Kreativ

ŠTÍTEK: František Kupka

Výstava

Pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace začíná v pátek

V Jihlavě se uskuteční pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace ve dnech 18. až 20. září. Festival zahájí vernisáž v pátek od šesti hodin v kostele svatého Ducha v Jihlavě. Tradičně představí několik nadějných umělců současné scény a nabídne ve třech dnech výstavy, site specific instalace, diskuze a přednášky, workshopy, filmové projekce i hudbu.

Ilustrační snímek. Městské byty

Bytů na Rychnovsku přibývá. I díky dotacím

Rychnovsko se pyšní nejnižší mírou nezaměstnanosti v celém Česku a navíc je součástí kraje, který se pravidelně umísťuje na předních příčkách hodnocení kvality života. Zájem o bydlení tu však převyšuje nabídku volných bytů na trhu.  

Jiří Pospíšil a Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci k následkům požáru v technické místnosti Musea Kampa.

Museu Kampa po požáru pomůže ministerstvo kultury, slíbil Zaorálek

Museum Kampa se vzpamatovává z požáru, který postihl jeho technickou místnost minulou středu. Zatímco spodní část expozice otevře již během čtrnácti dnů, většina muzea bude zavřena nejméně půl roku. Finanční podporu muzeu dnes slíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V Museu Kampa se dva dny po požáru technické místnosti konala tisková konference k jeho následkům.

Museum Kampa otevře do dvou týdnů, požár způsobil škody za deset milonů

Museum Kampa se z požáru, který jej ve středu zasáhl, bude vzpamatovávat měsíce. Žádné umělecké dílo nebylo při požáru zničeno. Stovky děl ve velkém depozitáři jsou však pokryty mazlavým popílkem a jejich restaurování nebude jednoduché. Spodní část expozice otevře již během čtrnácti dnů.

Technickou místnost Musea Kampa zasáhl ve středu 15. července 2020 požár.

VIDEO: Požár na Kampě objektivem hasičů. Umělecká díla zkoumají restaurátoři

/FOTOGALERIE/ Restaurátoři v Museu Kampa, jehož část ve středu zasáhl požár, posuzují, zda bude třeba čistit umělecká díla. Žádné nebylo při požáru zničeno, ale do objektu se dostal kouř. Mluvčí muzea Jana Pelouchová dnes sdělila, že se posuzují i škody na technickém zázemí muzea, kde je výrazně poškozena klimatizace. 

V Muzeu Kampa hořelo v technické místnosti.

VIDEO: V Museu Kampa hořela technická místnost, obrazy se vynášet nemusely

Tři jednotky pražských hasičů vyrazily ve středu odpoledne do ulice U Sovových mlýnů. Došlo zde k požáru elektrických rozvodů v technické místnosti Musea Kampa. Zde se nacházely i tlakové lahve, ty se podařilo ochránit a vynést ven. Krátce po šestnácté hodině uvedli hasiči na svém twitterovém účtu, že požár je zcela uhašen. 

Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.

Dobrušské Kino 70 poprvé promítne Francka

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nenechte si ujít slavnostní premiéru filmu Francek, který se natáčel v letech 2018 a 2019 na Dobrušsku i Náchodsku a zahráli si v něm kromě profesionálů i místní amatérští herci a děti.

Vodňanská galerie představuje pařížského Čecha Františka Janulu.

Vodňanská galerie představuje pařížského Čecha Františka Janulu

František Janula uspořádal více než sto samostatných výstav, v posledních letech znovu vystavuje i v České republice. V jeho rozsáhlém díle jsou zastoupeny grafiky, koláže, objekty a především malby. Básník Jean Orizet nalezl pro Janulovu tvorbu výraz „kosmický sen a zemité opojení“, výtvarný kritik Jossé Pierre psal o dědictví Šímovy průzračnosti a Kupkovy vynalézavosti, profesor Jiří T. Kotalík mluví o české obraznosti propojené s francouzskou noblesou. Jinak řečeno – dílo Františka Januly nese pečeť velkého tvůrce. Výstava Františka Januly Česká obraznost s francouzskou noblesou potrvá od 6. července do 28. září 2020. 

Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.

