Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Ilustrační foto

Svatý grál českých filatelistů se vydražil za 1,7 milionu korun

Praha - Známka hledaná generacemi českých filatelistů byla v sobotu při aukci v Praze vydražena za více než 1,7 milionu korun s aukční přirážkou. Vyvolávací cena byla milion korun. Médiím to řekl znalec František Beneš, který potvrdil pravost exempláře. Známka s vyznačenou hodnotou "50/50h Doplatit" vyšla v roce 1927 omylem. Podle filatelistů je to nejvzácnější československá známka, která je také jediným českým zástupcem mezi raritami uznávanými ve světě.

Obraz Františka Kupky Modrá

V Mánesu se bude dražit obraz Františka Kupky za 60 milionů korun

Praha - Za rekordní vyvolávací cenu 60 milionů korun se bude v sobotu v pražském Mánesu prodávat obraz Františka Kupky. Má název Série C I. (Protihodnoty) z roku 1935. Aukci pořádá společnost Adolf Loos Apartment & Gallery, která drží český aukční rekord s jiným Kupkovým dílem. Jeho obraz Tvar modré vydražila v roce 2012 za 55,75 milionu korun bez aukční přirážky. I tehdy ho nabízela za rekordní vyvolávací cenu 45 milionů korun.

Aukce. Ilustrační foto.

Vrcholí podzimní aukční sezona,Topičův salon nabízí současná díla

Praha - Předaukční výstava umění druhé poloviny 20. století a děl současných autorů začíná v pátek v Topičově salonu. Na sedm desítek děl, mezi nimiž jsou práce Adrieny Šimotové či Zdeňka Sýkory, která patří k nejdražším, se bude dražit 30. listopadu v 18.30 hodin. Aukci pořádá společnost 1. Art Consulting, která se ročním obratem řadí k největším v Česku. V listopadu vrcholí podzimní aukční sezona a také další aukční domy připravují na trh díla, od nichž si slibují nejlepší zisky.

Ilustrační foto

Kupkův obraz Tvar Modré se v New Yorku prodal za 2,17 milionu dolarů

New York - Obraz Františka Kupky z roku 1924 Tvar modré se v newyorské pobočce aukční síně Sotheby's vydražil za více než 2,17 milionu dolarů (54,6 milionu Kč). Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Stoheby's. Kupka byl dražen v rámci aukce impresionistů a klasické moderny.

Rok 2017 je pro Sdružení českých umělců grafiků Hollar rokem přelomovým,kdy spolek oslaví stoleté výročí své existence.

Spolek Hollar chce své stoleté výročí věnovat propagaci grafiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Sdružení českých umělců grafiků Hollar vyhlásilo rok 2017 rokem grafiky. Na příští rok připadá sté výročí založení spolku, který si dal do štítu jméno proslulého rytce Václava Hollara. Kromě tradičních výstav ve svém sídle na pražském nábřeží spolek připravuje několik velkých expozic, spolupráci s uměleckými školami a větší propagaci umělecké disciplíny, jíž se členové spolku věnují.

Liběna Rochová.

Liběna Rochová: Jaká místa v Praze mám ráda

Praha - Známá módní návrhářka Liběna Rochová, ověnčená cenami, je sice rodačkou z Brna, na Prahu ale nedá dopustit. Má zde byt, ateliér i práci. Kromě své designérské profese se věnuje také výuce mladých talentů na UMPRUM, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. Jako člověk s uměleckou duší v Praze nejraději navštěvuje místa, která neztratila svůj genius loci. Ráda proto zavítá do uliček Malé Strany či ze svého ateliéru pozoruje Vltavu a dechberoucí pohled na Karlův most. Dopustit nedá ani na muzea a galerie. Nejvíce obdivuje Museum Kampa a DOX.

Muzeum Kampa v Sovových mlýnech. Ilustrační foto.

SERVIS: Muzeum Kampa otevře své expozice. Zdarma, na dvě hodiny

Praha - Muzeum Kampa otevře večer na dvě hodiny zdarma své expozice. Ke zhlédnutí bude i výstava s díly Františka Kupky a Otto Gutfreunda, kteří se v roce 1918 výtvarně zapojili do příprav vzniku státu. U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1, 28. října, od 19 hodin

Obraz Františka Kupky Vzlet.

Ve Švédsku se bude dražit Kupkův obraz Vzlet

Praha - Obraz malíře Františka Kupky s názvem L'envolée (Vzlet) se bude 15. listopadu dražit ve švédské aukční síni Stockholms Auktionsverk. Zástupci společnosti v pondělí dílo průkopníka abstraktní malby představili v pražské rezidenci švédské velvyslankyně. Jako předpokládanou cenu, jíž by obraz mohl dosáhnout, aukční síň uvádí 650 tisíc až 865 tisíc eur (asi 17,5 až 23 miliony korun).

Z výstavy ke stému výročí narození Bohumila Hrabala nazvané „Kdo jsem. Bohumil Hrabal: spisovatel - Čech – Středoevropan“ v letohrádku Hvězda na Bílé hoře v Praze.

