Kreativ

ŠTÍTEK: film

Filmový štáb ve spolupráci s Michalem Procházkou se vrhnul do světa, ve kterém každý okamžik má svou vážnost. Kde můžete mít plán, ale realita vás neustále překvapuje.

Natáčení filmů s lidmi s handicapem? Jako sestavovat puzzle bez obrázku

V novém filmu Díky chlapi! z dílny 11:11 production ve spolupráci s Domovem pod hradem Žampach je hlavním hrdinou Michal Procházka, který žije svůj život intenzivně právě v tom okamžiku, ve kterém je. Jeho myšlenky letí rychleji, než pusa mluví, jeho tělo utíká rychleji, než nohy stíhají. Ve svém příběhu se vydává opět na velmi častou cestu za tátou na hrob, zapálit svíčku. Natáčení pak neukončuje poslední klapka, ale Michal, a to se slovy "a zítra navostro". 

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

Zlaté poklady filmového Hollywoodu v žateckém muzeu

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení výstavy Zlaté poklady filmového Hollywoodu, které proběhne ve čtvrtek 18. dubna 2024 od 17 hodin v prostorách hlavní budovy muzea v Husově ulici 678 s kytarovým vystoupením žáků ZUŠ Žatec ze třídy Lucie Kolmanové.

„Chci fotit jako vy!“ Cailee Spaeny a Wagner Moura jako Jessie a Joel

Vyfoť mě, až umřu. Film Občanská válka útočí na všechny smysly

Na horizontu vychází slunce a halí krajinu do poetické nálady, zní ptačí zpěv. Přímo před našima očima se ale sjíždějí vojenská auta, v prachu se hekticky míhají vojáci a kdesi stranou vybuchují granáty. Alex Garland má kontrasty rád a umí s nimi výmluvně pracovat. Potvrzuje to i jeho nový film Občanská válka, který ve čtvrtek vstupuje do kin. 

Academia Film Olomouc 2024

V Olomouci vypukne AFO, letos na nových místech. Co nabízí

Festival AFO se uskuteční od 23. do 28. dubna. Letošní téma filmového festivalu populárně-vědeckých filmů provede návštěvníky fyzickou i virtuální pamětí. Olomouc se tak ocitne ve víru filmů, workshopů nebo třeba živých koncertů.

Felix Slováček s dcerou Annou a synem Felixem

Dokument o Felixi Slováčkovi ukazuje dosud nezveřejněné snímky, mnohé překvapily

Loni oslavil hudebník Felix Slováček osmdesáté narozeniny a u příležitosti tohoto jubilea se začal natáčet i dokument o jeho pestrém životě a kariéře Felix a magická Šumava. Přestože mu bude za chvíli už jednaosmdesát, má v plánu vyrazit po České republice na tour nazvanou Krásné je žít. Na ní představí i dokument, ve kterém se objeví řada známých osobností, jeho rodina a také to, že ho velmistr templářského řádu pasoval na barona.

Ilustrační snímek ze 70. ročníku filmového festivalu České vize v Červeném Kostelci.

Filmový festival v Červeném Kostelci přivítá soutěžní filmy i Superženu

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskuteční krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Tato soutěž je určená neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Ke dni uzávěrky se do červenokosteleckého kola přihlásilo 19 snímků různých žánrů od dokumentu po filmy experimentální. Na celodenní přehlídku zve diváky pořádající Centrum uměleckých aktivit. Dostaví se i Superžena.

Dlouhá karavana obytných vozů se zapsala do české knihy rekordů.

Viděli jste na Chrudimsku obytňáky? Karavanu vedl Brouček, hrdina nového filmu

Téměř šedesátka obytných vozů vyrazila v sobotu 13. dubna na třicetikilometrovou trasu z Heřmanova Městce. Jednalo se o nejdelší karavanu karavanů v historii a tento počin byl zapsán do České knihy rekordů. V čele spanilé jízdy jel veterán z filmu Prázdniny s Broučkem, kterého řídil sám režisér filmu Jiří Matoušek. Doprovázela ho herečka Bára Poláková a producent Pavel Vácha.

Natáčení westernu Rust poznamenala tragédie. Ilustrační snímek

Zbrojířka filmu Rust vinná ze zabití stráví 18 měsíců ve vězení, rozhodl soud

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na 18 měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Zbrojířka si již měsíc trestu odpykala, píše agentura AP. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.

Z roku 1948 je drama, ve kterém mládežníci vezou městem plně naložený náklaďák do přádelny. 

KVÍZ: Znáte české filmy a seriály natočené na Krumlovsku? Otestujte se!