FOTO, VIDEO: Film Francek o mládí Kupky míří za diváky

Dne 3. září 2021 uběhne 150 let od narození malíře světového jména, jehož díla se dnes na aukcích prodávají za astronomické ceny, Františka Kupky. Bude to velká kulturní událost nejen pro Česko a Francii, země, s nimiž je Kupkův život spjat, ale v podstatě pro celý svět.

Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.

Francka čeká premiéra, zatím pro pozvané

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Místnost zahalená do jemného oparu, u stolu sedí otec u novin a Franckova odměřená macecha komanduje a drhne v neckách jeho mladší sourozence. Dospívající Francek se této pro něj ponižující proceduře nehodlá podrobit a vzdoruje. To je jen jedna ze scén nového filmu, který se loni natáčel také v Dobrušce a Opočně na Rychnovsku o zdejším a asi nejslavnějším rodákovi Františku Kupkovi.

Nehoda na potrubí zastavila příjem pitné vody.

Nehoda na potrubí zastavila příjem pitné vody

/FOTO/ Kvůli havárii na vodovodním potrubí v Dobrušce byla ve čtvrtek přerušena dodávka pitné vody na sídlišti od Solnické ulice, v ulici Domašínská až k Základní škole Františka Kupky, v ulicích Javorová, Orlická, Laichterova, Za Univerzitou, Družstevní a dále v Křovicích, Dolech a Běstvinách.  

Opočno pomáhá přátelům ve Francii a v Polsku.

Opočno pomáhá přátelům ve Francii a v Polsku

/FOTO/ Přestože hranice naší země koronavirus téměř neproniknutelně uzamknul, nezabránilo to vedení města Opočno, aby nabídlo pomoc svým přátelům a partnerům v Evropě - konkrétně francouzskému městu Puteaux a polským městům Opoczno a Radkow.

Sochy v kraji dostávají roušky - například busta Františka Kupky v Opočně.

OBRAZEM: Společně to zvládneme

Malíř František Kupka by jistě souhlasil. Jeho busta v Opočně však pro jistotu dostala roušku. Stejně jako socha Boženy Němcové v České Skalici. Dokud žije humor, žijí i Češi. Věřme tomu.

Sochy v kraji dostávají roušky - například ta Boženy Němcové v České Skalici.

OBRAZEM: Společně to zvládneme

Malíř František Kupka by jistě souhlasil. Jeho busta v Opočně však pro jistotu dostala roušku. Stejně jako socha Boženy Němcové v České Skalici. Dokud žije humor, žijí i Češi. Věřme tomu.

Vernisáž výstavy obrazů, kreseb a grafik malíře Jana Hachrana proběhne v úterý 11. února od 17 hodin v mělnickém Státním okresním archivu.

V mělnickém archivu bude k vidění výjimečná výstava

Vernisáž výstavy obrazů, kreseb a grafik mladého, ale již známého malíře Jana Hachrana proběhne v úterý 11. února od 17 hodin v mělnickém Státním okresním archivu. Návštěvníci se mohou těšit na nevšední zážitek.

Výstavu Ďáblovy bible v Opočně zakončilo setkání s autorem repliky.

Výstavu Ďáblovy bible v Opočně zakončilo setkání s autorem repliky

/FOTOGALERIE/ Příležitost vidět repliku největší ručně psané knihy světa Codex gigas měli v čase předvánočním obyvatelé pod Orlickými horami. Byla vystavena v Opočně a také v Přepychách či Mokrém. Pobyt Ďáblovy bible v Podorlicku vyvrcholil setkáním s autorem kopie, knihařským mistrem Jiřím Foglem ze Žamberka.

V mělnickém archivu vystaví své obrazy Františka Janečková.

Uvidí obrazy s ženskou energií

Poslední letošní výstava v mělnickém okresním archivu bude zahájena slavnostní vernisáží v úterý 26. listopadu od 17 hodin. Své obrazy naplněné, jak sama říká, barevnou a ženskou energií, zde bude vystavovat známá malířka a terapeutka Františka Janečková, která se v polovině sedmdesátých let odstěhovala do Francie, kde prožila dlouhých 35 let. Nyní již však tvoří na venkově v Jablonném u Kamýku nad Vltavou.

