Kreativ

ŠTÍTEK: film

Zdeněk Troška s představitelkou drbny Kelišky Marií Švecovou na snímku z natáčení druhého dílu série Slunce, seno a pár facek.

Deset zajímavostí o filmu Slunce seno, jahody. Slavná komedie oslaví čtyřicítku

Legendární film režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody slaví letos 40 let od uvedení do kin. Jakou náhodou vznikl, jak zasáhla cenzura a kdo si stěžoval až na Barrandově? Máme pro vás deset zajímavostí, které jste o filmu možná ani netušili. Podívejte se ve videu, jak na film zavzpomínal sám Zdeněk Troška v Malontech na Českokrumlovsku, kam se přijel podívat na ochotnické představení Slunce, seno, veselka. 

Václav Havel při natáčení svého filmu Odcházení

Vyhodili nás jen od Clintona. Do kin vstupuje film Tady Havel, slyšíte mě?

Chtěl být zase trochu sám, číst knížky, chodit do divadla a psát. To se ale Václavu Havlovi po odchodu z postu prezidenta nepodařilo. Ani samotné „odcházení“ pro něj ostatně nebylo snadné. Zachycuje to dokument Tady Havel, slyšíte mě?, jenž ve čtvrtek vstoupí do kin. Nahlíží i do kuriózních a intimních situací i setkání, která dosud zůstávala nezveřejněná – protože je Petr Jančárek natočil v posledních letech jeho života.

Česká republika se může pochlubit mnoha osobnostmi, kterým se podařilo uspět u zahraničních filmových produkcí

Cornell z Pokladu na Stříbrném jezeře a další Češi ve světové filmové špičce

Víte, co mají společného snímky Dvanáct rozhněvaných mužů, Poklad na Stříbrném jezeře, Mission Impossible, Hellboy či Muž na Měsíci? Nebudeme vás dlouho napínat: ve všech těchto celosvětově známých snímcích si zahráli i čeští herci. Poodhalte spolu s Deníkem příběhy talentovaných Čechů, kterým se povedlo vybudovat si slušnou hereckou kariéru ve světovém měřítku.

Znovuotevření Malého světa techniky DOV, Barbie akce, duben 2024.

VIDEO: Barbie otevřela Malý svět techniky v DOV do nové sezony

/FOTOGALERIE/ Po zimní pauze se v sobotu pro návštěvníky opět otevřel Malý svět techniky U6 v Dolních Vítkovicích. Růžová smršť zaplavila DOV všude, kam oko dohlédlo. Proti eventu s doprovodným programem ale hrálo nevídaně krásné počasí. Lákadlo Barbie tak nebylo pro návštěvníky tolik atraktivní jako venkovní aktivity.

Luděk Sobota, Marta Vančurová

Marta Vančurová a Luděk Sobota: Natáčení Jáchyma bylo celé trochu praštěné

Letos v srpnu tomu bude padesát let, kdy se na filmovém plátně poprvé – a také naposledy – společně objevili herci Marta Vančurová a Luděk Sobota. Stalo se tak ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který se v průběhu let zařadil mezi nejoblíbenější české komedie. Jak oba herci na jeho natáčení vzpomínají a čeho jste si ve filmu pravděpodobně nevšimli?

Slavnostní zahájení pátého ročníku festivalu popkultury Comic-Con Prague 2024.

Začal pražský Comic-Con, svátek pro fanoušky sci-fi, fantasy a hororu

/FOTOGALERIE/  V Praze dnes začal pátý ročník setkání fanoušků filmů, seriálů, komiksů nebo her se sci-fi, fantasy či hororovou tematikou Comic-Con Prague. Už před otevřením se před dveřmi haly O2 universum sešly stovky lidí, mezi kterými bylo mnoho takzvaných cosplayerů. Svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Na chodbách haly bylo možné zahlédnout návštěvníky v převlečení za Batmana, Pikaču, Jokera nebo postavy z filmové trilogie Pán prstenů.