Dobrušská klapka odstartuje maratón plný hrabalovských překvapení

Dobruška - Ve dnech 16. až 18. září se uskuteční akce nazvaná „filmový seminář s Bohumilem Hrabalem v Dobrušce", věnovaná spisovateli, jehož knihy se staly literárními předlohami dnes už legendárních filmů, z nichž na mnohých se navíc Hrabal spolupodílel i jako scénárista.

Dětské hřiště. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Pět školních zahrad ozdobí nové herní prvky pro děti

Praha - Městská část Praha 5 nechá v zahradách pěti objektů mateřských a základních škol provést stavební práce za 4 miliony korun. „Většinou jde o umístění herních ploch a prvků a související terénní práce. V zásadě se to týká úprav, o něž školy samy požádaly. Vše by mělo být hotové na podzim," říká zástupce starosty Vít Šolle.

Na zahájení turistické sezony prošla starostka Opočna šárka Škrabalová Bašteckou bránou.

Společně za zviditelněním Dobrušska a Opočenska

Rychnovsko – Jako začátek opravdové spolupráce dvou sousedních měst Dobrušky a Opočna se uskutečnilo 24. června společné zahájení turistické sezóny motivované nedávno vydanou knihou Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska.

Ilustrační foto.

Vojáci ve čtvrtek oslaví Den ozbrojených sil

Praha - Den ozbrojených sil, slavený jako připomínka přísahy československých legionářů z června 1918 ve francouzském Darney, oslaví ve čtvrtek vojáci po celém Česku. Na pražském Vítkově si připomenou padlé v zahraničních operacích, vybraní vojáci dostanou vyznamenání. Již v úterý Den ozbrojených sil oslaví na Pražském hradě Hradní stráž.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji od 27. května do 1. června aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

V pondělí se Fischer a Zeman sešli v Lánech, kde uctili památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Fischer pokračuje v návštěvě Česka, ocenil české moderní umění

Praha - Prohlídkou galerie moderního umění Museum Kampa a setkáním ve firmě Reiwag/Komwag zahájil rakouský prezident Heinz Fischer druhý den své návštěvy České republice. Na Kampě zhlédl výstavy českých autorů Františka Kupky a Karla Trinkewitze. Během přibližně hodinové komentované prohlídky ho zaujaly Trinkewitzovy politické koláže i Kupkovy abstraktní obrazy.

V umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku vzniká bronzový pomník jezdecké bitvy na Chlumu u Hradce Králové z roku 1866.

V kostce z Hradecka: Pomník jezdecké bitvy pomalu dokončují

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku vzniká bronzový pomník jezdecké bitvy na Chlumu u Hradce Králové z roku 1866. Pomník podle návrhu sochaře Petra Nováka bude znázorňovat vojáka a koně.

Dětská šikana. Ilustrační foto

Šikana mezi dětmi může mít nové formy

Rychnovsko - Šikana je poslední dobou velmi časté téma rozhovorů, a to nejen ve školách, ale i doma u rodinného stolu. Pokud k nějakému psychickému nebo dokonce i fyzickému napadení dojde, nejdůležitější je podle odborníků komunikace a včasné řešení.

Mecenáška umění Meda Mládková u jedné ze tří úzce souvisejících maleb se stejným názvem Vanoucí modře od Františka Kupky

Museum Kampa otevřelo dvě nové výstavy domácím velikánům

Praha - Stylově v modré. Tak přišla na otevření další „kupkovské" výstavy svého srdečního autora v Museu Kampav Praze jeho zakladatelka a sběratelka umění Meda Mládková. Expozice nazvaná Vanoucí modře představuje tři nedílně spjaté Kupkovy obrazy, jež ukazuje v zásadních souvislostech.

Vernisáž výstavy Jiří Suchý a Jiří Šlitr,ohlédnutí za výtvarnou tvorbou legendární dvojice v Galerii Hollar na Praze 1. Zahájení za účasti Jiřího Suchého a Jitky Molavcové.

Výstava v Hollaru připomíná tvorbu Suchého a Šlitra

Praha /FOTOGALERIE/ - Ohlédnutím za výtvarnou tvorbou Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra je výstava otevřená ve středu v pražské galerii Hollar. Navazuje na expozici, kterou této legendární autorské dvojici uspořádala v roce 2009 Galerie Smečky. Suchý představuje hlavně své grafické dílo z poslední doby, tedy litografie, které tiskne v dílně Petra Korbeláře.

Vernisáž výstavy Jiří Suchý a Jiří Šlitr,ohlédnutí za výtvarnou tvorbou legendární dvojice v Galerii Hollar na Praze 1. Zahájení za účasti Jiřího Suchého a Jitky Molavcové.

