Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Pohled do expozice - sekce rozmnoženiny, nadprodukce originálů - Jan Štursa, Raněný (1920-1921)

V galeriích je až 40 procent padělků. Unikátní výstava ukazuje některé z nich

Skvosty českého i světového výtvarného umění jsou nyní k vidění v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Vedle obrazů Marca Chagalla či Joana Miró jsou vystaveny i díla Jana Zrzavého, Františka Kupky či Joži Uprky. Tvorba těchto autorů, kdy jsou jejich plátna prodávána za horentní sumy, však v případě Hradce mají jednu malou skvrnu na kráse. Ve všech případech se jedná o falza či padělky.

Dobruška ve znamení filmů a osobností

Fanoušci stříbrného plátna se sjeli do Dobrušky. Pivovar uvařil 12° Miloň

/FOTO/ První klapka již šestého pokračování Dobrušské filmové klapky symbolicky klapla v pátek 17. září v 18 hodin ve stylových prostorách sladovny místního pivovaru. Již tradičně právě tady byla zahájena výstava, tentokrát sestavená z umně graficky zpracovaných přání známých osobností k 700 letům Dobrušky nazvaná Kdo nám všechno přál.

Dobrušská filmová klapka.

Dobrušská filmová klapka pošesté

Po víkendu ve znamení světoznámého malíře Františka Kupky přichází v Dobrušce víkend, v němž si přijdou na své filmoví fanoušci. Od 17. do 19. září se totiž koná šesté pokračování Dobrušské filmové klapky.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.

Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí. Stal se turistickým lákadlem

Notně omšelá a místy opadaná omítka, zbytky nápisu nade dveřmi Řeznictví a uzenářství a mezi okny malá tabulka upozorňující, že zde prožil své mládí malíř mistr František Kupka v letech 1872 - 1889. Turisté vydávající se po jeho stopách do Dobrušky, museli být při pohledu na tento dům nedaleko centra hodně zklamaní. Ještě nedávno patřil ke zdejším ostudám.

Kateřina Perknerová

Meda. A kdo dál?

Dnes strany místo lídrů nabízejí markentingové mágy. A místo promyšlených vizí populistické výkřiky.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.

Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí, je novým turistickým lákadlem

FOTO: Notně omšelá a místy opadaná omítka, zbytky nápisu nade dveřmi Řeznictví a uzenářství a mezi okny malá tabulka upozorňující, že zde prožil své mládí malíř mistr František Kupka v letech 1872 - 1889. Turisté vydávající se po jeho stopách do Dobrušky, museli být při pohledu na tento dům nedaleko centra hodně zklamaní. Ještě nedávno patřil ke zdejším ostudám.

Nejdražší vydražený obraz v Česku. Obraz Františka Kupky, Plochy příčné II, už byl vystaven v opočenské galerii na zámku. Za 78 mil. korun.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Města ožijí výročím slavného Františka Kupky

Nejslavnějšího rodáka, malíře Františka Kupku, si Opočno připomíná festivalem nesoucím jeho jméno. Letošní ročník se nese ve znamení 150. výročí mistrova narození. Festivalový víkend nabídne umělcovy originály, módní přehlídku i výstavu fotografií. Program připravila také sousední Dobruška. Slavnostně otevře Dům Františka Kupky.

Divertimento II. Za 90,240 mil. korun.

OBRAZY OBRAZEM: Podívejte se na 10 nejcennějších děl Františka Kupky

Rekordních 231 milionů korun. Za tolik se letos v březnu ve slavné londýnské aukční síni Sotheby's vydražil obraz Tryskání II světoznámého malíře a opočenského rodáka Františka Kupky. Za dva týdny, 23. září, si město připomene 150 let od jeho narození. Tryskání II se stalo zřejmě vůbec nejdražším obrazem českého původu posledních desetiletí prodaným na zahraničních aukcích. Ale není zdaleka jediným, který se vydražil za astronomické částky. Podívejte se na desítku Kupkových děl, která jsou považována za nejcennější. 

