosud u pokladen kin nejúspěšnějšího filmu Super Mario Bros. ve filmu. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Už dříve se film režisérky Grety Gerwigové, ve kterém panenka ztvárněná herečkou Margot Robbieovou vymění svůj růžový fantazijní domov za skutečný svět, stal nejvýdělečnějším filmem roku v Severní Americe.

Tom Cruise

Tom Cruise či Rihanna dokončili sotva střední školu. Přesto vydělávají miliony

Nový školní rok je opět tu a s ním i spousta bezesných nocí pro řadu studentů. Někdo považuje vzdělání za alfu i omegu, jiný se bez něj ale klidně obejde. Třeba jako tito slavní v čele s hvězdou filmů Mission: Impossible Tomem Cruisem a komediálními herečkami Whoopi Goldbergovou a Cameron Diazovou. Ve škole nikdy neexcelovali, přesto se jim v životě daří a vydělávají miliony dolarů. 

Handpanista Jiří Káš na festivalu Soundtrack v Poděbradech.

Soundtrack v Poděbradech nabídl hvězdný program. Představil se i handpanista

/VIDEO, FOTO/ Mezinárodní festival Soundtrack v Poděbradech každoročně nabízí to nejlepší propojení filmové hudby a multimédií. Přináší program největších hvězd filmového hudebního průmyslu a špičku domácí populární scény. Letošní osmý ročník se rozrostl do nových míst. Přibyla nová stage, kterou pořadatelé zasadili do nádherného prostoru zámecké zahrady.

Denzel Washington na předávání Oscarů loni v březnu.

Denzel Washington: Notorického sukničkáře vehnaly do náručí žen filmy, kde hrál

Denzela Washingtona provází pověst notorického sukničkáře, který ani před sedmdesátkou nedokáže odolat půvabu mladých dam. Oficiálně však jeho životu už čtyřicet let kraluje jen jedna žena. Rok 2023 je pro oscarového herce ve znamení trojek. S manželkou slaví třicet let od svatby a do kin vstoupilo již třetí pokračování úspěšného akčního krimi thrilleru Equalizer. Podívejte se, jak šel čas s Denzelem Washingtonem a připomeňte si jeho nejlepší filmy. 

ELBE DOCK/Ilustrační foto

Elbe Dock v Ústí: Parodie Pár pařmenů, porno a nejhorší film všech dob

Za několik dnů se ulicemi v Ústí nad Labem začnou hemžit filmoví tvůrci, hudebníci i jiní nevšední hosté. Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK ve středu 6. září odstartuje v kině Hraničář svůj 6. ročník. Diváci se mohou těšit na soutěžní filmy, evropské debuty i filmy vytvořené umělou inteligencí.

Ken Tyrrel s šestikolovým monopostem P34.

Šestikolka Tyrrell P34 byla hodně revoluční, ale vydržela jen dvě sezony

Nejdřív to byl velký šok, potom senzace, ale nakonec zklamání. Stala se totiž do té doby ve světě Formule 1 nevídaná věc. Na startovní čáru se postavil a závody jel šestikolový monopost Tyrrell P34. Věřte tomu nebo ne, ale v příštím roce uplyne padesát let od okamžiku, kdy designér a konstruktér Derek Gardner přišel za šéfem stáje F1 Kenem Tyrrellem s návrhem na neobvyklou formuli.

Rekonstrukce trutnovského kina Vesmír je po dvou letech hotová.

VIDEO: Vítejte v Modré galaxii a Červeném trpaslíkovi. Kino Vesmír je hotové

/FOTO, VIDEO/ Hotovo, zkolaudováno, nachystáno. Po dvou letech stavebních prací se otevře ve čtvrtek 7. září kino Vesmír v Trutnově. Zavřené bylo kvůli rekonstrukci, která ho proměnila za 119 milionů korun v moderní zařízení na úrovni multikin. Dva sály pojmenované Modrá galaxie a Červený trpaslík, špičková technika s laserovými digitálními projektory, pohodlné sedačky i dvojsedačky s držákem na nápoje, kavárna nabízející popcorn, nachos, Coca-Colu a hlavně pestrá nabídka filmů několikrát denně. Na to se můžou těšit diváci ve Vesmíru.

Spisovatel Josef Formánek

Chuderovské filmové léto láká na komedie a autogramiádu s Formánkem

Kdo má rád filmy, tak by neměl chybět na Chuderovském filmovém létě. To odstartuje v prostoru u chuderovského fotbalového hřiště ve čtvrtek 31. srpna a potrvá do neděle 3. září. Vstupné je dobrovolné, výtěžek půjde na Konto Bariéry. A na jaké bijáky se můžete těšit?

Michael Fassbender jako Zabiják

Drž se plánu, zakaž si soucit. Netflix láká na Fincherova Zabijáka

Osamělý a chladnokrevný, trpělivě číhá ve stínu na svou oběť. To je antihrdina dalšího temného thrilleru Davida Finchera Zabiják, jehož upoutávku zveřejnil v úterý večer Netflix a jenž bude na této platformě k vidění od 10. listopadu. Ještě předtím ho ale v předpremiéře uvidí diváci Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který začíná 30. srpna večer.

Krátce před zahájením natáčení Pána prstenů měl britský herec Orlando Bloom těžký pád, při kterém si zlomil páteř. Lékaři se obávali, že už nikdy nebude chodit. Nakonec se zcela a rychle uzdravil.

Orlando Bloom: Zjistil pravdu o otci. Prožil bouřlivý rozchod, svatbu odložil

Jeho hvězda vystřelila strmě vzhůru, na vrcholu se však moc neohřál. Status hollywoodské star, jíž ženy padají k nohám, si od elfích začátků drží britský herec Orlando Bloom stále, ale… Skutečný hit se v jeho filmografii neobjevil už roky. Fanoušci ho stále spojují s Piráty z Karibiku, ti čeští s naším hlavním městem. Praha se před pár lety stala na čas jeho domovem. V centru si u Vltavy pronajal byt, když v tuzemsku dlouhodobě natáčel seriál Carnival Road. Tu a tam ho přijela zkontrolovat i partnerka, světově proslulá zpěvačka, Katy Perry.

Václav Neckář na poděbradském festivalu Soundtrack oslavil své životní jubileum

VIDEO: Hudební legenda zazářila. Václav Neckář oslavil narozeniny na festivalu

Zářil na pódiu se stříbrnou kšticí. Při zpěvu těch největších hitů točil se stojanem mikrofonu a po skončení písní se hluboce klaněl divákům. Ti mu opláceli dlouhým potleskem. Legendární Václav Neckář v sobotu oslavil své osmdesáté narozeniny na festivalu Soundtrack v Poděbradech. Jak jinak než koncertem složeným z jeho největších hitů.

Václav Neckář na poděbradském festivalu Soundtrack oslavil své životní jubileum.

Video, foto: Legenda zářila. Václav Neckář oslavil na Soundtracku osmdesátiny

Zářil na pódiu se stříbrnou kšticí. Při zpěvu těch největších hitů točil se stojanem mikrofonu a po skončení písní se hluboce klaněl divákům. Ti mu opláceli dlouhým potleskem. Hudební i herecká legenda Václav Neckář v sobotu oslavil své osmdesáté narozeniny na festivalu Soundtrack v Poděbradech. Jak jinak než koncertem složeným z jeho největších hitů.

Režisér v tvůrčích úvahách nad pohádkou Císařův pekař a pekařův císař

Režisér, který věřil v moc úsměvu. Martina Friče zlomila srpnová invaze

Málem z něj byl letecký technik. Nakonec ale Martinu Fričovi učaroval film. A lidem kolem něj zase Frič. Byl pracovitý, nekonfliktní a za všech okolností noblesní. Ovládal všechny filmové žánry a věřil v sílu úsměvu. Prošel s ním dva nelehké režimy, důstojné i nedůstojné zakázky, zlomila ho až srpnová okupace 1968. Tehdy vypil svého posledního frťana. V sobotu uplyne od této chvíle 55 let.

Legendární střetnutí trappera Hugha Glasse s rozzuřenou medvědicí ztvárněné dobovým novinovým kreslířem

Příběh skutečného Revenanta: Medvědice ho málem zabila, mnohé ale bylo jinak

Právě před 200 lety, 25. srpna 1823, prý začal v Jižní Dakotě jeden neobvyklý příběh. Medvědice chránící mláďata tam měla napadnout a strašně zřídit lovce kožešin Hugha Glasse, aby nakonec podlehla jeho pušce a noži. Glassovi druhové prý uložili jeho tělo do provizorního hrobu, a pak ho uprostřed divočiny opustili. V roce 2015 připomněl tuto legendu film Revenant s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Skutečný obraz tehdejších událostí se však hledá jen těžko.

MHFF Teplice nad Metují je nejstarším a největším setkáním horolezecké komunity u nás a dnes i největším festivalem outdoorově smýšlejících lidí. Připomeňte si ho ve fotografiích z minulých ročníků.

Fesťák je jen jeden! Začíná nejstarší a největší setkání horolezecké komunity

/FOTO, VIDEO/ Bezmála pět desítek filmů ze 13 zemí celého světa, které porota vybrala ze 150 přihlášených snímků. Takovouto podobu bude mít filmová sekce 40. Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF), který od čtvrtka do poslední srpnové neděle zněkolikanásobí počet 1600 stálých obyvatel města pískovcových skal. Pro ně je připravený od rána do noci opravdu našlapaný program po celém městě.

Novinářský příběh s Humphreym Bogartem

Hitchcock, Batman a Češi v Hollywoodu. Filmový noir se vrací na Český Šternberk

Když nebudou žádné zprávy, půjdu ven a pokoušu psa. To je motto jednoho z hrdinů Noir Film Festivalu, který se ve čtvrtek 24. srpna vrátí na hrad Český Šternberk. Až do neděle budou jeho prostory patřit zločincům, detektivům a osudovým ženám. Ale nejen jim. Hlavní sekce je letos zaměřená i na novináře a sílu novin.

Kazmův trezor s milionem dolarů na Výstavišti v Praze.

Kdo otevře Kazmův trezor se neví, auto s milionem vykopal ale muž z Karlovarska

Je to dva roky, co v Kladně na poli v Kročehlavech nedaleko obchodního centra Oáza se chystalo něco neobvyklého. Lidé chodili okolo a vášnivě diskutovali na sociálních sítích. Kamil Bartošek alias Kazma Kazmitch tam nechal zakopat Range Rover s milionem korun. Nyní se situace tak trochu opakuje, Kazma umístil na pražské Výstaviště milionový trezor. Hlídají ho ozbrojenci. Tehdy auto v Kladně vykopal Jakub z Karlovarska.

Emma Smetana a Robert Urban. Představitelé seriálu Eliška a Damián

Emma Smetana: Elišku z nového seriálu jsem si koncipovala po disneyovsku

Eliška žije v současnosti, Damián pochází z roku 1758. Díky elixíru, jehož prostřednictvím lze cestovat časem, se tito dva lidé potkají. Jsou si sympatičtí, ale jak už to v pohádkách bývá, jejich cesta k lásce nebude jednoduchá. Taková je výchozí situace nového seriálu Eliška a Damián, který televize Prima nasadí do vysílání v sobotu 2. září. Elišce propůjčí tvář herečka a muzikantka Emma Smetana.

K Noir film festivalu, který se koná na konci srpna v Českém Šternberku, patří Ivana Jirešová už deset let.

Ivana Jirešová: V mládí jsem trpěla, pořád něco řešila. Měla jsem si užívat

V mládí viděla Ivana Jirešová svět spíš černobíle. Co vypadalo jednoduše, chtěla dělat složitě. „Teď je to naopak. I když staré návyky a vzorce ze dne na den nezměníte,“ vysvětlila v časopisu Story herečka. Ta je velkou milovnicí noirové kinematografie a je úzce spjatá s festivalem, který už brzy odstartuje na hradě Český Šternberk.     

Promítání filmu Onemanshow: The Movie na letním parketu v Přehořově na Táborsku.

Kazma naplnil letní kino v Přehořově. Není to film, ale návod

Letní kino na parketu v Přehořově na Táborsku, které promítá pro místní jen výjimečně, zařadilo ve čtvrtek 17. srpna propagovaný film Kamila Bartoška alias Kazmy Kazmitche. Není to však film, ale další jeho hra. Promítání zde podle pořadatelů trhlo rekord, přišlo na 250 platících diváků.

Snímek "Onemanshow: The Movie" naplnil kina na Náchodsku s nevídanou razancí. Mimořádný zájem potěšil i Kino Vesmír v Náchodě.

Kazmův biják si podmanil kina na Náchodsku, diváci vzali kinosály ztečí

/FOTO, VIDEO/ Kazma Kazmitch - tolik tajemství okolo jednoho filmu snad nikdy nebylo. A evidentně tato strategie rouškou tajemství zahalit film, občas něco nakousnout a pak zase zamlžit zabrala, o čemž svědčí zaplněné kinosály po celé republice. A Náchodsko nebylo výjimkou. Snímek "Onemanshow: The Movie" naplnil kina s nevídanou razancí.

Tom Cruise a Dustin Hoffman ve filmu Rain Man

Co nabídne televize o víkendu? Srdcervoucí story i legendárního Rain Mana

Příběh o soužití energického obchodníka Charleyho s autistickým bratrem Raymondem nebo o tom, jak se The Doors dopracovali ke svému slavnému dílu. Mimoto i srdcervoucí story s Jodie Fosterovou a Richardem Gerem či legendární počin z dílny Vojtěcha Jasného. To vše nabídne divákům víkendová televize.

Dlouho očekávaný Kazmův film Onemanshow: The Movie vtrhl i do přerovského kina Hvězda. Na půlnoční představení přišlo tři sta lidí, ve čtvrtek večer byl sál kina vyprodaný do posledního místa. Kvůli dlouhým frontám se začalo promítat o něco později.

Tolik lidí v kině? Naposledy na Titanicu. Kazma vtrhl i do přerovské Hvězdy

VIDEO/ Fronty na popcorn, davy u vstupu do sálu, občasný zmatek, když si chce někdo sednout na své místo, a to už je obsazené. „Kdyby bylo nejhůře, máme tu ještě lavice z protiatomového krytu, nebo si lidi můžou sednout třeba na schody,“ směje se Tereza Jankujová, která ve čtvrtek večer kontroluje lístky u vstupu do sálu přerovského kina Hvězda.