Kreativ

ŠTÍTEK: film

Rebecca Fergusonová ve druhém díle Duny.

Jak se točila výpravná sci-fi Duna: Líbání na poušti, masky a dabing v rouškách

Strach je smrtí myšlenky. Tohle krédo vyznává ve filmu Duna Paul Atreides. Řídili se jím zjevně i režisér, maskéři a architekti této opojné sci-fi, jejíž pokračování právě vstoupilo do kin. Víte, jak se točila milostná scéna Paula a Chani? Proč má princezna Irulán jinou masku, než navrhl maskér, a proč Marek Lambora daboval Paula v roušce? Pojďme se podívat, jak se rodily masky, magická místa i co zažívali herci při natáčení a dabingu.

Umělá inteligence oživí Baťovy závody 130 let od jejich založení

Umělá inteligence oživí Baťovy závody 130 let po jejich založení

Ti, kteří obdivují Baťovo dílo, Zlín a moderní technologie, se dočkají nevšední výstavy. Umělá inteligence přenese minulost slavné obuvnické firmy do současnosti. Díky novým technologiím a AI uvidí návštěvníci dobové snímky v barvě a pohybu. Výstava ke 130. výročí založení Baťových závodů bude k vidění od 5. března do 14. dubna v kolektivním domě ve Zlíně.

Režim s Kate Winsletovou stojí za pozornost.

Tipy ze streamů: Je tu Režim s Kate Winsletovou i soukromí Jennifer Lopezové

Sci-fi s názvem Kód 8: Část 2 na Netflixu diváky zavede do světa zkorumpovaných policistů a nejmodernějších robotů. Kate Winsletová jako kancléřka exceluje v seriálu Režim na HBO Max a Disney+ nabízí krimi Smrt a další detaily. K vidění je i nový Aquaman nebo dokument o zpěvačce a herečce Jennifer Lopezové. A to není vše, co je v tomto týdnu k vidění na streamech. Deník přináší i další tipy na skvělou podívanou.

Dvě dámy, které se starají o návrat filmového festivalu Jeden svět do Kladna - vpravo hlavní koordinátorka Sabina Škrabská a vedle ní Anežka Vlasáková.

Do Kladna se vrací festival Jeden svět. Diváci se mohou těšit na osm snímků

/ROZHOVOR/ Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět, který poukazuje na situaci v mnoha koutech modré planety, už mezi Kladeňáky zavítal dvanáctkrát, ale v roce 2019 to bylo naposledy. Pauzu způsobil covid, nicméně netrvala věčně. Kvarteto mladých dívek a žen Michaela Diviš, Sabina Škrabská, Natálie Huptychová a Anežka Vlasáková se do pořádání akce vložilo veškerou svou silou a energií, a tak se bude ve dnech 18. - 20. dubna hrát. 

Přenosný přijímač Mánes Color názvem odkazoval na vůbec první televizory, které se u nás od druhé poloviny padesátých let vyráběly v masovém měřítku.

V březnu 1984 soudruzi slíbili 350 tisíc trenýrek. Ale chyběla čočka a filé

První měsíc jara 1984 ještě pořád přál lyžařům, i když se v nížinách oteplilo – natolik, že na Nových Mlýnech roztál led a nádrž začala vydávat denně další stovky metráků ryb uhynulých kvůli jedům uniklým z chemičky Jungbunzlauer v rakouském Pernhofenu. Panovalo sucho, a tak čistých vod, které by ekologickou havárii mírnily, se nedostávalo. Na to, že je vláhy málo, si stěžovali samozřejmě i zemědělci, kterým začaly jarní práce. A kontroly – přinejmenším na Slovensku – ukázaly, že stav závlahových systémů v družstvech a na statcích je katastrofální. Čas přitom kvapil – vždyť výlohy a nástěnky se ani nestačily vzpamatovat z tíhy plakátů k vítěznému únoru a už dostaly naloženu další porci, tentokrát k MDŽ. A od únosu československých občanů v Angole už uplynul rok a že bylo to jaro, bez sobotních směn Národní fronty se to neobešlo.

Timothée Chalamet a Zendaya jako Chani

Duna způsobila poprask: Lidé nadšením sdílí své dojmy, došlo i na Pána prstenů

Málokdy se stává, že druhý díl předčí ten první. Zdá se ale, že Duna: Část druhá toho dosáhla. Fanoušci na sociálních sítích zdůrazňují, jak velký krok kupředu pokračování epického sci-fi představuje. „Nemůžu najít měřítko, podle kterého je porovnávat. Druhá Duna je na úplně jiné úrovni,“ prohlásil jeden z uživatelů sítě X.