/VIDEO/ Český Krumlov a jeho půvabná zákoutí, ale také místa v jeho okolí, jako jsou Kuklov, Zlatá Koruna nebo řeka Vltava, jsou lákadlem pro mnohé české filmaře. Seriálů, filmů či reklam se v regionu natáčelo bezpočet. Vzpomenete si ještě na některé s filmů nebo seriálů, které se ve městě natáčely?

Svatoslav Hofman, autor Českého Hobitína v Šedivinách.

Hobitín si lidé pletli s turistickou atrakcí, nově je otevřeno pouze po domluvě

/ROZHOVOR/ Malebné místo v Orlických horách jako vystřižené z Tolkienova Kraje otevírá své brány v pondělí 15. dubna. Český Hobitín ale pro letošní rok mění pravidla, otevřený bude pouze ve všední dny, a navíc je nutné si předem rezervovat termín návštěvy. Svatoslav Hofman, tvůrce Českého Hobitína, v rozhovoru prozradil, proč se v hobití vesničce rozhodl pravidla zpřísnit, ale rozpovídal se i o filmu Stíny Kraje, na kterém se podílel.

Rudolf Hrušínský před Národním divadlem, kde strávil krásné i neveselé chvíle

KVÍZ: Zasloužila byste pětadvacet. Poznejte sedm tváří Rudolfa Hrušínského

Komisař, lékař, světoběžník, prezident, psychopat. Nenapodobitelný glosátor života. Tím vším uměl být Rudolf Hrušínský. Mnoho toho nenamluvil, o to větší emoce ale budil na scéně, obrazovce, na filmovém plátně i na rozhlasových vlnách. K tomu, aby zahrál rozličné lidské typy, mu stačilo málo. Šetřil gesty i mimikou, pozoruhodným způsobem ale pracoval s výrazem tváře, očima, hlasem a intonací. V sobotu uplyne třicet let od chvíle, kdy všestranný herec, režisér a velký milovník života zemřel.

Lukáš Příkazký

Lukáš Příkazký: Malá nehoda nás oddělila od spícího syna a nastal horor

Lukáš Příkazký se aktuálně vydává na filmovém plátně na prázdninovou výpravu ve snímku Prázdniny s Broučkem. Ta ale nedopadne úplně podle plánu. Sám se prý ještě na cestu obytňákem nevypravil, ale rozhodně ho to láká. Na kontě už má mnoho letních dobrodružství, která byla mnohdy nervy drásající. 

Z filmu Tady Havel, slyšíte mě?

Tady Havel, slyšíte mě? Poslední roky prezidenta uvidíte v Cinestaru a Kotvě

Poslední tři roky života bývalého prezidenta Václava Havla (1936-2011) zachytil režisér, scenárista a kameraman Petr Jančárek (64). Po letech nyní časosběrný dokumentární film s názvem Tady Havel, slyšíte mě? přichází do kin. V rámci festivalu Jeden svět ho již viděli diváci v budějovickém Biografu Kotva. Po projekci následovala on-line beseda s autorem.

Hirajama (Kódži Jakušo) zažívá své Dokonalé dny

Očista toalet, očista duše. Wenders nabízí klíč na Dokonalé dny

Působí nenápadně a v záplavě titulů v nabídce kin se lehko ztratí. Přesto je dobré film Dokonalé dny neminout. Oceňovaný německý režisér Wim Wenders v něm tak trochu reaguje na postcovidový čas a zároveň dává skromný návod na to, jak se – také – dá žít.

Koncert kapely Mňága a Žďorp v ostravském klubu Garage, archivní foto.

Tipy na víkend: plno koncertů, v Bystřici cestovatelské filmy, v Třinci trhy

Jak si užít nastávající víkend? Na Frýdeckomístecku si můžete zajít na farmářské trhy do Třince nebo si zajet do Bystřice, kde proběhne festival cestovatelských a dobrodružných filmů. A jestli přemýšlíte, co podniknout dál, tak volné dny můžete strávit i ve společnosti dobré hudby. Koncertů je dost. Bohatý program proběhne i na dalších místech regionu. Více v tipech Deníku.

Herec Michal Balcar jako Viktor Kalivoda ve filmu Lesní vrah.

Vraždil v lesích na Kladensku. Film Lesní vrah o muži ze Slaného jde do kin

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Chladnokrevný, zákeřný a své oběti bez jediné známky soucitu popravil. Takto experti popsali odsouzeného vraha Viktora Kalivodu ze Slaného, který v roce 2005 zastřelil v lesích u Malíkovic a Nedvědic tři lidi. Plánoval i vystřílení pražského metra. Do kin vstoupí ve čtvrtek 25. dubna nový film s názvem Lesní vrah, který je inspirován právě těmito událostmi. Prohlédněte si videa a snímky z natáčení.

