Kreativ

ŠTÍTEK: film

Vsetínský filmový maraton

Vsetinský filmový maraton 2024

Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024. Díky neutuchajícímu nadšení organizátorů z Filmového klubu Vsetín se budou moci všichni milovníci nevšedních filmových zážitků opět vydat na průzkum balkánské kinematografie.

Film o Gabriele Soukalové si občas režisér plete s reklamním klipem

Bylo to maso! Film o Gabriele Soukalové je nejsilnější, když je upřímný

Z medailové slávy do deprese a zpět. Dramatický příběh biatlonistky Gabriely Soukalové si přímo říkal o filmovou výpověď. Její osobní i kariérní zkušenost přesahuje běžné portréty sportovců. Pokusil se o to Petr Větrovský. Jeho film se jmenuje Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí a má svá silná i slabá místa.

Simona Peková ve filmu Přišla v noci.

K vidění na streamech: Přišla v noci, Pěkná banda i lov na Lincolnova vraha

Simonu Pekovou v roli tchyně, za níž dostala Českého lva, mohou diváci sledovat v hororové komedii Přišla v noci na Voyo. V novém dobrodružném seriálu Pěkná banda na Netflixu se zase neohrožená dvojice vydává po stopách legendárního mayského pokladu. Nejúspěšnější koncertní film všech dob z rekordního turné Taylor Swift nabízí Disney+. A do honu na atentátníka Johna Wilkese Bootha po zavraždění Abrahama Lincolna se můžete ponořit na Apple TV+. Deník přináší i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

Světová premiéra filmu Sladký život v náchodském kině Vesmír. Mezi diváky zavítal producent a režisér Tomáš Hoffman.

Sladký život? Nejtěžší bylo začít točit a nejlehčí skončit, říká režisér Hoffman

/FOTO, VIDEO/ Na plátně náchodského kina Vesmír se promítala světová premiéra filmu Sladký život. Zdejší diváci byli v pondělí 11. března úplně jako první, kteří film viděli a osobně se setkali s jeho producentem a režisérem Tomášem Hoffmanem. S napětím, a jak sám přiznal i se staženým zadkem, čekal na reakce v sále. A byl spokojený! Sladký život se v Náchodě líbil. Režisér při besedě prozradil, co bylo na natáčení nejtěžší, proč dostal hlavní roli herec Vladimír Polívka a mnoho dalšího. Někteří diváci si za dotazy odnesli filmové rekvizity. 

Slavnostní představení programu k výročí úmrtí Jana Žižky se konalo v Táboře ve středu 13. března.

Žižka bude ve světlech reflektorů v Táboře od dubna až do listopadu

Letos uplyne 600 let od úmrtí vojevůdce Jana Žižky a město Tábor i Husitské muzeum připravilo této legendě opravdu „vytuněné“ oslavy. Mimo tradičního festivalu Táborská setkání se pro širokou veřejnost chystá předpremiéra filmu Víta Bělohradského, ale také výstavy, koncerty, přednášky, historické bitvy či vojenské ležení.

Tomáš Petreček ve čtvrtém výškovém táboře. Foto: archiv Tomáše Petrečka

VIDEO: Opavský sportovec Petreček ve filmu! Soutěžíme o vstupenky na premiéru

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do kin míří film s názvem Za hranicí mysli. Jedná se o dokument, který pojednává o životě extrémního sportovce, horolezce a profesionálního hasiče z Opavy Tomáše Petrečka. Na diváky čeká bezesporu zajímavá podívaná. Deník připravil navíc na opavskou premiéru soutěž o vstupenky.

Z natáčení Slunce, seno, jahody.

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic

Generacemi milovaná legendární komediální trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno… se po 40 letech vrátí na místo činu, přímo do jihočeských Hoštic! Stane se tak u příležitosti 40. výročí od premiéry filmu Slunce, seno, jahody, v sobotu 6. července. Hoštice se doslova přes noc převléknou do podoby, jak je známe z filmu, aby opět přivítaly jak režiséra Zdeňka Trošku, tak i hlavní herecké hvězdy.

Z natáčení Slunce, seno, jahody.

