Kreativ

ŠTÍTEK: film

Elizaveta Maximová

V Docentovi na ní mohli muži oči nechat. Elizaveta Maximová o sebe umí pečovat

Jednatřicetiletá herečka rusko-ukrajinského původu Elizaveta Maximová jde v poslední době z role do role. Mohli jsme ji vidět nejen v minisérii Docent, ale i ve snímcích Hranice lásky a Erhart. Nově se také objeví ve filmu Matka v trapu. Jak o sebe pečuje? A fandí estetickým zákrokům, nebo dává přednost přirozenosti?

Nicholas Winton (1909-2015) na snímku tiskové agentury Associated Press v roce 1938.

Winton nebyl na záchranu židovských dětí sám: Kdo pomáhal, co film neprozradil

Britský film Jeden život o záchranných transportech Nicholase Wintona, který vstoupil do českých kin, věnuje oproti staršímu českému snímku Všichni moji blízcí více pozornosti také Wintonovým spolupracovníkům, neboť „britský Schindler“ nebyl na svou misi sám. Deník přibližuje, kdo byli lidé, kteří mu pomáhali, a co ani jeden z filmů neprozradil.

Pohled na Vranovskou přehradu. Ilustrační foto.

UFO nad Vranovem ožívá ve filmu Franta mimozemšťan

Vesmírná komedie Franta mimozemšťan s Jakubem Prachařem či Terezou Ramba v hlavních rolích má ve čtvrtek osmého února premiéru v kinech. Tvůrci do děje filmu zasadili i zmínku o UFO nad Vranovem. Co se v červenci 1987 nad Vranovskou přehradou odehrálo? Deník přibližuje, čím se filmaři konkrétně inspirovali.

Duna: Část druhá (Timothée Chalamet)

Na co jít v únoru do kina? Přichází Duna, idylka v Osvětimi a Darkland

Únor na plátnech kin bude temný. Ale najdou se i odlehčené vztahové příběhy. Diváci se vrátí do pouštních dun planety Arrakis a nahlédnou do napínavého zákulisí dvou reálných kauz. Z Francie k nám míří drama o fanatickém levičáku Goldmanovi, domácí filmaři připomenou vraždící manžele Stodolovy. Britská Zóna zájmu navržená čerstvě na Oscara přibije příběhem z Osvětimi k sedačkám. A české rodinné filmy? Zatímco v Suchu se proti sobě postaví dva muži, Matka v trapu je důkazem, že ženy umějí držet při sobě.

Karlos Vémola s manželkou Lelou

Karlos Vémola: Nebylo to vždy jednoduché, ale s Lelou chci zestárnout

Není to tak dávno, co do kin vstoupil film Karlos, mapující posledních patnáct let jednoho z našich nejúspěšnějších MMA zápasníků, osmatřicetiletého Karlose Terminátora Vémoly. Po boku mu už delší čas stojí slovenská modelka a playmate, čtyřiatřicetiletá Lela Vémola, s níž má dvě děti, dceru Lili a syna Rockyho. Přestože jejich vztah nebyl vždy procházka růžovou zahradou, v otázce společné budoucnosti mají jasno.

Nejlepším filmem roku se stal snímek Přišla v noci od režisérů Tomáše Pavlíčka (čtvrtý zleva) a Jana Vejnara (vlevo). Snímek obdržel i cenu za režii a cenu pro nejlepší herečku, kterou získala Simona Peková (uprostřed)

Nejlepší film, režie i herečka. Ceny kritiků ovládla komedie Přišla v noci

Nejlepším filmem roku 2023 je podle českých filmových kritiků černá komedie Přišla v noci od režisérů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Snímek obdržel i cenu za režii a cenu pro nejlepší herečku, kterou získala Simona Peková za roli Valerie. Ocenění za scénář připadlo Alici Nellis za snímek Němá tajemství a nejlepší mužský herecký výkon podle kritiků předvedl Karel Roden ve filmu Tancuj Matyldo.