Snímek z videa Gymkhana.

Dvě a půl hodiny Gymkhany. Jak Ken Block ovlivnil automobilovou kulturu

Psal se rok 2008, když se na „autařském internetu“ objevilo něco do té doby nevídaného. Ken Block, závodník do té doby plošně neznámý, představil první video ze série „Gymkhana“. O šestnáct let a šestnáct videí později již Ken Block bohužel není mezi námi, ale jeho odkaz mezi automobilovými nadšenci žije dál. Dá se říci, že co se vlivu na automobilovou kulturu týče, zařadil se Ken Block po bok sérií Fast & Furious nebo Jeremyho Clarksona, Jamese Maye a Richarda Hammonda s jejich pořady Top Gear a Grand Tour.

Zdeněk Troška s představitelkou drbny Kelišky Marií Švecovou na snímku z natáčení druhého dílu série Slunce, seno a pár facek.

Deset zajímavostí o filmu Slunce seno, jahody. Slavná komedie oslaví čtyřicítku

Legendární film režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody slaví letos 40 let od uvedení do kin. Jakou náhodou vznikl, jak zasáhla cenzura a kdo si stěžoval až na Barrandově? Máme pro vás deset zajímavostí, které jste o filmu možná ani netušili. Podívejte se ve videu, jak na film zavzpomínal sám Zdeněk Troška v Malontech na Českokrumlovsku, kam se přijel podívat na ochotnické představení Slunce, seno, veselka. 

Václav Havel při natáčení svého filmu Odcházení

Vyhodili nás jen od Clintona. Do kin vstupuje film Tady Havel, slyšíte mě?

Chtěl být zase trochu sám, číst knížky, chodit do divadla a psát. To se ale Václavu Havlovi po odchodu z postu prezidenta nepodařilo. Ani samotné „odcházení“ pro něj ostatně nebylo snadné. Zachycuje to dokument Tady Havel, slyšíte mě?, jenž ve čtvrtek vstoupí do kin. Nahlíží i do kuriózních a intimních situací i setkání, která dosud zůstávala nezveřejněná – protože je Petr Jančárek natočil v posledních letech jeho života.

Česká republika se může pochlubit mnoha osobnostmi, kterým se podařilo uspět u zahraničních filmových produkcí

Cornell z Pokladu na Stříbrném jezeře a další Češi ve světové filmové špičce

Víte, co mají společného snímky Dvanáct rozhněvaných mužů, Poklad na Stříbrném jezeře, Mission Impossible, Hellboy či Muž na Měsíci? Nebudeme vás dlouho napínat: ve všech těchto celosvětově známých snímcích si zahráli i čeští herci. Poodhalte spolu s Deníkem příběhy talentovaných Čechů, kterým se povedlo vybudovat si slušnou hereckou kariéru ve světovém měřítku.

Znovuotevření Malého světa techniky DOV, Barbie akce, duben 2024.

VIDEO: Barbie otevřela Malý svět techniky v DOV do nové sezony

/FOTOGALERIE/ Po zimní pauze se v sobotu pro návštěvníky opět otevřel Malý svět techniky U6 v Dolních Vítkovicích. Růžová smršť zaplavila DOV všude, kam oko dohlédlo. Proti eventu s doprovodným programem ale hrálo nevídaně krásné počasí. Lákadlo Barbie tak nebylo pro návštěvníky tolik atraktivní jako venkovní aktivity.

Luděk Sobota, Marta Vančurová

Marta Vančurová a Luděk Sobota: Natáčení Jáchyma bylo celé trochu praštěné

Letos v srpnu tomu bude padesát let, kdy se na filmovém plátně poprvé – a také naposledy – společně objevili herci Marta Vančurová a Luděk Sobota. Stalo se tak ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který se v průběhu let zařadil mezi nejoblíbenější české komedie. Jak oba herci na jeho natáčení vzpomínají a čeho jste si ve filmu pravděpodobně nevšimli?

Slavnostní zahájení pátého ročníku festivalu popkultury Comic-Con Prague 2024.

Začal pražský Comic-Con, svátek pro fanoušky sci-fi, fantasy a hororu

/FOTOGALERIE/  V Praze dnes začal pátý ročník setkání fanoušků filmů, seriálů, komiksů nebo her se sci-fi, fantasy či hororovou tematikou Comic-Con Prague. Už před otevřením se před dveřmi haly O2 universum sešly stovky lidí, mezi kterými bylo mnoho takzvaných cosplayerů. Svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Na chodbách haly bylo možné zahlédnout návštěvníky v převlečení za Batmana, Pikaču, Jokera nebo postavy z filmové trilogie Pán prstenů.