Legendární Slunce, seno, jahody se po 40 letech vrátí do Hoštic

Generacemi milovaná legendární komediální trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno… se po 40 letech vrátí na místo činu, přímo do jihočeských Hoštic. Stane se tak u příležitosti 40. výročí od premiéry filmu Slunce, seno, jahody, v sobotu 6. července. Hoštice se doslova přes noc převléknou do podoby, jak je známe z filmu, aby opět přivítaly jak režiséra Zdeňka Trošku, tak i hlavní herecké hvězdy.

Křest nového klipu od Pokáče Život je pes se uskutečnil v Divadle Lucie Bílé v Praze.

Lucie Bílá a Pokáč pokřtili klip k filmu Gump – jsme dvojka. Život je pes

Film Gump – pes, který naučil lidi žít, se po třech letech od premiéry dočkal pokračování. Snímek na motivy knihy Filipa Rožka od režiséra F. A. Brabce míří do kin, premiéra je už na konci března. V Táboře k němu v nedávné době vznikl klip a zúčastnilo se ho více než 300 místních dětí.

Diváci v Krumlově na festivalu Jeden svět uvidí i film Neviditelný národ o  prezidentce Tchej-wanu Cchaj Jing-wen.

Festival Jeden svět v Krumlově představí sedm dokumentů a také jeden hraný film

Boj Tchaj-wanu za nezávislost na Číně, pohled do brutálního života v Severní Koreji, český dokument o jednom nápadu na vyřešení klimatické krize, izraelsko-palestinský konflikt nebo uprchlíci na polsko-běloruské hranici, to jsou témata, která otevře březnový festival Jeden svět, který se představí v krumlovském městském divadle a v divadelní kavárně Ántré. Začíná 21. března. 

Zemřel zpěvák Eric Carmen (druhý zleva). Bylo mu 74 let.

Zemřel americký hudebník Eric Carmen, autor hitu All By Myself. Bylo mu 74 let

Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. S odkazem na prohlášení jeho manželky Amy o tom v úterý informoval server BBC News. Carmen byl v 70. letech členem skupiny The Raspberries, úspěšná byla také jeho sólová kariéra. V 80. letech nazpíval milostnou píseň Hungry Eyes z kultovního filmu Hříšný tanec.

Herec Pavel Nový v seriálu Ulice.

V Podbrdí jsem jezdil na gynekologickou expedici, říká herec Pavel Nový

/ROZHOVOR, VIDEO/ Známý herec Pavel Nový žije dlouhá léta v Příbrami a zná tu každý kámen. Kde se mu libí nejvíc? Proč se nepřestěhoval do Prahy, aby byl blíže divadlu Studio Ypsilon? Odkud je z Brd vidět komín v Mladé Boleslavi? A kudy vede v Pobrdí takzvaná gynekologická expedice? To prozradil v rozhovoru pro Příbramský deník.

Věra Chytilová

KVÍZ: Režisérka Věra Chytilová byla živel. Znáte její život a filmy?

Původně studovala architekturu, pracovala jako kreslička, laborantka a vyzkoušela si i profesi manekýny. Při natáčení filmu Hudba z Marsu ještě držela v ruce klapku, ale postupně se vypracovala až na pomocnou režisérku. Na FAMU byl jejím profesorem Otakar Vávra. Pod jeho vedením studovala režii v ročníku s Jiřím Menzelem či Jurajem Jakubiskem. Později se na tuto školu vrátila, aby předávala své zkušenosti dalším generacím režisérů. Věra Chytilová, nejvýraznější ženská příslušnice československé nové vlny, zemřela 12. března před 10 lety. Otestujte si v kvízu Deníku své znalosti o úspěšné režisérce a jejích filmech.

Vítězná herecká čtveřice: Robert Downey ml., Da'Vine Joy Randolphová, Emma Stoneová a Cillian Murphy.