Záběry z filmu One Life o Nicholasi Wintonovi, který se natáčel i v Praze.

Veltrusy v britském filmu: Příběh Nicholase Wintona ožívá na plátnech kin

Do kin tento týden přišel film Jeden život o siru Nicolasi Wintonovi. Ten v roce 1939 zorganizoval převoz stovek převážně židovských dětí z Prahy do Velké Británie, čímž je zachránil před koncentračním táborem. Film se točil na autentických místech v Praze a také ve Veltrusích. Stárnoucího Wintona hraje Anthony Hopkins.

Herec Carl Weathers

Zemřel herec Carl Weathers, filmový soupeř Rockyho. Bylo mu 76 let

Ve věku 76 let zemřel Carl Weathers, bývalý profesionální hráč amerického fotbalu a filmová hvězda z filmové série Rocky (1976 - 1985), filmu Predátor (1987) nebo novějšího seriálu Mandalorian (2019). O úmrtí dnes informoval Weathersův manažer Matt Luber, píší americká média.

Matěj Hádek ve filmu Kobry a užovky.

Matěj Hádek a Judit Bárdos v Zubrnicích! Na Ústecku se bude točit další film

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Rebelové, Úsměvy smutných mužů, Lidice, Milenci a vrazi, seriály Rapl 2 a Svět pod hlavou, Dvě slova jako klíč a mnohé jiné, ke kterým již brzy přibude nový kousek. Ústecko se může těšit na další natáčení, tvůrci filmu Tichá pošta si vybrali pro svůj snímek kromě jiných míst napříč Českem i malebné Zubrnice.

Z doberské truhlárny, Zdeněk Fryml a Michal Martinek

Michal Martinek: Saně a lyže z Dobrého se objeví ve filmu. Možná i někteří z nás

/FOTO, VIDEO/ Cestovatelé - dobrodruzi, výrobci jasanek, na nichž zdolávají kopce nejen v našich krajích, ale i v hodně vzdálených končinách, pořadatelé mistrovství v historickém lyžování… I to je dvojice kamarádů z Orlických hor Michal Martinek a Zdeněk Fryml. Výrobky z jejich dílny v Dobrém už získaly svůj věhlas. Své lyže dodávají dokonce až do Skandinávie, odkud sem původně přišly, a tak není divu, že po nich sahají i filmové produkce.

Batman navždy (1995).

KVÍZ: Z komiksu na plátna kin. Znáte dobře filmy s Batmanem?

Podle příběhů komiksového hrdiny, který se na stránkách časopisu poprvé objevil v roce 1939, bylo natočeno nespočet filmů. Na jejich vzniku se podíleli slavní režiséři i hvězdní herci. Vyzkoušejte si v kvízu Deníku své znalosti o snímcích s Batmanem.

„V knize o tátovi o něm nepíšu jako o tátovi, ale říkám mu Karel. Psalo se mi lehčeji, když jsem se na něj díval jako na postavu,“ řekl ve Story Petr Svoboda.

Syn Karla Svobody Petr: O jevanských šarvátkách bych mohl napsat celý román

Dnes je to právě sedmnáct let, co si vzal život legendární skladatel Karel Svoboda. Jeho syn Petr Svoboda se v časopisu Story otevřeně vyjadřuje ke komplikovanému vztahu s novou otcovou rodinou. Filmový režisér napsal o svém tátovi knihu a věří, že vzpomínka na Karla Svobodu bude v budoucnu spojena pouze s pozitivním pohledem na jeho život. Hudební skladatel byl podle Petra „okouzlujícím, příjemným a hodným člověkem“. 