Československé dukáty z let 1923-1938.

Banka plánuje 36 emisí pamětních mincí a bankovek, vydá i dukáty

Česká národní banka (ČNB) plánuje v letech 2021 až 2025 vydat 36 emisí pamětních mincí a bankovek, poprvé vydá také české dukáty. Dále sběratelé budou moci získat mince s motivy dopravních prostředků, městských památkových rezervací nebo minci ke 100. výročí založení Velké Prahy. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval člen bankovní rady Vojtěch Benda.

Podpis Františka Kupky

Za Kupkův obraz Pískaři na Seině zaplatí nový majitel skoro 20 milionů

Obraz Františka Kupky z raného období Pískaři na Seině ze sbírky prezidenta Edvarda Beneše, datovaný do roku 1907, se na aukci v Praze prodal za 16 milionů korun. I s aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 19,84 milionů korun. Médiím to sdělil Miloš Svoboda za pořádající společnost European Arts. Vyvolávací cena byla 15,5 milionu korun.

Oskar Kokoschka: Praha – Pohled z křížovnického kláštera.

Český aukční rekord: Kokoschkův obraz se prodal za 78,5 milionu korun

Obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křížovnického kláštera se na dnešní aukci v pražském Mánesu prodal za 68,25 milionu korun. Včetně patnáctiprocentní aukční přirážky za něj nový majitel zaplatí téměř 78,5 milionu Kč. Je to nový český aukční rekord. Informovala o tom Alena Havlíková z aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Obraz Josefa Šímy Revoluce ve Španělsku

12 milionů za Šímovu Revoluci ve Španělsku. Autorský rekord to ale zdaleka není

Obraz Revoluce ve Španělsku autora Josefa Šímy se v sobotu na pražské aukci společnosti 1. Art Consulting prodal za vyvolávací cenu deseti milionů korun. Včetně aukční přirážky tedy nový majitel za dílo zaplatí 11,8 milionu Kč. Druhou nejdražší položkou se stal obraz Mikuláše Medka Festival kruhu, vydražen byl za více než 8,5 milionu korun. Ani v jednom případě se ale nejednalo o autorský rekord. Celkem bylo dnes prodáno 170 děl za 54 milionů Kč, řekl novinářům jednatel aukční Jiří Rybář.

Výjimečný večer ve společnosti výjimečných osobností.

Výjimečný večer ve společnosti výjimečných osobností

/FOTOGALERIE/ Jedna z nejlepších českých zpěvaček, ředitel základní školy, dobrovolnice farní charity, kronikář, ale také zachránci lidského života a téměř pětisetnásobný dárce krve - to je nejstručnější charakteristika osobností, které před zaplněným hledištěm velkého sálu Společenského centra v Dobrušce převzaly ve středu 9. října večer ocenění za svou práci, za nezištnou pomoc druhým a také za šíření dobrého jména svého rodiště či města, kde dnes žijí.

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II. je vystaven na zámku v Opočně

Jedinečná příležitost. Na zámku Opočno je vystaven nejdražší Kupkův obraz

Desítky lidí se dnes zúčastnily zahájení výstavy obrazu Františka Kupky Plochy příčné II v areálu zámku v Opočně. K vidění bude pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. v květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun, a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí. V budoucnu by jej ale veřejnost mohla mít možnost spatřit, řekl ČTK Milan Dospěl z galerie Kodl, která dílo dražila a pomáhala s jeho vystavením v Kupkově rodišti.

Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.

FOTO, VIDEO: Prosím ticho, natáčí se. Akce!

Co prožíval mladý František Kupka, než se stal světoznámým malířem? Jaké bylo jeho dospívání? To přibližuje film, který se v těchto dnech dotáčí na Rychnovsku, odkud pocházel. Podívejte s námi na natáčení v rodném domku F. V. Heka v Dobrušce.

Kupka se o víkendu vrátí do Opočna.

Kupka zpátky v Opočně? Hned dvakrát

Tuto sobotu od 12 do 17 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin bude lákat do výstavní síně na prvním nádvoří opočenského zámku originál nejdražšího obrazu Františka Kupky Příčné plochy II. Nejen ten však bude lákat do Opočna.