Teď tleskáte, ale hlasy jste jim nedali, co? Oscarový večer měl říz

Nejlepší je Oppenheimer. Má i nejlepší režii, střih, hudbu a mužský herecký výkon, mimo jiné. Američtí akademici, kteří mu dali v noci na pondělí sedm Oscarů, měli jasno. Na rozdíl od akademiků českých, kteří ze stavovské povinnosti vyhlásili o den dříve nejlepším filmem Bratry (jež vyslali rovněž na Oscary), další hlavní ceny ale dali jiným. Typický kličkovací manévr, který už trochu nudí.

Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer

Oscary ovládl favorizovaný Oppenheimer. Uspěli i Chudáčci a Zóna zájmu

Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer. Ten získal sošku pro nejlepší film, uspěli rovněž herci Cillian Murphy a Robert Downey Jr. a oceněn byl i režisér díla Christopher Nolan. Mezi herečkami se z vítězství radovala Emma Stoneová, které úspěch přinesla role v bizarní komedii Chudáčci. Nejlepším zahraničním filmem se stala Zóna zájmu. 

Oppenheimer vstupuje do oscarového klání s třinácti nominacemi (na snímku Matt Damon a Cillian Murphy)

KVÍZ: Sláva, slzy i facky. Jak dobře znáte historii Oscarů?

Je to tu. V noci na pondělí předá americká filmová akademie opět své Oscary, tentokrát už v rámci 96. ročníku vyhlašování ocenění. Během historie prošly slavnostní večer i samotná soutěž nejrůznějšími změnami, úspěchy i trapasy. Odmítaly se ceny, vedly vtipné i nudné řeči, pěly se písně a ódy, dokonce padaly facky. Jak dobře se v historii Oscarů i v oceněných filmech vyznáte? Zkuste své znalosti v našem kvízu.

Předání cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev: Petr Bílek, producent filmu Bratři

Českým lvům kralovaly seriál Volha a Bod obnovy. Nejlepším filmem jsou Bratři

Český lev zná své vítěze. V pražském Rudolfinu proběhlo v sobotu večer slavnostní vyhlášení již 31. ročníku cen. Nejcennějšího Českého lva si přitom odnesl snímek Bratři, který ale proměnil jedinou ze svých patnácti nominací. Předávání tak dominovaly minisérie Volha a sci-fi Bod obnovy. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Simona Peková za film Přišla v noci, mezi herci uspěl Kryštof Hádek. 

Herečka Zlata Adamovská slaví pětašedesátiny

Zlata Adamovská slaví 65. Byla jsem vykulené naivní stvoření, vzpomíná

Patří k herečkám, které kromě talentu oplývají přirozenou krásou, inteligencí a elegancí. Mnozí si Zlatu Adamovskou vybaví jako Elišku ze seriálu Sanitka, zpěvačku Evu ze seriálu Hříchy pro pátera Knoxe nebo v posledních letech jako ráznou doktorku Bělu z Ordinace v růžové zahradě. V sobotu 9. března oslaví pětašedesáté narozeniny.

Tom Hanks uprostřed vysoké politické hry v Mostu špionů

Oscary mu vyfoukl sok, pořád je ale dobrý. Víkendové televizi vládne Most špionů

Není nad to mít z čeho vybírat. Víkendová televizní obrazovka mnoho premiér ani skrytých archivních perliček nenabízí, takže to už léta vypadá tak, že kamkoli píchnete poslepu, vypadne na vás repríza. Je na vás, dáte-li si francouzského Belmonda či americké rychlé a zběsilé bouráky podruhé, potřetí nebo počtvrté. Naštěstí jsou mezi nimi i skvosty, které se dají vidět znovu a není to ztracený čas. Třeba špionážní drama Stevena Spielberga Most špionů, jehož řemeslná kvalita se vskutku neomrzí a jehož mrazivým kulisám železné opony dává současnost nový kontext. Na doplnění pro ty, kteří špionážním filmům v mlze neholdují, je tu i další žánrový výběr. 

Slavnostní předpremiéru dokumentárního/sportovního snímku Století Dynama doprovodily legendy pardubického hokeje i současní hráči.