Poštouna v Opočně přeje úspěšný nový školní rok 2021/22.

Poštouna u Maximiliána v Opočně přeje úspěšný nový školní rok 2021/2022

O minulém víkendu se na pozvání poštouníka z Poštouny U Maxmiliána v Opočně sešli na jedné straně zástupci budoucích školáků-prvňáčků a na druhé straně živnostníků z měst, ve kterých prožil své dětství a mládí budoucí malíř František Kupka (23. září budeme vzpomínat na 150. výročí jeho narození).

Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže

Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže

Za čtvrt miliardy korun se na začátku července v Londýně vydražila malá kresba medvědí hlavy od Leonarda da Vinci. Šlo o událost, protože na světě je v soukromých rukou jen necelá desítka mistrových děl. Zbytek spravují státní a veřejné památkové instituce. V České republice je praxe opačná. Díla, která hýbou aukčním světem, jsou dlouhodobě soukromým majetkem.

Budoucí muzeum. Na domě, kde žili Kupkovi v Dobrušce, je pamětní deska.

Po stopách Františka Kupky se vydali slovenští novináři

Sedmička slovensky píšících novinářů přijala ve dnech 15. a 16. července pozvání destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko. Ta která ve spolupráci s krajskou centrálou cestovního ruchu a zahraničním zastoupení Agentury CzechTourism na Slovensku uspořádala presstrip na téma - místa, kde se narodil, vyrůstal a žil malíř František Kupka.

Z opočenských zákoutí.

Den D je tu. Opočno bojuje o titul Historické město roku

/FOTOGALERIE/ Komu se nejlépe daří regenerovat městské památkové zóny a rezervace, napoví výsledky soutěže Historické město roku. Vyhlašuje ji ministerstvo kultury, pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a želízkem v ohni za Královéhradecký kraj je tentokrát Opočno na Rychnovsku. To si navíc letos připomíná 150. výročí svého nejslavnějšího rodáka - Františka Kupky. 

Obraz Noční slavnost (Ohňostroj) od malířky Toyen na snímku z 14. května 2021.

Třetí nejdražší dílo. Obraz od Toyen se prodal za 36,48 milionu korun

Obraz Noční slavnost (Ohňostroj) od malířky Toyen se na aukci v Praze prodal za 30,4 milionu korun. I s aukční přirážkou za něj kupec zaplatí 36,48 milionu korun. Jde o třetí nejdražší dílo avantgardní autorky prodané na tuzemské aukci. Vyvolávací cena díla byla 20 milionů korun.

Vernisáž výstavy Rudé století.

Letošní kulturní sezona bude velmi slabá, odhaduje Museum Kampa

/FOTOGALERIE/ Museum Kampa otevřelo před časem své brány. V prvních dnech v galerii počítali příchozí na prstech. „Přiznejme si, že návštěvnost je malá, je nižší, než byla ve stejné době před covidem. Pandemie bohužel vedla k tomu, že se lidé odnaučili muzea navštěvovat, potvrzují to i lidé z jiných kulturních institucí,“ říká Jiří Pospíšil (TOP 09), který je předsedou správní rady Musea Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

V Dobrušce vznikla venkovní galerie

FOTO: V Dobrušce vznikla venkovní galerie

V současné době málo využívané plakátovací plochy se v Dobrušce proměnily ve venkovní galerii, avizující letošní 150. výročí narození zakladatele abstrakce v malířství Františka Kupky (23. září 1871).

I během lockdownu můžete v Hradci na výstavu

Umění ve výlohách: I během lockdownu můžete v Hradci na výstavu

/FOTO/ Hned několik výstav mohou v těchto dnech zhlédnout lidé v Hradci Králové. Navzdory současným vládním opatřením zcela legálně a bezpečně. Se záměrem oživit spící kulturní instituce, nabídnout kolemjdoucím trochu výtvarné kultury a rozveselení přišel Klub konkretistů. Nabízí umění ve výlohách, výkladech a oknech.