František Kupka

Kupkův originál se představuje

Nejen kulturní událostí týdne, ale i roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti.

Mladý Kupka se vrací do Dobrušky i Opočna.

Mladý Kupka se vrací do Dobrušky i Opočna

/FOTOGALERIE/ Minulý měsíc zavítali na Rychnovsko filmaři. Pořizovali tu scény do televizní minisérie Božena. Za pár dní se tu bude natáčet znovu, tentokrát film o mládí opočenského rodáka, světoznámého malíře Františka Kupky.

Kupka se vrátí do Opočna.

Kupka se vrátí do Opočna

Kulturní událostí roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti. Letos byl vydražen za rekordních 78 milionů korun včetně aukční přirážky. K vidění bude 21. a 22. září ve výstavní síni na prvním zámeckém nádvoří. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Opočnem připravil tuto událost k 148. výročí narození Františka Kupky a k významnému životnímu jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Herečka Jiřina Bohdalová a hudebník Michael Kocáb v budově Krajského soudu v Praze, jenž 26. srpna 2019 rozhodoval v případu podnikatele Jaroslava Fröhlicha a jeho ženy Evy, kteří čelí obžalobě z podvodu kvůli prodeji údajně padělaných obrazů

Padl trest. Manželé prodávali padělané obrazy. Poškodili i Jiřinou Bohdalovou

Za prodej údajně padělaných obrazů potrestal dnes Krajský soud v Praze podnikatele Jaroslava Fröhlicha osmiletým vězením a peněžitým trestem 15 milionů korun. Jeho ženu Evu poslal na šest let do vězení a kolegovi Martinu Trokanovi uložil sedmiletý trest. Oba mají také zaplatit po pěti milionech korun. Trojice se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustila podvodu a způsobila škodu za desítky milionů korun, kterou musí společně uhradit. Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupce, který v závěrečné řeči navrhl jejich osvobození, si ponechal lhůtu.

Byt Panklových.

Opočno je opět Mekkou filmařů. Teď se tu zabydleli Panklovi

/FOTO/ Na Rychnovsko se vracejí filmaři. Zvlášť na opočenský zámek, jehož komnatami se nyní procházejí protagonisté televizní minisérie o Boženě Němcové. V Opočně a Dobrušce se za měsíc budou točit scény filmu o proslulém malíři Františku Kupkovi.

Opočno předalo výtěžek sbírky pro nemocnou Janičku.

Opočno předalo výtěžek sbírky pro nemocnou Janičku

Na Trčkově náměstí v Opočně se v červnu konalo Odpoledne s Františkem Kupkou. Kromě výtvarných dílen, soutěží pro děti a pohádkové cesty pro děti a seniory, došlo i k předání cen vítězům výtvarné soutěže na téma „Co pro mě znamená svoboda“ a předání výtěžku sbírky rodičům holčičky trpící dětskou mozkovou obrnou.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

Tip Deníku: V Muzeu Kampa v Praze začala výstava o Medě Mládkové

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná do pondělí 30. září. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na neděli 8. září.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

V pražském Muzeu Kampa začala výstava o Medě Mládkové

Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná ode dneška. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na 8. září.

Obraz Mikuláše Medka Akce I (Vajíčko)

V Česku se prodal nejdražší obraz Mikuláše Medka. Kupec zaplatí 57 milionů

Obraz Mikuláše Medka nazvaný Akce I (Vajíčko) se na dnešní aukci v Praze prodal za 46 milionů korun. I s aukční přirážkou za něj kupec zaplatí 57 milionů korun. Vyvolávací cena byla osm milionů korun. ČTK to řekla Simona Martínková z pořádající aukční síně Arthouse Hejtmánek. Obraz se tak stal nejdražším Medkovým dílem prodaným nejen na tuzemském aukčním trhu, ale i ve světě. Dosud nejdražším jeho dílem byl obraz Akce II (Vlna) prodaný letos na aukci v USA v přepočtu za 24,4 milionu korun. Obraz Vajíčko se stal čtvrtým nejdráže prodaným obrazem na aukcích v Česku.