Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Štěpán Jelínek

Kupkovo náměstí jinak? Možná brzy. Už existují dvě různé vize

Opočno – Novou tvář by mohlo do budoucna mít opočenské Kupkovo náměstí. Nespokojenost se současnou podobou vyslovila valná část obyvatel města během dotazníkového průzkumu, který město kvůli plánu rozvoje uskutečnilo. Teď už má radnice na stole dva architektonické návrhy, jak by v příštích letech mohlo centrální náměstí Opočna vypadat. Oba byly ve středu projednány v komisi města, kam přišli i oba autoři. Jedním je společnost Under construction, z nichž jeden z architektů pochází z Náchoda a druhými jsou Eva a Adam Vískovi z Opočna.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se

Šumpersko/Jesenicko – Vážení čtenáři, pravidelně budeme zveřejňovat týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka o spoluobčanech, kteří zesnuli.

VYTAHUJE OPOČNO DALŠÍ ESO Z RUKÁVU? 
I tak se dá mluvit o získání Kupkových studií ke Čtyřem příběhům bílé a černé z pražského Muzea Kampa.

Josef Čapek „odešel“ z Opočna

Opočno – Více než tři tisíce návštěvníků zhlédlo unikátní výstavu obrazů Josefa Čapka, která byla až do konce září k vidění ve Výstavní síni Františka Kupky na prvním nádvoří zámku. Opočno se stalo městem, kde  byly k vidění  na čtyři desítky děl tohoto umělce. Mezi nimi i nedávno objevený oboustranný obraz Kontemplace –  Dívka v hnědém šálu anebo zatím nejdražší obraz Josefa Čapka Děvče v růžových šatech, jež byl vydražen za dvanáct milionů korun. „Když jsem si prohlížela návštěvní knihu, překvapilo mě, kolik známých lidí se na výstavu přišlo podívat," říká koordinátorka výstavy Olga Stojanová.

DŮM ČP. 6 (vpravo) se příliš nezměnil. Na pohlednici z roku 1936 však na jeho průčelí nenajdete pamětní desku malíře Františka Kupky, ta byla slavnostně odhalena až v roce 1971.

Ze zámecké ulice na Trčkovo náměstí. Seriál o opočenských živnostech pokračuje

¨Opočno – V červnu jsme spolu s opočenskou letopiseckou komisí nahlédli do domu čp. 6 v Zámecké ulici, na němž je umístěna pamětní deska oznamující, že se v něm roku 1871 narodil význačný český malíř František Kupka. Kupkovi však velmi brzy přesídlili do Dobrušky, takže malířství jako takové si dům připsat na své konto nemůže.Ale našli jsme zde živnosti jiné. Nejprve rodinu rolníka Jozefa Čáneckého, jehož dcera si vzala Václava Kašpara. Pan Kašpar v domě začal provozovat hospůdku u Kašparů (asi od r. 1833), kde se nejen popíjelo, ale také hrálo a cvičilo – hrálo se zde ochotnické divadlo a po krátkou dobu zde byla letní tělocvična Sokola.

Věra Martinová

Věra Martinová: Touhy po romantice a živé muzice je čím dál víc

Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR, OČIMA BLÍZKÝCH/ - Přinášíme čtenářům rozhovor týdne se známou českou zpěvačkou a kytaristkou, první dámou české country hudby, pod taktovkou šéfredaktora Pardubického deníku Tomáše Dvořáka… Známá česká zpěvačka a kytaristka Věra Martinová, rodačka z Opočna, se často a ráda vrací do východních Čech.

HODINÁŘ. Martin Brož vyzval na souboj švýcarské hodinářské firmy.

Český hodinář nabízí milovníkům hodinek unikáty

Praha /ABeCeDa povolání a koníčků/ - Prázdninové povídání Deníku: Lidé dnes opět začínají oceňovat poctivé hodinářské řemeslo ukryté v mechanických hodinkách, říká hodinář Martin Brož z Prahy.

Luboš Sluka

V Opočně zazní v premiéře Opočenská mše Luboše Sluky

Východní Čechy, Opočno – V Opočně na Rychnovsku zazní 23. srpna v premiéře slavnostní Opočenská mše, kterou složil Luboš Sluka. Skladatel, jemuž na podzim bude 85 let, se v Opočně narodil a po malíři Františku Kupkovi je nejvýznamnějším rodákem. Řekl to opočenský starosta Štěpán Jelínek.

Krnovský městský orchestr ve kterém hrál na housle Franz Hübner (třetí zprava v první řadě). Jeho syn Heinz Hübner se nyní vrací do rodného Krnova, aby v sobotu 3. srpna vystoupil v koncertní síni sv. Ducha i se svou rodinou a přáteli.

Chrámový sbor slaví výročí založení s rodinou Hübner

Krnov /FOTOGALERIE/ - Krnovský chrámový sbor byl založen před 105 lety. Oslavy spojené s tímto výročím jsou příležitostí k setkání a mimořádnému koncertnímu vystoupení rodiny krnovského rodáka Heinze Hübnera. Tato rodina plná výtečných profesionálních hudebníků a skladatelů působí v různých koutech Evropy i Ameriky, ale na Krnov si všichni našli čas.

Zámek Dačice

Zámek Dačice – pravý Kupka i Kronika světa

Nenápadný klenot, takové označení se hodí pro jeden z mála klasicistních zámků u nás, který leží na hranici jižních Čech a Vysočiny. Skromná fasáda neměla oslňovat kolemjdoucí, neboť všechno bohatství bylo soustředěno do vybavení jeho interiérů.

Krnovský chrámový sbor. Ilustrační foto.

Století s krnovským chrámovým sborem

Krnov – Krnovský chrámový sbor letos slaví 105. výročí založení. Jako živá tradice přetrval svízelná období válek, internaci a odsun Němců, i dlouhé období totalitního režimu, kdy nesměl veřejně vystupovat.

Amatérský malíř a fotograf Miroslav Tichý z Kyjova na Hodonínsku

Snímky amatérského fotografa Tichého se vydražily za 2,3 milionu

Praha – Snímky amatérského fotografa Miroslava Tichého, který v několika posledních letech došel velkého uznání zejména na zahraničních uměleckých trzích, se na dnešní aukci v Praze vydražily za 2,27 milionu korun. V nabídce bylo přibližně 130 jeho snímků, kupci měli zájem o 93 z nich. Oznámil to Ondřej Sýkora z Prague Auction.

Den bezpečnostních a záchranných složek na náměstí F. L. Věka v Dobrušce.

Pouť střídají parašutisté i armádní psi

Dobruška – Sotva se náměstí F. L. Věka vyprázdnilo po nedávné pouti, opět se obyvatelé města a okolí mohou těšit na další zajímavou akci. Tentokrát prostor kolem staré radnice opanují členové bezpečnostních složek záchranného integrovaného systému.V Dobrušce se v pátek  po celý den uskuteční již šestý ročník této akce.

VÝSTAVA zůstane otevřena až do 4. srpna.

„Čapek a Kupka? Oba byli průkopníky“

Opočno – Kontemplace – Dívka v hnědém šálu, a Dívka v růžových šatech – dvě olejomalby Josefa Čapka, z nichž každá má své nej – jsou největšími lákadly unikátní výstavy jeho děl z období let 1913-20, která byla ve čtvrtek slavnostně zahájena na nádvoří opočenského zámku.

VÝSTAVA zůstane otevřena až do 4. srpna.

„Čapek a Kupka? Oba byli průkopníky“

Opočno – Kontemplace – Dívka v hnědém šálu, a Dívka v růžových šatech – dvě olejomalby Josefa Čapka, z nichž každá má své nej – jsou největšími lákadly unikátní výstavy jeho děl z období let 1913-20, která byla ve čtvrtek slavnostně zahájena na nádvoří opočenského zámku.

V OPOČENSKÉM LETOHRÁDKU v roce 2006. Na snímcích je zachycená hraběnka spolu se svými syny během vernisáže výstavy Pocta Františku Kupkovi.

„Ráda bych prožila všechno znovu, to dobré i zlé“

Opočno – Dáma každým coulem – přesně toto spojení, které použil spisovatel Robert Rohál v titulu své publikace o holešovské hraběnce Barboře Wrbnové, mně okamžitě vytanulo na mysli v okamžiku, kdy mi bylo dopřáno setkat se s hraběnkou KRISTINOU COLLOREDO MANSFELDOVOU a vstoupit do jejího „prostoru". Dáma každým coulem tato mimořádně charismatická osobnost zcela bezesporu je. Škoda jen, že atmosféru provázející naše povídání, srdečnost i otevřenost hraběnky do řádků rozhovoru přenést neumím.

Zahájení výstavy Františka Kupky

Senát se stal inspirací. Kupku tak Opočno přeloží na červen

Opočno – Poslem dobrých zpráv se stal Štěpán Jelínek, starosta Opočna. V úterý byl pozván do Senátu na zahájení výstavy „Jiná skutečnost – úvod do díla Františka Kupky". Byl jí nadšen a je velmi pravděpodobné, že zkušenosti z Prahy se promítnou i do její instalace v Opočně.

V Opočně byla slavnostně otevřena další výstava mapující osobnosti, které se zapsaly do historie města.

Myslí na ty slavné i na naděje

Opočno – Nejen František Kupka se narodil v Opočně. Toto město se hrdě hlásí ke všem svým slavným rodákům i dalším osobnostem, které jsou s ním spjaty. Veřejnost se s nimi může obeznámit díky expozici v Kodymově národním domě.

Od konce minulého týdne je Národní galerie bez stálého vedení. Po odvolání Vladimíra Rösela pověřila ministryně kultury dočasným vedením dosavadního ředitele Sbírky starého umění Víta Vlnase (na snímku).

Národní galerie otřesena není, někteří jednotlivci ano, říká Vít Vlnas

Praha /ROZHOVOR/ – Od konce minulého týdne je Národní galerie bez stálého vedení. Po odvolání Vladimíra Rösela pověřila ministryně kultury dočasným vedením dosavadního ředitele Sbírky starého uměníVíta Vlnase.  Stejnou situaci zažilo vloni Národní divadlo, teď je otřesena stabilita další kulturní instituce v Praze.

Obraz Oskara Kokoschky Ženský akt před Avignonem

Obraz Kokoschky Ženský akt před Avignonem se prodal za 8 milionů

Praha – Obraz Oskara Kokoschky Ženský akt před Avignonem se na dnešní aukci v Praze prodal za 8,1 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla o sto tisíc nižší. Kupec musí navíc zaplatit aukční přirážku 12 procent. Sběratelé projevili zájem i o koláže malířky Toyen, která patří mezi umělce, jejichž malby na tuzemských aukcích dosahují nejvyšších cen. Ze 37 oboustranných koláží české surrealistické malířky se prodala zhruba třetina. Řekl to Vladimír Lekeš, který aukci pořádal.

Další ročník plavecké štafety škol už dospěl do finále.

Další ročník plavecké štafety škol už dospěl do finále

Rychnov nad Kněžnou – O uplynulém týdnu skončil druhý ročník okresní školní ligy v plavecké štafetě. Zájem škol o účast na akci, kterou organizuje plavecký bazén v Rychnově, stoupá. Do bazénu jich totiž tentokrát jezdilo devět.

Francois Curiel, manažer Christie's Europe

Kupkův obraz se ve Francii prodal za více než milion korun

Paříž - Kvaš významného českého malíře Františka Kupky se dnes prodal za 43.500 eur (asi 1,1 milionu korun). Dražbu moderního umění pořádala aukční síň Christie's v Paříži. Odhadní cena díla slavného autora se přitom pohybovala jen kolem 10.000 až 15.000 tisíc eur (asi 260.000 až 390.000 korun).

„Výstava století“ či „kulturní událost roku“. Neskromná označení charakterizují výstavu Lendl-Mucha, která v dubnu odstartuje v Obecním domě v Praze a poté se vydá i na cestu po světě. Kurátorsky se na ní podílí Karel Srp.

Kurátor Karel Srp: Plakáty Alfonse Muchy se dříve prodávaly za pár korun

Praha /ROZHOVOR/ - „Výstava století" či „kulturní událost roku". Neskromná označení charakterizují výstavu Lendl-Mucha, která v dubnu odstartuje v Obecním domě v Praze a poté se vydá i na cestu po světě. Expozice obsahuje téměř kompletní sbírku plakátů malíře Alfonse Muchy, kterou dal za více než dvacet let dohromady legendární tenista Ivan Lendl, v současnosti trenér skotského tenisty Andyho Murrayho.

Kupkův Tvar modré se prodal za rekordní sumu v aukci.

Rok po rekordní dražbě není jasné, kdy kupec Kupkův obraz dostane

Praha - Téměř rok po vydražení obrazu Františka Kupky Tvar modré, který se prodal za rekordních 55,75 milionu korun, není zřejmé, kdy se dílo dostane k novému majiteli. Stát ho totiž prohlásil za kulturní památku a takové dílo nelze ze země trvale vyvézt. Galerista ale obraz dražil s vědomím, že památkou není. "Vydražitel je o celé věci průběžně informován. Víc médiím sdělovat nebudeme," řekl Vladimír Lekeš, jednatel společnosti Adolf Loos apartment and Gallery, která obraz dražila.

Ze stavby cyklostezky v Opočně

Cyklostezka v Opočně vede jinudy. Staviteli unikl správný směr

Opočno – Na podzim skončená výstavba opočenského úseku cyklostezky, která má v budoucnu propojit obě města mikroregionu Františka Kupky, má ještě nečekanou dohru. Vede totiž jinudy, než původně měla.Rozdíl mezi reálným a plánovaným stavem sice není nijak dramatický, ale přesto je nezbytné vše dodatečně vypořádat.

Ze stavby cyklostezky v Opočně

Cyklostezka vede jinudy. Staviteli unikl správný směr

Opočno – Na podzim skončená výstavba opočenského úseku cyklostezky, která má v budoucnu propojit obě města mikroregionu Františka Kupky, má ještě nečekanou dohru. Vede totiž jinudy, než původně měla.Rozdíl mezi reálným a plánovaným stavem sice není nijak dramatický, ale přesto je nezbytné vše dodatečně vypořádat.

Moravská galerie v Brně ve středu zahájila výstavu Rytmy + pohyb + světlo, na níž jsou také obrazy Františka Kupky, Josefa Čapka, Otto Gutfreunda či Bohumila Kubišty.

Rytmus, pohyb, světlo. Ve stovce děl slavných českých výtvarníků

Brno /FOTOGALERIE/ – Rytmy, pohyb a světlo. Tato tématická zaměření propojují přes sto dvacet děl předních českých výtvarníků, mezi nimiž je i František Kupka, Emil Filla, Bohumil Kubišta či Josef Čapek. Výstavu s podtitulem Impulsy futurismu v českém umění ve středu zahájila Moravská galerie v Brně.

Moravská galerie v Brně ve středu zahájila výstavu Rytmy + pohyb + světlo, na níž jsou také obrazy Františka Kupky, Josefa Čapka, Otto Gutfreunda či Bohumila Kubišty.

Rytmus, pohyb, světlo: tři náměty ve stovce děl českých výtvarníků

Brno – Rytmy, pohyb a světlo. Tato tématická zaměření propojují přes sto dvacet děl předních českých výtvarníků, mezi nimiž je i František Kupka, Emil Filla, Bohumil Kubišta či Josef Čapek. Výstavu s podtitulem Impulsy futurismu v českém umění včera zahájila Moravská galerie v Brně.

Ilustrační foto

Cyklisty mají ochránit zákazy vjezdu

Dobruška-Pulice – Dobrušská radnice se snaží vyjít vstříc cyklistům, kteří jsou zatím nuceni využívat pouze opočenský úsek cyklostezky, která bude v budoucnu propojovat obě města tvořící mikroregion Františka Kupky.

Obraz Emila Filly Malíř.

Fillův obraz Malíř se prodal za rekordních 17,5 milionu korun

Praha - Obraz Emila Filly s názvem Malíř se na středeční aukci v Praze prodal za 17,5 milionu korun. Překonal tak dosavadní autorův rekord, kdy se plátno Zátiší s lahví Cherry v roce 2010 prodalo za 16,25 milionu korun bez aukční přirážky.

U zápisu děti prokazují své vnímání počtu, obrazu, barev a další dovednosti.

Kvůli odkladům otevřeli jen dvě třídy namísto tří

Rychnovsko - Za poslední roky se o rok pozdější nástup do školy stal na Rychnovsku skoro módou. Ne vždy je však takové zdržení nutné, někdy je to jenom přání rodičů. Od příštího týdne se rozjíždí zápisy do prvních tříd a opět bude na stole otázka, zda jsou předškoláci opravdu připraveni zasednout od září do lavic.

Expozice od Blanky Matragi v Obecním domě.

Smršť Blanka Matragi

Dobyla nedostupné paláce arabských šejků, jejichž ohromující luxus okusila na vlastní kůži. Zároveň zažila nepředstavitelně drsné podmínky arabského vězení a situace, v nichž šlo o holý život. V obou případech se jí hodilo, že je rozená bojovnice.

Majitel Galerie Kodl Martin Kodl ukazuje v Praze novinářům obraz od Emila Filly Tři Grácie.

Obraz Tři Grácie od Emila Filly byl prodán v aukci za 14,6 milionu korun

Praha – Velkoformátový obraz Emila Filly Tři Grácie byl  vydražen na aukci v pražském paláci Žofín za 14,6 milionu korun. Vyvolávat se začínalo na 12 milionech. Nový majitel, který dražil po telefonu, zaplatí ještě dvacetiprocentní aukční přirážku, řekl Martin Kodl z Galerie Kodl, která aukci pořádala spolu s aukční síní Vltavín.

Nová výstava nazvaná Kupkovy salony 1899 – 1913 zároveň otevřela prostory Salmovského paláce na Hradčanech.

Kupkovy salony na Hradě

Praha /RECENZE/ – Kroky, kterými se ubíral malíř František Kupka. A které jej dovedly k abstraktní malbě. Ty ukazuje nová výstava nazvaná Kupkovy salony 1899 – 1913, která zároveň otevřela prostory Salmovského paláce na Hradčanech.

Výstava Tiché revoluce uvnitř ornamentu. Experimenty dekorativního umění v letech 1180 – 1930 v Moravské galerii v Brně.

OBRAZEM: Moravská galerie se vydala Po stopách moderny

Brno /FOTOGALERIE/ – Velký výstavní projekt s názvem Po stopách moderny. Kabinet Josefa Hoffmana, jehož součástí je také výstava Tiché revoluce uvnitř ornamentu – experimenty dekorativního umění v letech 1180 – 1930, ve čtvrtek zahájila Moravská galerie v Brně.