Výstava v Hollaru připomíná tvorbu Suchého a Šlitra

Praha /FOTOGALERIE/ - Ohlédnutím za výtvarnou tvorbou Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra je výstava otevřená ve středu v pražské galerii Hollar. Navazuje na expozici, kterou této legendární autorské dvojici uspořádala v roce 2009 Galerie Smečky. Suchý představuje hlavně své grafické dílo z poslední doby, tedy litografie, které tiskne v dílně Petra Korbeláře.

InterPanter. Ilustrační foto.

Kvalitnější přeprava: vlak InterPanter pojede i přes Vyškov

Vyškovsko – Zastaralé vagony, nedovírající dveře v kupé, pískající světla a nefunkční topení. Přesně na tyto nedostatky poukazují v poslední době vlakoví cestující z Vyškovska. Do modernizace stávajících a nákupu nových vlaků investovaly České dráhy od roku 2008 asi čtyřicet miliard korun. Podle obyvatel se však peníze regionu asi vyhýbají.

Muzeum Kampa v Praze.

Muzeum Kampa loni navštívilo 130 tisíc lidí, nejvíce od jeho vzniku

Praha - Muzeum Kampa v Praze navštívilo v roce 2015 přes 130 tisíc lidí, kteří přišli do stálých expozic i na dočasné výstavy. Jde o nejvyšší návštěvnost od otevření muzea v roce 2003, sdělila mluvčí muzea Jana Pelouchová. Na letošní rok muzeum plánuje mimo jiné výstavu Františka Kupky včetně zápůjček z pařížského muzea Centre Pompidou a z vídeňského Belvederu bude mít zapůjčen obraz slavného norského malíře Edvarda Muncha.

Muzeum Kampa v Praze.

Muzeum Kampa loni navštívilo 130 tisíc lidí, nejvíce od jeho vzniku

Praha - Muzeum Kampa v Praze navštívilo v roce 2015 přes 130 tisíc lidí, kteří přišli do stálých expozic i na dočasné výstavy. Jde o nejvyšší návštěvnost od otevření muzea v roce 2003, sdělila mluvčí muzea Jana Pelouchová. Na letošní rok muzeum plánuje mimo jiné výstavu Františka Kupky včetně zápůjček z pařížského muzea Centre Pompidou a z vídeňského Belvederu bude mít zapůjčen obraz slavného norského malíře Edvarda Muncha.

 Jiří Rybář.

Jiří Rybář: Jsem pořád plný plánů a sedmdesátku si nepřipouštím

Brno /ROZHOVOR/ – Štíhlý, lehce pohublý s živýma očima a permanentním nedostatkem času stejně permanentního zaneprázdnění v různých oblastech lidského snažení. Jako by už v dávných dobách totality byl přímo předurčený k podnikání. Jiří Rybář přiznává, že by potřeboval, aby měl den dvaasedmdesát hodin. To aby se mu podařilo stihnout všechny pracovní povinnosti, úvazky 
a současně se mohl věnovat muzicírování. „Nedokážu doma jen tak sedět, pít kávu a dívat se na seriály, což asi v tomto státě dělá většina lidí v mém věku. Narodil jsem se ve znamení Střelce, a proto si věk nepřipouštím. Jsem pořád plný plánů," říká Jiří Rybář, který minulé úterý oslavil 70. narozeniny.

 Jiří Rybář.

Jiří Rybář: Jsem pořád plný plánů a sedmdesátku si nepřipouštím

Brno – Štíhlý, lehce pohublý s živýma očima a permanentním nedostatkem času stejně permanentního zaneprázdnění v různých oblastech lidského snažení. Jako by už v dávných dobách totality byl přímo předurčený k podnikání. Jiří Rybář přiznává, že by potřeboval, aby měl den dvaasedmdesát hodin. To aby se mu podařilo stihnout všechny pracovní povinnosti, úvazky 
a současně se mohl věnovat muzicírování. „Nedokážu doma jen tak sedět, pít kávu a dívat se na seriály, což asi v tomto státě dělá většina lidí v mém věku. Narodil jsem se ve znamení Střelce, a proto si věk nepřipouštím. Jsem pořád plný plánů," říká Jiří Rybář, který minulé úterý oslavil 70. narozeniny.

V rodném městě slavného malíře Františka Kupky vlaje francouzská vlajka s černou stuhou.

Opočno vzkazuje: Jsme s vámi!

Opočno – Francouzská vlajka s černou stuhou zavlála v sobotu na radnici Opočna, které je partnerským městem Puteaux u Paříže.

Den otevřených dveří v Okresním státním archivu Příbram.

Výstava Hanuš Jelínek se blíží. Víte, že seděl malíři Kupkovi modelem?

Příbram /PERLIČKY Z ARCHIVU/ – Během přípravy stejnojmenné výstavy, jejíž vernisáž se bude konat ve Státním okresním archivu Příbram ve čtvrtek 19. listopadu od 16.30 hodin za účasti souboru Chairé, bylo třeba znovu pročíst Jelínkovu autobiografii Zahučaly lesy. V ní na straně 158 Hanuš Jelínek napsal o svém prvním pobytu v Paříži roku 1897 i toto: