Kreativ

ŠTÍTEK: film

Karlos Vémola na novinářském promítání svého filmu Karlos.

Vémola se dočkal filmu a dál sní o svém odkazu. MMA by chtěl vidět na olympiádě

Známý český MMA zápasník Karlos Vémola se dočkal svého filmu. Ten vznikal dohromady patnáct let a mapuje celý jeho život včetně velkých výher, proher i afér, které se kolem známého bijce odehrály. „Jeden z mých snů to nebyl. Je to ale velký plus do života navíc. To, jak to bude rezonovat, zjistím až po promítání. Taky to třeba může být fiasko. Nechám se překvapit,“ vyprávěl osmatřicetiletý Vémola krátce po novinářském promítání filmu, který bude mít premiéru 25. ledna.

Natáčení nového koprodukčního filmu režiséra Bohdana Slámy s pracovním názvem Sucho.

Opavský rodák Bohdan Sláma natočil další film. Sucho

Nový film režiséra a šéfa „famácké“ Katedry režie s názvem Sucho zachycuje dva extrémní přístupy k životu a spletité mezigenerační vztahy dvou rodin. Bohdan Sláma je rodákem z Opavy. Narodil se zde 29. května 1967. Byl oceněn několika Českými lvy za režii a scénář.

Karlos Vémola na novinářském promítání svého filmu Karlos.

Vémola se dočkal filmu a dál sní o svém odkazu. MMA by chtěl vidět na olympiádě

Známý český MMA zápasník Karlos Vémola se dočkal svého filmu. Ten vznikal dohromady patnáct let a mapuje celý jeho život včetně velkých výher, proher i afér, které se kolem známého bijce odehrály. „Jeden z mých snů to nebyl. Je to ale velký plus do života navíc. To, jak to bude rezonovat, zjistím až po promítání. Taky to třeba může být fiasko. Nechám se překvapit,“ vyprávěl osmatřicetiletý Vémola krátce po novinářském promítání filmu, který bude mít premiéru 25. ledna.

Film Bratři

Nominace na Českého lva za rok 2023 ovládl film Bratři. Získal jich patnáct

Nejvíce nominací na Českého lva za loňský rok, celkem 15, získal film Bratři. Snímek režiséra Tomáše Mašína líčí historii odbojové skupiny bratří Mašínů a jejich útěku do Západního Berlína. S počtem 12 nominací následuje detektivní dobový film režiséra Matěje Chlupáčka Úsvit, který se věnuje téma nejednoznačného pohlaví. Po osmi nominacích mají sci-fi režiséra Roberta Hloze Bod obnovy a černá komedie Přišla v noci, společné režijní dílo Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Výsledek prvního kola hlasování svých členů v pondělí oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Tvůrci největšího filmového obrazu všech dob, malíři Adam Windsor (vpravo) a Václav Kovář.

Liberečané stvořili největší filmový obraz. Na Comic-Conu odhalí další novinku

/FOTO, VIDEO/ Improvizace, otevřenost a spolupráce definují podstatu tvorby skupiny Procesistů. A právě osmatřicetiletý Adam Windsor a jednačtyřicetiletý Václav Kovář, oba liberečtí malíři-samouci, pokračují v myšlence a zkoumání kolektivního vědomí prostřednictvím obrazů, do jejichž tvorby se mohou zapojit prostřednictvím živého streamu právě i samotní diváci.

Server Pornhub analyzuje chování a preference svých uživatelů už deset let. Rok 2023 se dle jeho zástupců nesl na vlně „animáčů“, zralých žen a velikostí.

Hentai, zralé ženy i pornoparodie. Pornhub odtajnil nejsledovanější témata roku

Oblíbený server s lechtivým obsahem Pornhub zveřejnil své statistiky za loňský rok. V kategorii světově nejčastěji vyhledávaného druhu videí již potřetí za sebou zvítězily krátké filmy s tematikou hentai. V Česku dominuje pojem lesbičky. Oblíbené jsou také zralé ženy, velká prsa či velká pozadí. Lidé se také na filmy pro dospělé dívají déle než dřív. Jsou však ale i dny a události, kdy jde i tento druh zábavy stranou.

Film Aristokratka ve varu se natáčel na zámku v Miloticích.

Vejdělek o Aristokratce ve varu: Malinko jsem omezil ořechovku u paní Tiché

/ROZHOVOR/ Příběh rodiny Marie Kostkové z Kostky má pokračování. V pátek se uskutečnila v Brně slavnostní předpremiéra filmu Aristokratka ve varu, který navazuje na snímek Poslední aristokratka. Režisér Jiří Vejdělek v rozhovoru navnadil diváky na jeho zhlédnutí. „Milotice tentokrát prodali ve filmu ještě více než v Poslední aristokratce,“ říká. Vyjádřil se i k pokračování filmové série.

Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách. Hlavní hrdinové Jakub Barták a Kanwar Šulc.

Filmaři se v lednu vracejí na Rychnovsko, dotáčet budou Útěk. I v Rychnově

/FOTO, VIDEO/ Už se pomalu stmívá a za okny zahradní chatky nad koupalištěm v Rokytnici v Orlických horách bliká „policejní maják“. Uvnitř panuje napětí, odehrává se tu malé drama, nečekané setkání malého chlapce s mladíkem, pro něž se stala úkrytem, oba jsou na útěku. Policejní maják je ve skutečnosti jen blikající modré světlo a drama je naštěstí jen filmové. David Laňka natáčel před pár týdny v Orlických horách nový rodinný film Útěk a v lednu se filmaři do regionu vracejí, aby dotočili scény na dalších místech.

Karlos Vémola

VIDEO: Fenomén Vémola. Odkud se vzal? Film Karlos odhalí největší tajemství

Karlos „Terminátor“ Vémola. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Nic mezi tím. Do kin v lednu zamíří celovečerní dokument o legendě česko-slovenské MMA scény. Film Karlos, který vznikal 15 let, ukáže, kdo ve skutečnosti Vémola je. Jaký je mimo světla reflektorů a odkud se vlastně vzal. Součástí filmu jsou i unikátní a nikdy neviděné záběry ze zápásníkovy minulosti.

Zlatý glóbus za nejlepší drama získal film Christophera Nolana Oppenheimer.

Zlaté glóby ovládl film Oppenheimer, získal pět cen. Barbie porazili Chudáčci

Zlatý glóbus za nejlepší drama získal film Oppenheimer, a korunoval tak svůj velmi úspěšný večer při předávání těchto filmových cen v Los Angeles. Snímek Christophera Nolana o vynálezci atomové bomby obdržel celkem pět cen, včetně těch za nejlepší režii či mužské herecké výkony v dramatu pro Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Za nejlepší komedii nebo muzikál vybrali porotci snímek Chudáčci, který tak porazil i kasovní hit Barbie, který šel do slavnostního večera jako jeden z favoritů.

Barbie má devět nominací na Zlaté glóby

Máme výhodu, jsme Barbenheimer, říkají hvězdy Barbie a Oppenheimera ke Glóbům

Je to už půl roku, co do kin vtrhl jev do té doby nevídaný. Dva odlišné filmy, jež se nervaly o diváky, nýbrž šikovně vytěžily sebe navzájem. Říkají si Barbenheimer. Teď se tvůrci i herecké hvězdy obou filmů utkají v zásadní soutěži, jež předchází Oscarům (a také je do značné míry ovlivňuje) – na Zlatých globech. Udílejí se už v noci z neděle na pondělí.

Kresba interiéru Edisonova kinetografického divadla Černá Maria od E. J. Meekera

Nejslavnější kýchnutí historie slaví 130. výročí. Zachytil ho Thomas Edison

Devátého ledna 1894 spatřil světlo světa asi pětivteřinový černobílý němý film (tehdy označovaný za kinetoskopii), na němž je zachycen dobře oblečený černovlasý muž s bohatýrským knírem, který si v záběru šňupne tabáku a vzápětí kýchne. Ten muž se jmenoval Fred Ott a byl to jeden z asistentů Thomase Edisona. Jeho kýchnutí se stalo nejstarším dochovaným filmem chráněným autorským právem na světě.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.

