Kreativ

ŠTÍTEK: film

Sexuální touha ve vánočních kulisách (Kubrickova Eyes Wide Shut)

Netradiční vánoční filmy: Bez kapra a salátu, zato s Redfordem či Willisem

Na bramborový salát, kapra a perníčky tu nenarazíte. Naopak. Tady se střílí, berou rukojmí a děvky, zběsile se prchá, intrikuje a podplácí. Nic tu není zadarmo, natožpak dárky. A přesto jde o vánoční filmy. Tedy svým způsobem. Odehrávají se totiž ve vánočních kulisách. O Ježíškovi si ovšem mohou hrdinové nechat leda zdát. Nabízíme vám malý výběr snímků.

Od maskota z fastfoodu do Hollywoodu. Podívejte se na klíčové role Brada Pitta

Ne nadarmo měl v mládí přezdívku Brad Pittbull. Šel si totiž tvrdohlavě za svým snem stát se hercem. Kvůli tomu ani nedostudoval střední školu a vydal se hledat štěstí do Los Angeles. Zkoušel se živit zpěvem, dělal poslíčka, v převleku za kuře lákal zákazníky do rychlého občerstvení El Pollo Loco a dělal šoféra striptérkám. Jeho herecký sen se začal naplňovat až ve chvíli, kdy se objevil v několika reklamách a seriálech Dallas a Jump Street 21. A pak přišla role fešného zloděje ve filmu Thelma a Louise… Připomeňte si s Deníkem podoby slavného herce, který 18. prosince završí šedesátku.

Bára Basiková na 28. ročníku Vánočních trhů v Konici. 16.12. 2023

Úžasná Bára Basiková a parádní ohňostroj bavily v Konici tisíce lidí

Neskutečná až elektrizující atmosféra prodchnula sobotní Vánoční trhy v Konici. Výraznou měrou se o to přičinila hvězdná zpěvačka Bára Basiková, jejíž excelentní vystoupení sledovaly se zatajeným dechem tisíce lidí. Pomyslnou třešničkou byl ohňostroj, podkreslený hudbou z filmu Gladiator.

Již 28. ročník Vánočních trhů v Konici přitáhl tisíce lidí. Uchvátila je Bára Basiková a ohňostroj. 16.12. 2023

Úžasná Bára Basiková a parádní ohňostroj bavily v Konici tisíce lidí

Neskutečná až elektrizující atmosféra prodchnula sobotní Vánoční trhy v Konici. Výraznou měrou se o to přičinila hvězdná zpěvačka Bára Basiková, jejíž excelentní vystoupení sledovaly se zatajeným dechem tisíce lidí. Pomyslnou třešničkou byl ohňostroj, podkreslený hudbou z filmu Gladiator.

Šíleně smutná princezna (1968)

Temné i veselé zákulisí pohádek: Smrt herce, žerty s čerty a císař pitomec

Čas vánočních pohádek a kultovních filmů je na spadnutí. Známe je dlouhá léta, řadu dialogů umíme nazpaměť, máme své oblíbené scény. Zkrátka je vnímáme jako každoroční samozřejmost. Už méně diváci tuší, co všechno se dělo „za scénou“ a jaké útrapy či kuriozity provázely natáčení. Drtivá většina z nich zapadla ve víru času. Deník připravil výběr zajímavostí.

Timothée Chalamet v roli Wonky

S bonbóny a dobrou náladou. K divákům míří Wonka, ideální dárek do vánočních kin

Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.

Herec Pavel Trávníček

Pavel Trávníček: Popelka, jakou vystřihla Libuška, se rodí jednou za sto let

Pohádka Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka, která patří k vánoční televizní klasice nejen v Česku, ale i v dalších evropských státech, letos slaví 50 let od premiéry. Příběh o dívce, která žila na statku své macechy a dostala darem tři kouzelné oříšky, díky nimž se stala ženou prince, baví i dnes diváky napříč generacemi. Na jeho natáčení vzpomíná v rozhovoru pro Deník herec Pavel Trávníček, který si střihl roli prince. Zároveň je jedním z posledních žijících herců, kteří se ve filmu objevili.

Betlémské světlo

Víkendová lákadla v TV: Zdeněk Svěrák v nesnázích, Zappa a Girardotová

Kdo zabil Sharon? A s čím se pere Zdeněk Svěrák v Betlémském světle? Jak se přežívá v Alpách a co se odehrávalo v soukromí Franka Zappy? A jak se krade torzo Jupitera, když jsou nablízku Noiret a Girardotová? Všechno se dozvíte ve filmech, které Deník vybral jako televizní tipy na víkend. 

Aleš Brichta vás 14. prosince zve na tradiční akci Rockové Vánoce na Barče.

