Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Ústavní soud v Brně. Ilustrační foto

Ústavní soud: Koh-i-noor nemusí vracet majetek

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ – Ústavní soud (ÚS) zrušil všechna rozhodnutí, podle nichž měla společnost Koh-i-noor vrátit půl výrobního areálu v Praze-Vršovicích a vzácné obrazy dědicům původních majitelů továrny z rodiny Waldesových.

Výstava originálů slavného českého malíře Františka Kupky

Originály Františka Kupky spatřili lidé společně s Blankou Matragi

Mladé Buky /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ – Z bezpečnostních důvodů jen pro pozvané se uskutečnila v hotelu Grund Resort, Golf &Ski unikátní výstava, která trvala jen několik hodin. Originály děl slavného českého malíře Františka Kupky umožnila rodina Grundova ve spolupráci s Galerií Zdeňka Skláře zhlédnout zhruba stovce pozvaných hostů, za přítomnosti charismatické návrhářky, světové celebrity, Blanky Matragi. Ta se do Mladých Buků dostavila až z dalekého Bejrútu.

Ilustrační foto

Špálův olej Z Dalmácie se prodal za 1,4 milionu

Praha - Na další aukci v Praze 28. listopadu patří k nejzajímavějším nabídkám Zátiší s košíkem a pohárem od Emila Filly (1926) za 2,65 milionu korun a Zátiší s rybou (1948) stejného autora za 1,2 milionu korun.

Ilustrační foto.

V Brně je na prodej Zrzavého obraz za 2,3 milionu korun

Brno – Malba Jana Zrzavého Italská městská krajina je ozdobou aukce starožitností a uměleckých předmětů, kterou v Brně v sobotu uspořádá aukční dům Zezula. Olejomalba na kartonu, datovaná rokem 1936, se začne dražit na částce 2,3 milionu korun.

Předsedou komise, která už ve středu rozhodne o vítězi klání Evropské hlavní město kultury 2015, Sir Robert Scott z Velké Británie a členka komise Olga Poivre d´Arvor-Kubelková (Francie/ČR, zcela vlevo) při úterní návštěvě Staré Arény.

Deník vzkazuje komisařům: Dejte titul Ostravě!!!

Ostrava /ANKETA, DISKUSE/ - Čtyři zástupci třináctičlenné komise, která už ve středu rozhodne o vítězi klání o titul Evropské hlavní město kultury 2015, v úterý dorazila do Ostravy. Čeká je celodenní program, v jehož rámci se seznámí s tím, co se v moravskoslezské metropoli chystá, i tím, co už zde má zaběhnutou tradici.

Ilustrační foto.

Známí, neznámí: letní soutěž s Českým rozhlasem

Východní Čechy – Vše, co možná nevíte o významných osobnostech, které proslavily východní Čechy: takové je téma prázdninové soutěže, kterou Český rozhlas Hradec Králové připravil pro svoje posluchače i čtenáře Deníku.

Z komiksu o Dobrušce, na němž se podílí ilustrátor Milan Starý a spisovatelka Petra Braunová.

Komiks o návštěvě mimozemšťana v Dobrušce

Dobruška – Přistanou v Dobrušce mimozemšťani? Trochu to tak vypadá, jisté je, že ti, kteří přistanou v Dobrušce, budou přátelští, milí a zvědaví.O komiksovém průvodci Dobruškou, plném Marťánků, se v úterý mluvilo na besedě se spisovatelkou Petrou Braunovou, děti prý byly nadšené.

Jarmark

Muzeum chystá jarmark s řemesly

Dobruška – Velikonoční jarmark, který není přehlídkou obvyklého zboží z trhů, připravuje na neděli zdejší Vlastivědné muzeum. Akce se uskuteční v jídelně u ZŠ Františka Kupky od 9 do 13 hodin.

Dřevoryt z Kupkova cyklu Čtyři příběhy bílé a černé

Ostravský Dům umění vystavuje dřevoryty Františka Kupky

Ostrava- Jeden ze světově nejuznávanějších českých výtvarníků, František Kupka, vytvořil v roce 1926 v Paříži cyklus dřevorytů s názvem Čtyři příběhy bílé a černé. Výstavu těchto děl je možné od úterního odpolednezhlédnout v Kabinetu grafiky ostravského Domu umění. Jedná se o díl,a rozdělená do čtyř obsahově sjednocených souborů. Ty dohromady čítají25 samostatných listů, v nichž autor s nevšední invencí zpracovává nefigurativní motivy pomocí geometrizujících tvarů.

Jeden z dřevorytů z cyklu Františka Kupky s názvem Čtyři příběhy bílé a černé.

Dům umění vystavuje dřevoryty výtvarníka Kupky

Ostrava- Jeden ze světově nejuznávanějších českých výtvarníků, František Kupka, vytvořil v roce 1926 v Paříži cyklus dřevorytů s názvem Čtyři příběhy bílé a černé. Výstavu těchto děl je možné od úterního odpolednezhlédnout v Kabinetu grafiky ostravského Domu umění.

Obraz Františka Kupky Prisme.

Kupkův obraz Prisme si na nového majitele ještě počká

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ – Obraz Prisme Františka Kupky za devětatřicet milionů stále čeká na nového majitele. Zájemce, který si plátno rezervoval na brněnském veletrhu umění, ji v úterý odřekl. Ještě den předem ale chtěl rezervaci prodloužit.

Obraz Františka Kupky Prisme.

Galerista v Brně předjednal obchod za 39 milionů

Brno - Na prvním ročníku uměleckého veletrhu Brno Art Fair předjednal jeden z galeristů obchod za rekordních 39 milionů. Obraz Prisme od Františka Kupky si rezervoval vážný zájemce. O koupi se rozhodne v pondělí večer.