Obraz Jana Zrzavého se prodal v autorském rekordu za 28 milionu

Češi propadli umění. Kupují je na internetu, loni utratili miliardu

František Kupka, Toyen, Josef Lada, ale také Olbram Zoubek nebo Adriena Šimotová. O díla těchto umělců je v poslední době ohromný zájem. Češi totiž stále častěji ukládají své peníze do umění, i proto, že se bojí znehodnocení měny. Kvůli protipandemickým omezením se však nákupy obrazů, kreseb a soch přesouvají stále více na internet. Je to bezpečné? Vyplatí se to? A na co si dát pozor?

Obrazy Věry Jičínské procházejí renovací.

Obrazy Věry Jičínské procházejí renovací. Dobruška malířku připomene

/FOTO/ Zatímco v září si Dobruška a s ní celý svět připomene 150 let od narození zakladatele abstrakce v malířství Františka Kupky, který zde strávil dětství a mládí, již v březnu uplyne 60 let od smrti malířky Věry Jičínské, jejíž tvorba i život jsou s tímto městem také významně spjaty.

NASA odstartovala oslavy 150 let od narození Františka Kupky

/FOTO/ Spolek ABAKUS, autor projektu Rodného kraje Františka Kupky, připravuje pro letošní rok se svými dlouholetými partnery akce věnované malíři Františku Kupkovi pod názvem František Kupka - Malíř kosmu, s podtitulem Třicet let s Kupkou. Jak název napovídá, akce nebudou směrovány pouze na díla opočenského rodáka, ale i na poznání vesmíru a jeho zákonitostí, které průkopník abstraktního umění studoval a ve své tvorbě zachytil.

Zrzavého obraz Fantastická krajina.

Obraz Jana Zrzavého se prodal v autorském rekordu za 28 milionů korun

Obraz Jana Zrzavého Fantastická krajina se v Praze vydražil za 28,08 milionu korun, což je nový autorský aukční rekord. Sdělila to Adéla Hansen zastupující aukční společnost Ustar, která obraz v neděli prodala. Dražší dílo Zrzavého se neprodalo nejen v Česku, ale ani v zahraniční. Dosavadní rekord autora držel obraz Spící hoch, který se v roce 2013 prodal v Londýně za 450 tisíc liber, což bylo tehdy 14,7 milionu korun bez aukční přirážky, i s poplatky cena činila 19,3 milionu korun.

Obraz Františka Kupky Divertimento II.

Kupkův obraz se prodal za rekordních 90 milionů korun, Pištěkův za jednadvacet

Obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II se na dnešní aukci v Praze prodal za 75,2 milionu korun, včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatí 90,24 milionu korun. Obraz se tak stal novým českým aukčním rekordem. Vyvolávací cena obrazu, který patří podle aukční síně k jednomu z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let, byla 30 milionů korun.

Foto: archiv města

OBRAZEM: Nahlédněte do budovy bývalého soudu v Opočně

Reprezentativní a výstavní prostory, které dají nahlédnout do historie města a okolí, jeho tradičních podniků, Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, ale také koutek věnovaný sokolnictví. Takové plány má město Opočno na využití budovy bývalého soudu vedle zámku.  

Budova bývalého soudu u opočenského zámku. Foto: Deník/Jana Kotalová

Budovu bývalého soudu v Opočně čeká rekonstrukce, zastupitelé jí dali zelenou

I když se to na první pohled nezdá, budova bývalého soudu a někdejší Zámecké vinárny v sousedství opočenského zámku chátrá. Na obnovu čeká už léta. Na pondělním zasedání zastupitelé města rozhodli, že se jí dočká. Odsouhlasili přijetí dotace z Integrovaného regionálního programu na rekonstrukci této národní kulturní památky.  

Ilustrační foto.

Světová grafika

V Galerii Koruna v Hradci Králové můžete do 17. října zhlédnout výstavu světových umělců. Představí se Salvador Dalí, Andy Warhol, Juan Miró, Victor Vasarely, Toyen, František Kupka.