Lukáš Vopelka

Útočník Banes Motoru Lukáš Vopelka má nejradši sushi a filmy o Harry Potterovi

Moc větších smolařů v kabině hokejistů Banes Motoru nenajdete. Útočník Lukáš Vopelka loňskou sezonu nedohrál kvůli zlomenině kotníku, letos mu zase vystavily stopku přetržené kolenní vazy. „Věřím, že už mám vybráno,“ přeje si českobudějovický odchovanec, který v sobotu oslaví osmadvacáté narozeniny, užívá si návrat na český jih, má rád sushi a také seriál filmů o Harry Potterovi.

Kominická scéna z filmového muzikálu Mary Poppins

Mary Poppins by děti měly sledovat jen s rodiči. Vadí kominíci a hotentoti

Britská nevládní organizace British Board of Film Classification (BBFC), která uděluje filmům takzvaný věkový raiting a rozhoduje o jejich přístupnosti pro děti a mladistvé, učinila překvapivé rozhodnutí. Podle informací serveru BBC doporučila, aby rodinný muzikál Mary Poppins z roku 1964 děti sledovaly pod rodičovským dohledem, protože obsahuje diskriminační narážky. V minulosti postihlo podobné zpřísněné hodnocení například legendární snímek Rocky. Naopak příznivější označení se dočkal svého času zakázaný Život Briana komediální skupiny Monty Python.

Adam Mišík

Adam Mišík přiznává: Od rodičů někdy za své písně dostávám kotel

Je aktivní na mnoha frontách. Píše písničky, koncertuje, moderuje, hraje v seriálech, nevyhýbá se mu ani filmová kamera. Zástupce současné generace umělců Adam Mišík si tím naplňuje své sny a cíle. Jeden z nich zdolal hned zkraje února, kdy v pražské Roxy velkolepě odstartoval své turné. Ve vyprodaném klubu s tisícovkou fanoušků vytvořil atmosféru, která ho několikrát dojala a zároveň nenechala vydechnout. 

Zpěvačka Marka Míková střídá hraní v kapele Zuby Nehty s psaním knížek pro děti.

Zpěvačka a autorka Marka Míková: Dokud mě budou napadat příběhy, budu psát dál

Na první pohled je jasné, že Marka Míková je věčná holka. Tedy ne doslova – samozřejmě, že je to dáma a respektovaná autorka úspěšných knih pro děti. Také to kdysi byla filmová princezna. Ale dokáže být i komediantkou, ať už za klávesami v kapele Zuby nehty, nebo v rámci projektu Loutky v nemocnici, s jehož pomocí rozdává radost těžce nemocným dětem.

Trofeje pro vítěze filmového festivalu Berlinale.

Nejlepším filmem Berlinale se stal dokument Dahomey režisérky Diopové

Zlatého medvěda za nejlepší snímek 74. ročníku končícího filmového festivalu Berlinale dnes získal francouzsko-senegalsko-beninský dokument Dahomey francouzské režisérky Mati Diopové. Rozhodla o tom mezinárodní porota pod vedením keňsko-mexické oscarové herečky a režisérky Lupity Nyong'oové. Český snímek v hlavní soutěžní kategorii stejně jako loni zastoupen nebyl.

S nasazením života

Televizní tipy: Program láká na herecká esa. Těšte se na Eastwooda i Belmonda

Drsní, kurážní a většinou osamělí. Takoví jsou hrdinové nestárnoucích filmových hitů, které uvidíme o víkendu na televizní obrazovce. Zachraňují prezidenta, krásné ženy, svou práci i pověst. Ba dokonce se vydávají s rodinnou urnou do hor, kde v životě nebyli. A také slaví výročí. Tak třeba vás pobaví nebo alespoň dojmou.   

Kino Vlast, 21. února 2024, Frýdek-Místek.

120 let promítání filmů ve Frýdku-Místku. Připomeňte si historii místních kin

Pravidelné promítání v Nové scéně Vlast. To je vše, co zůstalo ve Frýdku-Místku z kdysi bohaté nabídky kin. Místní historici Jiřina a Jaromír Poláškovi připomínají, že od první filmové produkce v kinosále uplyne letos 120 let. Premiéra v souměstí na březích Ostravice patřila v roce 1903 slezské části, když na Albrechtovo (dnes Zámecké) náměstí ve Frýdku zavírali bratři Oeserové s kočovným Kosmografem.

Sucho (Dorota Šlajerová a Tomas Sean Pšenička)

Kontaminované lány i city. Film Sucho doplácí na patos a roztříštěnost

Jako dva rozlícení kohouti. Tak se chovají hrdinové filmu Bohdana Slámy Sucho, který vstoupil do kin. Jeden chová včely, topí dřevem a zakazuje dětem mobily, druhý zkušeně vydělává na polích, jež obě rodiny obklopují. Spraví to láska jejich teenagerů? Silně ekologicky laděný film nabízí uvěřitelné generační střety, ovšem vykonstruovaný příběh, několik různých linek a nevěrohodné finále jeho výpověď oslabují.