Obraz Františka Kupky Prisme.

Entropa i Kupka. Na výstavišti

Brno /FOTOGALERIE/ - Zmenšená Entropa doputovala do Brna. Model kontroverzní sochy Davida Černého je k vidění do neděle na brněnském výstavišti.

Aukce v Galerii pod radnicí

Zlínská veřejná aukce: obraz za 150 tisíc se neprodal

Zlín /VIDEO/ – Čilé klepání dražebního kladívka a šepot asi dvacítky přítomných provázely první zlínskou veřejnou aukci uměleckých děl. Celkem jich bylo 208, během hodiny a půl se však prodalo ani ne dvacet kousků.

Ilustrační foto - Zámek Opočno

Úspěch Opočna: pro první cenu do Paříže

Opočno – Opočno soutěžilo a vyhrálo. Na základě spolupráce s francouzským Puteaux, která je postavena na osobnosti opočenského rodáka Františka Kupky, se Opočno přihlásilo do soutěže European Territora Awards 2009. Přihlášku město podalo v kategorii Inovace v komunikacích. V této kategorii Opočenští soutěžili se systémem BLUEINFO, a podařilo se jim získat první cenu.

Památník malíři Františku Kupkovi v Dobrušce.

Symfonik barev Kupka na televizní obrazovce

Dobruška, Opočno - František Kupka – symfonik barev a malíř kosmu. Dokument, který měl v dobrušském Kině 70 premiéru na podzim loňského roku, odvysílá ve středu večer od 21.40 program ČT 2.

Obrazce inspirované dílem světoznámého malíře Františka Kupky zdobí chodníky zrekonstruovaného opočenského náměstí.

S originální mapou lze nalézt i kostelíčky a chaloupky

Opočno - Mapou regionu v duchu pohádek a pověstí, neboť právě ty ke kraji Orlických hor a jejich podhůří neodmyslitelně patří, se nyní prezentuje region. Nový propagační materiál, který výtvarně zpracovala sedloňovská ilustrátorka a řezbářka Jarmila Haldová, je originální pozvánkou k návštěvě a poznání rodného kraje Františka Kupky, Orlických hor a Podorlicka. Na jeho vzniku má kromě Jarmily Haldové zásluhu občanské sdružení Abakus z Opočna, autor projektu Rodný kraj Františka Kupky.

Obraz Františka Kupky na výstavě.

Obraz za milion byl k vidění jen pár hodin

Štítná nad Vláří, Popov - Zřejmě nejdražší obraz, jaký kdy ve Štítné nad Vláří na Valašskokloboucku byl, měli možnost spatřit v pátek návštěvníci vernisáže výstavy Cyklu pětadvaceti grafických listů Františka Kupky.

Zájemci o zhlédnutí výstavy Ostrava? na Černé louce mají poslední příležitosti.

Výstava Ostrava? vrcholí, nabízí vstup zdarma

Ostrava- Je to jedna z hlavních událostí, které předcházejí kandidatuře Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Výstava Ostrava?, kterou po celou dobu konání provází zajímavý doprovodný program, připravila na svůj závěr dva dny se vstupným zdarma. Uskuteční se tuto neděli a příští středu.

Pavilon A na Černé louce se proměnil v klenotnici s více než dvěma stovkami pozoruhodných uměleckých děl spjatých s Ostravou.

Unikátní výstava přibližuje výtvarnou bohatost Ostravy

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Nejstřeženějším místem ve městě se na příštích pět týdnů stává pavilon A výstaviště Černá louka. Jeho útroby se proměnily v klenotnici s více než dvěma stovkami pozoruhodných uměleckých děl spjatých s moravskoslezskou metropolí.Mimořádná výstava Ostrava? začala.

Výstava Ostrava? bude od pátku k vidění na Černé louce.

Ostrava? Mimořádná výstava začala

Ostrava – Nejstřeženějším místem ve městě se na příštích pět týdnů stává pavilon A výstaviště Černá louka. Jeho útroby se proměnily v klenotnici s více než dvěma stovkami pozoruhodných uměleckých děl spjatých s moravskoslezskou metropolí.

Alén Diviš: Měl jsem bílého koníčka

Výstava nočních můr Aléna Diviše: Malby a kresby v Karlových Varech

Karlovy Vary /FOTOGALERIE/ - Výstava mimořádného umělce, malíře Aléna Diviše, je od 17. září otevřena v Galerii umění Karlovy Vary. Diviš byl samotář, až do 70. let minulého století zcela zapomenutý a opomíjený, výjimečný zjev v našem výtvarném umění, jehož díla předznamenala nové umělecké směry art brut a informel. V Karlových Varech přicházejí s další splátkou, kterou tomuto malíři dlužíme…

Ilustrační foto.

Pavlík jede na salon do Paříže

Volary - Ačkoliv Salon d´Automne – věhlasný Podzimní pařížský salon – otevře své brány teprve 12. listopadu, již dnes volarský výtvarník Vít Vavřinec Pavlík ví, že je mezi těmi, kteří zde budou letos prezentovat současné evropské umění.

Miloň Čepelka čte opočenským dětem.

Veselku uvádí Miloň Čepelka

Pohoří - V přírodním areálu v Pohoří u Dobrušky vystoupí v sobotu od 15 hodin populární česká dechová kapela Veselka Ladislava Kubeše se zpěváky Milanem Černohouzem, Blankou Tůmovou, Ivanou Jelínkovou, Ivanou Zbořilovou a Ivanou Ročkovou.