Karlos Vémola v českobudějovickém obchodním centru IGY

Na film Karlos někdo koupil padesát lístků, ale nechal volná sedadla

V několika českých městech uvedl známý zápasník Karlos Vémola v předpremiéře nový film Karlos, který nyní běží v kinech. Patřily k nim i České Budějovice, kde se v přízemí IGY centra konala autogramiáda a promítání v kině CineStar, které je součástí obchodního centra.

Karlos Vémola v českobudějovickém obchodním centru IGY

Na film Karlos někdo koupil padesát lístků, ale nechal volná sedadla

V několika českých městech uvedl známý zápasník Karlos Vémola v předpremiéře nový film Karlos, který nyní běží v kinech. Patřily k nim i České Budějovice, kde se v přízemí IGY centra konala autogramiáda a promítání v kině CineStar, které je součástí obchodního centra.

Herec Luděk Munzar

Luděk Munzar: Manžel Jany Hlaváčové miloval létání, rychlá auta i ledové koupele

Jeho herectví bylo vždy střídmé, noblesní a přesvědčivé. Uměl zaujmout v divadle i na filmovém a televizním obraze. Od úmrtí herce Luďka Munzara uplyne v pátek 26. ledna pět let. Tentýž den se široké obecenstvo v Národním divadle v Praze rozloučí s jeho ženou, herečkou Janou Hlaváčovou, která zemřela jen před pár dny, v sobotu 13. ledna.

Grumpy Cat měla 2,4 milionu sledujících na Instagramu

Grumpy cat: Viděli jste naštvanější zvíře? Zamračená kočka vydělala 2,3 miliardy

Zamračený, naštvaně působící výraz a zajímavě zbarvený kožíšek. I když je koček plný internet, Grumpy Cat (česky Nevrlá kočka), byť neměla ušlechtilý rodokmen, se stala jednou z nejznámějších kočičích influencerek doslova přes noc. Na Instagramu měla Grumpy Cat více než dva miliony sledujících. Za sedm let, co žila, vydělala svým majitelům neuvěřitelných 2,3 miliardy korun.

Jiří Mádl

Přesouvání a krmení mužstva. Natáčení je trochu jako válka, říká Jiří Mádl

Píše, režíruje, hraje - a to i v zahraničí. A loni se stal otcem. Jiří Mádl zažívá krásně rušné období. V tyto dny dokončuje svůj další autorský film Vlny, v němž na příběhu dvou bratrů nahlíží do dramatického zákulisí Československého rozhlasu během Pražského jara a při srpnové invazi 1968. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro Deník.

Autogramiáda Karlose Vémoly v Českých Budějovicích v IGY Centru.

Vémola se v Budějovicích fotil s fanoušky, podívejte se. Byli jste tam taky?

/VIDEO/ Dlouho dopředu byla v Českých Budějovicích v multikině CineStar v obchodním centru IGY vyprodaná předpremiéra filmu Karlos. Na filmovém plakátu lze číst i známé heslo Karlose Vémoly Lvi žerou první. Už dlouho dopředu se také kolem pódia při autogramiádě scházeli zájemci o autogram před zahájením promítání.

Oppenheimer (2023)

Oppenheimer posbíral 13 nominací na Oscara. Český zástupce bude chybět

Snímek režiséra Christophera Nolana o „otci atomové bomby“ má z letošních uchazečů nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie. Oppenheimer může pomýšlet na 13 Oscarů, včetně toho pro nejlepší film. V hlavní kategorii figuruje dalších devět kandidátů, nominaci mají také Barbie, Zabijáci rozkvetlého měsíce nebo Chudáčci.

Karlos Vémola na předpremiéře filmu Karlos v Ústí nad Labem, autogramiáda s fanoušky.

Fotky v postoji i podpisy na trička: Vémola v Ústí uvedl dokument o Karlosovi

Postavit se svému oblíbenému zápasníkovi v postoji, alespoň na pár vteřin, než blýskne fotoaparát. Podat si s ním ruku nebo si od něj nechat podepsat knížku, kartičku či kus oblečení. To se splnilo zhruba necelým dvěma stovkám fanouškům Karlose Vémoly, kteří dorazili v pondělí večer do OC Forum v Ústí nad Labem na jeho autogramiádu a uvedení předpremiéry filmu Karlos.