Tipy na čtvrtek 14. prosince

Šílíte z vánočního shonu? Podívejte se níže na pár zajímavých akcí na tento den, při kterých můžete trochu "upustit páru".

Tatiana Dyková a Hynek Čermák ve filmu Aristokratka ve varu

Klid, to jsou jen opilé slepice. Do kin zamíří Aristokratka, mimozemšťan i Mord

Jakub Prachař jako mimozemšťan, jemuž nikdo nevěří, Tatiana Dyková coby aristokratka v boji s hygienikem a stará dobrá zabijačka, která to ovšem před kamerou nemá snadné. To jsou někteří hrdinové a dějiště nových českých filmů, které uvidíme začátkem příštího roku. Než vstoupí do kin, je možné se podívat alespoň na jejich trailery.  

Ilustrační foto.

TadyVary zaujmou diváky skvělými filmy od Sokolova po Třinec

Unikátní projekt spřízněný s karlovarským festivalem představuje pro příští roky program šesti předpremiér, které se budou konat od ledna do června 2024 vždy v 56 českých a moravských kinech zároveň. Adventní čas ale ještě v prosinci rozněžní Láska nebeská.

Ryan Gosling a Margot Robbie v muzikálu Barbie.

Zlatý glóbus 2024: Nejvíc nominací mají Barbie a Oppenheimer

Největšími favority dalšího ročníku Zlatých glóbů jsou hity Barbie s devíti nominacemi a Oppenheimer, který jich má celkem osm. Mezi dalšími uchazeči o filmové ceny jsou také Zabijáci rozkvetlého měsíce a sci-fi Chudáčci. Šanci na zlatou sošku mají i herecké hvězdy jako Emma Stoneová, Meryl Streepová, Leonardo DiCaprio nebo Cillian Murphy. Slavnostní ceremoniál se bude konat 7. ledna v Los Angeles.

Důstojník SS Amon Göth měl přezdívku Řezník z Płaszówa. V tomto koncentračním táboře mučil a brutálně zabíjel vězně. Za své zločiny byl po válce popraven

Příběh ďábla ze Schindlerova seznamu: Amon Göth si zabíjení užíval

Byl jedním z nejsadističtějších velitelů koncentračních a vyhlazovacích táborů. Zabíjení a mučení mu činilo potěšení. Přesně před 115 lety se narodil příslušník SS Amon Göth. Do povědomí se jeho příběh dostal díky filmu Schindlerův seznam, v němž ho ztvárnil herec Ralph Fiennes. Činy skutečného Götha byly tak brutální, že pobuřovaly i ostatní nacisty.

Nech svět světem

Ze streamů: Apokalypsa s Julií Robertsovou, filmy Jana Svěráka i noví Simpsonovi

V novince Netflixu nazvané Nech svět světem čelí Julia Robertsová a Ethan Hawke děsivému kybernetickému útoku. Gillian Andersonová pátrá po sériovém vrahovi v seriálu Pád na Prima+. Do pohody pak diváky dostanou filmy Jana Svěráka, které nabízí iVysílání České televize. Nechybí mezi nimi ani Obecná škola nebo oscarový Kolja. A těšit se mohou i na 35. řadu Simpsonových na Disney+. Deník přináší tipy na nejlepší podívanou ze streamů.

Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal

Zemřel Ryan O'Neal. Na herce z Love Story vzpomíná i Barbra Streisandová

Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal známý zejména svou rolí v romantickém filmu Love Story (1970), za níž si vysloužil nominaci na Oscara. S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukémie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Martha Issová ve filmu Buko

Televizní víkend láká na léčivého koně Buka i dobrodružství Thelmy a Louisy

Víkend si lze u televize užít se silnými hrdiny. Jsou jimi hrabě Teleke z Tölökö, dvě odhodlané ženy, které se řítí do propasti, i užvaněný, velkohubý, umolousaný hejsek a řidič milovaného kamionu Jack Burton, který se plouží do náruče San Franciska. Deník přináší čtenářům tipy na nejzajímavější pořady nadcházejících volných dní.

Lukáš (Lukáš Frlajs) v bitvě s černými bojovníky

Perinbaba se vaří v pekelném kotli. Nesourodý guláš Jakubiskovi čest nedělá

Do kin vstupuje nový film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy, v němž se postavy každou chvíli něčemu diví. A žasne i divák. Co všechno je v příběhu možné, ačkoli skoro nic nefunguje. Asi by žasla i italská hvězda Giulietta Masina, jež hrála v prvním filmu Perinbaba a teď se opět vrací. Jenže nemůže. Je totiž mrtvá. Ve filmu vystupuje její digitální „klon“ a těm je, alespoň zatím, všechno fuk.

Tipy na vánoční dárky: Jaké jsou lístky na koncerty, festivaly, do divadla

Se začátkem adventu získala na naléhavosti otázka, čím obdarovat blízké na Vánoce. Nemusí to přitom být jen oblečení či elektronika, ale také dary na první pohled nehmotné. Milovníky kultury může potěšit voucher či vstupenka na divadelní představení, koncert nebo festival. Filmoví fanoušci zase pravděpodobně nepohrdnou předplatným své oblíbené streamovací platformy. S předstihem se dá pořídit i vstupné do galerie, kam se dá vyrazit třeba s dětmi. Deník přibližuje i další tipy na kulturní nadílku.

Pardubice navštívili filmaři. Štáb tu natáčel část celovečerního filmu o životě Bedřicha Smetany.

Bedřich Smetana na pardubické diskotéce? Štáb tu točí film s Pártlovou a Duškem

Do Pardubic opět zavítali filmaři. Štáb tu natáčel část celovečerního filmu o životě Bedřicha Smetany. Kdo by čekal, že herci obsadili Dům hudby, ten se zmýlil. Místo koncertní síně bude ve filmu hrát pardubická diskotéka Trinity club. Ve snímku se objeví Martina Pártlová, Jaroslav Dušek, Josef Láska nebo Ondřej Rychlý.

Disney s jedním ze svých prvních hrdinů, Mickey Mousem

Speciál 100 let s Disneym je kompletní: najdete ho na webu Deník.cz

Letos slaví Studio Walta Disneyho sto let od chvíle, kdy vtrhlo do filmového světa. Během deseti týdnů jste mohli na stránkách Deníku a na deník.cz číst o historii věhlasné značky i životě jejího tvůrce. Níže najdete ohlédnutí za jednotlivými díly. Celé články si pak můžete přečíst ve speciálu na adrese denik.cz/disney.

Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách, Kanwar Šulc a Laňkovi.

Máte to tu strašně krásné, říká David Laňka. Film Útěk zasadil do Orlických hor

/ROZHOVOR/ Spisovatel, novinář, nakladatel, odborný publicista, ale také scénárista a režisér. To je David Laňka, muž mnoha profesí, pro něhož se letos staly filmovým revírem Orlické hory. Zamiloval si je. A v kostele v Říčkách si dokonce během natáčení nechal pokřít i svou nejmladší ratolest, syna Benjamina. Těch dětí mají Laňkovi požehnaně, už osm. A právě tvorba pro děti Davidovi učarovala, proto také pod jeho režisérskou taktovkou vzniká Útěk, rodinný film na motivy knihy Oty Hofmana. 

Atmosféra krnovského Bronxu zaujala filmaře, kteří hledali zašlé oprýskané domy pro natáčení filmu Citlivý člověk.

Místo demolice prodej. Vybydlené domy z filmu Citlivý člověk jsou k mání

Sedm třípodlažních domů s 93 byty za 14 milionů korun nabízí k prodeji město Krnov. Už za tři dny mohou zájemci o koupi přijít na konzultační schůzku, která se uskuteční na krnovské radnici 6. prosince. Jde o překvapivý obrat. Původním záměrem zastupitelstva byla totiž plošná demolice všech domů. Natáčely se zde také klíčové scény filmu Citlivý člověk, který měl v říjnu letošního roku premiéru v kinech.

Lukáš Frlajs v hlavní roli nového filmu Perinbaba a dva světy

Nový příběh, nová píseň. Do kin se po 40 letech vrací Jakubiskova Perinbaba

Tleskalo jí i publikum v Benátkách, ostatně jak by ne, když v titulní roli zářila italská hvězda Giulietta Masina. Teď se Perinbaba po čtyřiceti letech vrací s novým příběhem. Film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy bude mít premiéru 7. prosince a v jedné z hlavních rolí v něm uvidíme mimo jiné účastnici StarDance Dariju Pavlovičovou. Než film vstoupí do kin, nabízejí tvůrci jako ochutnávku videoklip, který nazpívala Lucia Šoralová. 

Ve výstavním pavilonu Josefa Fouska v Lounech filmaři natáčeli scény maturitního plesu pro Rok vdovy. Hlavní role ztvárnily známé herečky Zuzana Kronerová a Pavla Beretová.

FOTO, VIDEO: Louny si zahrají ve filmu. Na výstavišti se natáčel Rok vdovy

Herci a herečky, stovka komparzistů, kameramani, zvukaři, lidé od produkce a další členové filmového štábu. Ti všichni zaplnili ve čtvrtek 30. listopadu večer pavilon lounského výstaviště. Dlouho do noci tam vznikaly záběry pro nový český snímek Rok vdovy. V hlavních rolích filmu hrají Zuzana Kronerová, Pavla Beretová, Julie Šoucová nebo lounský rodák Tomáš Bambušek.