Naděje se skládá ze studentského filmu a následných besed na ZŠ a SŠ (13. – 18. let).

Naděje z Chrudimi. Studentský film odrazuje teenagery od sebepoškozování

Řezání, pálení, sebebití nebo vytrhávání vlasů. To vše kvůli psychickým obtížím praktikují dnešní žáci a studenti. Dominika Olivová a Barbora Metelková, studentky třetího ročníku Střední školy zdravotnické a sociální v Chrudimi, vnímají enormní nárůst sebepoškozování, a to i v jejich blízkém okolí. Dominika a Barbora proto vytvořily projekt Naděje, který tvoří kombinace filmu a besed na základních a středních školách za přítomnosti psychologa.

Ocenění za nejlepšího herce v hlavní roli získal Cillian Murphy za Oppenheimera.

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a před Oscary dál sbírá ocenění

Historický snímek Oppenheimer o fyzikovi považovaném za otce jaderné bomby ovládl letošní ceny britské filmové akademie (BAFTA), když získal ocenění pro nejlepší film a jeho tvůrci zvítězili také v šesti dalších kategoriích. Režisér Christopher Nolan si odnáší cenu za nejlepší režii a Cillian Murphy, který ztvárnil hlavní postavu Roberta Oppenheimera, je nejlepším hercem v hlavní roli.

Hereckou kariéru odstartovala Petra Hřebíčková na JAMU v Brně, kde studovala obor činoherectví. Získala Cenu Thálie za ztvárnění titulní role v dramatu Maryša. Herečka se věnovala baletu, karate a tanci. Zálibu našla také v cyklistice.

Petra Hřebíčková o své rodině i práci: Učím se říct si o pomoc

V novém filmu Matka v trapu se Petra Hřebíčková vžívá do role ženy, jež hledá rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. To téma rezonuje i s její životní situací, má rodinu, je trojnásobnou matkou. Oblíbená herečka v časopisu Story promluvila o svých dětech, prozradila, jaké zkušenosti ji spojují s filmovou postavou a co bylo její největší životní výzvou.

Písničkář Ivan Hlas letos oslaví sedmdesáté narozeniny.

Ivan Hlas: Pořád jsem tak trochu puberťák

Kytarista, zpěvák a skladatel Ivan Hlas má po dlouhé době novou desku. Plnou starých známých písní. Album Pramínek času, které natočil ve svém stálém akustickém triu, nabízí komornější verze osvědčených melodií na texty, co si už dávno zpíváme. Ovšem zrovna teď, kdy se autorovi kvapně blíží sedmdesátka, nabývají jeho sloky dalších, nečekaných významů.

V jiných rolích, ale zpět v Útěku. Představitelé hlavních rolí z nového filmu Útěk Kanwar Šulc (vlevo) a Jakub Barták (vpravo). Mezi nimi Roman Skamene, v původní verzi z r. 1967 si zahrál Sašu, ve výřezu v nové roli ředitele Ivan Vyskočil.

Ivan Vyskočil a Roman Skamene opět v Útěku. Orlické hory mají oba v srdci

/FOTO, VIDEO/ Scénárista i režisér David Laňka se v lednu vrátil s filmovým štábem na Rychnovsko, aby dotočil poslední scény do nového rodinného snímku podle knihy Oty Hofmana Útěk. Filmovým návratem byl pro Ivana Vyskočila a Romana Skamene, kteří si před téměř 60 lety zahráli v původní verzi dvojici hlavních hrdinů. Co si vybavují z tehdejšího natáčení i jaký vztah mají k Orlickým horám, kam je tentokrát jejich nové role v Útěku přivedly? I na to jsme se jich zeptali.

John Travolta v roce 2022.

KVÍZ: John Travolta má sedmdesát. Před kamerou tančil, v soukromí se trápil

Napomádovaný frajírek, anděl s cigaretou i gangster Vincent Vega. Tím vším byl John Travolta, tanečník a herec, kterého na vrchol slávy vystřelil muzikál Horečka sobotní noci z roku 1977. Jeho kariéra je houpavá, stejně jako osobní život - zemřel mu syn a před několika lety i žena. 18. února oslaví hollywoodský herec sedmdesáté narozeniny.  