Adéla Gondíková povyprávěla v Chotěboři spoustu historek. Většina se týkala společného soužití s Jirkou Langmajerem.

Gondíková v Chotěboři o Langmajerovi: Chce žít zdravě, ale pít sto piv mu nevadí

/VIDEO/ Kvůli filmu se naučila balet, pro lásku téměř vylezla na vrcholky hor. Herečka a moderátorka Adéla Gondíková (50) je nevyčerpatelnou studnicí neuvěřitelných zážitků. Hlavně těch, které se týkají jejího manžela Jiřího Langmajera (57). Ostatně ten promluvil k divákům v Chotěboři takřka v přímém přenosu. Alespoň přes telefon.

Karlos. Český terminátor Vémola na plátně

Terminátor v zajetí vlastního ega. Dokument Karlos o Vémolovi příliš neřekne

Buší do lidí, chová šelmy a žraloka a rád se ukazuje s lobbistou Ivo Rittigem. „Jsem prostě fighter,“ hlásá zápasník Karlos Vémola v dokumentu Karlos, který nyní vstupuje do kin. Jeho fanoušky bezesporu potěší, hlubší filmařskou výpověď o kontroverzní Vémolově osobě ale nenabízí. Jen cosi jako našlehaný bizár, jenž rychle vyšumí z hlavy.

Užijte si s dětmi plno zábavy v parku Winter Wonderland, vedle letňanského obchodního centra.

Tipy na pondělí 22. ledna

Máte už nápad, jak si zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám pomůžeme.

Tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou, to je náš Velorex.

Vstup jako do lednice, nebo za kulomet. Velorex a další tříkolky dobývaly svět

Boubelaté, bublinové, ale tvarově i tak trochu raketové. To je jen pár ukázkových příkladů pro tříkolová vozidla, někdy až prapodivných tvarů, která se vyráběla a ve své době v podstatě dobývala motoristický svět. Produkce těchto tříkolek probíhala na různých místech po celé zeměkouli. Nejčastěji však v Evropě. V několika případech jejich výrobu dokonce zajišťovaly renomované firmy. Tříkolky se vyráběly už od počátku automobilismu, naše sonda do historie se ale zaměřila na ty z padesátých let minulého století až po současnost.

Herec Norbert Lichý.

Norbert Lichý šel ve stopách otce Saši. Přesto byl dokonale svůj

Patřil k výrazným hereckým tvářím divadla, televize i filmu. Když přišla zpráva o jeho úmrtí, mnohými to otřáslo. Svéráznému Norbertu Lichému, bardovi ostravského Divadla Petra Bezruče, bylo 59 let. Jeho umělecký záběr byl hodně široký - kromě hraní namlouval audioknihy všech možných žánrů, pro dospělé i pro děti, při natáčení často sám sebe režíroval a k tomu byl činný i jako hudebník. Deník v přehledu připomíná některé role syna známého režiséra, herce a dramatika Saši Lichého.

Čas se krátí. Co neudělám teď, možná už nikdy, tvrdí Tatiana Dyková

Od aristokratky ke tmě a hladu. Lépe si tak vychutnám život, říká Tatiana Dyková

Důvtipná uklízečka v Případech mimořádné Marty, žena potulného herce v Citlivém člověku nebo Zdena Mašínová st. v Bratrech. Tatiana Dyková je bez debat jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Nyní vstupuje do kin také komedie Aristokratka ve varu, kde hraje po boku Hynka Čermáka už podruhé manželku hraběte Kostky Vivien. Mezi natáčením herečka cestuje, testuje své osobní limity a zkouší nové prožitky. Ostatně na premiéru dorazila rovnou z Afriky.