Gump – jsme dvojka měl v kinech o víkendu úspěch.

Pes Gump byl víkendovou jedničkou v kinech

Pokračování úspěšného filmu Gump – pes, který naučil lidi žít sice „vychytalo“ krásné jarní počasí, i přesto ale obsadilo první příčku ve víkendové návštěvnosti. Za příspěvek děkujeme Janě Šafářové ze společnosti Bioscop.

Známky bratrů Lipských; Zdroj: Se souhlasem České pošty

Pelhřimovští rodáci a filmaři Lipští budou mít vlastní známku. Podívejte se

Tři veteráni, Ať žijí duchové nebo Jáchyme, hoď ho do stroje. To je jen část výčtu filmů, které za sebou zanechala spolupráce bratrů a pelhřimovských rodáků Lubomíra a Oldřicha Lipských. Oba budou nyní mít známku s vlastními motivy. Poštovní aršík s názvem Divadlo a film: Bratři Lubomír Lipský, Oldřich Lipský vydá Česká pošta ve středu desátého dubna.

Krotitelé duchů se vracejí. S hrozbou Říše ledu

Program kin v dubnu: Dorazí další Krotitelé duchů či znepokojivé filmové příběhy

Snaží se vaše děti uvědoměle a zdravě jíst? Pozor, nemuselo by to dobře dopadnout. Ukáže to v rámci Dnů evropského filmu mrazivý snímek Club Zero. Pro rozptýlení je tu naopak další pokračování duchařského hitu Krotitelé duchů nebo animovaná pohádka o dracích. Pro ty, kteří holdují módní vlně adaptací skutečných zločinů, je tu Lesní vrah. To ovšem není zdaleka všechno, co uvidíte v kinech během dubna. Podívejte se na několik našich tipů.

Anna Geislerová na slavnostní premiéře filmu Smršť

Když se bojím, vypínám zvuk, říká herečka Anna Geislerová

Halný vítr. Když spustí, lidé se chovají divně. Například se vraždí. Zvláštní fenomén hraje ústřední roli i v knize Smršť slovenského bestselleristy Jozefa Kariky, která teď, stejně jako předchozí Trhlina, dostala filmovou podobu. Snímek Petera Bebjaka Smršť vstupuje ve čtvrtek do kin. Ženu v ústředním páru, který řeší na pozadí těchto záhadných jevů svůj nefunkční vztah, hraje Anna Geislerová. Nejen o této roli mluví v rozhovoru pro Deník.

V úterý 30. dubna uzavře přehlídku SCANDI švédské romantické drama Elvíra Madiganová.

Drama i komedie. Severské filmy uvidíte v dokském kině Máj i během dubna

Přehlídka těch nejlepších severských filmů SCANDI se koná v kině Máj v Doksech od druhé poloviny ledna a exkluzivně zde probíhá až do konce dubna 2024. Diváci se mohou zúčastnit projekcí třinácti mimořádně kvalitních snímků ze všech pěti skandinávských zemí – z Norska, Švédska, Finska, Dánska a Islandu.

Zpěvák a herec Richard Krajčo ztvárňuje ve filmu Gump - jsme dvojka roli Oříška.

Richard Krajčo při natáčení Gumpa zažil krásná setkání se zvířaty i lidmi

Šestačtyřicetiletý zpěvák kapely Kryštof a herec Richard Krajčo provází táborského psa Gumpa i v druhém pokračování jeho filmového příběhu. Natáčení s kolegy si v kůži ajťáka Oříška užil, ve dvojce utíká od stereotypní práce u počítače do přírody a karavanu a nachází i lásku. Přinášíme rozhovor s ním o zvířatech i lidech a hudbě, kterou ke snímku složil.

Oslava 25. výročí otevření Kina 99 v Kolíně 27. března 2024.

Kino 99 v Kolíně slavilo pětadvacáté narozeniny. S Gumpem, popcornem a limonádou

/FOTOGALERIE/ Už je to pětadvacet let, kdy tehdejšímu vedení města došla trpělivost s neustálým navyšováním finančních požadavků od restituenta budovy tehdejšího zálabského kina Jas, bouchlo imaginárně do stolu a vybudovalo nové dvousálové kino v budově současné polikliniky z tehdejšího zasedacího sálu sekretariátu komunistické strany.