Petr Jákl a Petr Jákl st.

Petr Jákl: Luděk Sobota byl pro nás judisty neuvěřitelný, jak okopával soupeře

„Zřejmě slušnej oddíl!“ Na nikoho jiného nesedí tato filmová hláška z Jáchyme, hoď ho do stroje! víc než na otce a syna Petra Jákla st. a Petra Jákla ml. Oba jsou vášniví judisté, milovníci filmů a života. Jákl senior vydal nedávno své paměti V Kimonu až do hrobu, k jejichž sepsání mu velkou měrou přispěly i jeho děti. A že bylo na co vzpomínat. 

Ilustrační foto

Od sousedů: Když se sypou milionové výhry

Lotto obšťastnilo loni v Bavorsku sázející celkem 615 miliony eur; 16 z nich milionem a víc. Kolem 493 milionů z loterií, daní a odvodů heren připadlo na obecně prospěšné účely státního rozpočtu.

Ferrari (2023)

Do kin vstoupil životopisný film Ferrari

Laťka historických filmů ze světa automobilového závodění je nastavena vysoko. Jsou tu fenomenální snímky jako Rivalové nebo Le Mans ’66, které si získaly přízeň fanoušků i daleko mimo okruh automobilových nadšenců. Zařadí se mezi tyto skvosty i novinka Ferrari režiséra Michaela Manna? Sami to můžete posoudit v kinech, a to již ode dneška.

Duna: Část II

Duna, Joker i Kaiser na zahradě. Do kin letos míří nostalgická smršť

Rok 2024 se ve filmu ponese spíše ve znamení návratů. Originální příběhy příliš nečekejte. Pokračování dostanou Gladiátor, Joker i Godzilla, ke slovu přijde také další Pán prstenů. Brilantní, ale mrazivou podívanou nabídne už zkraje roku britská Zóna zájmu, z domácích novinek se můžete těšit na Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem nebo Vlny Jiří Mádla.

Duna: Část druhá

Jaký bude rok 2024 v kultuře? Do kin míří Ferrari, do O2 areny Rod Stewart

Filmový příběh automobilového magnáta Enza Ferrariho, televizní seriál Smysl pro tumor, nová kniha J. K. Rowlingové alias Roberta Galbraighta, pražský koncert Roda Stewarta nebo baletní Romeo a Julie. Deník pro vás vybral malou ochutnávku z kulturních novinek, na které se můžete v příštím roce těšit.

Snímek Evy Toulové s názvem Superžena diváci uvidí poprvé na 29. února.

Superžena Evy Toulové míří do kin. Ve filmu hrají Matouš Ruml i Adéla Elbl

Další celovečerní film krumlovské rodačky Evy Toulové míří do kin. Romantický snímek s názvem Superžena diváci uvidí poprvé na konci února. Film odhalí pravdu o tom, jaké musejí být dnešní ženy superhrdinky, aby v životě uspěly. Nyní před koncem roku se snímek představuje v novém traileru plném známých hereckých jmen.

Snímek Evy Toulové s názvem Superžena diváci uvidí poprvé na 29. února.

Superžena Evy Toulové míří do kin. Ve filmu hrají Matouš Ruml i Adéla Elbl

Další celovečerní film krumlovské rodačky Evy Toulové míří do kin. Romantický snímek s názvem Superžena diváci uvidí poprvé na konci února. Film odhalí pravdu o tom, jaké musejí být dnešní ženy superhrdinky, aby v životě uspěly. Nyní před koncem roku se snímek představuje v novém traileru plném známých hereckých jmen.

Regina Rázlová a Karel Roden ve snímku Tancuj Matyldo.

Radosti a propadáky roku 2023: Potěšili J.A.R. či Nesbø, zklamal Zaklínač

Velký comeback Reginy Rázlové a excelentní Karel Roden… S pány z J.A.R chce člověk být, protože jsou vtipní, hraví a neskutečně tvůrčí… Po tom, co část fanoušků lehce znervóznily, naštvaly, nebo dokonce vyloženě rozlítily Prsteny moci, přišel další úder… Kdy už se konečně povede nějaká Láska nebeská po česku? Koho kdo potěšil anebo naopak zklamal? Novináři Deníku přibližují své příjemné i nepříjemné zážitky v oblasti filmů, hudby, divadla, literatury, streamů i počítačových her.

S tebou mě baví svět

Co se moc neví o S tebou mě baví svět: Potlučená Šulcová, odřený zadek, úplatky

Námět na komedii o třech kamarádech, kteří si na každoroční pánskou jízdu musí neplánovaně vzít všechny své potomky, si režisérka a scenáristka filmu Marie Poledňáková vyslechla na večírku, kde parta mužů plánovala společnou dovolenou. Určitě tehdy netušila, o jak úspěšný snímek nakonec půjde. Zvítězila s ním nejen v anketě o nejúspěšnější českou komedii století, ale dostala za něj i cenu pro nejúspěšnější dětský film století na festivalu ve Zlíně.

Co víte o filmech, které vstoupily do českých kin v roce 2023? Vyzkoušejte si náš kvíz

KVÍZ: Poznáte filmy, které měly premiéru v roce 2023? Zkuste co nejvíce bodů

S blížícím se koncem roku tradičně nastává čas bilancování. Vyhnout se mu nejde ani v případě filmů, které měly letos premiéru. Tím spíš, že rok 2023 byl na filmové novinky bohatý a přinesl i několik dlouho očekávaných premiér. Prim hrála především Barbie, která osvěžila kina záplavou růžové, příliš pozadu však nezůstaly ani další snímky. Co o nich víte? Ověřte si své znalosti v novém kvízu Deníku. 

Režiséra Jiřího Stracha i hlavní protagonisty provází pohádka Anděl Páně už téměř dvacet let

Kde se natáčela pohádka Anděl Páně? Jiří Strach: Do Annína se jezdím pomodlit

Už jste někdy zkoušeli cestovat po stopách oblíbených filmů nebo pohádek? Pokud ne, pojďte to zkusit! Vydáme se tam, kde se natáčela pohádka Anděl Páně. V rozhovoru pro časopis Story její režisér Jiří Strach prozradil, zda místa, kde se štábem strávili hodně času, navštěvuje a zda se můžeme těšit na Anděla páně 3.

Juraj Jakubisko

KVÍZ: Čachtická paní, Pichandovi, Perinbaba. Znáte filmy Juraje Jakubiska?

Fellini východu. To byla přezdívka, kterou si právem vysloužil respektovaný slovenský filmař a výtvarník Juraj Jakubisko. V kinech je nyní k vidění jeho poslední film Perinbaba a dva světy, jehož premiéry se tři z aktérů nedožili (kromě režiséra i autor jedné z písní Miro Žbirka a Dan Nekonečný). Zemřelá hvězda prvního filmu, italská herečka Giulietta Masina v titulní roli, se naopak na plátno díky digitálním úpravám vrátila. 

K vánočnímu období patřily neodmyslitelně už před sto lety reklamy, které na Přerovany útočily ze všech stran.

Jak prožívali Přerováci vánoční čas před sto lety v roce 1923? Podívejte se

Byly Vánoce v Přerově před sto lety jiné, než dnes? Co promítali během svátků v přerovských kinech a mysleli naši předkové na chudé a potřebné? Historik a ředitel Státního okresního archivu v Přerově Jiří Lapáček přiblížil nejdůležitější události Vánoc v roce 1923 tak, jak o nich informovaly přerovské noviny Obzor.

Julia Roberts a Richard Gere nechybí ve vánočním programu ani letos. Pretty Woman uvidíte v televizi dnes odpoledne

Pretty Woman: Ve filmu jsou chyby. A Julia Robertsová dostala směšný honorář

Ani třicet let po premiéře romantického hitu Pretty Woman neztratila Julia Roberts nic ze svého kouzla. Víte, jak se herečka na legendární roli připravovala a jaký za ni dostala honorář? Navzdory obrazu romantické hrdinky má Julia Roberts v repertoáru širokou paletu postav. Filmy sahají od právních dramat po špionážní thrillery. Julia tak dokazuje svůj rozsáhlý talent. Konec konců, na svém kontě má víc než padesát rolí. 