Banditi, Billy Bob Thornton a Bruce Willis

TV tipy na víkend: Bruce Willis se ukáže v dobrých časech, Billy Kid bude pálit

Ostřílení westernoví chlapi v čele s Brucem Willisem a Jamesem Coburnem, muži v černém a vzpomínka na nešťastnou Amy Winehouse, jejíž hlas bral dech. A také Slovo, komorní rodinný příběh o morálce a odvaze z dob srpnové okupace, který si odvezl ceny z karlovarského festivalu. Nejen to uvidíte o víkendu na televizní obrazovce.  

Herečka Regina Rázlová

Regina Rázlová: Dost jsem si toho prožila. Měla jsem u Matyldy z čeho čerpat

Tancuj Matyldo. To je nový český film Petra Slavíka, jenž právě vstupuje do kin a jemuž dominuje Regina Rázlová. Hraje bývalou bohémskou barovou zpěvačku, kterou zaskočí zákeřná nemoc. A v duchu skladby Waltzing Matilda (k níž název filmu odkazuje) musí přese všechny rodinné i profesní prohry „dotančit“ svůj životní úděl až do konce.

Měsíc filmu na školách v Krnově.

Měsíc filmu na školách v Krnově měl úspěch

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola Krnov se již tradičně zúčastnila projektu Měsíc filmu na školách, který pořádá organizace Člověk v tísni v rámci programu Jeden svět na školách.

Druhé vydání autobiografického příběhu Marie Skálové, který se odehrává v Mezipotočí, Kájově, Hořicích či Českém Krumlově, je čtivé a autentické vyprávění. K dostání je např. v krumlovském knihkupectví Expedice.

Příběh Marie Skálové z Mezipotočí znovu ožívá. Vydal by na celovečerní film

Největší věci paradoxně vznikají nejčastěji pod prahem všednodennosti. Mýtus o tom, že velký příběh potřebuje nutně i rozmáchlé historické pozadí s epickými momenty, pak definitivně vyvrací kniha Marie Skálové nazvaná Vina nevinných, jež vyšla poprvé v roce 1996. Zásluhou paní profesorky Jitky Radimské z Kájova se na trhu nyní objevila podruhé, navíc obohacena o fotografie z rodinného archivu Jany Markové, autorčiny dcery. Čtenáři mají jedinečnou možnost seznámit se tak s životními zkušenostmi, radostmi i pády Marie Skálové z Mezipotočí, jejíž vyprávění by vydalo na celovečerní film.

Regina Rázlová a Karel Roden jako Matylda a Karel

Kája má problém. Karel Roden a Regina Rázlová excelují ve filmu Tancuj Matyldo

„Co tady děláte? Koukejte vypadnout! - To asi ne, vaše matka mi darovala celý byt i s vybavením.“ Nelítostného exekutora Karla, zvyklého dělat s potížisty krátký proces, máloco vykolejí. Teď to ale vypadá, že jeho matka přišla vlastní chybou o byt a skončí u něj doma. A to je na solitéra jeho typu trochu moc. Tak vypadá jedna z úvodních scén filmu Tancuj Matyldo, jehož emotivní sílu čerpají tvůrci z autentické zkušenosti.

Karaoke Blues

RECENZE: Filmový otec všech outsiderů je zpět. A zve na Karaoke blues

Po dlouhé době by mohl do kina vyrazit i Jiří Menzel, věrný zastánce názoru, že umění má především rozdávat radost. Ikona finské kinematografie Aki Kaurismäki moc dobře ví, že nad krutostmi života je třeba vítězit věcným nadhledem i něžným humorem. Jeho novinka Karaoke blues naplňuje tuto zásadu beze zbytku. A přidává ještě něco navíc. Totiž jistotu, že pořád lze natočit upřímný film.

Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách. David Laňka.

Letos poslední klapka natáčení Útěku padla v Rokytnici v Orlických horách

/FOTO, VIDEO/ Sněhová nadílka přidělala starosti filmařům v Orlických horách. O posledním listopadovém víkendu tady finišovalo natáčení rodinného filmu v režii Davida Laňky Útěk, tedy pro letošek. Vzniká na motivy stejnojmenné knihy Oty Hofmana. Příběh se odehrává na jaře, a tak přišly ke slovu lopaty. Bylo třeba odházet sníh v okolí chatky nad přírodním koupalištěm v Rokytnici v Orlických horách, která hlavním hrdinům snímku posloužila jako úkryt na útěku.