 Sandra Hüllerová jako Hedwiga

Ráj v Osvětimi. Mrazivá Zóna zájmu je filmem roku

Vyhlíží skoro jako ráj na zemi. Spousta zeleně, růže, slunečnice, bylinky, úhledné kamenné cestičky, křesílka a na terase pán domu v bílém obhlížející s pýchou svou „zónu zájmu“. Pod stejným názvem vstupuje teď do kin film, na který se nedívá lehko. Rodinná idyla, kterou vykresluje, má totiž dvě strany mince. Na jedné bezstarostnou pohodu vytěsňující cokoli rušivého, na druhé spoluvinu za zlo, jež se odehrává za zdí tohoto ráje. Jsme v Osvětimi a pán v bílém, Rudolf Höss, je velitel tábora sousedícího s jeho zahradou.

Natáčení filmu Mord skončilo. Poslední klapkou byly noční scény v okolí Hlinky a Dívčího Hradu.

Natáčení Mordu skončilo. Filmaře na Krnovsku potrápil sníh i bahno

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Poslední klapka právě uzavřela natáčení filmu Mord na Krnovsku. Příběh rodiny, která se po delší době sešla na Osoblažsku na zabijačce prasete, bude uveden v kinech na podzim. Poslední noční scény se natáčely v okolí Hlinky a Dívčího Hradu tento týden.

Karlovy Vary posloužily jako jedna z lokací, kde se natáčela bondovka Casino Royale.

Slavné filmy natočené v Česku: Zahraniční štáby neodradil ani velký skandál

Kteří slavní herci natáčeli v Česku? Díky autentickým lokacím i historickým kulisám vzniklo na území České republiky mnoho filmových hitů, které očarovaly diváky po celém světě. Slavné snímky využily české scenérie k vytvoření nezapomenutelných filmových momentů. Připomeňme si kasovní trháky a dnes již legendární filmy natáčené v Česku, kterými bezesporu jsou Amadeus (1984), Mission Impossible (1996), Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005), Casino Royale (2006) a Na západní frontě klid (2022).

Obnovené kino ve Vyšším Brodě.

Ve Vyšším Brodě po deseti letech znovu otevřeli kino. Vstupné je symbolické

Po deseti letech ve Vyšším Brodě znovu otevřeli tamní kino. Provozuje ho samo město a říkají o něm, že je retro. Michal Rolčík, vedoucí vyšebrodského odboru kultury, společně se zdejším zvukařem Janem Friedlem svépomocí, za pomoci odborníků, opravili promítačku i další nutné technologie. Kinosál prošel i stavebními úpravami.

Gabriela Soukalová

Soukalová natočila film. Otevírá i těžká témata, exmanžel Koukal účast odmítl

Příběh ženy, která změnila biatlon. Tak zní podtitul celovečerního dokumentárního filmu „Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí“, který s režisérem Petrem Větrovským natočila nejúspěšnější závodnice v dějinách českého biatlonu. Soukalová snímek považuje za tečku za svou sportovní kariérou a prý v něm prozradí i věci, které dosud nikomu neřekla.

Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí TK - Goldfingers Prague 13.2.2024

Biatlonová legenda. Gabriela Soukalová přijede s filmem do Nového Města

Fanoušci na Vysočině budou mít možnost mezi prvními zhlédnout nový dokumentární film biatlonové hvězdy Gabriely Soukalové. Česká legenda se s ním vydá do míst, která ji v životě hodně ovlivnila a Nové Město na Moravě mezi ně patří. Do velkého sálu novoměstského kulturního domu dorazí ve čtvrtek 7. března.

Eva Odehnalová (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Nejsme mentální, jen nevidíme. Neignorujte nás, říká nevidomá žena

Přecházela se slepeckou holí přes přechod. Auto, které se k ní blížilo nepřiměřenou rychlostí, mě přinutilo zahodit zmrzlinu a vyběhnout jí na pomoc. Těsně před autem jsem nevidomou ženu doslova strhla z přechodu s výkřikem: „Pozor!“ Paní zůstala stát jako opařená a místo díky mi důrazně řekla: „Větší šok mám z vás. Takto se k nevidomým nesmíte chovat.“ Uvědomila jsem si, že o nevidomých toho moc nevím, proto jsem ji poprosila o rozhovor. V něm si povídáme o tom, jak s nevidomými komunikovat a čeho se vyvarovat. Ale i o tom, proč nemá partnera a proč vyrůstala od tří let na internátu daleko od rodiny.

Jan Révai slaví padesát

Jan Révai se z životní chyby poučil. Dva roky ve vězení pro něj byly lekcí

Nadějný tanečník udělal v mládí klukovinu, za kterou si odpykal dva roky vězení. Cesta čerstvého padesátníka Jana Révaie k divadelním prknům a filmovému plátnu je důkazem, že druhá šance může člověku změnit život. Dnes je z něj uznávaný herec, který se nebojí výzev ani na mezinárodní scéně.