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně

Vánoce na streamech: Rozbalit můžete kolekci pohádek i Smrtonosnou past

Pokud o Vánocích nestíháte sledovat pohádky v televizi, vydejte se na iVysílání, kde najdete většinu štědrovečerních pohádek z posledních let a po 24. prosinci i tu zbrusu novou. Pokud jste naopak přesyceni princeznami, chasníky a rytíři, zkuste ochutnat z kolekce na SkyShowtimu, v níž na vás čeká Kmotr i jeho dvě pokračování. Disney+ zase nabízí všechny Smrtonosné pasti s Brucem Willisem. A jak vypadá film, který se snaží konkurovat Hvězdným válkám, zjistíte na Netflixu, kde je k vidění očekávaná sci-fi Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně. Deník vám přináší pravidelné tipy na podívanou ze streamů.

Samuel L. Jackson jako špion Nick Fury ve filmu Avengers.

Samuel L. Jackson: Překonal závislost na drogách a jako Nick Fury láme rekordy

Je nejvýdělečnějším afroamerickým hercem v Hollywoodu. Filmoví fanoušci ho mají spojeného s rolemi zabijáka Julese v Pulp Fiction nebo špiona Nicka Furyho z Marvelovek a je znám i pod přezdívkou King of Cool. Možná i proto, že má v každé smlouvě napsáno, že si může kdykoli během natáčení zahrát golf. Jeden z nejuznávanějších herců své generace Samuel L. Jackson oslaví 21. prosince 75. narozeniny.

Petr Svoboda, syn Karla Svobody, představuje monografii Žít.

Petr Svoboda: Knihu Žít jsem napsal z pocitu zodpovědnosti syna vůči tátovi

Připomínkou nedožitých 85. narozenin, které by skladatel a hitmaker Karel Svoboda oslavil 19. prosince, je výpravná obrazová monografie Žít. Je dílem jeho syna Petra Svobody, který v ní své vzpomínky doprovodil desítkami unikátních fotografií. Kromě něj vzpomínají v knize na úspěšného umělce další osobnosti, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí. „Jsem samozřejmě na svého tátu hrdý. Určitě by mu dělalo radost, že se jeho muzika pořád hraje a probublává napříč generacemi,“ řekl v rozhovoru pro Deník autor knihy. On sám chce v psaní pokračovat.

Režisér Karel Janák při natáčení Klíče svatého Petra

Karel Janák o pohádce Klíč svatého Petra: Hrajeme o vodníkovi moderní doby

Rekordman co do počtu natočených vánočních pohádek, režisér Karel Janák, si o Štědrém večeru připíše na své konto další novinku. Bude jí Klíč svatého Petra. V roli vodníka, který se zamiluje do princezny, se představí Lukáš Příkazský. „Náš vodník je vlastně hodný. Sám nikoho netopí. Prostě lidem jenom sebere dušičku, protože to má v popisu práce, a strčí si ji do své nádobky či hrníčku,“ líčí režisér Janák. On sám chtěl, aby vodník byl v pohádce mokrý, ale nevyšlo mu to.

Město Tábor je úzce spjaté s Janem Žižkou, ve spolupráci z krajem a ČT o něm má vzniknout pravdivý dokument.

Česká televize natočí další film o Táboře. Chce zpracovat pravdu o Janu Žižkovi

Po úspěšném dokumentu České televize (ČT) Tábor – sen, město, symbol, který vidělo více než 300 tisíc lidí, se filmaři v čele se scénáristou a režisérem Vítem Bělohradským do druhého největšího jihočeského města vrátí. Tentokrát se objektivy kamer zaměří na příběh zakladatele města, Jana Žižku. Průvodcem se opět stane oblíbený herec Miroslav Táborský. Dalším hrdinou se může stát herec Dejvického divadla Jaroslav Plesl.