Dynamo září i na filmovém plátně. Pardubický hokej se (ne)vešel do dvou hodin

Století Dynama přichází do kin. Jedná se o unikátní a první celovečerní snímek o hokejovém klubu v České republice. O tom pardubickém hokeji. O film, který mapuje historii hokejového klubu od jeho založení po současnost. V jednotlivých kapitolách se věnuje slavným i těžkým časům a nejvýraznějším osobnostem, které pardubický dres oblékaly. Z filmového plátna vzpomínají na chvilky nejen na ledě legendy jako Vladimír Martinec, Dominik Hašek, Jiří Novák, Bohuslav Šťastný, Josef Paleček, Jiří Šejba, František Musil, Milan Hejduk nebo Tomáš Rolinek.

V Chodově vystavují Schwarzeneggerovu zbraň a jiné ikonické rekvizity Hollywoodu

V Chodově vystavují Schwarzeneggerovu zbraň a jiné ikonické rekvizity Hollywoodu

Zbraň Arnolda Schwarzeneggera z filmu Likvidátor, šíp Robina Hooda v podání Russella Crowea nebo čepice Sylvestera Stalloneho, který v akčním sci-fi z budoucnosti Demolition man hrál drsného policistu. Originální hrot kopí z historického velkofilmu Alexander Veliký, exponáty z filmu Láska nebeská nebo čepice japonských vojáků, kteří útočili na Toma Cruise ve filmu Poslední samuraj. To vše si mohou si mohou prohlédnout návštěvníci ojedinělé výstavy hollywoodských originálních rekvizit použitých v těch největších filmových a kasovních trhacích.

Gump - jsme dvojka. Richard Krajčo v hlavní roli pokračování diváckého hitu

Co nabídnou březnová kina: Gump, Kong i příběh biatlonistky Soukalové

Ne všechny naše dny jsou dokonalé. Záleží ovšem na úhlu pohledu. Wim Wenders v oceněném snímku z Cannes dokazuje, co všechno nás může těšit, aniž opustíme svůj mikrosvět. Nenechte si jeho Dokonalé dny v kinech tento měsíc ujít. Sportovní fanoušci se dočkají příběhu biatlonistky Gabriely Soukalové, která svůj comeback pojala ve velkém. Včetně videoklipu se zpěvákem Štefanem Margitou. Pro akčnější nátury je tu nové dobrodružství Konga a Godzilly, příznivci komorních příběhů ocení břitký snímek Na cestě s mámou.

Záběr z filmu Kosmonaut z Čech. Na snímku Adam Sandler jako Jakub Procházka ve Ferdinandově soutěsce u Srbské Kamenice.

Kosmonaut z Čech se Sandlerem je hitem Netflixu. Natáčelo se i na Děčínsku

Kosmonaut z Čech patří v současné době mezi nejsledovanější filmy na streamovací platformě Netflix. Víte ale, že některé záběry vznikaly na Děčínsku? Hlavní roli ztvárnil hollywoodský herec Adam Sandler, který před třema lety v kempu u Ferdinanda v Srbské Kamenici trávil se štábem jeden den.

Na Fidlovačce můžete ve čtvrtek večer vidět Absolventa.

Tipy na čtvrtek 7. března

Máte už plán na dnešní den a nápady, jak si zpestřit volno po škole nebo práci?. Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Jan Hájek a Lucie Žáčková jako Stodolovi

Vraždit až kam to jde. Manželé Stodolovi jsou mrazivé vztahové drama

Láhev na kuráž a punčocha na hlavu. Uškrtit, případně polštář a pořádně přitlačit. Když se manžel oběti dívá, je to ještě lepší. Manželé Stodolovi zavraždili v letech 2001-2002 osm starých lidí, které okradli. Režisér Petr Hátle o nich natočil stejnojmenný film, který je k vidění kinech. A vůbec není špatný. Naopak.

Natáčení westernu Rust poznamenala tragédie. Ilustrační snímek

Smrt při natáčení: Zbrojířka z westernu Rust je vinná z neúmyslného zabití

Porota v Novém Mexiku shledala ve středu Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení filmu Rust, vinou z neúmyslného zabití. Při natáčení westernu v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová, když ji zabil výstřel ze zbraně, kterou měl v rukou herec Alec Baldwin. Bylo to první takové neštěstí při natáčení hollywoodského filmu za téměř 30 let, připomíná agentura Reuters.