Gump – jsme dvojka měl v kinech o víkendu úspěch.

Pes Gump byl víkendovou jedničkou v kinech

Pokračování úspěšného filmu Gump – pes, který naučil lidi žít sice „vychytalo“ krásné jarní počasí, i přesto ale obsadilo první příčku ve víkendové návštěvnosti. Za příspěvek děkujeme Janě Šafářové ze společnosti Bioscop.

Známky bratrů Lipských; Zdroj: Se souhlasem České pošty

Pelhřimovští rodáci a filmaři Lipští budou mít vlastní známku. Podívejte se

Tři veteráni, Ať žijí duchové nebo Jáchyme, hoď ho do stroje. To je jen část výčtu filmů, které za sebou zanechala spolupráce bratrů a pelhřimovských rodáků Lubomíra a Oldřicha Lipských. Oba budou nyní mít známku s vlastními motivy. Poštovní aršík s názvem Divadlo a film: Bratři Lubomír Lipský, Oldřich Lipský vydá Česká pošta ve středu desátého dubna.

Krotitelé duchů se vracejí. S hrozbou Říše ledu

Program kin v dubnu: Dorazí další Krotitelé duchů či znepokojivé filmové příběhy

Snaží se vaše děti uvědoměle a zdravě jíst? Pozor, nemuselo by to dobře dopadnout. Ukáže to v rámci Dnů evropského filmu mrazivý snímek Club Zero. Pro rozptýlení je tu naopak další pokračování duchařského hitu Krotitelé duchů nebo animovaná pohádka o dracích. Pro ty, kteří holdují módní vlně adaptací skutečných zločinů, je tu Lesní vrah. To ovšem není zdaleka všechno, co uvidíte v kinech během dubna. Podívejte se na několik našich tipů.

Anna Geislerová na slavnostní premiéře filmu Smršť

Když se bojím, vypínám zvuk, říká herečka Anna Geislerová

Halný vítr. Když spustí, lidé se chovají divně. Například se vraždí. Zvláštní fenomén hraje ústřední roli i v knize Smršť slovenského bestselleristy Jozefa Kariky, která teď, stejně jako předchozí Trhlina, dostala filmovou podobu. Snímek Petera Bebjaka Smršť vstupuje ve čtvrtek do kin. Ženu v ústředním páru, který řeší na pozadí těchto záhadných jevů svůj nefunkční vztah, hraje Anna Geislerová. Nejen o této roli mluví v rozhovoru pro Deník.

V úterý 30. dubna uzavře přehlídku SCANDI švédské romantické drama Elvíra Madiganová.

Drama i komedie. Severské filmy uvidíte v dokském kině Máj i během dubna

Přehlídka těch nejlepších severských filmů SCANDI se koná v kině Máj v Doksech od druhé poloviny ledna a exkluzivně zde probíhá až do konce dubna 2024. Diváci se mohou zúčastnit projekcí třinácti mimořádně kvalitních snímků ze všech pěti skandinávských zemí – z Norska, Švédska, Finska, Dánska a Islandu.

Zpěvák a herec Richard Krajčo ztvárňuje ve filmu Gump - jsme dvojka roli Oříška.

Richard Krajčo při natáčení Gumpa zažil krásná setkání se zvířaty i lidmi

Šestačtyřicetiletý zpěvák kapely Kryštof a herec Richard Krajčo provází táborského psa Gumpa i v druhém pokračování jeho filmového příběhu. Natáčení s kolegy si v kůži ajťáka Oříška užil, ve dvojce utíká od stereotypní práce u počítače do přírody a karavanu a nachází i lásku. Přinášíme rozhovor s ním o zvířatech i lidech a hudbě, kterou ke snímku složil.

Oslava 25. výročí otevření Kina 99 v Kolíně 27. března 2024.

Kino 99 v Kolíně slavilo pětadvacáté narozeniny. S Gumpem, popcornem a limonádou

/FOTOGALERIE/ Už je to pětadvacet let, kdy tehdejšímu vedení města došla trpělivost s neustálým navyšováním finančních požadavků od restituenta budovy tehdejšího zálabského kina Jas, bouchlo imaginárně do stolu a vybudovalo nové dvousálové kino v budově současné polikliniky z tehdejšího zasedacího sálu sekretariátu komunistické strany.

Mezi návštěvníky bylo mnoho mladých lidí

Mladá kamera v Uničově slavila 50. ročník. Porotě velel Jiří Mádl

Městské kino v Uničově se ve dnech 21.–23. března stalo dějištěm jubilejního 50. ročníku Mladé kamery, tradičního setkání mladých filmařů z České republiky i ze zahraničí. Soutěžní přehlídka filmové tvorby autorů do 30 let letos čítala symbolických 50 snímků.

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět v Rakovníku.

Filmový klub Městské knihovy Rakovník pořádá festival Jeden svět

Program Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech nabízí městská knihovna a Filmový klub v Rakovníku poprvé. Akce se koná od úterý 2. dubna do čtvrtka 4. dubna ve velkém sále knihovny. Vedle projekcí představíme mnoho hostů, kteří budou s návštěvníky diskutovat o tématech filmů a komentovat otázky v oblasti lidských práv z celého světa. 

Scénárista Petr Kolečko

Petr Kolečko slaví 40. Takto zavzpomínal na Most! a další své seriály a filmy

Seriály Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Vinaři, Most! nebo Osada, filmy Padesátka, Přes prsty či Zbožňovaný. Pod všemi je jako scenárista podepsán Petr Kolečko, který se u posledních dvou titulů chopil i režie. Úspěšný tvůrce, který 28. března oslaví čtyřicátiny, se s Deníkem podělil o vzpomínky, které má spojené s jednotlivými projekty.

Titanic jde ke dnu. Ilustrační snímek

Kus dřeva za miliony. Rekvizita z Titaniku se prodala za neuvěřitelnou částku

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu Kč). Informoval o tom server BBC News. Od uvedení filmu v roce 1997 fanoušci debatují o tom, zda byl panel dostatečně velký, aby se na něj vešel i její milenec Jack a zachránil se tak před smrtí v ledovém oceánu.

Aneta Kernová

Aneta Kernová porazila světovou konkurenci a míří se svým filmem do Cannes

Aneta Kernová je mladá herečka, zpěvačka, režisérka a výtvarnice. Není toho mnoho, co v umění nezkusila. Před pár dny se její snaha navíc naplno zúročila, když zvítězila se svým krátkým filmem na festivalu v Lisabonu v konkurenci 440 děl z celého světa. Málokdo ví, že je i velká světoběžnice. V Mexiku vlastní pozemek, na kterém by jednou chtěla postavit tropický domeček.

Kino Hvězda.

Hradišťské kino Hvězda uvede úspěšné studentské filmy ze Zlína

Do kina Hvězda v Uherském Hradišti se vrací projekční pásmo krátkometrážních filmů studentů a studentek ateliéru Audiovizuální tvorby z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně s názvem U TeBe v kině. Ve středu 27. března od 18.30 nabídne čtyři úspěšné snímky, které zaujaly diváky v České republice, ale také v Kanadě nebo v Polsku.

Z natáčení filmu Gump - jsme dvojka a křtu stejnojmenné audio i klasické knihy.

Dronová show v Praze: Pes Gump zazáří nad Vltavou, od čtvrtka i z pláten kin

S velkými očekáváními míří do kin nový český film Gump – jsme dvojka, který bude mít premiéru ve čtvrtek 28. března. Jde o „Gumpa 2“ – o volné pokračování úspěšného celovečerního snímku Gump – pes, který naučil lidi žít. Ten poprvé oslovil diváky před třemi roky. Už v úterý 26. března večer se podobizna Gumpa rozzáří nad Prahou.

Z natáčení filmu Gump - jsme dvojka a křtu stejnojmenné audio i klasické knihy.

Film Gump – jsme dvojka míří do kin. Natáčelo se i na Příbramsku

S velkými očekáváními míří do kin nový český film Gump – jsme dvojka, který bude mít premiéru ve čtvrtek 28. března. Jde o „Gumpa 2“ – o volné pokračování úspěšného celovečerního snímku Gump – pes, který naučil lidi žít. Ten poprvé oslovil diváky před třemi roky.  A natáčelo se i na Příbramsku.

Štěpán Kozub ve filmovém pokračování Gumpova příběhu představuje roli Křiváka.

Štěpán Kozub o filmu Gump - jsme dvojka. Hraji záporáka v nevkusném kostýmu

Osmadvacetiletý oblíbený herec a komik Štěpán Kozub si střihl v pokračování příběhu táborského psa Gumpa opravdu netradiční roli v nevkusném kostýmu. Film Gump - jsme dvojka míří do kin, premiéra je již ve čtvrtek 28. března. Deník přináší rozhovor se Štěpánem, kde představitel Křiváka přibližuje svou úlohu i další zajímavosti z natáčení.

Herec Daniel Craig se v roce 2006 pohyboval v České republice poměrně často. Natáčela se zde totiž většina filmu Casino Royale, kde si vůbec poprvé zahrál slavného agenta 007.

Kdo bude nový James Bond? Producentka i herci mlží o jménu i národnosti

Bílý, nebo černý? Kdy padne jméno? Nervy fanoušků bondovek jsou napjaté k prasknutí. Spekulace o tom, kdo bude po odchodu Daniela Craiga agentem 007, se vedou už třetím rokem a v posledních dnech přišly nejen v Británii znovu na přetřes. Padají nejrůznější jména. Od Idrise Elby přes Aarona Taylor-Johnsona až po Cilliana Murphyho, čerstvého oscarového vítěze. Kdo nakonec na plátně protřepe svým martini s vodkou, to rozhodne producentka bondovek Barbara Broccoli. Volbu jí není co závidět.

Zdeněk Troška přijel do Malont na premiéru hry Slunce, seno, veselka.

Slunce, seno, veselka. Zdeněk Troška přijel na premiéru za ochotníky do Malont

Několik potlesků na otevřené scéně a závěrečné ovace vestoje si vychutnal v sobotu ochotnický soubor z Malont, který před nabitým sálem, a také před jedním velmi vzácným hostem uvedl hru Slunce, seno, veselka. Na premiéru se přijela podívat legenda českého filmu, sám autor předlohy a režisér série letních komedií Slunce, seno Zdeněk Troška.

Zdeněk Troška přijel do Malont na premiéru hry Slunce, seno, veselka.

Slunce, seno, veselka. Zdeněk Troška přijel na premiéru za ochotníky do Malont

Několik potlesků na otevřené scéně a závěrečné ovace vestoje si vychutnal v sobotu ochotnický soubor z Malont, který před nabitým sálem, a také před jedním velmi vzácným hostem uvedl hru Slunce, seno, veselka. Na premiéru se přijela podívat legenda českého filmu, sám autor předlohy a režisér série letních komedií Slunce, seno Zdeněk Troška.

Režisér Tadeáš Daněk z Blanska natočil dokument o pouti do Říma.

Každý krok se počítá! Režisér z Blanska natočil dokument o pouti do Říma

/FOTO, VIDEO/ Herečka, podnikatel, youtuber a režisér. Profesně velmi různorodá čtveřice poutníků vyrazila pěšky na cestu z italské Sieny do Říma. Známá poutní trasa se jmenuje Via Francigena. Dobrodružství dlouhé bezmála tři sta kilometrů zachytil v dokumentu blanenský režisér Tadeáš Daněk. Snímek s názvem Každý krok se počítá: Řím bude mít premiéru na televizních obrazovkách v neděli 31. března na druhém programu České televize.

Umělá inteligence (AI) je s námi nyní takřka na každém kroku. Ale ne vždy v dobrém. Ilustrační snímek

Umělá inteligence nás má naučit kritickému myšlení, říká odbornice na AI

Před dvěma lety vzkřísila pro Slovenskou spořitelnu hlas mrtvého komika Júlia Satinského. Od začátku roku díky ní provází návštěvníky Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše sám velký český spisovatel. Umělá inteligence (AI) je s námi nyní takřka na každém kroku. Ale ne vždy v dobrém. I její práce stojí za aplikacemi, které dokážou svléknout člověka do naha a vygenerovat porno, z falešných videí šířených dezinformátory k nám promlouvají politici a známé osobnosti. 

Výstava modelů FOR Model na výstavišti Flora, 23. března 2024, Olomouc

Hravý For Model bavil davy, na Floru přilákal tisíce lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Petr Merkl z Náchodska se může pochlubit modelem parní lokomotivy, které se přezdívalo „mikádo.“ Autentičnost exponátu podtrhuje nadrcené černé uhlí a drezína se dvěma panáčky, která se pohybuje po kolejišti. I takové lahůdky připravila fanouškům modelářství výstava For Model 2024, která se koná na Výstavišti Flora v Olomouci. Zajímavé exponáty na ní představilo na dvě stě padesát vystavovatelů.

Morgan Freeman a Tim Robbins ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Jak se vykoupit z věznice. Televizní obrazovce vládne Shawshank

Jsou filmy, které nestárnou. Televizní stanice jich mnoho nenabízejí. Archivních titulů je v programu sice pravidelně nahuštěno až nudně mnoho, málokteré ale odolaly zkoušce času. Jedním z těch, které potvrzují výjimku, je Vykoupení z věznice Shawshank podle knižní předlohy Stephena Kinga. Koho zatím film minul, má šanci a neměl by ji propást. Kromě tohoto křehkého snímku o svobodě a lidskosti najdete o víkendu na obrazovce i další adaptaci, špionážní Čtvrtý protokol. Na své si přijdou i milovníci nenáročných komedií s obézními děvčaty, přírodopisných dokumentů a archivních legend.

Vica Kerekes

Herečka Vica Kerekes otevřeně: Nechci, aby můj život řídily peníze

Oblíbenou herečku se slovensko-maďarskými kořeny Vicu Kerekes uvidíme již brzy po boku dalších hvězd v pokračování úspěšného snímku o psu Gumpovi. Se svojí postavou – maminkou malé holčičky – Ivanou toho má společného víc, než se na první pohled zdá. Stejně jako ona neodmítá věci, které mohou ulehčit život, na druhou stranu se ale nechce stát jejich otrokem.

Tisícročná včela: Jozef Króner v hlavní roli Martina Pichandy

Sto let od narození Jozefa Kronera. K dění na Slovensku by nemlčel, říká dcera

Po všeckém hovno, enem po včelách med. Jedna ze slavných hlášek z legendárního seriálu Slovácko sa nesúdí, kterou tak procítěně pronášel herec Jozef Kroner jako Matúš Pagáč. 20. března uplyne sto let od jeho narození. Kroner zemřel ve třiasedmdesáti letech, ale jeho mistrovské herectví žije dál. Třeba v Obchodu na korze nebo Tisícročné včele.

Dagmar Patrasová s manželem hudebníkem Felixem Slováčkem.

Získá ještě zajímavou roli? Herečka z kultovních seriálů bojuje s ranami osudu

Herečka a zpěvačka Dagmar Patrasová neprožívá právě šťastné období. Souží se kvůli vážné nemoci své dcery, má problémy v partnerském i profesním životě a hovoří se o jejích problémech s alkoholismem. V dubnu oslaví stále populární Dáda osmašedesáté narozeniny a zprávy z bulvárních médií její pověsti neprospívají. Herečka, která byla v osmdesátých letech českým sexsymbolem a hrála v řadě filmů a seriálů, z nichž některé jsou kultovní, by si novou šanci zasloužila.