Gabriela Soukalová

Noc s legendou: Biatlonistka Gabriela Soukalová zamíří v pátek do Hořovic

Již ve čtvrtek 7. března vstupujde do kin dokumentární film o nejlepší české biatlonistce Gabriele Soukalové. Ta vyrazí se snímkem na turné, v rámci kterého navštíví města, která jsou spjatá s její sportovní kariérou. Na promítání s besedou a autogramiádou zavítá 8. března i do Hořovic.

Miloš Nedbal (na snímku v křesle) v televizním seriálu Byl jednou jeden dům.

Miloš Nedbal: Hrál protivy a despoty, přesto ho diváci milovali

Herec Miloš Nedbal měl pozoruhodný hlas jako stvořený pro postavy velkých hrdinů. Proslul ale především jako představitel řady nerudných, nesympatických a někdy až despotických úředníků, profesorů a policistů. Mnoho diváků si myslelo, že je takový i ve skutečnosti, ale jeho blízcí i přátelé o něm hovořili jako o citlivém, vzdělaném a vtipném člověku. Do škatulky nepříjemných morousů patří i majitel domu pan Nerudný, kterého si Miloš Nedbal zahrál v seriálu Byl jednou jeden dům. Nezapomenutelný je také jako profesor francouzštiny Šeda ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše.

Film s názvem Hranice Evropy.

Festival Jeden svět ve Znojmě. Zve na akce v kině, Coolně i Staré pekárně

Chudoba, problémy spojené s ekologií, neutěšené pracovní podmínky. Nejen tato témata nabídne Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Diváky uvítá ve znojemském kině Svět od 19. do 22. března. Nabídne školní projekce, osm večerních snímků, několik diskuzí se speciálními hosty a také doprovodný program v nízkoprahovém zařízení Coolna nebo ve Staré pekárně.

Svět medúz uchvátí malé i velké návštěvníky.

Tipy na středa 6. března

Máte už plán na dnešní den a nápady, jak si zpestřit volno po škole nebo práci?. Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Film Barbie.

Oskarové klání se blíží, kina v Turnově a Jablonci zvou na nominované filmy

/FOTO/ Promítání oscarových snímků se v turnovském kině koná už tradičně v týdnu před předáváním cen, které letos připadá na neděli 10. března. Dvě projekce ve stejném duchu má v plánu i jablonecké kino Junior. Kompletní oscarový program včetně krátkých filmů nabídne i Liberecké kino Varšava.

Obnovená premiéra představení Slavnosti sněženek zaplnila v pondělí večer Hálkovo divadlo v Nymburce.

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Slavnosti sněženek zaplnily Hálkovo divadlo

/FOTO, VIDEO/ Obnovenou premiéru představení Slavnosti sněženek vidělo po 15 letech zaplněné Hálkovo divadlo v pondělí 4. března  večer. V hledišti i na jevišti se objevila řada pamětníků původního představení a všichni museli po závěrečné děkovačce konstatovat, že knižní i filmová klasika opět dokáže spolehlivě pobavit i na divadelních prknech.

V Rudolfinu si můžete v úterý užít příjemný večer na akci Hollywood in Prague: Noc filmových melodií.

Tipy na úterý 5. března

Je tu první březnové úterý letošního roku. Chcete si ho nějak zpestřit? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Jan Štencel

Obránce Motoru Jan Štencel peče výborné makronky, teď ale myslí na play off

Nejproduktivnější obránce Banes Motoru Jan Štencel oslavil v minulém týdnu devětadvacáté narozeniny, je jedním ze základních pilířů sestavy českobudějovického týmu, s manželkou vychovávají ročního synka Honzíka a spolu se také věnují pečení, což má mimořádně pozitivní ohlas nejen v kabině. Ve volném večeru se rád podívá na dobrý film nebo seriál.

Kino Aero tento týden hostí Festival otrlého diváka, přehlídku těch nejzvrácenějších a nejšílenějších béčkových hororů.

Tipy na pondělí 4. března

Je tu první březnové pondělí letošního roku. Chcete si ho nějak zpestřit? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.